Εκθέσεις

Ο θρίαμβος της θέλησης. Πώς μια χορωδία της πόλης τα κατάφερε.

Μια Θεσσαλονικιώτικη χορωδία έφτασε στις μουσικές αίθουσες πόλεων του εξωτερικού σε μία όμορφη εμπειρία. Το επίμονο ταξίδι τόσων χρόνων απέδωσε!

Parallaxi
ο-θρίαμβος-της-θέλησης-πώς-μια-χορωδία-75912
Parallaxi

1

Της Δέσποινας Κολτσίδα

Το χειροκρότημα θερμό και ενθουσιώδες από ένα μάλλον συγκρατημένο -από τη φύση του- και απαιτητικό -λόγω της μουσικής του ιστορίας και παράδοσης- κοινό. Νοητή συνέχεια του χειροκροτήματος τα σχόλια αυστριακών εντύπων των επόμενων ημερών. Στις 7-11-2015 η Χορωδία Νέων Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος (σε διδασκαλία Χρυσόστομου Σταμούλη) παρουσίασε στο Brucknerhaus του Linz της Αυστρίας το έργο του Μίκη Θεοδωράκη Αλέξης Ζορμπάς σε συνεργασία με την Ορχήστρα Ορφέας της Βιέννης (Orpheus Kammerorchester Wien), τη χορωδία Brucknerchor του Linz (σε διδασκαλία S. Hennemann), τη μεσόφωνο Έλσα Γιαννουλίδου και τον Νίκο Αθανασόπουλο στο μπουζούκι υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Δημηνάκη.

Δύο μέρες μετά βρέθηκε στη Sofiensaal, μια ιστορική αίθουσα συναυλιών και ηχογραφήσεων της Βιέννης, για την ηχογράφηση του ορατορίου του Αθανάσιου Σίμογλου Τα πλοία της τέχνης, Κ. Π. Καβάφης σε συνεργασία με την Ορχήστρα Ορφέαςτης Βιέννης (Orpheus Kammerorchester Wien), την υψίφωνο Μαρία Παλάσκα και τον τενόρο Αστέριο Τσέτσιλα υπό τη διεύθυνση του Κωνσταντίνου Δημηνάκη. Στο τέλος της διαδικασίας ο ίδιος ο συνθέτης δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος και ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα.

5

Δύο ακόμη στόχοι που επιτεύχθηκαν, δύο ακόμη πετυχημένες δουλειές που πλουτίζουν το ήδη «φορτωμένο» βιογραφικό της χορωδίας. Έτσι είναι για κάποιον φιλότεχνο ή για κάποιον που έχει παρευρεθεί σε κάποια συναυλία μας ή παρακολουθεί συστηματικά τη δουλειά μας ή μας μαθαίνει μόλις τώρα μέσα από αυτό το κείμενο. Για εμάς, όμως, που ανήκουμε στην χορωδία -στην παρέα ή στην «οικογένεια» της χορωδίας, όπως συνηθίζουμε να λέμε- το ταξίδι στην Αυστρία είναι πολλά παραπάνω.

Είναι, ασφαλώς, το αντίκρισμα της δουλειάς, του κόπου και της συνέπειας όλων στην προετοιμασία μιας ολόκληρης χρονιάς· της προσπάθειας των χορωδών· της αφοσίωσης του μαέστρου· της φροντίδας των ανθρώπων που ανέλαβαν το έργο της οργάνωσης. Είναι το αίσθημα ευθύνης για τη συνέχιση της παράδοσης και της ιστορίας της χορωδίας, όταν μια νέα βαρύνουσα εμπειρία δημιουργεί αυστηρότερα κριτήρια για τις μετέπειτα επιλογές. Είναι η τιμή να συνεργαζόμαστε με καταξιωμένους καλλιτέχνες και η σοβαρότητα που επιτάσσει το είδος της τέχνης που υπηρετούμε. Είναι η συναίσθηση ότι σε δύσκολους καιρούς η τέχνη είναι το καταφύγιο που αγαπάμε και χρειαζόμαστε.

4

Είναι, βέβαια, και το αντίκρισμα της χαράς, της μέθεξης, της αίσθησης ότι γίναμε κοινωνοί ωραίων -άρα μεγάλων- στιγμών. Είναι η περηφάνια του μαέστρου τόσο για τους χορωδούς, που έδωσαν όλο τους τον εαυτό, όσο και για το άλλο «δικό μας», παλαιότερα, παιδί, που τώρα μας διηύθυνε από το podium. Είναι η καταγραφή της εμπειρίας μέσα μας ως εποικοδομητικής, από τους νεότερους σε ηλικία χορωδούς, λυτρωτικής, από τους μεγαλύτερους. Είναι οι μεταξύ μας ευχαριστίες για τη συνύπαρξη εντός και εκτός σκηνής και τη μέχρι τώρα συμπόρευση. Είναι το γεγονός ότι στα δικά μας αυτιά το χειροκρότημα επικροτεί όλα τα παραπάνω. Είναι, στον απολογισμό, η αμήχανη στιγμή που συνειδητοποιούμε ότι αυτό, που με τόση λαχτάρα περιμέναμε και με τόση επιμέλεια προετοιμάζαμε, τελείωσε, αλλά που γεννά ταυτόχρονα την προσμονή για τα επόμενα ταξίδια, σώματος, μυαλού ή ψυχής.

Είναι, όμως, και «οι αξεπέραστες στιγμές, ένα άπιαστο όνειρο που πάντα ήθελε» ο Θάνος· είναι «η συγκίνηση» του Κώστα γιατί «είδε τις θυσίες όλων μας να έχουν αποτέλεσμα (τι καλύτερο αποτέλεσμα από τα χαμόγελά μας) και να αποδεικνύουν ότι αυτοί που μας εμπιστεύτηκαν είχαν δίκιο» και «η περηφάνια» της Ευτέρπης «όχι τόσο που βρέθηκε κι εκείνη εκεί (σε κάτι τέτοιες μεγάλες στιγμές η μονάδα φαντάζει λίγη, πολύ λίγη) όσο για όλους τους άλλους γύρω της»· είναι το πόσο «τυχερός» ένιωσε ο Παύλος «που συμμετείχε σ’ αυτό»· είναι «το ωραίο ταξίδι» για τον Λευτέρη, «οι ομορφότερες εμπειρίες που κρύβονται πίσω από τις όμορφες φωτογραφίες» για τον Δημήτρη, «οι μοναδικές στιγμές και εμπειρίες που θα μας συνοδεύουν για πάντα» για τον Οδυσσέα· είναι η ευχή του Γιάννη για «καλή αντάμωση σε καινούρια ταξίδια».

6

Γυρίσαμε πλουσιότεροι. Μεστότεροι καλλιτεχνικά και συναισθηματικά. Και, όπως έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, έχοντας μια λεπτή αίσθηση πως συχνά δεν συνειδητοποιούμε τη σημασία όσων κάνουμε. Ότι θεωρούμε δεδομένα τα όσα επιτυγχάνουμε μέρα με τη μέρα, όχι βέβαια άδικα, ούτε χωρίς κόπο, όχι χωρίς δουλειά, ούτε χωρίς λόγο. Μάλλον γιατί, εδώ και χρόνια, τα όρια μεταξύ γεμίσματος καλλιτεχνικού και συναισθηματικού παραμένουν θολά. Ο πυρήνας τους όμως ένας. Πυρήνας αγάπης που μετατρέπει τον κόπο σε υπο/επιμονή και τη χαρά σε δημιουργία. Πυρήνας αγάπης, που δίνει στη χορωδία έκταση, συνέχεια, ζωή.

2

Η Χορωδία Νέων Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Θεσσαλονίκης αποτελεί τμήμα του Πολιτιστικού Σωματείου Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 1991 από τον παν. Αρχ. π. Δαβίδ Τζιουμάκα, νυν Μητροπολίτη Γρεβενών, και τον σημερινό μαέστρο Χρυσόστομο Σταμούλη.

Η χορωδία αριθμεί περίπου 50 νέους και νέες. Αρχικός στόχος  είναι η συμμετοχή της στη Θεία Λειτουργία, την οποία η χορωδία ψάλλει κάθε δεύτερη Κυριακή στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Προδρόμου (Παπάφειο Ίδρυμα Θεσ/νίκης). Παράλληλα, ασχολείται με ρεπερτόριο κυρίως  έντεχνης και παραδοσιακής ελληνικής μουσικής. Σκοπός της είναι η προώθηση της ελληνικής μουσικής (Βυζαντινής – Δημοτικής – Σύγχρονης) στη χορωδιακή πράξη και η ανάδειξη της πολιτιστικής υπόστασης της ορθόδοξης εκκλησίας.

8

Έδωσε συναυλίες τόσο στην πόλη της Θεσσαλονίκης όσο και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Χανιά, Αργοστόλι, Βέροια, Καλλιθέα Χαλκιδικής, Άφυτο Χαλκιδικής, Κιλκίς, Κοζάνη, Ληξούρι, Μυτιλήνη, Ξάνθη, Φλώρινα, Φέρρες  κ.ά.) με αφιερώματα στον Στ. Κουγιουμτζή, στην πόλη της Θεσσαλονίκης, στην Μάνα και την Παναγία, στον Απ. Καλδάρα και τη Μικρά Ασία, στον Μ. Τόκα κ.ά.

Συνεργάστηκε με τους συνθέτες Στ. Κουγιουμτζή , Γ. Μαρκόπουλο, Ν. Κηπουργό και τους τραγουδιστές Γ. Νταλάρα, Μ. Μητσιά, Κ. Μακεδόνα, Δ. Μπάση, Ντ. Μάγιερς, Κ. Κρίσγουελ, Μ. Φραγκούλη, Κ. Παλιατσάρα, Π. Γαϊτάνο, Γ. Ανδρεάτο, Χ. Γαργανουράκη, Λ. Καλημέρη, Μ. Κανά, Λ. Χαλκιά, Αιμ. Κουγουμτζή, Μ. Κουγιουμτζή, Αν. Καρακότα, Π. Θεοχαρίδη, Μ. Χατζημανώλη, Μ. Παπαζήση, Δ. Κεχαγιά, κ.ά. καθώς και με τις ορχήστρες Καμεράτα, Ορχήστρα φίλων της μουσικής, Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Αθηναίων, Συγχρονία Θεσ/νίκης κ.ά.

Την χορωδία έχουν κατά καιρούς διευθύνει σπουδαίοι μαέστροι, όπως ο Αλ. Μυράτ, αρχιμουσικός της Καμεράτα και ο Μάρτιν Γέιτς, Διευθυντής της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της Αγγλίας και οι συνθέτες Γ. Μαρκόπουλος και Στ. Κουγιουμτζής.

Συναυλίες της χορωδίας έχουν παρακολουθήσει σημαίνουσες προσωπικότητες από τον πολιτικό, εκκλησιαστικό και κοινωνικό χώρο, όπως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κ. Στεφανόπουλος, ο Πατριάρχης Κων/πόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος κ.ά.

Στο εξωτερικό η Χορωδία έχει δώσει σειρά συναυλιών στην Κων/πολη (1997, 1998, 2000), σε πόλεις της Γερμανίας (1999), στην Κύπρο (2002), στην Ελβετία (2007), στην Γαλλία (2009) και στην Αυστρία (2013 & 2015).

7

Έχει ερμηνεύσει δημιουργίες ελλήνων και ξένων συνθετών και τα έργα:

  1. Αλέξης Ζορμπάς, μουσική: Μ. Θεοδωράκης, στίχοι και ποίηση: Ν. Γκάτσος,Οδ. Ελύτης, Ερ. Θαλασσινός, Μ. Θεοδωράκης, Μ. Κακογιάννης, Ιάκ. Καμπανέλλης, Δ. Καρατζάς, Γ. Ρίτσος.
  2. Αμμόχωστος Βασιλεύουσα, μουσική: Μ. Τόκας, ποίηση: Κ. Χαραλαμπίδης.
  3. Άξιον εστί, μουσική: Μ. Θεοδωράκης, ποίηση: Οδ. Ελύτης.
  4. Βυζαντινός εσπερινός, μουσική: Απ. Καλδάρας, στίχοι: Λ. Παπαδόπουλος.
  5. Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, μουσική: Γ. Μαρκόπουλος, ποίηση: Δ. Σολωμός.
  6. Ηλιοσκόπιο, μουσική: Στ. Κουγιουμτζής, ποίηση: Γ. Θέμελης.
  7. Θεογεννήτωρ Μαρία, μουσική: Μ. Τόκας, κείμενα: μοναχός Γερ. Μικραγιαννανίτης.
  8. Λιταία Πύλη, μουσική: Χρ. Σταμούλης, στίχοι, πεζά κείμενα και ποίηση: Ν. Γ. Πεντζίκης, Άγγ.Σικελιανός, Β. Βαρβαρέσος, Μ. Φισκέττι, Γ. Λάιος, Β. Χριστοφορίδης.
  9. Η μαρμαρυγή των άστρων, μουσική: Π. Τερεζάκης, ποίηση: Β. Σαρησάββας.
  10. Ματωμένος γάμος, μουσική: Μ. Χατζιδάκις, στίχοι: Ν. Γκάτσος.
  11. Μικρά Ασία, μουσική: Απ. Καλδάρας, στίχοι: Πυθαγόρας.
  12. Παραμύθι χωρίς όνομα, μουσική: Μ. Χατζιδάκις, στίχοι: Ιάκ. Καμπανέλλης.
  13. Ορατόριο Τα πλοία της τέχνης, Κ.Π. Καβάφης, Αθ. Σίμογλου.
  14. Συμφωνία της Λεβεντιάς, Μ. Καλομοίρης (αποσπάσματα).
  15. Ταξίδι στ’ όνειρο, χριστουγεννιάτικη όπερα των P. Canwell, J. Holdstoc, P.Belford.
  16. Το τραγούδι του Αχιλλέα, μουσική: Γ. Μαρκόπουλος, ποίηση: Γ. Παπακώστας.
  17. Ύμνοι αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων, ύμνοι της Μεγάλης Εβδομάδας σε μουσική του Στ. Κουγιουμτζή.
  18. West end – The concert, αποσπάσματα από musical.

Έχει δισκογραφήσει :

  1. Η Θεία Λειτουργία του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου.
  2. Λιταία  Πύλη. Έντεκα τραγούδια σε μουσική Χρυσόστομου Σταμούλη, ντυμένα με στίχους, πεζά  κείμενα  και  ποίηση  των   Ν. Γ. Πεντζίκη, Α. Σικελιανού, Β. Βαρβαρέσου, Μ. Φισκέττι, Γ. Λάιου, Β. Χριστοφορίδη με σολίστ τους Π. Γαϊτάνο, Μ. Παπαζήση, Μ. Χατζημανώλη.
  3. Μάνα  μου  και  Παναγία.  Τραγούδια  των Μ. Θεοδωράκη,  Β. Τσιτσάνη,  Χρ. Σταμούλη, Γ. Ρίτσου κ.ά. με σολίστ τους Μ. Παπαζήση και Μ. Χατζημανώλη, που αναφέρονται στην Παναγία στο ελληνικό τραγούδι.
  4. Τ’ άστρο ψηλά. Χριστουγγενιάτικοι ύμνοι και μελωδίες του τόπου μας, σε συνεργασία με τη Χορωδία του Γυμνασίου Βελβεντού Κοζάνης.
  5. Τα τραγούδια στην θεολογία του Νίκου Ματσούκα. Επτά τραγούδια των Μ. Χατζιδάκι, Μ. Θεοδωράκη,  Στ. Κουγιουμτζή, Χρ. Σταμούλη και  Γ. Καλογήρου. Συμμετέχει ο Μ. Χατζημανώλης.
  6. Η μαρμαρυγή των άστρων. Δεκαπέντε τραγούδια του Παντελή Τερεζάκη σε ποίηση Βασίλη Σαρησάββα. Τραγουδούν οι Β. Λέκκας, Μ. Χατζημανώλης και ο Ηλ. Κλωναρίδης.
  7. Και τα μάτια τους στάζουν Καππαδοκία. Μουσικές και τραγούδια του Χρ. Σταμούλη σε ποίηση Γ. Θέμελη και Κ. Χαραλαμπίδη, που αποτελούν το soundtrack  του ομώνυμου ντοκυμαντέρ, εμπνευσμένο από τη γη της Καππαδοκίας. Τραγουδούν οι Γερ. Ανδρεάτος, Αρ. Μπακιρτζής, Τρίφωνο, Μ. Χατζημανώλης, Π. Θεοχαρίδης και Γ. Καλογήρου.
  8. Σταύρος Κουγιουμτζής – Δέκα χρόνια μετά. Ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας-αφιέρωμα στον Στ. Κουγιουμτζή που έδωσε η χορωδία το 2008 στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης, η οποία εκδόθηκε το 2015 με την ευκαιρία των 10 χρόνων από τον θάνατό του. Τραγουδούν οι Γερ. Ανδρεάτος, Μ. Χατζημανώλης, Π. Θεοχαρίδης και Μ. Κουγιουμτζή.

*Ο Χρυσόστομος Σταμούλης γεννήθηκε στην Άφυτο Χαλκιδικής στις 2 Αυγούστου του 1964. Είναι Καθηγητής της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας στο Τμήμα Θεολογίας του Α.Π.Θ. Σπούδασε στα Πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου και του Ντάραμ της Αγγλίας. Διδάσκει   το υποχρεωτικό μάθημα Δογματική και Συμβολική Θεολογία και τα κατ’ επιλογή υποχρεωτικά μαθήματα Φιλόκαλη Αισθητική της Ορθοδοξίας, Θεολογία και Κινηματογράφος, Σύγχρονη αθεΐα, επιστήμη και Ορθόδοξη Θεολογία. Κυριότερα έργα του είναι: Θεοτόκος και ορθόδοξο δόγμα. Σπουδή στη διδασκαλία του αγίου Κυρίλλου Αλεξανδρείας, εκδ. «Το Παλίμψηστον», Θεσσαλονίκη 1996, 2003· Περί φωτός. Προσωπικές ή φυσικές ενέργειες; Συμβολή στη σύγχρονη περί Αγίας Τριάδος προβληματική στον Ορθόδοξο χώρο, εκδ. «Το Παλίμψηστον», Θεσσαλονίκη 1999, 2007· Κάλλος το άγιον. Προλεγόμενα στη φιλόκαλη αισθητική της Ορθοδοξίας, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2004, 2005, 2008. 2010· Η γυναίκα του Λωτ και η σύγχρονη θεολογία, εκδ. Ίνδικτος, Αθήνα 2008∙ Έρωτας και θάνατος. Δοκιμή για έναν πολιτισμό της σάρκωσης, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2009∙ ΄Ωσπερ ξένος και αλήτης ή σάρκωση η μετανάστευση της αγάπης, εκδ. Ακρίτας, Αθήνα 2010. Μελέτες του έχουν δημοσιευθεί στα αγγλικά, ιταλικά, γαλλικά, γερμανικά, σερβικά, ρουμανικά και ρωσικά. Τις διετίες 2011-2013  και 2013-2015 υπήρξε πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. Έκανε μουσικές σπουδές στο Μακεδονικό και στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης.

Από το 1991 διευθύνει τη Χορωδία και την ορχήστρα Νέων Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος Θεσσαλονίκης. Συνεργάστηκε με σπουδαίους συνθέτες, διευθυντές ορχηστρών και τραγουδιστές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο χώρο της σύνθεσης εισέρχεται το 1998 παρουσίαζοντας την πρώτη του δισκογραφική εργασία με τίτλο Λιταία πύλη (Lyra), ένδεκα τραγούδια σε πεζά κείμενα, ποίηση  και στίχους των Ν. Γ. Πεντζίκη, Α. Σικελιανού, Μ. Φισκέττι, Β. Βαρβαρέσου, Π. Λάιου. Τραγουδούν οι Π. Γαϊτάνος, Μ. Παπαζήσης, Μ. Χατζημανώλης και οι Χορωδίες του πολιτιστικού σωματείου «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» Θεσσαλονίκης (ενορχήστρωση Χρυσόστομος Σταμούλης). Ακολούθησαν: 2000 Μάνα μου και Παναγία (Πολιτιστικό Σωματείο «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος»), συμμετοχή με το τραγούδι Θάλασσα, σε στίχους δικούς του. Τραγουδούν ο  Μ. Παπαζήσης και η Χορωδία «Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος» (ενορχήστρωση Χρυσόστομος Σταμούλης). 2004 Και τα μάτια τους στάζουν Καππαδοκία (ILP Productions), Soundtrack του ομώνυμου Ντοκιμαντέρ του Γιάννη Παπακαρμέζη. Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν ο κύπριος ποιητής Κυριάκος Χαραλαμπίδης και ο Χρυσόστομος Σταμούλης. Ακούγονται επίσης μελοποιημένα αποσπάσματα από το ποίημα του Γιώργου Θέμελη De rerum natura. Τραγουδούν οι Γ. Ανδρεάτος, Π. Θεοχαρίδης, Γ. Καλογήρου, Α. Μπακιρτζής, Τρίφωνο, Μ. Χατζημανώλης και η Χορωδία Νέων «Ιωάννης ο Χρυσόστομος». Διαβάζει ο Γ. Μιχαλακόπουλος (ενορχήστρωση Χρυσόστομος Σταμούλης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης). 2007 Μεταμόρφωσις (anemos music art-ILP Productions), δεκαεπτά ορχηστρικά θέματα και δύο τραγούδια, που γράφτηκαν για το Ντοκιμαντέρ Τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου στην Ελλάδα. Τραγουδούν οι Νικολέτα Δημητρίου, Νίκος Σπανός και Μ. Χατζημανώλης. Διαβάζει ο Δημήτρης Καρέλλης (ενορχήστρωση Αντώνης Σουσάμογλου). 2007 Το τραγούδι του Ερωδιού (anemos music art-ILP Productions), Soundtrack του Ντοκιμαντέρ του Γιάννη Παπακαρμέζη Πρέσπες. Ο τόπος της εύλαλης σιωπής. Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφει  ο Χρυσόστομος Σταμούλης. Τραγουδούν οι Φ. Θεοδωρίδης, Γ. Καλογήρου, Μ. Παπαζήσης  και παιδική Χορωδία (ενορχήστρωση Χρυσόστομος Σταμούλης, Μανώλης Ανδρουλιδάκης, Αντώνης Σουσάμογλου). 2009 Καλά το λεν΄ για το φεγγάρι (anemos music art-ILP Productions), συμμετοχή με το τραγούδι Γυναίκα της απόγνωσης, σε στίχους Παναγιώτη Θωμά. Τραγουδάει ο Γιώργος Καλογήρου (ενορχήστρωση Θάνος Σταυρίδης). 2013 Αγάπη σ’ αγαπάω (εκδόσεις Αρμός), μαζί με ένα βιβλίο με κείμενα για την αγάπη, που ο συνθέτης επέλεξε, των: Όσκαρ Ουάϊλντ, Χαλίλ Γκιμπράν, Μάνου Χατζιδάκι, Σολομώντα (Άσμα Ασμάτων), Τάσου Λειβαδίτη, Βασιλείου Αγκύρας, Τάκη Βαρβιτσιώτη και Νίκου Γαβριήλ Πεντζίκη. Τους στίχους των τραγουδιών υπογράφουν ο Χρυσόστομος Σταμούλης, ο Παναγιώτης Θωμά, η Σόνια Κούμουρου, ενώ υπάρχουν μελοποιημένοι στίχοι του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Τραγουδούν  οι Μελίνα Κανά, Γεράσιμος Ανδρεάτος και Απόστολος Ρίζος (ενορχήστρωση Θάνος Σταυρίδης, Δημήτρης Λάππας, Χρυσόστομος Σταμούλης).

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα