Η χρυσή τομή για τη Νέα παραλία είναι ο επόμενος στόχος του Δήμου

0
3229

 

Μια ηλιόλουστη μέρα ήρθε και έδεσε με την προγραμματισμένη συγκέντρωση κατά της πρόθεσης του Δήμου Θεσσαλονίκης να τοποθετηθούν συγχρόνως με την ενοικίαση των αναψυκτηρίων της Νέας παραλίας εξωτερικά τραπεζοκαθίσματα.

DSC03672

Η συγκέντρωση έγινε παράλληλα με την πρωινή δημοφιλή κυριακάτικη βόλτα των Θεσσαλονιέων στον πιο δημοφιλή δημόσιο και ανοικτό χώρο της πόλης, στον Κήπο του Απογευματινού Ήλιου, δίπλα στο Μακεδονία Παλλάς. Η διαμαρτυρία είχε σαν κεντρικό σύνθημα το «Υιοθετώ τη Νέα Παραλία» και το κάλεσμα έγινε μέσω ανάρτησης  στο Facebook.

Παρόντες ήταν εκπρόσωποι ομάδων της πόλης, όπως οι Φίλοι της Νέας Παραλίας, η Ένωση για τα δικαιώματα Πεζών και η ομάδα Θεσ-επί κέντρω.

DSC03671

Στη συγκέντρωση βρέθηκαν και οι αρχιτέκτονες της Νέας Παραλίας, Πρόδρομος Νικηφορίδης και Μπερνάρ Κουόμο.

“Φυσικά και θέλουμε να μισθωθούν τα αναψυκτήρια της Νέας Παραλίας.  Το πρόβλημα είναι ότι έχοντας βιώσει και διαπιστώσει ό,τι συμβαίνει με την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων στην Ελλάδα, είμαι πολύ επιφυλακτικός με την τοποθέτησή τους στον δημόσιο χώρο. Έχουμε το παράδειγμα της Αριστοτέλους.  Δεν θέλουμε να επαναληφθεί το κακό παράδειγμα της Αριστοτέλους”, μας είπε ο κ. Νικηφορίδης.

Και συνέχισε: “Δυο είναι οι βασικές μου αντιρρήσεις όσον αφορά στην επέκταση των τρπεζοκαθισμάτων: Πρώτον ότι τα περίπτερα αναψυκτήρια είναι σχεδιασμένα με τέτοιον τρόπο ώστε οι υποδομές τους να μπορούν να αντέξουν έναν ορισμένο όγκο εξυπηρέτησης. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από τις σημερινές τους προδιαγραφές θα σημάνει τη δημιουργία ενός καινούργιου εξωτερικού μαγαζιού με ό,τι συμπεριλαμβάνει αυτό. Υαλοπετάσματα, σόμπες, ομπρέλες, ψυγεία, αποθηκευτικοί χώροι κ.τ.λ. Η κατάσταση θα γίνει ανεξέλεγκτη και υπάρχει ήδη το παράδειγμα στον κήπο του νερού που έχει υπερδιπλασιάσει τον χώρο που του αναλογεί. Δεύτερον ο Δήμος έχει αποδείξει ότι αδυνατεί να ελέγξει την κατάσταση όσον αφορά στην καταπάτηση του δημόσιου χώρου, η πόλη είναι γεμάτη τέτοιου είδους παραδείγματα, δεν υπάρχει εμπιστοσύνη όσον αφορά στο θέμα διαφύλαξη του χώρου από καταπατήσεις.”

Και συνέχισε τονίζοντας ότι: “Φυσικά αυτή τη στιγμή ο Δήμος είναι ο ιδιοκτήτης των αναψυκτηρίων και είναι στη διάθεση του να προκηρύξει έναν διαγωνισμό με όρους που θα αποφασίσει η δημοτική αρχή.»

DSC03666

Εν τω μεταξύ ο κ. Μπουτάρης μετά την ένταση και τις αντιρρήσεις που εκφράστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας της Πρωτοβουλίας, όρισε επιτροπή που θα αποτελείται από τον κ. Κουράκη, τον κ. Παππά και την κα. Αγγελίδου για να μελετήσουν το θέμα. Ο κ. Κουράκης που ήταν παρών στη σημερινή συγκέντρωση δήλωσε:

«Δυστυχώς στον τόπο μας τα πράγματα γίνονται ανάποδα συχνά. Δηλαδή πρώτα γίνονται εξαγγελίες και μετά διαβουλέυσεις και συζητήσεις ανάλογα με τις αντιδράσεις που θα προκαλέσουν οι εξαγγελίες αυτές. Η επιτροπή που σχηματίστηκε αυτή τη στιγμή θα ετοιμάσει μια πρόταση που θα προσπαθήσουμε να αποτελέσει τη χρυσή τομή ώστε να προστατευθεί η αισθητική και ο χαρακτήρας του δημόσιου αυτού έργου, του οποίου η χρήση ανήκει σε όλους αλλά ταυτόχρονα να υπάρξουν και έσοδα, από την δημοπράτηση των αναψυκτηρίων, τόσα όσα χρειάζεται για τη συντήρησή του. Αυτό που θα κάνουμε είναι να καλέσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς και μέσα σε ένα με 1,5 μήνα το πολύ να έχουμε ένα σχέδιο πρόταση για τη μίσθωση των αναψυκτηρίων που θα κατατεθεί στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και μετά θα περάσει από το Δημοτικό Συμβούλιο».

DSC03668

DSC03667

Shares
Προηγούμενο άρθροΌσα μου έμαθε το fb 
Επόμενο άρθρο48 ώρες μακριά από τα αστικά μας δράματα
Κύα Τζήμου
Γεννήθηκα στην Αθήνα και έζησα την παιδική ηλικία ως νομάδας ανά την Ελλάδα μέχρι να προσγειωθώ στα 18 μου χρόνια στη Θεσσαλονίκη και την αγκαλιά του Α.Π.Θ σε μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια να εντρυφήσω στην φιλοσοφία των Μαθηματικών. Πολυτεχνίτης και ερημοσπίτης χρησιμοποίησα ελάχιστα το πτυχίο μου στους επαγγελματικούς μου πειραματισμούς μέχρι που παθολογική μου αγάπη για το σινεμά με έφερε στην πόρτα της Parallaxi πριν από 15 χρόνια περίπου.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ