Watch Out: Η καλύτερη μαθητική επιχείρηση της Ελλάδας είναι από τη Θεσσαλονίκη

0
1623

ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΤΕΛΙΚΟΥ WATCHOUT

Μια ομάδα μαθητών του Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης δημιούργησαν μια εικονική κοινωνική επιχείρηση και κατέκτησαν το πρώτο βραβείο, εκπροσωπώντας τώρα τη χώρα μας στην Ευρώπη!

Με ένα καινοτόμο, κοινωνικό προϊόν, μία έξυπνη συσκευή προειδοποίησης εμποδίων στο ύψος της κεφαλής για άτομα με προβλήματα όρασης, η μαθητική επιχείρηση «Watch Out» ανακηρύχθηκε «Καλύτερη Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2017» στον τελικό του 11ου Πανελλαδικού Διαγωνισμού του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece που φιλοξενήθηκε την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Η ομάδα θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό «Company Of The Year» του Junior Achievement Europe, που θα πραγματοποιηθεί 11-13 Ιουλίου στις Βρυξέλλες.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιείται στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας εδώ και 11 χρόνια από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Το ΣΕΝ/JA Greece είναι μέλος του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που αναπτύσσει πολλά προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο.

H NIKHTΡΙΑ ΟΜΑΔΑ WATCH OUT

Οι 25 μαθητές Α’ Λυκείου της «Watch Out», του Αριστοτέλειου Κολλεγίου Θεσσαλονίκης ανέπτυξαν μία έξυπνη, πρακτική και οικονομική λύση σε ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης καθώς δεν υπήρχε έως τώρα τρόπος να προστατευθούν από ψηλά εμπόδια. Τα παιδιά σκέφθηκαν και δημιούργησαν έναν αισθητήρα υπερήχων που τοποθετείται διακριτικά σε καπέλο ή σκούφο και προκαλεί μία μικρή προειδοποιητική δόνηση όταν πλησιάζουν σε εμπόδιο στο ύψος του κεφαλιού τους, π.χ. σε ένα κλαδί ή πινακίδα που το παραδοσιακό μπαστούνι δεν μπορεί να τους βοηθήσει. Είναι ένα προϊόν που κέρδισε το ενδιαφέρον των μελών του Πανελληνίου αλλά και του Πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Τυφλών, οι οποίοι δοκίμασαν με επιτυχία το προϊόν, ενώ υποστηρίζεται θερμά και από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Αναπηρία.

«Μας εντυπωσίασε ιδιαίτερα η ευαισθησία με την οποία τα παιδιά θέλησαν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την όρασή τους», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, κυρία Λίτσα Παναγιωτοπούλου. «Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Εικονικής Επιχείρησης «Watch Out» έκαναν εκτεταμένη έρευνα και δοκιμές με αυτούς που πραγματικά χρειάζονται το προϊόν τους, «άκουσαν» την αγορά τους και ανέπτυξαν ένα προϊόν ουσιαστικά καινοτόμο που μπορεί να βγει στις αγορές άμεσα. Απέδειξαν ότι τα παιδιά μας έχουν την δυνατότητα να προχωρήσουν μπροστά, αρκεί και εμείς – οι μεγαλύτεροι – να τους στηρίξουμε ή να μην είμαστε στα πόδια τους».

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ WATCH OUT

Τα παιδιά, όταν ανακοινώθηκε ότι κέρδισαν το πρώτο βραβείο, ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς και κλάματα από τη χαρά τους. «Όταν το Νοέμβριο ξεκινήσαμε το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» του ΣΕΝ/JA Greece και αποφασίσαμε να υλοποιήσουμε αυτή την ιδέα, σε καμία περίπτωση δεν περιμέναμε ότι φτάσουμε να κερδίσουμε το πρώτο βραβείο», είπε με δάκρυα στα μάτια η μαθήτρια, Διευθύντρια Μάρκετινγκ της «Watch Out», Nικολέττα Καλούτσικου. «Είμαστε ενθουσιασμένοι, συγκινημένοι και υπερήφανοι για τη δουλειά που κάναμε. Οι κόποι μας απέδωσαν καρπούς και νιώθουμε τεράστια χαρά και ικανοποίηση» δήλωσε ο μαθητής, Γενικός Διευθυντής της «Watch Out», Πασχάλης Κυζάκης. «Τώρα σηκώνουμε μανίκια για να εκπροσωπήσουμε επάξια την Ελλάδα στην Ευρώπη».

ΑΠΟΝΟΜΗ ΠΡΩΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ

«Είμαστε σίγουροι ότι η «Watch Out» θα εντυπωσιάσει και στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στις Βρυξέλλες», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΝ/JA Greece, Aργύρης Τζικόπουλος. «Το προϊόν είναι πολύ έξυπνο και καινοτόμο, λύνει ένα σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και είμαι βέβαιος ότι τα αστέρια αυτά θα λάμψουν και στην Ευρώπη».

Κατά την παραλαβή του πρώτου βραβείου, τα παιδιά ευχαρίστησαν θερμά το ΣΕΝ/JA Greece και τους δύο ανθρώπους που τους καθοδήγησαν και τους βοήθησαν σε όλη αυτή τη διαδρομή, την καθηγήτριά τους Μαρία Δαμαλή και τον εθελοντή-επιχειρηματικό σύμβουλο Κυριάκο Κελίδη, προϊστάμενο προμηθειών ΤΙΤΑΝ, εργοστασίου Θεσσαλονίκης.

Και εις ανώτερα στην Ευρώπη!

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ