Τι  ζόρι τραβάτε με τη Νέα Παραλία κύριε δήμαρχε;

6
1224

Εικόνας: Heinz Troll από το περιοδικό Greece is της Καθημερινής

16508210_1432798163428944_3895596854022879142_n

Την έχουν ονομάσει σύμβολο για το μέλλον, έχει βραβευθεί δεκάδες φορές σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς εγχώριους και διεθνείς, είναι το πιο εμβληματικό έργο που χαρακτήρισε τον αστικό σχεδιασμό της πόλης τις τελευταίες δεκαετίες. Η υποδειγματική ανάπλαση της Νέας Παραλίας, έργο των Μπερνάρ Κουόμο και Πρόδρομο Νικηφορίδη, έγινε εξώφυλλο σε αρχιτεκτονικά περιοδικά και κυρίως αγαπήθηκε από τους πολίτες αυτής της πόλης. Και όμως δεν αρέσει στον δήμαρχο αυτής της πόλης.

Δεν καταλαβαίνουμε πραγματικά γιατί επανέρχεται απαξιωτικά ο Γιάννης Μπουτάρης σε διαρκείς αναφορές του για το έργο της Νέας Παραλίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου κατά την διάρκεια της συζήτησης για την δανειοδότηση από την ΕΤΕπ, αναφέρθηκε πάλι σ΄αυτήν υποβαθμίζοντας την αξία της:  «Το έργο δεν προσφέρει ανάπτυξη, είναι μόνο για  τη βόλτα και για πέντε περίπτερα», είπε.

Με την ίδια λογική, θα λέγαμε εμείς, δεν προσφέρει ανάπτυξη κανένα από τα έργα που δρομολογεί και ο ίδιος στο μέλλον. Τι ανάπτυξη προσφέρει ας πούμε η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας ή η πεζοδρόμηση της Αγίας Σοφίας;

Αν δεν μετράει ως ανάπτυξη το γεγονός ότι η Νέα Παραλία φωτογραφήθηκε όσο κανένα έργο της πόλης και έγινε εξώφυλλο σε διεθνή περιοδικά ως η απόλυτη διαφήμιση της πόλης τότε δεν ξέρουμε ποιο έργο σ΄αυτήν την πόλη μετράει. Ότι κάθε τουριστική προώθηση της πόλης, κυρίως αυτή που επιχειρεί η δική του αντιδημαρχία Τουρισμού με τη διπλωματία των πόλεων ξεκινά με εικόνες από τη νέα παραλία.

Η Νέα Παραλία αυτή τη στιγμή, εκτός από το μεγαλύτερο έργο αστικής ανάπλασης που έγινε στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία, είναι ένα από τα πιο σημαντικά εργαλεία προώθησης της πόλης. Ας μας δείξει κάποιο άλλο έργο σ΄αυτήν την πόλη τις τελευταίες δεκαετίες που αναβάθμισε το πρόσωπό της, στον ίδιο βαθμό.

Και όμως λίγο καιρό πριν είχε πει σε συνέντευξη του στο ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSAmed: «Δεν μου αρέσει πάρα πολύ, ήταν έργο του προκατόχου μου. Είμαστε η μόνη παραθαλάσσια πόλη στη Μεσόγειο που δεν έχει βάρκες στην ακτή, μια μαρίνα. Το σχέδιο αυτό χωρίζει την πόλη από τη θάλασσα. Αλλά αυτό είναι κάτι που θα διορθώσουμε».  Αν θυμόμαστε καλά σχετικά με τη δημιουργία μαρίνας υπήρχε πρόθεση να γίνει στο Λιμάνι έμπροσθεν της Πρώτης Προβλήτας. Για κάποιο λόγο τώρα επιμένει να την τοποθετεί στη Νέα Παραλία. Αλλά και πάλι αυτός δεν είναι λόγος να καταφέρεται ελαφρά τη καρδία εναντίον της λες και το έργο είναι παράδειγμα κακού σχεδιασμού.

16939168_1450065241702236_7978162988786490656_n

Πικραμένο ήταν το σχόλιο του Πρόδρομου Νικηφορίδη, ενός εκ των δύο αρχιτεκτόνων της Νέας Παραλίας  που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Νάπολη σε έκθεση αρχιτεκτονικού σχεδιασμού,  όπου η Νέα Παραλία αντιπροσωπεύει την Ελλάδα: «Εμείς τρέχουμε παντού για να βοηθήσουμε με δικά μας έξοδα την προβολή της Θεσσαλονίκης μέσα από το έργο της Νέας Παραλίας, το 1ο σε επισκεψιμότητα αξιοθέατο της πόλης μας και ο Δήμαρχος λέει από ότι μαθαίνουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν είναι αναπτυξιακό έργο. Όλα θα τα δούμε και θα τα ακούσουμε σε αυτή χώρα…». Με το δίκιο του.

Η διαρκής εμμονή του δημάρχου να απαξιώνει το έργο, αν δεν κρύβει κάτι άλλο που θα δούμε σύντομα κρύβει μάλλον μικροψυχία γιατί είναι έργο του αμαρτωλού ναι, με έργο πίσω του δε, προκατόχου του…

Διαβάστε ακόμη Νέο διεθνές βραβείο για τη νέα Παραλία!

Η Νέα Παραλία νικήτρια σε παγκόσμιο διαγωνισμό!

Στα καλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία της Ευρώπης

 

 

Shares

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μυρτω εχεις περπατησει ποτε στην παραλια η το κομπλεξ που σε διακατεχει σε τυφλωνει κ δεν σ αφηνει να δεις?

  2. Τώρα αν σας πω ότι χαίρομαι για την θέση σας και την υπεράσπιση του έργου αλλά έλα που θυμάμαι επί Παπαγεωργόπουλου να γκρινιάζετε και ποτέ μα ποτέ δεν λέγατε οτι είναι έργο της διοίκησής του; Οτι γκώσατε στην κριτική για τον Παπαγεωργόπουλο και δίκαια,αλλά ποτέ δεν λέγατε να κι ένα καλό που έκανε.Το μόνο που παρουσιάζατε ήταν οι αρχιτέκτονες ρε παιδιά.Ξεχνάμε;σε αμνήμονες απευθύνεστε;

    • Έλά όμως που επί Παπαγεωργόπουλου δεν είχαμε site το οποίο δημιουργήθηκε το 2011 άρα με κάποιους άλλους μας μπερδεύεις…

  3. Το σχόλιο που κάνω προς τους αρχιτέκτονες του σχεδιασμού της παραλίας είναι ότι κάνανε εξαιρετική σχεδίαση όμως δεν χρειαζότανε(ας αφήνανε το deck συνεχόμενο) να κατασκευάσουνε τις μαρμάρινες στέρνες με τον κρυφό φωτισμό γιατί ξεχάσανε να υπολογίσουνε ότι ως λαός δεν έχουμε παιδεία, άρα και κανιβαλίζουμε κάθε τι ωραίο. Ποτέ δεν δούλεψε στην Θεσσαλονίκη συντριβάνι παραπάνω από ένα χρόνο και οι στέρνες επίσης, άσε τα γκράφιτι μέσα σε αυτές. Μόλις κατασκευάζεται κάτι ωραίο(με ξένα κόλυβα πάντα), οι υπηρεσίες συντήρησης του Δ.Θ. κάνουνε ότι μπορούνε για να το διαλύσουν. Δες την αδιαφορία στις στέρνες, το απεριποίητο χορτάρι στο πρώην πάρκο του Φωκά και ειδικά τις ονειρικές τουαλέτες και τις βρύσες. Βραβείο βρώμας, οι δε 8μηνοι συμβασιούχοι τα απολύτως απαραίτητα. Κατά τα άλλα ο Δ.Θ. έχει 20 πρωτόκολλα και αμέτρητους υπαλλήλους ψηφάκια που είναι κηφήνες. Αντί να βάλουνε 200 λαμόγια των υπεράριθμων του Δ.Θ. να φροντίζουνε μέρα-νύχτα την παραλία μας, μέσα σε 10 χρόνια θα είναι ερείπιο πάλι. Αφρόντιστη και παρεμελημένη. Έχετε βγεί 6:00 το πρωΐ να δείτε την παραλία μετά την βόλτα της Θεσσαλονικιάς οικογένειας;;; Αυτός ο λαός αυτή την παιδεία έχει: βρὠμικος, γκρινιάρης, πνευματικά αμόρφωτος και πάντα του φταίνε οι άλλοι. Α, ξέχασα το σημαντικό, ότι ασχολούμαστε με δημάρχους πρώην και νύν αλλά με τον καθρέφτη μας, δεν έχει καμμιά σχέση ο Έλληνας.

  4. Ο κ.Δήμαρχος έιπε μια αλήθεια. Ανέφερε ότι το έργο είναι πολύ καλό, άλλωστε τη δεύτερη και δυσκολότερη φράση του δημοπρατήθηκε και ολοκληρώθηκε πει δημαρχίας του και έκανε κριτική στο ότι δεν υπάρχει μαρίνα για ελημμενισμό σκαφών.
    Γιατί τον κατηγορούμε, μήπως γιατί με δικές του προσπάθειες έφερε τουρίστες να βγαίνουν φωτογραφίες στη νέα παραλία;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ