Σβήσε το φως για μια ώρα

0
754
oratisgis
Σε περισσότερες από 170 χώρες, στις 20:30 τοπική ώρα, τα μνημεία, τα αξιοθέατα, όπως το Εμπάιρ Στέιτ στη Νέα Υόρκη, θα βυθιστούν στο σκοτάδι, ενώ όλοι (πολίτες, επιχειρήσεις, κοινότητες κλπ) καλούνται να σβήσουν τα φώτα για μια ώρα. Στόχος της πρωτοβουλίας του Διεθνούς Ταμείου για τη Φύση (WWF) είναι να υπενθυμίσει ότι η ενέργεια που καταναλώνεται έχει ένα κόστος για τον πλανήτη και να υποκινήσει τις κυβερνήσεις και τους ιδιώτες να δράσουν για το κλίμα.
Τρεις μήνες μετά την 21η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι (COP21) η εκστρατεία η «Ώρα της Γης» προσδοκά να κινητοποιήσει το Σάββατο εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο για την τήρηση των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν στη σύνοδο αυτή για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών.
Τα ορυκτά καύσιμα (άνθρακας, φυσικό αέριο, πετρέλαιο), που χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ευθύνονται για τα 3/4 των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η 10η κατά σειρά “Ώρα της Γης” θα ξεκινήσει από τα νησιά Φίτζι και στη συνέχεια θα τηρηθεί στην Ασία, την Ευρώπη και την Αμερική.

“Η Earth Hour επιτρέπει στον καθένα -μέσα από ένα εύθυμο γεγονός, διαδραστικές εκστρατείες ή ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης- να γίνουν μέρος της ιστορίας όσον αφορά την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών”, εξηγεί σε ανακοίνωσή του ο Σίνταρθ Ντας, που διευθύνει παγκοσμίως την πρωτοβουλία. Οι χρήστες του Διαδικτύου καλούνται να κοινοποιήσουν τη δράση τους και να συμβάλουν έτσι στην γνωστοποίηση μέσω του Ίντερνετ των προβλημάτων που προκαλεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

Για τον Πασκάλ Κανφέν, γενικό διευθυντή του WWF για τη Γαλλία, “το χειρότερο όλων θα είναι να κλείσει η παρένθεση της COP21 και να συνεχίσουμε όπως πριν. Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν και να παγιωθούν γρήγορα για να γίνει το 2016 μια χρονιά συνοχής”.
Με τη συμφωνία που συνήφθη στις 12 Δεκεμβρίου, η διεθνής κοινότητα δεσμεύτηκε να διατηρήσει την άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη “αρκετά κάτω των 2 βαθμών” σε σχέση με την προβιομηχανική περίοδο.

Η “Ώρα της Γης” λαμβάνει εξάλλου γιορτινό χαρακτήρα, με συλλογικές συνεδρίες γιόγκα, πικ νικ σε πάρκα ή επιδείξεις μόδας με ρούχα που έχουν γίνει από ανακυκλωμένα υφάσματα, όπως σχεδιάζεται να γίνει στην Αυστραλία, ή δείπνα υπό το φως των κεριών στη Γαλλία ή στη Φινλανδία. Το 2015, σε 172 χώρες και 7.000 πόλεις, πολλές εκατοντάδες μνημεία και αξιοθέατα, όπως τα Μπουρτζ Χαλίφα στο Ντουμπάι και Χάρμπορ Μπριτζ στο Σίνδεϊ βυθίστηκαν στο σκοτάδι, σύμφωνα με το WWF. Το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση διοργανώνει εξάλλου διεθνή διαγωνισμό, τον Earth Hour City Challenge, που αποσκοπεί στην αποζημίωση των πιο φιλόδοξων πόλεων στον αγώνα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου. Από το 2007 που διοργανώθηκε για πρώτη φορά, η εκστρατεία η “Ώρα της Γης” λαμβάνει κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις.

Στη Θεσσαλονίκη ο δήμος Πυλαία-Χορτιάτη συνδυάζει αυτή τη μέρα με μια δημοτική οικολογική δράση και διοργανώνει έναν διαγωνισμό φωτογραφίας με τίτλο «Η ΩΡΑ της ΓΗΣ μέσα από μια φωτογραφία», όπου κάθε πολίτης μπορεί να αποτυπώσει με τη φωτογραφική του μηχανή ένα καθημερινό στιγμιότυπο που θεωρεί πως συμβάλει για ένα καλύτερο περιβάλλον, όπως μια δημοτική δράση, μια πρωτοβουλία εθελοντών, ο κάδος κομποστοποίησης στο μπαλκόνι ενός δημότη, ο διαχωρισμός της ανακύκλωσης σε ένα νοικοκυριό ή η ενεργειακή αναβάθμιση στο σχολείο  και το βιοκλιματικό πάρκο στη γειτονιά σας.

Η φωτογραφία θα πρέπει να συνοδεύεται από μια περιγραφή δύο σειρών που εξηγεί το θέμα και να αναφέρει το σημείο του δήμου που λήφθηκε. Οι φωτογραφίες, που θα περνούν τα πιο χρήσιμα οικολογικά μηνύματα, θα συμπεριληφθούν στο επόμενο τεύχος του δημοτικού περιοδικού ΕΧΟΥΜΕ ΝΕΑ μαζί με το όνομα του δημιουργού τους, αν ο ίδιος το επιθυμεί.

Ο κάθε συμμετέχων μπορείτε να υποβάλει ή να στείλει τη φωτογραφία (μόνο μία ο καθένας) μέχρι τις 22.04.2016 στις 12:00 στο Γραφείο Επικοινωνίας & Δημοσίων Σχέσεων press.panorama@pilea-hortiatis.gr Περισσότερες πληροφορίες: 2313322030 -040

Πηγή: www.dikaiologitika.gr

Shares
Προηγούμενο άρθροΤην Εαρινή Ισημερία στο Λιμάνι!
Επόμενο άρθροΈνα σωσίβιο στη στεριά
parallaxi
To No1 Free Press Περιοδικό στην Θεσσαλονίκη. Από το 1989 κάθε μήνα στους δρόμους της πόλης και καθημερινά στο διαδίκτυο με την εγκυρότητα του ονόματος και της ομάδας της. Ιδέες, τάσεις, πρόσωπα, πολιτισμός, η πόλη και ο κόσμος. Είστε στο σωστό σημείο: Η parallaxi γνωρίζει την Θεσσαλονίκη καλύτερα.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ