Parallax View

Artικόλεξο: Λάμπες εργαστηρίου

DDW ή αλλιώς Dutch Design Week (ελλην. Εβδομάδα Γερμανικού Design) και οι ημερομηνίες του: 20-28 Οκτωβρίου 2012. Εκεί πρωτοστάτησε ο David Derksen όπου και παρουσίασε το Project “Dewar Glassware”, δηλαδή λάμπες και βάζα, τα οποία προέρχονται από γυάλινα αντικείμενα εργαστηρίου. Αυτά τα “σκεύη εργαστηρίου” έχουν για τον ίδιο μία πολύ συγκεκριμένη γλώσσα. Ξεκινούν ως γυάλινοι […]

Ευτυχία Δασκαλοπούλου
artικόλεξο-λάμπες-εργαστηρίου-26110
Ευτυχία Δασκαλοπούλου
1.jpg

DDW ή αλλιώς Dutch Design Week (ελλην. Εβδομάδα Γερμανικού Design) και οι ημερομηνίες του: 20-28 Οκτωβρίου 2012. Εκεί πρωτοστάτησε ο David Derksen όπου και παρουσίασε το Project “Dewar Glassware”, δηλαδή λάμπες και βάζα, τα οποία προέρχονται από γυάλινα αντικείμενα εργαστηρίου.

Αυτά τα “σκεύη εργαστηρίου” έχουν για τον ίδιο μία πολύ συγκεκριμένη γλώσσα. Ξεκινούν ως γυάλινοι σωλήνες, τα οποία μετά μετασχηματίζονται σε τόρνους υπό συνθήκες υψηλής θέρμανσης. Χρησιμοποιούνται δύο ειδών υλικά: το γυαλί και το πλαστικό. Προσδίδουν μία ιδιαίτερη αισθητική και λειτουργία στο αντικείμενο. Η παρούσα έρευνα ξεκίνησε από αυτή την αντίθεση υλικών, απλά η αφορμή για τον Mr. Derksen.

Γιατί ονομάστηκε το project Dewar Glassware; O James Dewar βρισκόταν στην αναζήτηση θερμοκρασίας με το απόλυτο μηδέν και για αυτό το λόγο εφεύρε το δοχείο Dewar. Μπορεί να τα γνωρίζετε ως “ισοθερμικές φιάλες” τα γνωστά σε εμάς θερμός, το υλικό που περιέχεται εντός τους αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης του. Δύο πλάκες γυαλιού που καλύπτουν μία πλάκα αργύρου. Στις αρχές του κύριο ρόλο παίζει η Φύση. Επικεντρώνεται στα υλικά, πως συμπεριφέρονται μετά από ειδική κατεργασία και πως μπορούν να αξιοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο για να μετασκευαστούν σε κάτι άλλο. Για αυτόν είναι όμορφα και μαγικά.

Ο ίδιος πιστεύει: “ Δημιουργώντας τέτοιου είδους αντικείμενα είναι σα να παίζεις με τις δυνάμεις της φύσης”.

*David Derksen: Αποφοίτησε το 2009 από την Ακαδημία Design του Eindhoven και ολοκλήρωσε τις σπουδές (Msc) του στο Industrial Design (ελλ. Βιομηχανικό Σχέδιο) στο University of Technology (Ολλανδία,Delft). Σήμερα ζει και εργάζεται στο Rotterdam.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα