Στίχοι ντύνουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

1
2166

 

DSC_0109

Μια νέα ευχάριστη προσθήκη στην καθημερινότητα των Θεσσαλονικέων υλοποιείται αυτές τις μέρες στην πόλη. Τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ για έναν μήνα «ντύνονται» με στίχους του Μανόλη Αναγωστάκη, στα πλαίσια των εκδηλώσεων του φετινού έτους που είναι αφιερωμένο στον ποιητή, προσφέροντας πνευματική τροφή στους επιβάτες.

afierosi

Το 2015, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης, ονομάσθηκε «Έτος Μανόλη Αναγνωστάκη», καθώς σηματοδοτεί 90 χρόνια από τη γέννηση και 10 χρόνια από τον θάνατό του. Έτσι, στη διάρκεια αυτού του έτους, η πόλη βρίσκεται να φιλοξενεί εκδηλώσεις και να θυμάται με διαφορετικούς τρόπους τον μεγάλο ποιητή.

anazitisi

Ένας από αυτούς θα είναι οι αφίσες με αποσπάσματα από το έργο του ποιητή που θα είναι εμφανείς στις γραμμές του ΟΑΣΘ, με τους στίχους του ποιητή να τους συντροφεύουν στις διαδρομές τους για έναν μήνα και ίσως παραπάνω. Όσοι αγαπάνε το έργο του θα συναντήσουν λοιπόν μέσα στις επόμενες μέρες μια ευχάριστη αναγνωστική έκπληξη, ενώ η δράση δίνει την ευκαιρία να τον γνωρίσουν και όσοι δεν έχουν ξανασυνατήσει ποιήματά του.

gimna

Η ιδέα για την δράση είχε την αρχή της ήδη το 2013, όταν το ΕΚΕΒΙ είχε υλοποιήσει αντίστοιχη παρέμβαση στην Αθήνα, με αποσπάσματα Ελλήνων ποιητών να φιλοξενούνται στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών. Η συγκεκριμένη δράση παρουσίασης αποσπασμάτων από το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη σε λεωφορεία της πόλης προαναγγέλει ουσιαστικά την μεγάλη έκθεση με τίτλο «Μιλώ… Τεκμήρια και μαρτυρίες» που θα φιλοξενείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού από τις 15 Οκτωβρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2015 και επίσης πραγματοποιείται με αφορμή το έτος Αναγνωστάκη.

perithorio

Στόχος της έκθεσης είναι να προβάλει στο ευρύ κοινό μια σειρά από περισσότερο ή λιγότερο γνωστά ντοκουμέντα με έναν διαφορετικό τρόπο. Χωρίζεται σε «έξι+μία» ενότητες στις οποίες αναδεικνύεται η δυναμική των αντικειμένων αλλά και, κυρίως, του λόγου σε πολλαπλές αφηγήσεις. Στις «έξι» ενότητες είναι ο ίδιος ο Μανόλης Αναγνωστάκης, ποιητής, ιατρός, πολίτης, άνθρωπος, που μιλάει, ενώ την παρουσία του επισημειώνουν σκιτσογραφικές αναπαραστάσεις του. Στην «+μία» μιλούν άλλοι για αυτόν, σύγχρονοι, αλλά και διάδοχοι, ομότεχνοί του ποιητές, κριτικοί, φιλόλογοι που διαλέγονται με το έργο του, σύντεχνοι δημιουργοί που καταγράφουν, μεταγράφουν, μεταπλάθουν τα δικά του δημιουργήματα σε άλλες «γλώσσες» που ακολουθούν τον τρόπο της αφήγησης (βιογραφία, συνέντευξη), τους τρόπους της μουσικής, τους τρόπους των εικόνων.

Αναζητήστε λοιπόν κι εσείς τους στίχους του μεγάλου ποιητή στους τοίχους του ΟΑΣΘ.

anagnost.banner_high

Shares
Προηγούμενο άρθρο10 μαγευτικά μέρη του κόσμου που πρέπει να πας
Επόμενο άρθροΚαθαρές δουλειές
parallaxi
To No1 Free Press Περιοδικό στην Θεσσαλονίκη. Από το 1989 κάθε μήνα στους δρόμους της πόλης και καθημερινά στο διαδίκτυο με την εγκυρότητα του ονόματος και της ομάδας της. Ιδέες, τάσεις, πρόσωπα, πολιτισμός, η πόλη και ο κόσμος. Είστε στο σωστό σημείο: Η parallaxi γνωρίζει την Θεσσαλονίκη καλύτερα.

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ