Θεσσαλονίκη

Το χρώμα της Τετάρτης θα είναι πορτοκαλί

Η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας διοργανώνει µια σειρά από ενέργειες στα πλαίσια του εορτασµού της Παγκόσµιας Ηµέρας για την ΣΚΠ 2017.

Parallaxi
το-χρώμα-της-τετάρτης-θα-είναι-πορτοκα-199859
Parallaxi

Η Ελληνική Εταιρία για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας διοργανώνει µια σειρά από ενέργειες στα πλαίσια του εορτασµού της Παγκόσµιας Ηµέρας για την ΣΚΠ 2017. Κορυφαία εκδήλωση του φετινού προγράµµατος αποτελεί η διοργάνωση του MS Festival 2017 στόχος της οποίας είναι η ενηµέρωση του κοινωνικού συνόλου για τις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις κατά την αντιµετώπιση της ΣΚΠ, η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόµων που αντιµετωπίζουν την ΣΚΠ και η ευαισθητοποίηση των µελών και φίλων της ΕΕΣΚΠ για τις κοινωνικές και θεραπευτικές επιπτώσεις της µάχης κατά της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.

Το MS Festival 2017 θα φιλοξενηθεί στις καταπράσινες εγκαταστάσεις της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης και θα πλαισιώσει τον εορτασµό της Παγκόσµιας Ηµέρας για την ΣΚΠ 2017, προβάλλοντας τα µηνύµατα της Παγκόσµιας & Ευρωπαϊκής Πλατφόρµας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, των MSIF και EMSP, αντίστοιχα.

Το πρόγραµµα θα εξελιχθεί σε πολλές κατευθύνσεις. Το ενηµερωτικό σκέλος της διοργάνωσης θα συµπεριλάβει οµιλίες και workshops έτσι ώστε να ακουστούν οι νεότερες εξελίξεις γύρω από τις διαγνωστικές και θεραπευτικές µεθόδους αντιµετώπισης της Πολλαπλής Σκλήρυνσης. Ένας επιπρόσθετος στόχος είναι η ενηµέρωση για θέµατα που αφορούν τα δικαιώµατα των ατόµων που αντιµετωπίζουν την ΣΚΠ, την ψυχολογική υποστήριξη συνοδών και ατόµων µε ΣΚΠ και τους εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας -όπως η γυµναστική άσκηση, η θεραπευτική ιππασία και η ενασχόληση µε την τέχνη.

Θα οργανωθούν επίσης παράλληλες ενέργειες ψυχαγωγικού, εκπαιδευτικού και κοινωνικού χαρακτήρα, µε απώτερο στόχο την καλλιέργεια του ενδιαφέροντος γύρω από έναν υγιεινό και ισορροπηµένο τρόπο ζωής. Ανάµεσα στις πολλές ενέργειες ξεχωρίζει η οργάνωση του κύκλου θεραπευτικής άσκησης µε την υποστήριξη του Κέντρου Αποκατάστασης “η Αναγέννηση”. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να περιηγηθούν στους χώρους της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής, να µάθουν για τα εκπαιδευτικά προγράµµατα της Σχολής και να βιώσουν µια µοναδική εµπειρία επαφής µε τη φύση. Αργά το µεσηµέρι της Κυριακής 28/5, οι επισκέπτες θα απολαύσουν τις νοστιµιές του µπουφέ που θα οργανωθεί στους µαγευτικούς κήπους της Σχολής.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα της Κυριακής.

Μια ελπίδα για νέες θεραπείες που θα σταματούν ολοκληρωτικά την νόσο 

Σε ποσοστό που φτάνει το 80% “φρενάρουν” την εξέλιξη της σκλήρυνσης κατά πλάκας (ΣΚΠ) τα 12 φάρμακα τα οποία κυκλοφορούν σήμερα στην Ελλάδα και τα οποία λαμβάνουν οι 10.000 από τους 14.000 πάσχοντες από τη νόσο στη χώρα μας. Η έρευνα όμως για νέες θεραπείες, που θα σταματούν σε ποσοστό 100% την εξέλιξη της νόσου, συνεχίζεται. Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα ερευνητικά πρωτόκολλα για τρία φάρμακα και έχουν αρχίσει οι δημοσιεύσεις σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά.

Ένα νέο φάρμακο (μονοκλωνικό αντίσωμα) για την πρωτοπαθή ΣΚΠ έχει πάρει ήδη έγκριση στις ΗΠΑ από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων της χώρας (FDA) και αναμένεται να εγκριθεί και στην Ευρώπη. Το φάρμακο αυτό αφορά το 10% των περιπτώσεων των ασθενών στους οποίους η νόσος εξελίσσεται γραμμικά χωρίς εξάρσεις και υφέσεις όπως συμβαίνει στο υπόλοιπο 90%.

“Πρόκειται για το μοναδικό φάρμακο, στα 150 χρόνια της ιστορίας της νόσου, με το οποίο έχουμε κάποια θεραπεία που έδειξε στατιστικώς σημαντική διαφορά. Επίσης και για τη δευτεροπαθή ΣΚΠ έχει βρεθεί άλλο ένα φάρμακο, το οποίο περνάει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό και έτσι πετυχαίνει να έχει δράση και στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Να σημειωθεί ότι και για τη δευτεροπαθώς προϊούσα μορφή της ΣΚΠ χωρίς υποτροπές δεν είχαμε φάρμακα μέχρι τώρα” ανέφερε ο καθηγητής νευρολογίας στο ΑΠΘ, Αναστάσιος Ωρολογάς, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ με αφορμή το 4ο Διακλινικό Συμπόσιο για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, με τίτλο “Η νέα εποχή στη θεραπεία της Πολλαπλής Σκλήρυνσης”. Το συμπόσιο διοργανώνεται από την International Society on Brain and Behavior, την Α’ Πανεπιστημιακή Νευρολογικής Κλινική του ΑΠΘ ( ΑΧΕΠΑ) και την Α’ Ψυχιατρική Κλινική του ΑΠΘ( Παπαγεωργίου) και οι εργασίες του θα πραγματοποιηθούν 26-27/5 στο Grand Hotel Palace.

Στο συμπόσιο θα συζητηθούν από άποψη διάγνωσης και θεραπείας τα πιο σημαντικά και δύσκολα περιστατικά, που παρακολουθούνται σε 30 νευρολογικές κλινικές της Ελλάδας, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν τα νεότερα δεδομένα από τις έρευνες για τη δημιουργία νέων φαρμάκων.

“Μέχρι τώρα έχουμε 12 φάρμακα τα οποία καλύπτουν περίπου το 75%-80% των περιπτώσεων των ασθενών με ΣΚΠ και αντίστοιχα μειώνουν την εξέλιξη της νόσου σε αυτές τις μορφές μέχρι και 80%. Δεν είχαμε δηλαδή για το υπόλοιπο 20%. Η έρευνα για το φρενάρισμα της νόσου κατά 100% συνεχίζεται. Αυτή τη στιγμή έχουμε τα καινούργια φάρμακα, τα οποία έχουν τελειώσει το ερευνητικό τους πρωτόκολλο και έχουν αρχίσει οι δημοσιεύεις τους σε έγκυρα επιστημονικά περιοδικά” πρόσθεσε ο κ.Ωρολογάς. Παράλληλα επισήμανε ότι χάρη στην έρευνα και την μαγνητική τομογραφία, τα τελευταία 30 χρόνια έχει φτάσει η νόσος να ελέγχεται με φάρμακα στο ποσοστό που φτάνει μέχρι και το 98%.

“Με τη μαγνητική τομογραφία μπορεί να γίνει η διάγνωση πολύ νωρίς, όταν ακόμη ο ασθενής δεν αισθάνεται τα συμπτώματα και η νόσος δεν μπορεί να διαγνωστεί με τη νευρολογική εξέταση. Αλλά με τη μαγνητική τομογραφία γίνεται και η παρακολούθηση της νόσου και η κλιμάκωση της θεραπείας από πρώτης γραμμής φάρμακα (που είναι λιγότερο αποτελεσματικά αλλά περισσότερο ασφαλή), σε δεύτερης και τρίτης γραμμής φάρμακα (που αυξάνεται η αποτελεσματικότητά τους, αλλά και οι παρενέργειες). Δηλαδή γιατί μιλάμε θεραπεία προσαρμοσμένη σε κάθε ασθενή με τη μικρότερη επιβάρυνση του” ανέφερε ο κ. Ωρολογάς.

Επισήμανε, τέλος, ότι βελτιώθηκε σημαντικά η ποιότητα ζωής των ασθενών με ΣΚΠ, λέγοντας: “Αν τα πρώτα 20 χρόνια είχαμε πέντε -έξι φάρμακα που ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, εδώ και 10 χρόνια έχουμε τρία φάρμακα, τα οποία φρενάρουν πλέον και αφαιρούν την εγκατεστημένη αναπηρία, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε και τρεις θεραπείες από το στόμα. Έτσι βελτιώνεται και η ποιότητα της ζωής των ασθενών, οι οποίοι μπορούν να εργάζονται και να είναι ενεργοί όσο το δυνατόν περισσότερο, γιατί φαίνεται ότι η εργασία βοηθάει και το μυαλό και το σώμα τους να είναι σε καλή λειτουργικότητα”.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα