Ο χορός των ευθυνών συνεχίζεται στο δήμο

0
445

σαπφω

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ήταν μια κάκιστη, κατά γενική ομολογία, διαχείριση της πρώτης σοβαρής, στην εξάχρονη δημαρχία Μπουτάρη, κατάσταση έκτακτης ανάγκης της πόλης, η διαχείριση του καιρικού. Ο δήμος αποδείχτηκε ηχηρά απών. Η επικοινωνιακή δε διαχείριση της αποτυχίας αποδείχτηκε χειρότερη.

Όλα ξεκίνησαν με μια ατυχή δήλωση του δημάρχου Θεσσαλονίκης δυο μέρες πριν που προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα:”έχουμε πρόβλημα με τις αλατιέρες, πάγωσαν· τις είχαμε προετοιμάσει από προχθές και το αλάτι πέτρωσε. Έχουμε και δεύτερο πρόβλημα με τις υδροφόρες, καθώς το θαλασσινό νερό πάγωσε” είπε στο ραδιοφωνικό σταθμό Πρακτορείο FM.

Την κατακραυγή και την καζούρα που ακολούθησε πήγε να ανασκευάσει ο ίδιος ο δήμαρχος που είπε την επομένη:

”Δεν αποποιούμαι τις ευθύνες μου, όμως, τέτοιες συνθήκες είχαμε να ζήσουμε χρόνια και ο κόσμος δεν ήταν συνηθισμένος σε τέτοιες καταστάσεις.  Η ευθύνη είναι απολύτως δική μου. Δεν έχω νερό στο σπίτι μου και εγώ που είμαι στο κέντρο της πόλης. Οι παγωμένες αλατιέρες έγιναν το ανέκδοτο της χρονιάς” είπε ο δήμαρχος μιλώντας στο ΣΚΑΙ χθες το πρωί.

Το απόγευμα της χθεσινής μέρας κάλεσε έκτακτη σύσκεψη παραγόντων και αντιδημάρχων στο δημαρχείο όπου είπε ότι θα προχωρήσει σε ένορκη διοικητική εξέταση για τις ευθύνες. Λίγες ώρες μετά η ένορκη διοικητική εξέταση μετατράπηκε σε ”εσωτερικό έλεγχο”.

Ο δήμαρχος δήλωσε στον Real την πρόθεση του να παραιτηθεί αν…: ”Ο εσωτερικός έλεγχος αρχίζει από την κορυφή και φτάνει έως τον τελευταίο εργάτη του δήμου. Την ευθύνη την έχω αναλάβει. Ο δήμαρχος δεν είναι ανεύθυνος. Είναι υπεύθυνος για ό,τι συμβαίνει στην πόλη. Αν δεν έχει αποκαταστήσει τις κανονικές διαδικασίες, τότε ευθύνεται και τότε παραιτείται”.

Οι πιέσεις προς τον δήμαρχο συνεχίστηκαν χθες σε όλη τη διάρκεια της ημέρας για να υπάρξει έστω μια ανάληψη ευθύνης από κείνους που πραγματικά έφταιξαν.

Σήμερα σειρά είχε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας που άφησε αιχμές μιλώντας στον Πρακτορείο Fm που χαρακτήρισε το δήμαρχο: ”Γενναιόδωρο άνθρωπο που παίρνει επάνω του όλες τις ευθύνες και πάντα ζητάει πρώτος συγγνώμη από τους δημότες” μιλώντας όμως με ευθύ καρφί για τους αληθινά υπεύθυνους που κρύβονται: ”Υπάρχουν υπεύθυνοι στη διοίκηση, που θα έπρεπε να βγουν μπροστά και να προστατέψουν τον δήμαρχο” .

Λίγο αργότερα ήρθε άλλη μια παραίτηση από το Γ. Γραμματέα του δήμου και δεξί χέρι του δημάρχου κ. Θωμά Ψαρρά που ανέλαβε ”προσωπικά την ευθύνη για το τεράστιο πρόβλημα που προκλήθηκε στην πόλη από την ολιγωρία των αρμόδιων δημοτικών υπηρεσιών για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας”. Ο δήμαρχος δεν έκανε δεκτή την παραίτηση μέχρι να βγει το πόρισμα του ελέγχου.

Στο μεταξύ με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, Λάμπρου Τσόγκα, ο εισαγγελέας ποινικής δίωξης Χρήστος Καραγιάννης παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις παραλείψεις που οδήγησαν την πόλη στο χάος.

Στα social media ο χαμός συνεχίζεται όσο συνεχίζεται και το γαϊτανάκι των ευθυνών. Δείτε και εδώ. Χαρακτηριστική ανάρτηση της κ. Λήδας Παπαδοπούλου από το κέντρο της πόλης:

”Ok αλάτι δεν υπάρχει. Είδα πολλούς καταστηματάρχες στο κέντρο να καθαρίζουν τα πεζοδρόμια μόνοι τους και μπράβο τους, όμως αναρωτιέμαι, πού ειναι όλοι οι δημοτικοι υπάλληλοι οδοκαθαριστές να δώσουν ένα χεράκι, να καθαρίσουν τους δρόμους και παράδρομους, συμπάσχοντας στις γλίστρες και τα πεσίματα των δημοτών; Να σημειώσω δε ότι στο Δήμο Καλαμαριάς, καθαρίζανε…”

Η συνέχεια βέβαια θα δοθεί στη δημοτική ομάδα της Πρωτοβουλίας, όταν αυτή συνεδριάσει όπου αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το τι στάση θα κρατήσει ο καθένας, καθώς μπαίνουμε πια και σε μακρά προεκλογική περίοδο και βέβαια στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου… Προς το παρόν σιωπή κρατούν οι υπόλοιποι αντιδήμαρχοι. Τουλάχιστον δημόσια…

 

 

 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ