Parallax View

Ένα νησί που βουλιάζει

της Βαγγελιώς Χρηστίδου Εικόνες: Γιώργος Παπαδόπουλος Οι αφίξεις των προσφύγων «εκτοξεύτηκαν» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα νησιά της οποίας αποτελούν αυτή τη στιγμή τις βασικές «πρώτες στάσεις» για όσους αναζητούν όχι μόνο μια καλύτερη τύχη, αλλά και τη δυνατότητα επιβίωσης κανονικής, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει τη δική της […]

Βαγγελιώ Χρηστίδου
ένα-νησί-που-βουλιάζει-42292
Βαγγελιώ Χρηστίδου
_-_eueuf_6.jpg

της Βαγγελιώς Χρηστίδου

Εικόνες: Γιώργος Παπαδόπουλος

Οι αφίξεις των προσφύγων «εκτοξεύτηκαν» στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, τα νησιά της οποίας αποτελούν αυτή τη στιγμή τις βασικές «πρώτες στάσεις» για όσους αναζητούν όχι μόνο μια καλύτερη τύχη, αλλά και τη δυνατότητα επιβίωσης κανονικής, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τη στιγμή που η Ελλάδα έχει τη δική της κρίση να αντιμετωπίσει, 1.500 άτομα φτάνουν καθημερινά στη Λέσβο και μόνο, ελπίζοντας ότι μέσω Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, θα περάσουν με κάποιο τρόπο εκτός ελληνικών συνόρων.

“Η κατάσταση είναι μη περιγράψιμη, ειδικά αυτές τις μέρες που βρέχει και φυσάει διαρκώς“, λέει ο Γιώργος Τυρίκος – Εργάς, από τη ΜΚΟ “Αγκαλιά”, που δραστηριοποιείται από το 2008 στο νησί της Λέσβου. “Φτάνουν διαρκώς νέοι πρόσφυγες και το κακό είναι ότι δεν πρόκειται τόσο για εφήβους ή νέους που ξέρεις ότι μπορούν να τα βγάλουν πέρα και μόνοι τους αλλά για γυναίκες με μωρά και μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ανθρώπους, που έρχονται σε εξαθλιωμένη κατάσταση από τα κύμματα. Αν δεν υπήρχαν ήδη οι βάσεις στο νησί, εδώ και χρόνια, από ανθρώπους που βοηθούν σε σταθερή βάση με το προσφυγικό, θα είχαμε “βουλιάξει τώρα”… Κυριολεκτικά… Δεν θα ξέραμε τι να κάνουμε. Ευτυχώς και οι Αστυνομικές Αρχές είναι πλέον πιο ευαισθητοποιημένες και μπορούν να βοηθήσουν πιο ουσιαστικά”.

“Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι γίνεται”, λέει από πλευράς της η υπεύθυνη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στη Μυτιλήνη, Ζωή Λειβαδίτου. “Έχουμε πάνω από 1.500 άτομα εκτεθειμένα στη βροχή, μόνο στην πόλη της Μυτιλήνης και τα περίχωρά της, άσε τι γίνεται στο υπόλοιπο νησί. Ο καιρός είναι χάλια, τα μωρά είναι διαρκώς βρεγμένα, κινδυνεύουν να αρρωστήσουν. Πνιγόμαστε…”.

* Όποιος κάτοικος της Θεσσαλονίκης θα ήθελε να βοηθήσει την κατάσταση στη Λέσβο, μπορεί να επικοινωνεί εκτός άλλων και στα τηλέφωνα: 22530 22232 (Γιώργος Τυρίκος – Εργάς, ΜΚΟ “Αγκαλιά”, Καλλονή Λέσβου) και 6980106200 (Ζωή Λειβαδίτου, υπεύθυνη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Παράρτημα Λέσβου),

Αυτά που είναι αναγκαία αυτή τη στιγμή, δεν είναι τόσο τα ρούχα, αλλά διάφορα είδη υγιεινής, όπως: Pumpers, σερβιέτες, μικρές πετσέτες, σαπουνάκια, πλαστικά μπιμπερό για τα μωρά, οδοντόπαστες, οδοντόβουρτες, κ.ά.

Διαβάστε ακόμη: Η νέα Προσφυγιά

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα