Σ᾿ αὐτὴν ἐδῶ τὴ γειτονιὰ ἂς ἤμουν φωτογράφος…

1
7656

Εικόνες: Ειρήνη Περπερίδου

Processed with VSCO


H
Άνω Πόλη!

“Σ᾿ αὐτὴν ἐδῶ τὴ γειτονιὰ
σ᾿ αὐτὰ ἐδῶ τὰ μερὴ
ὁ φωτογράφος θά ῾πρεπε
νὰ ἤτανε ξεφτέρι
νά ῾ταν τεχνίτης, μερακλὴς
κι ἀπ᾿ ὀμορφιὰ νὰ ξέρει.

Σ᾿ αὐτὴν ἐδῶ τὴ γειτονιὰ
ἂς ἤμουν φωτογράφος
νὰ ὑπηρετῶ τὴν ὀμορφιὰ
μὲ τέχνη καὶ μὲ πάθος…”

(Ντίνος Χριστιανόπουλος, «Ο Φωτογράφος»)

Processed with VSCO

Βόρεια του Αγίου Δημητρίου, στις παρυφές της πόλης μας εκτείνεται μια συνοικία διαφορετική απ΄τις άλλες. Αποκομμένη από τη βαβούρα και τους έντονους ρυθμούς του κέντρου· παρμένη από σελίδες μυθιστορήματος, γραμμένη σε στίχους ποιητών· διατηρεί το δικό της ξεχωριστό μικροκλίμα, δίνοντας την αίσθηση προσωπικού καταφυγίου στους αθεράπευτα ρομαντικούς των καιρών μας και μη.

Processed with VSCO

Τα Κάστρα, η τειχοπερίκλειστη αυτή περιοχή που εκ θαύματος διασώθηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 1917, μαρτυρά την ύπαρξη της από τα ελληνιστικά χρόνια, επί διοικήσεως του Κασσάνδρου. Ο Γαλέριος το 300 π.Χ κατασκευάζει το αρχικό τμήμα του ανατολικού τείχους, το οποίο εκτεινόταν από το Λευκό Πύργο έως το Πύργο του Τριγωνίου (Εκκλησία των Αγίων Αναργύρων) . Εν συνεχεία στο 3 μ.Χ αιώνα κατασκευάστηκε ένα νέο τείχος στη θέση του αρχικού με τετράγωνους πύργους για την απώθηση των Γότθων, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση για την ανακατασκευή και δημιουργία των μεταγενέστερων Ρωμαϊκών Τειχών τον 6 μ.Χ αιώνα. Το έργο της ανοικοδόμησης των τειχών συνεχίστηκε από του Βυζαντινούς και ολοκληρώθηκε τελικά από τους Οθωμανούς. Η αρχική του διάμετρος εκτεινόταν στα 8 χλμ από τα οποία σήμερα διασώζονται τα 4,3 χλμ.

Processed with VSCO with g3 preset

Πέρα από τα γνωστά αξιοθέατα της Άνω Πόλης- Τα Τείχη, με την Ακρόπολη και το Επταπύργιο, τον βυζαντινό λουτρώνα στη πλατεία Κρίσπου, τους ναούς του Αγίου Νικολάου Ορφανού, του Οσίου Δαβίδ(Μονή Λατόμου), των Ταξιαρχών, της Αγίας Αικατερίνης, του Προφήτη Ηλία, τη Μονή Βλατάδων και το Αλατζά Ιμαρέτ στην οδό Κασσάνδρου- αίσθηση προκαλεί και η διατηρούσα Λαϊκή Μακεδονική Αρχιτεκτονική, με επιρροές από την αρχαία ελληνική και βυζαντινή παράδοση. Τα στενά σοκάκια με τους πλακόστρωτους δρόμους, τις μικρές πλατείες και τα κομψά σπίτια, όπως στην Οδό Ηροδότου και Αμφιτρύωνα με τις χαρακτηριστικές εξοχές- σαχνισιές- και τους στεγασμένους εξώστες –χαγιάτια-, δίνουν την αίσθηση άλλων-μακρινών εποχών.

Processed with VSCO with a5 preset

Η έννοια του χρόνου παγώνει εδώ· και αυτό που μετρά είναι οι εικόνες που εντυπώνονται στη ψυχή μας, λες και ταξιδεύουμε σε τόπους άλλους, άγνωστους…

 

 

 

 

Shares
Προηγούμενο άρθροΈνα γαλλικό τραγούδι για τη Θεσσαλονίκη
Επόμενο άρθροΈρχονται τον Δεκέμβριο |be there
Ειρήνη Περπερίδου
Κάπου εκεί στην εφηβεία ξεκίνησε να με τρώει το σαράκι των λέξεων ·εκμεταλλευόμουν κάθε κενό χώρο στα σχολικά μου βιβλία, γράφοντας ποιήματα· Το «χούι» συνεχίστηκε, απλά άλλαξε μορφή και έκταση · Και κάπως έτσι οι λέξεις μετατράπηκαν στο πιο πιστό σύντροφο και το χαρτί στο πιο επιστήθιο φίλο, στον οποίο οι αλήθειες μαρτυρούνται με ευκολία και τα μυστικά της καρδίας παρουσιάζονται με ειλικρίνεια ενός μικρού παιδιού. Το γράψιμο είναι το όπιο των ιδεαλιστών και το καταφύγιο των ρομαντικών.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ