Κόσμος

Η Ελλάδα παντού στον κόσμο

Τα "ελληνικά" μέρη στον κόσμο που μπορείς να συναντήσεις εντελώς απροσδόκητα στους δρόμους μακριά απο μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και πινακοθήκες.

Parallaxi
η-ελλάδα-παντού-στον-κόσμο-169001
Parallaxi

Γραφικά στενοσόκακα στο Παρίσι, ένα “ανοικτό μουσείο” στο μετρό της Χιλής και τα λόγια του Ομήρου “καρφωμένα” στην Φρανκφούρτη. Τα “ελληνικά” μέρη στον κόσμο που μπορείς να συναντήσεις εντελώς απροσδόκητα στους δρόμους μακριά απο μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και πινακοθήκες.

Η «Oδός Θερμοπυλών» στο Παρίσι

parisiΈνα πανέμορφο και γραφικό στενοσόκακο στο Παρίσι οφείλει το όνομα του σε ένα άλλο πιο φημισμένο στενό πέρασμα, αυτό των Θερμοπύλων. Η «Rue des Thermopyles» όπου ως επί το πλείστων κατοικούν καλλιτέχνες  βρίσκεται στο 14ο διαμέρισμα του Παρισιού. Το λιθόστρωτο και ολάνθιστο σοκάκι “φωτίστηκε” από τον κινηματογραφικό φακό του Alexander Payne στο «Paris Je t’aime», πράγμα που το κατέστησε εξαιρετικά δημοφιλές και αγαπητό, πέρα των Παριζιάνων. Ο δρόμος είναι γεμάτος λουλούδια και πολύχρωμα σπίτια, γραφικά καφέ μπιστρό, εστιατόρια με εξαιρετική κουζίνα και μπόλικες γκαλερί τέχνης ενώ το μαγευτικό σκηνικό πλαισιώνουν τα γκράφιτι της γνωστής Γαλλίδας street artist «Miss Tic». Επίσης στην «Οδό Θερμοπυλών» συμβαίνει το εξής «γλυκό» παράδοξο. Οι κάτοικοι της οδού λέγεται πως συχνά αφήνουν έξω από τις πόρτες τους παλιά βιβλία και είδη που δεν χρειάζονται καθιστώντας την περιοχή, ένα ιδιόμορφο παζάρι.

Ο σταθμός Grecia στο Σαντιάγκο της Χιλής

santiagoΟι φιλότεχνοι Χιλιανοί δημιουργούν ιδιαίτερα «ανοικτά μουσεία» στις στάσεις του μετρό στο μακρινού Σαντιάγκο της Χιλής. Μάλιστα, στο σταθμό Grecia υπάρχει έντονο άρωμα Αρχαίας Ελλάδας, μια έκθεση με 23 αντίγραφα έργων από γύψο, χαλκό και ασήμι που απεικονίζουν θέματα όπως η Δημοκρατία, η Δικαιοσύνη και οι Τέχνες. Μέσω του προγράμματος MetroArte ανάμεσα στα εκθέματα μπορεί κανείς να δει  ένα αντίγραφο κεφαλής του Ομήρου, πορτραίτα αθλητών, ένα αγαλματίδιο πυγμάχου και θεατρικές μάσκες. Το εγχείρημα μιας τέτοιας έκθεσης είναι η πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός μουσείου με έργα του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού και είναι πιθανότατα επηρεασμένο από την στάση Ακρόπολη του μετρό της Αθήνας.

Η γειτονιά The Hill που έγινε Greektown

N.A.H Βαλτιμόρη είναι μια από τις πόλεις που εγκαταστάθηκε η ομογένεια από τις αρχές κιόλας του 1930. Η περιοχή που εγκαταστάθηκαν ήταν αρχικά απλώς γνωστή ως The Hill αλλά το 1980 οι κάτοικοι του ζήτησαν από το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης να αλλάξει επίσημα το όνομα της γειτονιάς για να Greektown. Στην γειτονιά υπάρχει παλιό ελληνικό σχολείο ενώ είναι γνωστή για τα πολλά εστιατόρια, αυθεντικά καφενεία, αρτοποιεία και τις μικρές επιχειρήσεις.

Μια Αθήνα στην Τζόρτζια 

Downtown Athens, GeorgiaΟι Ηνωμένες Πολιτείες αριθμούν πάνω από 50 πόλεις που φέρουν ελληνικά τοπωνύμια και ονόματα εμπνευσμένα από την μυθολογία. Μια από τις Αθήνες που βρίσκονται στις Η.Π.Α μάλιστα, αυτή της πολιτείας της Τζόρτζια αριθμεί 115.000 κατοίκους, ενώ πρωτεύουσα της πολιτείας της Ουάσιγκτον είναι η πόλη Ολυμπία. Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι και η ιστορία της πόλης Ελλάδα που βρίσκεται βόρεια της Πολιτείας της Νέας Υόρκης η οποία ονομαζόταν Σάουθαμπτον μέχρι το 1821-22, οπού μόλις οι τότε κάτοικοί της έμαθαν ότι ξέσπασε στην Ελλάδα η Επανάσταση της απελευθέρωσης από τον τουρκικό ζυγό, ομόφωνα άλλαξαν την ονομασία τους σε Ελλάδα. Άλλες γνωστές ονομασίες είναι: Απόλλων (Apollo), Αργώ (Argo), Αττική (Attica), Αχιλλέας (Achille, Achilles), Δελφοί (Delphi), Έρως (Eros), Ηρακλής, (Hercules), Θήβες (Thebes), Ιθάκη (Ithaca), Καλυψώ (Calypso), Κόρινθος (Corinth), Κρήτη (Crete), Μακεδονία (Macedonia), Μαραθώνας (Marathon), Μούσα (Muse), Όμηρος (Homer), Ουρανία (Urania), Παρθενώνας (Parthenon), Πηνελόπη (Penelope), Νέα Σμύρνη (New Smyrna), Σπάρτη (Sparta), Τροία (Troy), Υψηλάντης (Ypsilanti), Χίμαιρα (Hymera), Ωρίων (Orion), Ωρόρα (Aurora).

H επιβλητική επιγραφή στην γέφυρα της Φρανκφούρτης

FrankfouriΗ Φρανκφούρτη είναι μια πόλη με 180 διαφορετικές εθνικότητες τις οποίες μάλλον ενώνει η επιβλητική επιγραφή στην πεζογέφυρα Eiserner Steg. Η γέφυρα ενώνει την πόλη που χωρίζει ο ποταμός Μάιν στα δύο και φέρει την ρήση του Ομήρου «ΠΛΕΩΝ ΕΠΙ ΟΙΝΟΠΑ ΠΟΝΤΟΝ ΕΠ ΑΛΛΟΘΡΟΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ» που σημαίνει «Πλέοντας μέσ’ το μελανό πέλαγος μ’ αλλόγλωσσους ανθρώπους». Την επιμέλεια της επιγραφής ανέλαβε ο καλλιτέχνης Hagen Bonifer κατά την ριζική ανακαίνιση της γέφυρας το 1993.

Η Plaza Hellenica στην Κόστα Ρίκα

greciaΜια από τις πιο καθαρές πόλεις της Κεντρικής Αμερικής έχει το όνομα Grecia. Και αυτή με την σειρά της όπως η πιο βόρεια συνονοματή της έλαβε το όνομα της λόγω της Ελληνικής Επανάστασης. Ο τότε νομάρχης της περιοχής και αργότερα πρόεδρος της χώρας, Ζοζέ Ραφαέλ ντα Γκαγιέγος, της έδωσε αυτό το όνομα, καθώς ήταν φιλέλληνας και υποστηρικτής της. Στο κέντρο της πόλης, η οποία βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, υπάρχει η Plaza Hellenica (Ελληνική πλατεία) στην οποία δεσπόζει η προτομή του Αριστοτέλη, προσφορά του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού το 1997 ενώ κάποιος κατά την είσοδο του στην πόλη μπορεί να δει μια προσπάθεια απομίμησης του Παρθενώνα σε μινιατούρα και την επιγραφή «Καλώς ήρθατε στην Ελλάδα».

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα