Θεσσαλονίκη

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εφαρμογή made in SKG

Πώς θα σου φαινόταν να μπορούσες να περπατήσεις την πόλη ακολουθώντας τα βήματα της ιστορίας της μέσω μιας ηλεκτρονικής εφαρμογής;

Κύα Τζήμου
μια-πολύ-ενδιαφέρουσα-εφαρμογή-made-in-skg-87314
Κύα Τζήμου
jewish legacy
Η εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη, Εβραϊκοί τόποι, Διαδρομές εντός πόλεως, είναι οι κατηγορίες που περιλαμβάνει η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή Thessaloniki Jewish Legacy APP, δίνοντας εξαιρετικές πληροφορίες για την εβραϊκή ιστορία της πόλης με παλιούς χάρτες, στοιχεία για όλα όσα υπάρχουν αλλά και για όλα όσα χάθηκαν στην πόλη και τα οποία σχετίζονταν με την εβραϊκή κοινότητα. Οικισμοί, κοιμητήρια, σπίτια, συναγωγές, τόποι γεμάτοι ιστορία, που ακολουθείς τα βήματά της μέσα στην πόλη χάρις στην εξαιρετική δουλεία συλλογής ιστορικών στοιχείων για την οποία είναι υπέυθυνος ο Έφορος του Εβραϊκού Μουσείου Ευάγγελος Χεκόμογλου. Προς το παρόν η εφαρμογή είναι έτοιμη για iphone και ipad αλλά πολύ σύντομα θα γίνει διαθέσιμη και για android.

 Η Πρεσβεία του Καναδά σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης, παρουσίασε τη Δευτέρα 1η  Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 12:00 στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου, εκδήλωση για την παρουσίαση ειδικής εφαρμογής για έξυπνα κινητά τηλέφωνα και tablets i-Phone Thessaloniki Jewish Legacy APP με αντικείμενο την προβολή και τεκμηρίωση της διαχρονικής εβραϊκής παρουσίας στη Θεσσαλονίκη.

Στη Θεσσαλονίκη έχουν ζήσει εκατοντάδες χιλιάδες Εβραίοι, που δημιούργησαν αναρίθμητα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια. Ως συνέπεια της πυρκαγιάς του 1917 και του Ολοκαυτώματος, όλα αυτά όχι μόνον εξαλείφθηκαν αλλά και έχουν σκεπαστεί από τη λήθη. Η εφαρμογή «Thessaloniki Jewish Legacy» τα επαναφέρει στο φως. Περιλαμβάνει δεκάδες σημεία που συνδέονται με την εβραϊκή παρουσία στη Θεσσαλονίκη, είτε υφίστανται ως υλικότητες είτε όχι, τα οποία συνδέει με την παρούσα πολεοδομική εικόνα. Έτσι, ο επισκέπτης της σημερινής Θεσσαλονίκης (αλλά και εκείνος που αναζητεί πληροφορίες γι’ αυτήν από το διαδίκτυο) θα γνωρίζει επί παραδείγματι τη θέση των παλαιών συναγωγών και θα παίρνει στοιχειώδεις πληροφορίες γι’ αυτές.  Επίσης, θα μπορεί να εντοπίσει υφιστάμενα κτίρια εβραϊκού ενδιαφέροντος. Με άλλα λόγια, η εφαρμογή ανακτά το παρελθόν της Θεσσαλονίκης, σε ό,τι αφορά τουλάχιστον την εβραϊκή παρουσία, η οποία υπήρξε κυρίαρχη από τα τέλη του 15ου ως τις αρχές του 20ού αιώνα.

Η εφαρμογή αποτελεί πρωτοβουλία της Πρεσβείας του Καναδά και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης, που υλοποιήθηκε χάρη στη συνεργασία του Εβραϊκού Μουσείου Θεσσαλονίκης με ειδικευμένη ομάδα του Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies  – The New Media Lab του Simon Fraser University που εδρεύει στο Vancouver καθώς και με την υποστήριξη του Γενικού Προξενείου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας στη Θεσσαλονίκη και της Πρεσβείας του Ισραήλ.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα