Ματιές στην πόλη

Οι σεφ του Erasmus

Χθες στο δημαρχείο ένα τσούρμο φοιτητές συνομίλησε στη διεθνή γλώσσα ...του ουρανίσκου.

Κύα Τζήμου
οι-σεφ-του-erasmus-70257
Κύα Τζήμου

DSC00541

Δεν άκουγες σχεδόν καθόλου ελληνικά χθες στο Δημαρχείο. Έλληνες, Γερμανοί, Ισπανοί, Πορτογάλοι, Τούρκοι, Αρμένιοι, Πολωνοί και Βαλκάνιοι μιλούσαν στη γλώσσα που οι περισσότεροι έχουν κοινή, την Αγγλική. Στο στολισμένο φουαγέ του δημαρχείου, οι φοιτητές γιόρτασαν ένα πρώιμο εορταστικό διεθνές δείπνο φτιαγμένο απ΄τα χεράκια τους. Το τραπέζωμα οργανώθηκε από τo Δίκτυο Φοιτητών Erasmus και απευθυνόταν σε όλους τους κατοίκους της πόλης, αλλά οι νέοι ήταν αυτοί που τελικά  αψήφησαν το κρύο σήμερα και γέμισαν τη μεγάλη αίθουσα.

DSC_0116

Με αξεσουάρ πλαστικά πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπήρουνα, γέμισαν τα πιάτα τους με νοστιμότατες παραδοσιακές συνταγές από τις πατρίδες των ξένων φοιτητών. Και  όσοι διατείνονται ότι οι νέοι δεν μαγειρεύουν σήμερα, να φάνε τη γλώσσα τους. Η Ελλάδα βέβαια έδωσε το παρών με ένα τραπέζι αντάξιο της πόλης που έχει αποκτήσει μέγιστη φήμη για το καλό φαγητό.

DSC_0119

Σκοπός του γεύματος ήταν η σύσφιξη των σχέσεων και η ανταλλαγή πολιτισμού μέσω των γεύσεων και της μουσικής σε μια εποχή που η ξενοφοβία και ο ρατσισμός κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος.

Το International Dinner γίνεται για δεύτερη συνεχή χρονιά με τη στήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης αλλά και πολλών άλλων τοπικών οργανώσεων όπως η Άρσις, η Θετική Φωνή, οι Paranue, ο Ελληνοσερβικός Σύλλογος Γυναικών και χορευτικές ομάδες λάτιν και hip hop, οι οποίοι συμμετείχαν ενεργά στην εκδήλωση όχι μόνο μαγειρεύοντας αλλά παρουσιάζοντας εντυπωσιακούς χορούς και μουσικά κομμάτια με κρουστά.

Το γεύμα ξεκίνησε στις 18.00 στο Φουαγιέ Χρήσεων του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης και τράβηξε μέχρι αργά το βράδυ.

Στο ελληνικό τραπέζι δοκιμάσαμε παστίτσιο, γεμιστά, σπανακόπιτα, κοτόπιτα και τυρόπιτα, τραχανά και ψητές μελιτζάνες με τυρί, μουσακά και ξυδάτο χταπόδι, πρασοτηγανιά και σπανακόρυζο, αλλά και χαλβά, ακανέ, κορμό με μπσκότα, γαλακτομπούρεκο, μηλόπιτα κ.α. Μπράβο στα παιδιά!

DSC_0140

Οι άλλες χώρες έδωσαν το παρών με μικρότερη ποικιλία εδεσμάτων (λογικό αφού μαγείρευαν εκτός έδρας), αλλά κατάφεραν να δώσουν το στίγμα της κουζίνας της χώρας τους με τα πιο παραδοσιακά φαγητά:

DSC00543

Αρμενία: Ντολμάδες, Λαβάς (η παραδοσιακή αρμένικη λεπτή πίτα) και γατά (ένα γλυκό μεταξύ κέικ και μπισκότου)…

DSC_0131

Γερμανία: Μακαρονοσαλάτα, πατατοσαλάτα, λουκάνικα και γερμανικό ψωμί, ζάουερ κράουτ (σαλάτα με μαγειρεμένο λάχανο)…

DSC_0124

Ισπανία: Τορτίγες, Πίντσος (τάπας) και φριξουέλος, φιλέτε εμπανάο και χουέβος ρελένος, σαγκρία και παντουμάτσα

Τσεχία: Στρούντελ με μήλα και πίτα

Ιταλία: τιραμισού, τούρτα σοκολάτα, πίτσα και φυσικά πάστα, πάστα, πάστα

DSC00544

Πολωνία: Πλακί, σαλάτα λαχανκών, κοκοσάνκι, μηλόπιτα

Γαλλία: Κρέπες, τάρτα μήλου, Μπριος, κις λορέν

Τουρκία: Λουκούμια, Κισίρ, μαντί και σαρμάδες

Άλλες χώρες που πήραν μέρος ήταν: Πορτογαλία, Σλοβακία, Κύπρος, Κροατία, Αυστρία, Βέλγιο.

DSC_0134

DSC00539DSC_0148DSC_0143DSC_0132DSC_0127DSC00547DSC00545DSC00537

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα