Life

Τι κάνουν οι ανήλικοι στο διαδίκτυο;

Τα νεότερα στοιχεία αποκαλύπτουν πολλά ενδιαφέροντα "μυστικά" για το σερφάρισμα των ανηλίκων.

Parallaxi
τι-κάνουν-οι-ανήλικοι-στο-διαδίκτυο-116393
Parallaxi

Ανήλικοι και διαδίκτυο, ένα θέμα, πολλοί φόβοι, αρκετές λύσεις αλλά ταυτόχρονα αυξητικοί κίνδυνοι.

children-593313_960_720

Οι γονείς είτε επιτρέπουν στους ανηλίκους να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο χωρίς καμία επίβλεψη έχοντάς τους πλήρη εμπιστοσύνη, είτε το αντιμετωπίζουν φοβικά με αποτέλεσμα οι ανήλικοι να παραμένουν χρήστες αλλά στα κρυφά και μερικοί εξοπλίζονται με τα τελευταία συστήματα και προγράμματα προστασίας που επιτρέπουν την πιο φιλτραρισμένη περιήγηση των ανηλίκων στο διαδίκτυο σύμφωνα με τις επιλογές των γονέων. Τα δεδομένα όμως δείχνουν, πως ό,τι και αν φαίνεται πως ισχύει στην πραγματικότητα δεν ισχύει, καθώς το διαδίκτυο έχει την δύναμη να συμπεριφέρεται σαν κάτι “άυλο”, άπιαστο, με αποτέλεσμα στην πράξη οι ανήλικοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τα τελευταία νέα έρχονται από τις ενδιαφέρουσες έρευνες που διεξάγει ή συγκεντρώνει το Kaspersky Lab*.

Τι κρύβουν οι ανήλικοι από τους γονείς τους όταν σερφάρουν; 

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα παιδιά, μπορούν να διατηρούν αμέτρητα μυστικά από τους γονείς τους. Είναι επίσης προφανές ότι, λόγω των ιδιαιτεροτήτων της εποχής του Διαδικτύου, ένα μέρος αυτών των μυστικών, σε κάποιο βαθμό, αφορούν το Διαδίκτυο και τους υπολογιστές. Αυτό είναι απολύτως εντάξει, αλλά όχι όταν αυτά τα μυστικά αρχίζουν να αποτελούν απειλή για την ίδια την ευημερία του παιδιού.

Η Kaspersky Lab διεξήγαγε πρόσφατα έρευνα, για να σκιαγραφήσει τόσο τους γονείς όσο και τα παιδιά σε σχέση με τον τρόπο που περνάνε χρόνο online. Για να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα των απαντήσεων, τα παιδιά και οι γονείς ερωτήθηκαν ξεχωριστά. Συνολικά, το 44% των παιδιών παραδέχτηκαν ότι έχουν μυστικά που οι γονείς τους δεν θα πρέπει να μάθουν για αυτά. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το υπόλοιπο των ερωτηθέντων παιδιών δεν έχουν μυστικά αλλά το πιο πιθανό αυτό να σημαίνει ότι το 44% των παιδιών εμπιστεύονται τους γονείς τους, οι οποίοι υποσχέθηκαν να μην δούμε τις απαντήσεις τους.

Η πλειοψηφία των κρυφών μυστικών αφορούσαν σχετικά αθώα γεγονότα, όπως η διάρκεια που χρησιμοποιούσαν ουσιαστικά το διαδίκτυο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά τρομακτικά μυστικά. Μερικά παιδιά χρησιμοποιούν τις συσκευές πρόσβασης, χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους για να κατεβάσουν κάποια προγράμματα ή επισκέπτονται ιστοσελίδες που δεν έχουν εγκριθεί από τους γονείς τους. Μερικά παιδιά συναναστρέφονται διαδικτυακά με ανθρώπους που οι γονείς τους είτε δεν τους γνωρίζουν είτε πολύ περισσότερο δεν τους συμπαθούν. Σαφώς, τα εν λόγω μυστικά κρύβουν μια επικινδυνότητα η έκταση της οποίας όμως μπορεί να εκτιμηθεί μόνο για κάθε περίπτωση χωριστά.

Υπάρχουν όμως ακόμα πιο ανησυχητικά μυστικά, όπως για παράδειγμα: το 4% των παιδιών δεν αναφέρουν στους γονείς τους ότι έχουν γίνει ή γίνονται θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού. Μπορεί ο αριθμός να φαίνεται χαμηλός ωστόσο το πρόβλημα αυτό μπορεί να αποτελέσει πραγματικό κίνδυνο για ένα παιδί. Επίσης, σε ορισμένες χώρες το ποσοστό των παιδιών που κρύβουν εντελώς την περιήγησή τους στο διαδίκτυο από τους γονείς τους, για παράδειγμα στις ΗΠΑ, ανέρχεται στο 15% των παιδιών που σερφάρουν διαδικτυακά.

What_Kids_Conceal_Online

Ποια είναι τα online ενδιαφέροντά των ανηλίκων, είτε κρυφά είτε φανερά; 

Το techpress.gr δημοσιεύει την εντυπωσιακή έρευνα της Kaspersky Lab, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της οποίας αποκαλύπτεται ότι οι ανήλικοι στις online συζητήσεις ενδιαφέρονται για Chat, online παιχνίδια και ναρκωτικές ουσίες.

Σύμφωνα με έκθεση της Kaspersky Lab, τα παιδιά και οι ανήλικοι ανά τον κόσμο περνούν τον περισσότερο χρόνο τους στο Διαδίκτυο, χρησιμοποιώντας εργαλεία επικοινωνίας, όπως κοινωνικά δίκτυα, email, εργαλεία chat κ.ά. (τα οποία αντιπροσωπεύουν το 67% της online δραστηριότητάς τους). Τα gaming portals (11%) και οι ιστοσελίδες που περιέχουν πληροφορίες σχετικά με αλκοόλ, ναρκωτικές ουσίες και καπνικά προϊόντα (9%) ήρθαν στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα. Ταυτόχρονα, η ίδια έκθεση δείχνει ότι υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές στα ενδιαφέροντα των παιδιών ανά χώρα.

Η έκθεση καλύπτει ένα διάστημα 12 μηνών και δείχνει ανώνυμα στατιστικά στοιχεία, που προέρχονται από τις λύσεις ασφάλειας της Kaspersky Lab για Windows PC και Mac, στις οποίες είναι ενεργοποιημένη η μονάδα Γονικού Ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό, η έκθεση παρουσιάζει το ποσοστό των επισκέψεων ή τις απόπειρες επισκέψεων σε ιστοσελίδες με δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο, που εμπίπτουν σε μία από τις 14 προκαθορισμένες κατηγορίες ( 1)περιεχόμενο για ενηλίκους, 2) αλκοόλ, καπνικά προϊόντα και ναρκωτικές ουσίες, 3) ηλεκτρονικά παιχνίδια, 4) ηλεκτρονικό εμπόριο, 5) ακατάλληλη γλώσσα, 6) τυχερά παιχνίδια και στοιχηματισμός, λαχεία και κληρώσεις, 7) ερωτήματα ανακατεύθυνσης HTTP κλπ).

Τι επισκέπτονται οι ανήλικοι στην Ελλάδα όταν σερφάρουν; 

Σύμφωνα πάλι με όσα δημοσιεύθηκαν στο techpress.gr, τα στοιχεία για την Ελλάδα δείχνουν ότι η πλειοψηφία των ανηλίκων επισκέπτεται ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης σε ποσοστό 67%. Το 10% των παιδιών στην Ελλάδα επισκέπτεται ιστότοπους με online παιχνίδια, ενώ το 8% ιστοσελίδες με αναφορά σε ναρκωτικές ουσίες. Σε μικρότερο ποσοστό, χρησιμοποιούν email (3%), επισκέπτονται ιστοσελίδες με παράνομο λογισμικό (3%), ηλεκτρονικά καταστήματα (2%) και ιστότοπους πορνογραφικού περιεχομένου (2%).

Kaspersky Lab είναι υπηρεσία παροχής πακέτων ασφαλείας, για το διαδίκτυο.

ΠΗΓΗ: techpress.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα