Life

Πες μου γιατί πετάει ο χαρταετός!

Γιατί για να πετάξει σωστά πρέπει να ξέρετε και μερικά πράγματα

Λία Καραμπατέα
πες-μου-γιατί-πετάει-ο-χαρταετός-174847
Λία Καραμπατέα

Καθαρή Δευτέρα, η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, το ξεκίνημα της προετοιμασίας για τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας. Ημέρα παράδοσης με διάφορα εθιμοτυπικά να λαμβάνουν χώρα. Το πιο αγαπημένο από αυτά, για μικρούς και μεγάλους, μένει πάντα το πέταγμα του χαρταετού.

kites-575x368

Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, η ιστορία του κρατάει απο αρχαιοτάτων χρόνων. Όπως πολλά άλλα, έτσι και ο χαρταετός εντοπίζεται στην ιστορία της αρχαίας Ελλάδας, αν και τα πρωτεία δείχνει να έχει η ιστορία του κινέζικου πολιτισμού αυτή τη φορά. Οι Κινέζοι θεωρούσαν πως πετώντας χαρταετό, όσο πιο ψηλά φτάσει, τόσο ευκολότερα θα καταφέρουν να επικοινωνήσει το πνεύμα τους με τον Θεό και να εκπληρώσει τις ευχές τους. Δεδομένου ότι και για εμάς, το πέταγμα του χαρταετού σηματοδοτεί την έναρξη της Σαρακοστής συμβολίζοντας την ανύψωση της ανθρώπινης ψυχής προς τα Θεία, θα έλεγε κανείς ότι γίνεται εύκολα ο παραλληλισμός μεταξύ των ιστοριών.

Κρατάμε το χαρταετό μας κόντρα στον άνεμο, και όταν φυσήξει λίγο δυνατότερα τον αφήνουμε, ελπίζοντας να φτάσει σε περήφανα ύψη. Πώς επιτυγχάνεται αυτό…;

Σίγουρα έχουμε ακούσει όλοι μας κατά καιρούς τους “παλιούς” του “σπορ” αυτού να δίνουν τη συμβουλή πως το παν είναι τα “ζύγια”. Ο τρόπος με τον οποίο είναι δεμένος ο χαρταετός με το σπάγγο, καθορίζει τη γωνία υπό την οποία θα πετάξει. Γιατί παίζει τόσο μεγάλο ρόλο αυτό..; Την απάντηση έρχεται να μας δώσει o Bernoulli.

xartaetos-wide-xxx

Ο Bernoulli ασχολήθηκε μεταξύ άλλων με τα ρευστά. Ρευστά χαρακτηρίζονται τα σώματα που δεν έχουν καθορισμένο σχήμα, αλλά παίρνουν το σχήμα του δοχείου/χώρου στο(ν) οποίο βρίσκονται, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να ρέουν. Ρευστά λοιπόν, είναι τόσο τα υγρά όσο και τα αέρια.

Υποθέτονας τη ροή ενός υγρού μέσα από ένα σωλήνα με μεταβαλλόμενη διατομή, αυτό που θα παρατηρηθεί είναι πως όσο πιο στενός είναι ο σωλήνας, τόσο μεγαλύτερη γίνεται η ταχύτητα του υγρού. Ταυτόχρονα όμως, επειδή με βάση την εξίσωση του Bernoulli πρέπει το άθροισμα της πίεσης, της δυναμικής και κινητικής ενέργειας να παραμένει σταθερό σε κάθε σημείο της ρευματικής γραμμής, το στένεμα της διατομής θα επιφέρει εκτός από αύξηση της ταχύτητας, μείωση της πίεσης.

Αν λοιπόν φανταστούμε τώρα τον αέρα να είναι το ρευστό μας, περνώντας από τον χαρταετό με μεγάλη ταχύτητα του ασκεί πολύ μικρή πίεση. Επομένως, μικραίνει η δύναμη που εμποδίζει την ανύψωσή του, η ισορροπία των  δυνάμεων που τον κρατούσαν ακίνητο στα χέρια μας διαταράσσεται, και έτσι όταν τον αφήσουμε από τα χέρια μας….απογειώνεται!

Αν αντιθέτως του δώσουμε μεγάλη γωνία ανύψωσης, το φαινόμενο θα λειτουργήσει ανάποδα και ο χαρταετός μας θα ακολουθεί διαρκώς πτωτική πορεία.

Διαλέξτε τον πιο όμορφο χαρταετό, κατά προτίμηση με ελαφρύ σκελετό, “ζυγίστε” τον, προμηθευτείτε αρκετό σπάγγο, και απολαύστε τις πτήσεις

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα