Εκθέσεις

Αυλαία για το 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Select Respect

Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε, στις 3 Ιουνίου, το 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Select Respect.

Γιώργος Τσιτιρίδης
αυλαία-για-το-2ο-φεστιβάλ-ταινιών-select-respect-330497
Γιώργος Τσιτιρίδης

Με την απονομή των βραβείων ολοκληρώθηκε, στις 3 Ιουνίου, το 2ο Φεστιβάλ Ταινιών Select Respect για το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα, που διοργάνωσε το δίκτυο Select Respect με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το φεστιβάλ ταινιών Select Respect μετά την πρώτη διοργάνωση του από το δίκτυο το 2016 από τις αίθουσες του λιμανιού μεταφέρθηκε στην αίθουσα Παύλος Ζάννας και προστέθηκε σε αυτό διαγωνιστικό τμήμα με 32 επιλεγμένες ταινίες μικρού και μεσαίου μήκους με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη διαφορετικότητα και με αναφορά στην Ελλάδα.

Στόχος του Φεστιβάλ είναι η ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου μεταξύ κινηματογραφιστών και κοινού, για την ανάδειξη θεμάτων σεβασμού της διαφορετικότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από την κινηματογραφική ματιά.

Αναφορικά με τα βραβεία: Το βραβείο Select Respect πήγε στην ταινία «9023» του Σωτήρη Πετρίδη, το βραβείο Τζανέτος Αντύπας, στη μνήμη του εκλιπόντος ιδρυτή και προέδρου της PRAKSIS, πήρε η «Λευκή Μαργαρίτα» του Κυριάκου Γκίκα. Ειδικές μνείες δόθηκαν στις ταινίες «9 to 5» του Φίλιππου Τσαπέκη για την πρωτοτυπία της, «Το Εισιτήριο» του Χάρη Σταθόπουλου για την καταγραφή της ελληνικής πραγματικότητας και «Mum I’m Back» του Δημήτρη Κατσιμίρη για το σεβασμό στη διαφορετικότητα.

Παράλληλα με το διαγωνιστικό τμήμα 3 μεγάλου μήκους ταινίες έδωσαν το έναυσμα για συζήτηση με τους σκηνοθέτες και τους συντελεστές γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Την Παρασκευή 1 Ιουνίου, μετα το τέλος της προβολής του «ISIS Bride», ο σκηνοθέτης Μορτεζά Τζαφαρί συζήτησε με τους παρευρισκόμενους τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο προσφυγικός πληθυσμός τόσο στη διάρκεια του ταξιδιού του για την Ελλάδα, όσο και κατά την παραμονή του στη χώρα μας, ενώ αναφέρθηκε και στις δύο νέες ταινίες που ετοιμάζει και θα προβληθούν στο προσεχές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

To Σάββατο 2 Ιουνίου προβλήθηκαν οι ταινίες “My name is Merwan Ahme. This is my story” που εξιστορεί την ιστορία του ταξιδιού του Σύρου ζωγράφου Merwan Ahme, παραγωγής του Κέντρου Ημέρας Προσφύγων «Αλκυόνη» και «Το ταξίδι του Ορφέα» του Θεόφιλου Δαδή, σε παραγωγή των Ντίνα Σύρπου και Κώστα Κουκουμάκα. Στη συζήτηση που ακολούθησε οι συντελεστές της ταινίας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με Έλληνες και πρόσφυγες καλλιτέχνες που βρίσκονταν στο κοινό.

Τέλος, την Κυριακή 3 Ιουνίου προβλήθηκε η ταινία «Δεύτερη Ευκαιρία» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη, θίγοντας ένα πολύ σημαντικό θέμα, αυτό των ευκαιριών μέσω της εκπαίδευσης σε ανήλικους κρατούμενους. O σκηνοθέτης ετοίμασε για το κοινό και μια έκπληξη. Δυο σύντομα βίντεο με την ζωή του ήρωα του, μερικά χρόνια μετά την ολοκλήρωση της ταινίας. Τα βίντεο αυτά στάθηκαν και η αφορμή για την παρουσίαση μιας διαδικτυακής πλατφόρμας που ετοιμάζει ο σκηνοθέτης μαζί με τους συνεργάτες του η οποία θα ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο και θα δίνει στους θεατές την ευκαιρία να δουν μέσα από παραπάνω από 100 νέες μικρές ταινίες την συνέχεια των ηρώων, την πορεία τους και να πάρει πολλές χρήσιμες πληροφορίες που θα δίνει ο διαδικτυακός τόπος σχετικά με θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως αναπηρία, φυλακή, αστεγία, Ρομά, αδέσποτα.

Παράλληλα στους χώρους έξω από την αίθουσα Παύλος Ζάννας παρουσιάστηκαν δυο εκθέσεις: η πρώτη με Ζωγραφιές από την Ειδομένη με τίτλο «Πόλεμος, Ταξίδι, Οικογένεια, Μέλλον» -από το αρχείο της ΑΡΣΙΣ – Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων και μια δεύτερη εικόνες κόμικ με τίτλο «My Hero» από τα εργαστήρια κόμικ που πραγματοποίησε η AddArt με προσφυγόπουλα που ζουν στη Θεσσαλονίκη.

Το δίκτυο «Select Respect» έχει ως στόχο να συνεχίσει το Φεστιβάλ, να διευρυνθεί και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για καλλιτέχνες και σινεφίλ που με αφορμή τις εικόνες να δρουν και να ευαισθητοποιούνται γύρω από θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα