Parallax View

#Breξιτ

Η ετυμηγορία του δημοψηφίσματος για τη (μη) παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αν τελικά οδηγήσει σε Brexit θα έχει άμεσες συνέπειες...

Αναστάσιος Βογιατζής
breξιτ-119874
Αναστάσιος Βογιατζής

Η ετυμηγορία του δημοψηφίσματος για τη (μη) παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ο λαϊκισμός για άλλη μια φορά κατάφερε να νικήσει. Το συναίσθημα επιβλήθηκε της λογικής, αν και θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς γιατί η παραμονή μιας χώρας στην ΕΕ να είναι η σωστή επιλογή.

brexit

Ξεκινώντας, το μεγαλύτερο πρόβλημα στην ΕΕ είναι ο λαϊκισμός. Αυτό που εκπροσωπεί ο βασικός υποστηρικτής του Brexit, Nigel Farage. Το κύριο χαρακτηριστικό του λαϊκισμού είναι οτι δεν διστάζει να γκρεμίσει οτιδήποτε προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Έτσι ο λαϊκότατος Farage πέτυχε να γκρεμίσει το οικοδόμημα της ΕΕ μέσα στο Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) συστηματικά αποκρύπτοντας τα θετικά της ένωσης.

Βασικό επιχείρημα ήταν η μετανάστευση, των άλλων, και τα χρήματα που το ΗΒ έδινε, και πάλι, στους άλλους. Ποτέ δεν αναφέρθηκε στους Βρετανούς που ζουν και/ή εργάζονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επωφελούμενοι από την ελεύθερη μετακίνηση εντός της ένωσης.  Όμως δεν είναι μόνο αυτό. Η -κακιά- ΕΕ όπως την παρουσιάζουν πολλοί, και εντός της χώρας μας, διαθέτει πολλά εκατομμύρια ευρώ στο ΗΒ.

Ένα ιδιαίτερο παράδειγμα, που δεν το γνωρίζουν πολλοί και δεν το ανέφερε ο Farage, είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council, ERC). Ο συγκεκριμένος ευρωπαϊκός  οργανισμός διαθέτει πολλά εκατομμύρια ευρώ για επιστημονική έρευνα στα κράτη μέλη της ΕΕ, με το ΗΒ να απορροφά τεράστια ποσά. Μπορεί να φαίνεται οτι δεν μας απασχολεί αν θα πάρουν χρήμα για έρευνα στο ΗΒ όμως η αλήθεια είναι άλλη…

Η παύση νέων χρηματοδοτήσεων θα έχει ως συνέπεια τη μη συνέχεια τρεχόντων ή τη μη έναρξη νέων ερευνών στα βρετανικά πανεπιστήμια και ινστιτούτα. Έρευνες που σώζουν ζωές, που αλλάζουν τον κόσμο, απλά, δεν θα γίνουν. Για να μπορέσουν άλλοι οργανισμοί (στην ΕΕ) να απορροφήσουν το ερευνητικό προσωπικό, που πια θα είναι περιττό στο ΗΒ, θα χρειαστούν  χρόνια. Χρόνια θα χρειαστούν προκειμένου η ΕΕ να αναπτύξει ερευνητικές υποδομές για να υποδεχθεί οτι θα φύγει από τη Βρετανία. Συνέπεια, η επιστήμη και η εξέλιξη θα χάσουν χρόνο. Χρόνο θα χάσουμε και εμείς. Αυτά δεν τα είπε ο Φαράζ, ούτε τα σκέφτηκαν οι “ΟΧΙ” του ΗΒ.

Μέσα σε όλον τον χαμό που επικρατεί υπάρχουν και πολλά τραγελαφικά. Τώρα πια όλοι μιλούν για τη διαπραγμάτευση που πρέπει να κάνει το Ηνωμένο Βασίλειο με την ΕΕ προκειμένου να κερδίσει μια καλή συμφωνία για την έξοδο. Δηλαδή, μια συμφωνία για να κερδίσει λιγότερα από όσα είχε μέχρι σήμερα μέσα στην ΕΕ. Τραγελαφικός είναι και ο Φαράζ που μιλώντας είπε οτι θέλει μια καλύτερη Ευρώπη, ενώ δεν θέλει την Ευρώπη.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είχε η ομιλία του πρωθυπουργού Κάμερον. Έξω από τη πρωθυπουργική κατοικία είπε οτι για τους βρετανούς που μένουν εκτός του ΗΒ αλλά και για τους Ευρωπαίους που μένουν στη χώρα δεν θα υπάρξουν άμεσες αλλαγές. Άρα, αλλαγές θα υπάρξουν μετά την έξοδο, και δεν θα είναι προς όφελος τους.

Η έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα έχει και άλλες συνέπειες για εμάς στην Ελλάδα και σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Τώρα πια όλα είναι at stake, που λένε και οι πρώην ευρωπαίοι Βρετανοί. Το ελεύθερο εμπόριο τίθεται σε αμφισβήτηση. Τι μας νοιάζει; Η πιο απλή απάντηση είναι οτι για αγορές από το ΗΒ θα πληρώνουμε δασμούς όπως συμβαίνει τώρα με αγορές από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα ευρωπαϊκά προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών ή χρηματοδότησης σπουδών στο ΗΒ θα δούνε σύντομα το τέλος τους, με τα βρετανικά πανεπιστήμια να χάνουν πολλά εκατομμύρια ευρώ, και τις τοπικές οικονομίες να δοκιμάζονται από τις απώλειες. Η κατανομή σπουδαστών δεν θα είναι πια η ίδια. Η Ολλανδία από το 2010 έχει βάλει στόχο αυτή την αγορά. Η ανακατανομή κεφαλαίων και πληθυσμού θα ναι αναπόφευκτη εις βάρους της Βρετανίας.

Υπάρχει ένας και μόνο λόγος που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα. Και αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της Ευρώπης Ένωσης. Είναι η έλλειψη μόρφωσης. Αυτή η έλλειψη οδηγεί τους ανθρώπους στο να μη νοιώθουν πολίτες του κόσμου. Αυτή η έλλειψη μόρφωσης αφήνει τους πολίτες να γίνονται θύματα του λαϊκισμού και της προπαγάνδας. Αυτό είναι το βαθύτερο πρόβλημα της ΕΕ. Αυτό πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Τώρα πια, εμείς οι ευρωπαίοι, οφείλουμε να στηρίξουμε την ένωση μας και να την κάνουμε πιο ισχυρή για να μας οδηγήσει στο μέλλον.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα