Θεσσαλονίκη

Ερυθρά ή σκατουλί παλίρροια

Η ερυθρά παλίρροια είναι φαινόμενο κυρίως των ήσυχων ημερών άπνοιας του χειμώνα...

Οδυσσέας Χιλιτίδης
ερυθρά-ή-σκατουλί-παλίρροια-208121
Οδυσσέας Χιλιτίδης
Σπάνια(;) εικόνα της θάλασσας μπροστά από τον Λευκό Πύργο πρωινό της 26/6/2017

Κείμενο και εικόνες: Οδυσσέας Χιλιτίδης

Η ερυθρά παλίρροια είναι φαινόμενο κυρίως των ήσυχων ημερών άπνοιας του χειμώνα (τότε που πλακώνουν οι ομίχλες και μερικές φορές αναβάλλονται οι πτήσεις). Κάποιοι μικροοργανσιμοί στη θάλασσα κυρίως είδη φυτοπλαγκτού αυξάνονται απότομα λόγω μιας αντίστοιχης αύξησης στα θρεπτικά συστατικά του νερού, κυρίως του αζώτου και του φωσφόρου που περιέχονται στα αστικά λύματα και τα λιπάσματα. Σε πρώτη φάση, το άζωτο και ο φώσφορος οδηγούν σε υπερβολική ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού, οπότε το νερό μπορεί να βαφτεί πράσινο.

Καθώς τα μικρόβια αυτά τρώνε τα φωτοσυνθετικά μικρόβια, καταναλώνουν όλο το διαθέσιμο οξυγόνο στα νερά. Η διαδικασία καταλήγει τελικά στην αναερόβια αποσύνθεση των νεκρών μικροοργανισμών, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται δύσοσμα αέρια. (διαβάστε περισσότερα και εγκυρότερα για το θέμα αν ενδιαφέρεστε σε άρθρο της καθηγήτριας Μ. Μουστάκα εδώ)

Εμείς δεν είμαστε επιστήμονες ούτε μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε αν πρόκειται για ερυθρά ή άλλου χρώματος παλίρροια, αν είναι ή όχι φυσικό φαινόμενο. Μένουμε στο ότι είναι αποκρουστικό και εμφανίζεται όλο και πιο συχνά, ένα φαινόμενο που πληγώνει τους κατοίκους αυτής της πόλης. Μιάς πόλης που είναι περήφανη δικαίως για την παραλία της, αλλά η κατάσταση της σίγουρα δημιουργεί πολύ κακή εντύπωση στους προσωρινούς επισκέπτες, της τόσο με τα σκουπιδοβουνά, όσο και με τις “μαγευτικές” οσμές των τελευταίων ημερών και με την “μοναδική” θέα του Θερμαϊκού… Φανταστείτε τι θα διηγηθούν για τη Θεσσαλονίκη όταν επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Για τους μόνιμους κατοίκους της πόλης δεν το συζητώ, μάλλον έχουν συνηθίσει στην εικόνα (και τις οσμές) και δεν τους δίνουν πια σημασία. Άλλωστε υπάρχουν τόσα να βαραίνουν το μυαλό καθημερινά…

Εικόνα: Δέσποινα Μακροπούλου

Παντως πανεπιστήμια και επιστημονικό προσωπικό η πόλη έχει, οργανισμούς κρατικούς και μή κυβερνητικούς έχει, πότε θα αποκτήσει και την πολιτική βούληση να κοιτάξει κατάματα ένα πρόβλημα που όπως φαίνεται με τα χρόνια θα χειροτερέψει; Παρά τα πολυδάπανα και μεγαλειώδη έργα (βλ. περιφερειακή οδός, αποχετευτικός αγωγός, μετρό) τελικά κάτι γίνεται λάθος και η ποιότητα ζωής σε αυτή την πόλη συνεχώς υποβαθμίζεται.

Τελικά τι φταίει, το κακό μας το ριζικό;

Αεροφωτογραφία της παλιάς παραλίας το απόγευμα της Κυριακής 25/6/2017

*Σε σημερινή δήλωση στο ράδιο Θεσσαλονίκη για το φαινόμενο που παρατηρούμε ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος. Φυτιάνος είπε πως ευθύνεται η ρύπανση του Θερμαϊκού Κόλπου με λιπάσματα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα