Parallax View

Πέντε Έλληνες στη Ρουάντα

του Θεόδωρου Γούτα Στις 6 Ιουλίου πέντε Έλληνες εκπαιδευτικοί θα ταξιδέψουμε στη Ρουάντα, μια μικρή υποσαχάρια χώρα της Αφρικής. Σκοπός του ταξιδιού μας είναι η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού ώστε να αξιοποιηθεί στο ωρολόγιο αναλυτικό πρόγραμμα ή/και σε προγράμματα Ευέλικτης Ζώνης, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας ή άλλων Καινοτόμων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Για να το πετύχουμε αυτό θα […]

Parallaxi
πέντε-έλληνες-στη-ρουάντα-24908
Parallaxi
1.jpg

του Θεόδωρου Γούτα

Στις 6 Ιουλίου πέντε Έλληνες εκπαιδευτικοί θα ταξιδέψουμε στη Ρουάντα, μια μικρή υποσαχάρια χώρα της Αφρικής. Σκοπός του ταξιδιού μας είναι η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού ώστε να αξιοποιηθεί στο ωρολόγιο αναλυτικό πρόγραμμα ή/και σε προγράμματα Ευέλικτης Ζώνης, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας ή άλλων Καινοτόμων Σχολικών Δραστηριοτήτων. Για να το πετύχουμε αυτό θα οργανώσουμε σχετικά επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών από το Σεπτέμβρη. Ωστόσο από τώρα προσκαλούμε τους/τις εκπαιδευτικούς της Ελλάδας για τη δημιουργία ενός δικτύου εκπαιδευτικών και σχολείων με σχετικές δράσεις.

Η Ρουάντα έγινε ιδιαίτερα γνωστή το 1994 όταν σε διάστημα τριών μηνών οι εκκαθαρίσεις των Χούτου στοίχισαν τις ζωές σχεδόν 1.000.000 Τούτσι και μετριοπαθών Χούτου. Χαρακτηρίστηκε επίσημα ως γενοκτονία κι ήταν το τραγικό αποτέλεσμα ενός εμφύλιου πολέμου που κρατούσε χρόνια…

Για τη γενοκτονία της Ρουάντα κατηγορούνται τόσο ο Ο.Η.Ε. όσο και οι Η.Π.Α., η Μ. Βρετανία και το Βέλγιο επειδή αρνήθηκαν να επέμβουν και ν’ αποτρέψουν τη βαρβαρότητα. Η δε Γαλλία κατηγορείται ότι υποστήριξε τους τότε καθεστωτικούς όταν ξεκίνησαν τις σφαγές.

Η βαρβαρότητα άφησε πίσω της μια κατεστραμμένη χώρα σε ανθρώπινες ζωές: μαζικές δολοφονίες, βιασμοί, οροθετικές γυναίκες και νεογέννητα, χιλιάδες ορφανά και χήρες. Oι υποδομές καταστράφηκαν πλήρως και μεγάλο μέρος του πληθυσμού εγκατέλειψε τη χώρα. Είκοσι χρόνια τώρα οι κάτοικοι προσπαθούν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος και να επουλώσουν τις βαθιές πληγές τους.

Η ActionAid Ελλάς δραστηριοποιείται στη Ρουάντα. Ύστερα από πρόσκληση του εκπαιδευτικού της τομέα, πέντε Έλληνες εκπαιδευτικοί θα συμμετέχουμε στο τριετές ευρωπαϊκό πρόγραμμα Send My Friend to School. Στόχος του έργου είναι να συμβάλουμε στην κινητοποίηση των εμπλεκόμενων στην εκπαίδευση ώστε να επιτευχθεί ο Δεύτερος Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας (MDG2) σχετικά με την εδραίωση της καθολικής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Η ομάδα μας θα συλλέξει μαρτυρίες και πληροφορίες για τις δυσκολίες διαβίωσης των κατοίκων της περιοχής μέσα από συνεντεύξεις και φωτογραφικό υλικό. Η θεματολογία μας περιλαμβάνει: τα δικαιώματα των παιδιών στην εκπαίδευση, τα δικαιώματα των γυναικών, το δικαίωμα στην τροφή, το δικαίωμα στο νερό και το ρατσισμό.

Κατά τη διάρκεια του εφταήμερου ταξιδιού θα φιλοξενηθούμε από τους κατοίκους της κοινότητας του Muko, μιας ορεινής επαρχίας στα βόρεια της χώρας, ώστε να αποκτήσουμε μια βαθιά εμπειρία και γνώση της καθημερινότητας των ανθρώπων που ζουν σε καταστάσεις ακραίας φτώχειας. Θα επισκεφτούμε δυο δημοτικά σχολεία της κοινότητας και θα μιλήσουμε με τους/τις μαθητές/τριες, τους δασκάλους τους και τους γονείς τους που θεωρούν το δημοτικό σχολείο ως χάσιμο χρόνου και χρημάτων. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι πολύ φτωχοί και δυσκολεύονται να πληρώσουν τα δίδακτρα του σχολείου.

Επίσης θα επισκεφτούμε συνεταιρισμούς γυναικών και θα διαπιστώσουμε πώς είναι να βγαίνεις από τις στάχτες και να φτιάχνεις απ’ την αρχή τη ζωή σου. Η δύναμη των γυναικών της Ρουάντα αποτελούν μνημείο πανανθρώπινης αξίας, μια συνέχεια της θέλησης του ανθρώπου να σηκώνει κεφάλι απέναντι στη μεγαλύτερη αδικία στον κόσμο, τη γενοκτονία.

Τέλος θα επισκεφτούμε το Μουσείο Γενοκτονίας στην πρωτεύουσα Κιγκάλι και θα συνομιλήσουμε με τους υπεύθυνους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Δείτε επίσης: Εκπαιδευτικός τομέας ActionAid Ελλάδας Ένας εκπαιδευτικός Πληροφορικής στη Ρουάντα Μια δασκάλα ζωγραφικής στη Ρουάντα Μια δασκάλα θεάτρου στη Ρουάντα

*Φωτογραφίες: (C) Amvrosios Kardaris / ActionAid Ελλάς

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα