Τι  ζόρι τραβάτε με τη Νέα Παραλία κύριε δήμαρχε;

14
19817

Εικόνας: Heinz Troll από το περιοδικό Greece is της Καθημερινής

16508210_1432798163428944_3895596854022879142_n

Την έχουν ονομάσει σύμβολο για το μέλλον, έχει βραβευθεί δεκάδες φορές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς εγχώριους και διεθνείς, είναι το πιο εμβληματικό έργο που χαρακτήρισε τον αστικό σχεδιασμό της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες. Η υποδειγματική ανάπλαση της Νέας Παραλίας, έργο των Μπερνάρ Κουόμο και Πρόδρομο Νικηφορίδη, έγινε εξώφυλλο σε αρχιτεκτονικά περιοδικά και κυρίως αγαπήθηκε από τους πολίτες αυτής της πόλης. Και όμως δεν αρέσει στον δήμαρχο αυτής της πόλης.

Δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά γιατί επανέρχεται απαξιωτικά ο Γιάννης Μπουτάρης σε διαρκείς αναφορές του για το έργο της Νέας Παραλίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου κατά την διάρκεια της συζήτησης για την δανειοδότηση από την ΕΤΕπ, αναφέρθηκε πάλι σ΄αυτήν υποβαθμίζοντας την αξία της:  «Το έργο δεν προσφέρει ανάπτυξη, είναι μόνο για  τη βόλτα και για πέντε περίπτερα», είπε.

Με την ίδια λογική, θα λέγαμε εμείς, δεν προσφέρει ανάπτυξη κανένα από τα έργα που δρομολογεί και ο ίδιος στο μέλλον. Τι ανάπτυξη προσφέρει ας πούμε η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας ή η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας;

Αν δεν μετράει ως ανάπτυξη το γεγονός ότι η Νέα Παραλία φωτογραφήθηκε όσο κανένα έργο της πόλης και έγινε εξώφυλλο σε διεθνή περιοδικά ως η απόλυτη διαφήμιση της πόλης τότε δεν ξέρουμε ποιο έργο σ΄αυτήν την πόλη μετράει. Ότι κάθε τουριστική προώθηση της πόλης, κυρίως αυτή που επιχειρεί η δική του αντιδημαρχία Τουρισμού με τη διπλωματία των πόλεων ξεκινά με εικόνες από τη νέα παραλία.

Η Νέα Παραλία αυτή τη στιγμή, εκτός από το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έγινε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία προώθησης της πόλης. Ας μας δείξει κάποιο άλλο έργο σ΄αυτήν την πόλη τις τελευταίες δεκαετίες που αναβάθμισε το πρόσωπό της, στον ίδιο βαθμό.

Και όμως λίγο καιρό πριν είχε πει σε συνέντευξη του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSAmed: «Δεν μου αρέσει πάρα πολύ, ήταν έργο του προκατόχου μου. Είμαστε η μόνη παραθαλάσσια πόλη στη Μεσόγειο που δεν έχει βάρκες στην ακτή, μια μαρίνα. Το σχέδιο αυτό χωρίζει την πόλη από τη θάλασσα. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα διορθώσουμε».  Αν θυμόμαστε καλά σχετικά με τη δημιουργία μαρίνας υπήρχε πρόθεση να γίνει στο Λιμάνι έμπροσθεν της Πρώτης Προβλήτας. Για κάποιο λόγο τώρα επιμένει να την τοποθετεί στη Νέα Παραλία. Αλλά και πάλι αυτός δεν είναι λόγος να καταφέρεται ελαφρά τη καρδία εναντίον της λες και το έργο είναι παράδειγμα κακού σχεδιασμού.

16939168_1450065241702236_7978162988786490656_n

Πικραμένο ήταν το σχόλιο του Πρόδρομου Νικηφορίδη, ενός εκ των δύο αρχιτεκτόνων της Νέας Παραλίας  που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Νάπολη σε έκθεση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού,  όπου η Νέα Παραλία αντιπροσωπεύει την Ελλάδα: «Εμείς τρέχουμε παντού για να βοηθήσουμε με δικά μας έξοδα την προβολή της Θεσσαλονίκης μέσα από το έργο της Νέας Παραλίας, το 1ο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της πόλης μας και ο Δήμαρχος λέει από ότι μαθαίνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν είναι αναπτυξιακό έργο. Όλα θα τα δούμε και θα τα ακούσουμε σε αυτή χώρα…». Με το δίκιο του.

Η διαρκής εμμονή του δημάρχου να απαξιώνει το έργο, αν δεν κρύβει κάτι άλλο που θα δούμε σύντομα κρύβει μάλλον μικροψυχία γιατί είναι έργο του αμαρτωλού ναι, με έργο πίσω του δε, προκατόχου του. Άλλωστε επί δέκα χρόνια καταψήφιζε την ανάπλαση.

Τα τελευταία κρούσματα είναι αυτά που ενισχύουν την άποψη αυτή. Η απόφαση να ενοικιαστούν τα γυάλινα περίπτερα ως αναψυκτήρια με μια σειρά τραπεζοκαθισμάτων που δεν προβλέπονταν από την κατασκευή ως δώρο στους αναδόχους, που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην πόλη ανάγκασε τη διοίκηση να μην φέρει τελικά στο δημοτικό συμβούλιο της ερχόμενης Μ. Δευτέρας το θέμα προς συζήτηση και να αναδιπλωθεί.

Απόψε ο δήμαρχος επανήλθε με νέες οργισμένες δηλώσεις στις οποίες μιλά για παραπληροφόρηση των πολιτών αφού πρόκειται να δοθούν μόνο 500 τ.μ. για τραπεζοκαθίσματα σε σύνολο 25 χιλιάδων τ.μ., ισχυρίστηκε ότι η νέα παραλία έγινε για να τη χαίρεται ο κόσμος , επισημαίνοντας ότι δεν είναι μουσείο αρχιτεκτονικής τελειότητας, παρατήρησε πως τα δύο βασικά προβλήματα που υπάρχουν στην νέα παραλία είναι ότι πρέπει να φύγει ο ποδηλατόδρομος και ότι δεν υπάρχουν τουαλέτες από το Μέγαρο Μουσικής έως το Λευκό Πύργο, καθώς τις τουαλέτες των αναψυκτηρίων θα επιτρέπεται να τις χρησιμοποιούν αν το αποφασίσει ο ενοικιαστής.

Οι νέες αυτές δηλώσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά που έχει ανάψει εδώ και μήνες και σιγοκαίει από τον ίδιο το δήμαρχο σε σχέση με τη σημερινή εικόνα του δημοφιλέστερου σημείου της πόλης.

Ο Πρόδρομος Νικηφορίδης απάντησε μέσω των social media:

”Καταψήφιζε την ανάπλαση επί 10 χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα της άλλαζε τα φώτα αν μπορούσε, (τον σταμάτησε το ΕΣΠΑ). Στη 1η προεκλογική του συγκέντρωση στην Αποθήκη Δ του ΟΛΘ τον Ιούνιο του 2010 δήλωνε ότι η ανάπλαση είναι άχρηστη, μόνο μερικές ομπρέλες για τους ψαράδες έπρεπε να τοποθετηθούν. Όταν έγιναν τα εγκαίνια με την ολοκλήρωση της Ανάπλασης έδωσε συνέντευξη τύπου για την πεζοδρόμηση μιάς μέρας της Παλιάς Παραλίας και αγνόησε την ανάπλαση, το μεγαλύτερο έργο που έχει γίνει σε αυτή την πόλη. Τώρα θέλει να μεταφέρει την κατάντια της Πλατείας Αριστοτέλους στη Νέα Παραλία. Λέει ότι δεν υπάρχουν τουαλέτες ενώ υπάρχουν και δεν τις λειτουργούν. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα!!! Κύριε Δήμαρχε έχετε καταλάβει πόσο χαίρεται ο κόσμος το έργο που πολεμήσατε; Έχετε καταλάβει ότι είναι το δημοφιλέστερο αξιοθέατο της πόλης που διοικείτε; Μην της κάνετε άλλο κακό.”

Στην ψηφοφορία της parallaxi, με διαθέσιμα τα στοιχεία όλων όσων ψήφισαν ονομαστικά, οι αρνητικές ψήφοι για την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων είναι  1710 ενώ οι θετικές 181. 

Την ερχόμενη Κυριακή στις 11 το πρωί στο πάρκο του απογευματινού ήλιου, δίπλα στο Makedonia Palace πολίτες της πόλης διατρανώνουν την αντίθεση τους σε όσα σχεδιάζει ο δήμαρχος. Την απόφαση θα λάβουν μετά το Πάσχα οι δημοτικοί σύμβουλοι. Που έχουν όλοι ονοματεπώνυμο. Αναμένουμε.

Διαβάστε ακόμη Νέο διεθνές βραβείο για τη νέα Παραλία!

Η Νέα Παραλία νικήτρια σε παγκόσμιο διαγωνισμό!

Στα καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ευρώπης

 

 

14 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Μυρτω εχεις περπατησει ποτε στην παραλια η το κομπλεξ που σε διακατεχει σε τυφλωνει κ δεν σ αφηνει να δεις?

  • Διαφωνώ με τη Μυτρώ αλλά τί είναι αυτό που σε κάνει να πιστεύεις ότι όποιος έχει αντίθετη γνωμη με εσένα είναι κομπλεξικός; Μήπως τα κόμπλεξ σου;

 2. Τώρα αν σας πω ότι χαίρομαι για την θέση σας και την υπεράσπιση του έργου αλλά έλα που θυμάμαι επί Παπαγεωργόπουλου να γκρινιάζετε και ποτέ μα ποτέ δεν λέγατε οτι είναι έργο της διοίκησής του; Οτι γκώσατε στην κριτική για τον Παπαγεωργόπουλο και δίκαια,αλλά ποτέ δεν λέγατε να κι ένα καλό που έκανε.Το μόνο που παρουσιάζατε ήταν οι αρχιτέκτονες ρε παιδιά.Ξεχνάμε;σε αμνήμονες απευθύνεστε;

  • Έλά όμως που επί Παπαγεωργόπουλου δεν είχαμε site το οποίο δημιουργήθηκε το 2011 άρα με κάποιους άλλους μας μπερδεύεις…

 3. Το σχόλιο που κάνω προς τους αρχιτέκτονες του σχεδιασμού της παραλίας είναι ότι κάνανε εξαιρετική σχεδίαση όμως δεν χρειαζότανε(ας αφήνανε το deck συνεχόμενο) να κατασκευάσουνε τις μαρμάρινες στέρνες με τον κρυφό φωτισμό γιατί ξεχάσανε να υπολογίσουνε ότι ως λαός δεν έχουμε παιδεία, άρα και κανιβαλίζουμε κάθε τι ωραίο. Ποτέ δεν δούλεψε στην Θεσσαλονίκη συντριβάνι παραπάνω από ένα χρόνο και οι στέρνες επίσης, άσε τα γκράφιτι μέσα σε αυτές. Μόλις κατασκευάζεται κάτι ωραίο(με ξένα κόλυβα πάντα), οι υπηρεσίες συντήρησης του Δ.Θ. κάνουνε ότι μπορούνε για να το διαλύσουν. Δες την αδιαφορία στις στέρνες, το απεριποίητο χορτάρι στο πρώην πάρκο του Φωκά και ειδικά τις ονειρικές τουαλέτες και τις βρύσες. Βραβείο βρώμας, οι δε 8μηνοι συμβασιούχοι τα απολύτως απαραίτητα. Κατά τα άλλα ο Δ.Θ. έχει 20 πρωτόκολλα και αμέτρητους υπαλλήλους ψηφάκια που είναι κηφήνες. Αντί να βάλουνε 200 λαμόγια των υπεράριθμων του Δ.Θ. να φροντίζουνε μέρα-νύχτα την παραλία μας, μέσα σε 10 χρόνια θα είναι ερείπιο πάλι. Αφρόντιστη και παρεμελημένη. Έχετε βγεί 6:00 το πρωΐ να δείτε την παραλία μετά την βόλτα της Θεσσαλονικιάς οικογένειας;;; Αυτός ο λαός αυτή την παιδεία έχει: βρὠμικος, γκρινιάρης, πνευματικά αμόρφωτος και πάντα του φταίνε οι άλλοι. Α, ξέχασα το σημαντικό, ότι ασχολούμαστε με δημάρχους πρώην και νύν αλλά με τον καθρέφτη μας, δεν έχει καμμιά σχέση ο Έλληνας.

 4. Ο κ.Δήμαρχος έιπε μια αλήθεια. Ανέφερε ότι το έργο είναι πολύ καλό, άλλωστε τη δεύτερη και δυσκολότερη φράση του δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε πει δημαρχίας του και έκανε κριτική στο ότι δεν υπάρχει μαρίνα για ελημμενισμό σκαφών.
  Γιατί τον κατηγορούμε, μήπως γιατί με δικές του προσπάθειες έφερε τουρίστες να βγαίνουν φωτογραφίες στη νέα παραλία;

 5. Kωστας: Δεν βλεπω τι ενοχλει τοσο πολυ να υπαρχουν 500 τμ με τραπεζοκαθισματα.Μαλλον αυτοι που αντιδρουν υποκριτικα ειναι οι ιδιοι παντα που μενουν στις γυρω οικοδομες.Το ακρον αωτο, προτιμουν οι περιπατητες να αγοραζουν απο τα αναψυκτηρια φαγωσιμα και να τα καταναλωνουν στα παγκακια γεμιζοντας με σκουπιδια ολη την παραλια.Ειμαστε πολλοι που θελουμε μετα τον περιπατο να καθισουμε καπου για ενα καφε μια μπυρα ενα παγωτο.

  • Ενοχλεί γιατί όλη η πόλη έχει γεμίσει με τραπεζοκαθίσματα σε ασφυκτικό βαθμό και είναι το μόνο μέρος που δεν έχει και το χαιρόμαστε και πάνε να μας το χαλάσουν και αυτό.
   Φέρε για παράδειγμα στο μυαλό σου κάτι που σε ενοχλεί πάρα πολύ και ότι πας σε ένα άλλο μέρος που δεν υπάρχει καθόλου από αυτό το κάτι και πάνω που ξενοιάζεις νάτο πάλι εμφανίζεται μπροστά σου.
   Ποια θα είναι η αντίδραση σου;
   Θα πεις -ε όχι ρεσυ και εδώ.
   Ε και εμείς έτσι νιώθουμε για τα τραπεζοκαθίσματα.

   Τώρα όσον αφορά τον αριθμό 500 είμαι σίγουρος ότι δεν θα τηρηθεί όπως δεν έχει τηρηθεί και πουθενά αλλού ο νόμιμος αριθμός.

   Όσον αφορά το ότι θέλουν να καθίσουν πολλοί κάπου να πιούν ένα καφέ, όλη η λεωφόρος νίκη που είναι γεμάτη με καφετεριες δεν φτάνει; Πρέπει να γεμίσει παντού όλος ο τόπος με καφετέριες για να μην περπατήσουμε λίγο παραπάνω;

   Με την ίδια λογική να γεμίσει και όλο το κολοσαίο γύρω γύρω καφετέριες και όλη η περιοχή γύρω από τον πύργο του άιφελ. Υπάρχουν και σε αυτά τα μέρη κοντά καφετέριες αλλά όχι ακριβώς δίπλα. Γιατί; Είναι ηλίθιοι οι Ιταλοι΄και οι Γάλλοι που έχουν από τις πρώτες χώρες σε τουρισμό παγκοσμίως και εμείς είμαστε οι έξυπνοι; Πρέπει να υπάρχουν και κάποια μέρη μέσα στην πόλη που δεν θα υπάρχουν μαγαζιά.

   Τώρα όσον αφορά τα σκουπίδια που λες είναι θέμα παιδείας. Δεν υποχρεώνει κανείς κάποιον να μην πετάξει τα σκουπίδια στον κάδο επειδή δεν έκατσε να φάει κάτι σε ένα αναψυκτήριο. Ασε που και στα αναψυκτήρια να κάθεται ο κόσμος πάλι σκουπίδια θα υπάρχουν εκτός και αν απαγορευτεί το φαγητό στην παραλία

 6. Παιδάκια όταν κραζατε τον Παπαγεωργοπουλο γενικά ειπατε ότι έτυχε να κάνει κι ένα καλό εργο;σαν κι αυτο μηπως υπάρχουν κι άλλα ;;

  • Αναρωτιέσαι ή ξέρεις κάτι;
   Ε, μην το κρατάς μυστικό!
   Μήπως η ΑΧΡΗΣΤΗ πεζογέφυρα στην Τούμπα;

 7. Είναι ωραίο που έγινε προσπάθεια εξωραϊσμού της παραλίας. Βελτιώθηκε από το 1980-90 που ντρεπόσουν να περάσεις από τα ζευγαράκια που κάνανε σεξ στα θαμνώδη κουβούκλια.
  Δεν συμφωνώ με τα τραπεζοκαθίσματα, καθώς είναι το μόνο μέρος της πόλης που θέλουμε άδειο, να ηρεμήσει λίγο το μάτι από τα τραπεζοκαθίσματα που κατακλύζουν την πόλη, που σκοντάφτουμε πάνω τους στην παλιά παραλία αλλά και παντού μεσα στην πολη.
  Όμως, σαν έργο, ενώ είχε καλές προθέσεις, έχει κάποιες επικίνδυνες ατέλειες. Οι ελώδεις γούρνες δίπλα (!) στη θάλασσα, που δεν καθαρίζονται ποτέ και είναι θλιβερό θέαμα, πέρα από εστία για έντομα και κουνούπια.
  Τα αγριοχορτα έχουν γίνει αμαζόνιος σε πολλά σημεία της παραλίας και δεν υπάρχει αστυνόμευση για όλους τους παρανομους μικροπωλητές που στήνουν πάγκους και βάζουν τέρμα σε αθλια τραντζιστοράκια άθλιες μουσικές για να τραβήξουν προσοχή, καταστέφοντας την ηρεμία κάποιου που απλά θελει να κάνει τη βόλτα του.

  Εν ολίγοις, κοιτάξτε κυριε Δήμαρχε να συμμαζέψετε αυτά που έχουμε ήδη και καταστρέφονται σιγά σιγά και αφήστε τις καφετέριες που μας βάζουν σε σκέψεις ότι μπορεί να έχετε πάρει και μίζες για αυτό.

  • Και πώς θα κάνει κάτι ο Δήμαρχος για να συμμαζέψει αυτά που ήδη έχουμε, όταν δεν τον αφήνουμε να βγάλει έσοδα για το Δήμο από την ενοικίαση των περιπτέρων της παραλίας; Λεφτόδεντρα δεν υπάρχουν…

 8. Σοβαρά τώρα; Τα 500 τ.μ. τραπεζοκαθισμάτων θα χαλάσουν την εικόνα ενός παραλιακού μετώπου μήκους σχεδόν τριών χιλιομέτρων; Το ότι οι εμπορικές χρήσεις των περιπτέρων προβλεπόταν από την κατασκευή τους δεν έχει σημασία; Το ότι είναι συμβατική δέσμευση έναντι του ΤΑΙΠΕΔ δεν έχει σημασία; Το ότι για να γίνει η παραλία με χρήματα του ΕΣΠΑ χαρακτηρίστηκε ψευδώς “υποβαθμισμένη περιοχή” με αποτέλεσμα τα 40 από τα 50 εκ ευρώ που διατέθηκαν στην πόλη να παν στην παραλία, ενώ πραγματικά υποβαθμισμένες περιοχές παρέμειναν υποβαθμισμένες, δεν έχει σημασία; Φτάνει πια με τον ταλιμπανισμό απέναντι σε κάθε τι που μπαίνει στην περιφερειακή όραση της προσωπικής σας γυάλας, κουράσατε…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ