Ρεπορτάζ

Όλα για τη Νέα Παραλία – Στο σήμερα

Βρισκόμαστε όντως σε μια άχαρη χρονική στιγμή της εξέλιξης της ανάπλασης. Η συνέχεια της παλιάς παραλίας προς τη Νέα έχει διακοπεί πλήρως από το Λευκό Πύργο και ανατολικά, ένα μεγάλο μέρος της παραλίας έχει εξαφανιστεί πίσω από μεγάλους λόφους χωμάτινων όγκων και το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου μόλις πριν λίγες μέρες φάνηκε ξανά μετά από […]

Κύα Τζήμου
όλα-για-τη-νέα-παραλία-στο-σήμερα-15746
Κύα Τζήμου
20120121_erga_paralias_blog.jpg

Βρισκόμαστε όντως σε μια άχαρη χρονική στιγμή της εξέλιξης της ανάπλασης. Η συνέχεια της παλιάς παραλίας προς τη Νέα έχει διακοπεί πλήρως από το Λευκό Πύργο και ανατολικά, ένα μεγάλο μέρος της παραλίας έχει εξαφανιστεί πίσω από μεγάλους λόφους χωμάτινων όγκων και το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου μόλις πριν λίγες μέρες φάνηκε ξανά μετά από μήνες που έμοιαζε να μάχεται μια μάχη άνιση σε έδαφος αφιλόξενο, οι πεζοί αναμετριούνται με τους ποδηλάτες από το ύψος του Μακεδονία Παλάς διεκδικώντας τη μοναδική προσβάσιμη διαδρομή από το κέντρο μέχρι τα Νέα Πάρκα, δλδ αρχικά το πεζοδρόμιο της Λεωφόρου Μ. Αλεξάνδρου και τώρα μια λωρίδα της Λεωφόρου που διαχωρίστηκε πρόχειρα, οι παιδότοποι του Φωκά και της κυκλοφοριακής αγωγής στέκονται ξεκοιλιασμένοι, τα δέντρα που θα παραμείνουν προσπαθούν να κρατηθούν όρθια σε άσκαφτα κομμάτια γης ενώ δεξιά κι αριστερά ξεπηδάνε οι ρίζες τους, τα τειχία που θα αποτελέσουν κομμάτι της ανάπλασης μοιάζουν ακόμα σαν άμορφοι ενοχλητικοί όγκοι μπετόν και η αναμονή για το τέλος αυτών των λίγων μηνών που οριοθετούν το χρονικό περιθώριο παράδοσης του έργου μοιάζει ατέλειωτη. Και μπορεί η γκρίνια να έχει μπει κι αυτή για λίγο στο ψυγείο λόγω εποχής που δεν επιτρέπει και πολλές βόλτες, αλλά σε 2-3 μήνες θα επανέλθει και πιθανόν ενισχυμένη. Λίγη υπομονή όμως και όλα θα στρώσουν…

Οι μεγαλύτερες συζητήσεις και αντιδράσεις που ακούστηκαν από την έναρξη των εργασιών αφορούσαν στην κοπή των δέντρων, τη μη απομάκρυνση των μπάζων από το πιο κεντρικό σημείο της παραλίας και στην υποτιθέμενη ελλάτωση του πρασίνου σε μιά πόλη που ήδη η έλλειψή του είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματά της. Ας τα πάρουμε με τη σειρά….

Τα δένδρα που απομακρύνονται από τους χώρους πρασίνου, είναι γερασμένα, κακής ανάπτυξης, ξερά ή προσβεβλημένα από ασθένειες επιρρεπή σε ανεμοθύελλες όπως οι λεύκες οι οποίες, σε αντίθεση με τα πλατάνια, έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Νέα υγιή δένδρα κατάλληλα για το περιβάλλον, γκαζόν, ποικιλία φυτών, θάμνοι, αλλά και η συνέχεια της αλέας από κουκουναριές. Ο κ. Νικηφορίδης μας έκανε μια πλήρη ενημέρωση όταν άναψαν οι συζητήσεις με την κοπή των πρώτων δέντρων στο πάρκο του Μ. Αλεξάνδρου.

Σχετικά με το μεγάλο χρόνο παραμονής των μπάζων στην παραλία. Σενάρια ανακυκλώθηκαν για καιρό για τη μη απομάκρυνσή τους, από το κλασικό «ο εργολάβος καθυστερεί» έως το πιο ακραίο που θέλει το δήμαρχο να επιθυμεί την κατασκευή μικρών λόφων στην παραλία απέναντι από το νέο δημαρχείο. Η πραγματικότητα είναι ότι τα μπάζα που προέκυψαν από τα έργα με σκοπό να ανακυκλωθούν και να επαναχρησιμοποιηθούν σαν υλικά στα νέα πάρκα ανέρχονται σε 18.000 κυβικά μέτρα. Μηχανήματα-σπαστήρες μετέτρεψαν το μπετόν που απομακρύνθηκε σε χαλίκι και τα οφέλη από την ανακύκλωση αυτών των υλικών (τσιμέντο, πλακάκια) είναι οικονομικά και περιβαλλοντικά. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Παπανικολάου, διευθύνοντα σύμβουλο της «Σιδηροδρομικά Εργα ΑΤΕ», ανάδοχο του έργου: « …ήδη το μεγαλύτερο μέρος των ανακυκλώσιμων μπάζων έχει απομακρυνθεί ενώ ό,τι έχει απομείνει είναι χώμα που θα κοσκινιστεί για να χρησιμοποιηθεί στο φυτικό σχεδιασμό. Η πλήρης απομάκρυνση των χωμάτινων όγκων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί”.

Για την “ελάττωση” του πρασίνου θα αφήσουμε τους αριθμούς να μιλήσουν: Η σύνολική έκταση πρασίνου από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι τον Ιστιοπλοϊκό Ομιλο, σύμφωνα με τη μελέτη, θα αυξηθεί στο 40,06% της συνολικής έκτασης της νέας παραλίας, δηλαδή 55.628 τ.μ. σε σύνολο 137.000 τ.μ. Πρόκειται για μικρή κατ’ αύξηση πρασίνου κατά 1,1% μεν, αλλά θα αυξηθούν σημαντικά τα δέντρα και οι θάμνοι και λειμώνας που θα αντικαταστήσει το γκαζόν. Ειδικότερα θα δημιουργηθούν 30 στρέμματα πρασίνου και μία αλέα από κουκουναριές και πεύκα μήκους 1,1 χλμ, που θα προστεθεί στην ήδη υπάρχουσα αλέα μήκους 1,5 χλμ. Η εγκεκριμένη ειδική φυτοτεχνική μελέτη μελέτη περιλαμβάνει τη φύτευση 7.500 θάμνων και 1.051 επιπλέον νέων δένδρων τα οποία θα ανήκουν στα τοπικά είδη χλωρίδας (δρυες, κρόκοι, λυγαριές και αρμυρίκια) που θα προστεθούν στα ήδη υπάρχοντα 537 δένδρα. Άρα παρά την κοπή των 269 παλαιών δένδρων (κυρίως λευκών), το σύνολο των δέντρων θα είναι σαφώς αυξημένο.

Πιο συγκεκριμένα η μόρφη των πάρκων, ξεκινώντας από το Βασιλικό θέατρο, από το 1-8, θα έχει ως εξής:

Ο Κήπος του Αλέξανδρου: Τα τρία ανομοιογενή πάρκα που το περιβάλλουν, κλειστά με φυτικούς φράχτες από θάμνους, θα πάρουν ενιαία μορφή για να δημιουργούν την αίσθηση ενός μεγάλου ανοιχτού χώρου με ευχάριστη θέα προς τη θάλασσα. Ο νέος χλοοτάπητας θα εκτείνεται σε 17.500 τ. Μ. αντί για 10.094 τ.μ. που είναι σήμερα και η συνολική έκταση πρασίνου θα αυξηθεί από 16.694 τετρ.μέτρα σε 18.141 τ.μ. Τονίζεται η αξονική χάραξη που καταλήγει στον έφιππο ανδριάντα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, με συστοιχία πιδάκων, συμμετρικές δενδροστοιχίες και μαρμάρινα καθιστικά. Διατηρείται η υφιστάμενη προεξοχή του πλακόστρωτου προς τη θάλασσα, και επενδύεται με ξύλινο δάπεδο, ως εξέδρα ή κατάστρωμα, με περιμετρικά καθιστικά και πίδακες νερού. Ανάμεσα στα σιντριβάνια θα υπάρχουν καλαίσθητα παγκάκια, ενώ θα τοποθετηθεί διάδρομος για τυφλούς και ράμπα για ανθρώπους με ειδικές ανάγκες και ικανότητες. Τα 151 νέα δέντρα που θα φυτευθούν θα είναι αειθαλή για να μην πέφτουν φύλλα στα νερά των σιντριβανιών.

Ο Κήπος του Απογευματινού Ηλιου: Θα βρίσκεται στην έκταση της νέας παραλίας από το ύψος του 1ου Λυκείου και του αγάλματος του Κωνσταντίνου Καραμανλή μέχρι το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς. Εκεί, σύμφωνα με τη μελέτη, θα κατασκευαστεί ένας τεχνητός λόφος με 25 δέντρα, 460 θάμνους χλοοτάπητα και λειμώνα έκτασης 2.000 τ.μ. και συνολική έκταση πρασίνου 2.652 τ.μ. Η υψομετρική διαφορά που δημιουργείται σε σχέση με το πλακόστρωτο οριοθετείται με συρματοκιβώτια (σαρζανέτια) ειδικών προδιαγραφών και προσδίδει στο πάρκο ιδιαίτερη θέα, μειώνοντας ταυτόχρονα τον όγκο του ξενοδοχείου. Από κάθε σημείο του λόφου θα υπάρχει θέα προς τα αγάλματα και προς τη Θεσσαλονίκη και τον Θερμαϊκό. Τα δέντρα δεν θα είναι πολύ ψηλά και δεν θα έχουν το ίδιο ύψος με τις λεύκες που κόπηκαν, και τελικά έκοβαν τη θέα προς τη θάλασσα. Στη θέση τους θα φυτευθούν μεταξύ άλλων 19 πλατάνια, 38.380 κρόκοι και 15.150 φθινοπωρινοί κρόκοι με ροζ άνθη και 460 πυξάρια. Οι περιπατητές εκεί θα μπορούν να απολαμβάνουν το ηλιοβασίλεμα από μια «φυσική πράσινη πλαγιά». Προβλέπεται επίσης και χώρος στάθμευσης.

Ο Κήπος της Άμμου: Εκεί συντηρείται και βελτιώνεται λειτουργικά και αισθητικά το πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής, γνωστό και ως Ποδηλατούπολη, ενώ προστίθενται γήπεδα βόλεϊ και τένις με αποδυτήρια και χώρους υγιεινής, και αμμουδιά στην οποία θα μπορούν να παιζουν τα παιδιά. Προβλέπεται ακόμη η κατασκευή αναψυκτηρίου και κατά μήκος του Κήπου, επί της Λεωφ. Μεγ. Αλεξάνδρου, κατασκευάζεται παράπλευρος δρόμος, χώρος στάθμευσης και νησίδα πρασίνου.Ο Κήπος της Αμμου θα περιλαμβάνει πέρα από τα περισσότερα υφιστάμενα δέντρα και άνθη, άλλες 84 κουκουναριές, 80 αρμυρίκια, 11 πεύκα, 50, αντί για 11 που είναι σήμερα, πλατάνια, 1.560 φεστούκες γλαύκες και εκατοντάδες άλλους θάμνους που αποτελούν τυπικά είδη της μεσογειακής βλάστησης, χλοοτάπητα και λειμώνα 5.000 τ.μ. και συνολική έκταση πρασίνου 5.981 τ.μ. Ο Κήπος του Ισκιου Πρόκειται για τον Κήπο που εκτείνεται μεταξύ του Κήπου της Άμμου και του πρώην Δημοτικού Αναψυκτηρίου και νυν μπαρ Maison Crystal (πρώην Ιντέρνι) και περιλαμβάνει μια διαμήκη πορεία – πεζόδρομο, εκατέρωθεν της οποίας διαμορφώνονται σημεία στάσης με κτιστά καθιστικά.Εκεί θα τοποθετηθούν 30 κουκουναριές και 15 πλάτανοι και θα αποτελεί το πιο σκιερό «δωμάτιο» των παραθαλάσσιων κήπων.

Ο Κήπος των Εποχών:  θα βρίσκεται στο σημερινό «Πάρκο των Σκύλων», το οποίο περιλαμβάνει και θεατράκι και έχει φιλοξενήσει «παραδοσιακά» το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Τώρα μετατρέπεται σ’ ένα φυσικό λιβάδι «σπαρμένο» με την άγρια βλάστηση του ελληνικού τοπίου. θα αποκτήσει μεταξύ άλλων 34 σφένδαμους, 570 λυγαριές, 62 κουκουναριές, 31 πλατάνια, 33 αριές, 240 μωβ και 370 δύο διαφορετικών ειδών λευκά ρείκια (θάμνοι), 115 αρτεμισίες αψίνθιου, 140 φασκομηλιές, 120 μελισσόχορτα, 110 χαμομήλια και 140 θυμάρια. Θα περιλαμβάνει συνολικά 134 δέντρα, 1.805 θάμνους και χλοοτάπητα και λειμώνα 9.500 τ.μ. Η συνολική έκταση πρασίνου θα είναι 10.053 τ.μ. Επίσης θα κατασκευαστεί αναψυκτήριο, υπαίθριο αμφιθέατρο για εκδηλώσεις και καθιστικά κατά μήκος μιας διαμπερούς ξύλινης διαδρομής.

Ο Κήπος του Φωκά: Θα βρίσκεται στο ομώνυμο πάρκο όπου υπάρχει και πρότυπη παιδική χαρά και θα «στολιστεί», μεταξύ άλλων, με 36 κουκουναριές, 23 πλατάνια, 280 λυγαριές, 205 πικροδάφνες, εκατοντάδες ροζ, μωβ και λευκά ρείκια και 635 δεντρολίβανους. θα περιλαμβάνει συνολικά 87 δέντρα, 2.134 θάμνους, χλοοτάπητα και λειμώνα 4.000 τ.μ.. Η συνολική έκταση πρασίνου θα είναι 4.375 τ.μ. Θα αποτελεί βασικά έναν εκτεταμένο παιδότοπο, ο οποίος ανακατασκευάζεται και εξοπλίζεται με καινούργιες κατασκευές και παιχνίδια, νέα δάπεδα και φύτευση, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στην ασφάλεια και τον έλεγχο πρόσβασης στο χώρο και προβλέπονται επίσης και παιχνίδια για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Ο Κήπος της Μεσογείου: θα βρίσκεται δίπλα στο χώρο στο Πάρκο του Φωκά, στο χώρο που σήμερα βρίσκεται το skate park. Θα αποτελεί ουσιαστικά ένα τυπικό αιγαιοπελαγίτικο τοπίο με ελαιώνες με μικρές και μεγάλες ελιές που θα είναι φυτεμένες σε αναβαθμίσεις (επίπεδα) με ξερολιθιές, σύμφωνα με την αρχιτεκτονική τεχνοτροπία που απαντάται στα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και του Ιουνίου. Ο Κήπος θα περιλαμβάνει 96 δέντρα, 1.620 θάμνους, χλοοτάπητα και λειμώνα 6.000 τ.μ. και η συνολική έκταση πρασίνου θα είναι 6.935 τ.μ. θα στολιστεί, μεταξύ άλλων, πέρα από ελιές, με 502 πικροδάφνες, 58 κουκουναριές, 19 πλατάνια, 13 χαρουπιές, 26 δάφνες, 270 λεβάντες, εκατοντάδες μωβ, ροζ και λευκά ρείκια, 105 θυμαριές κ.α. Θα γίνει επίστρωση με δάπεδα με μαλακό σταθεροποιημένο χώμα, κατασκευή καθιστικών και ημιϋπαίθριου αναψυκτηρίου. Επίσης στη μελέτη περιλαμβάνεται ειδικός χώρος για τα κατοικίδια σκυλιά.

Ο Κήπος των Γλυπτών: Θα δημιουργηθεί στο χώρο, όπου σήμερα είναι το πάρκινγκ του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, το οποίο θα πάψει να υφίσταται. Θα περιλαμβάνει 62 δέντρα, 1.750 θάμνους, χλοοτάπητα και λειμώνα 800 τ.μ. και η συνολική έκταση πρασίνου θα είναι 1.071 τ.μ. Πιο συγκεκριμένα θα περιλαμβάνει 62 κουκουναριές, 516 κρανιές, 120 πικροδάφνες, 820 κισσούς, 285 κυδωνίαστρα και 26 πλατάνια. Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «πράσινο δωμάτιο τέχνης», με κατάλληλη διαμόρφωση για την υποδοχή σύγχρονων γλυπτών μεγάλου μεγέθους. Κυρίαρχο στοιχείο είναι μια μεγάλη επιφάνεια νερού, με ειδικό νυχτερινό φωτισμό, γύρω από την οποία διατάσσονται καθιστικά, επιμήκη παρτέρια, χαμηλές βάσεις γλυπτών και ένα αναψυκτήριο. Επίσης έχει ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα για την εξυπηρέτηση των υφισταμένων ναυταθλητικών εγκαταστάσεων (είσοδος-έξοδος σκαφών).

Ένα πρόβλημα που προέκυψε στην εξέλιξη της ανάπλασης και προβλημάτισε ήταν ο χρόνος παράδοσης του έργου και η καθυστέρηση των πληρωμών που έγινε θέμα συζητήσεων σε διάφορες χρονικές στιγμές. Πριν ένα χρόνο ο κ. Παπανικολάου, διευθύνων σύμβουλος της αναδόχου εταιρίας, δήλωνε στον Αγγελιοφόρο: «Τα έργα προχωρούν με πολύ γρήγορους ρυθμούς. Σκεφτείτε ότι βάσει της σύμβασης οφείλουμε να παραδώσουμε το σύνολο της ανάπλασης το Νοέμβριο του 2013 και πιστεύουμε πως θα έχουμε τελειώσει ένα χρόνο νωρίτερα, απελευθερώνοντας έτσι την παραλία και αποδίδοντάς τη στους Θεσσαλονικείς με τη νέα μορφή της. Όμως οι πληρωμές δίνονται με το σταγονόμετρο. Όλοι λένε για τα ευρωπαϊκά κονδύλια και πως πρέπει να απορροφηθούν το γρηγορότερο γιατί αποτελούν κινητήριο μοχλό της οικονομίας, αλλά τελικά δεν κάνουμε τίποτα γι’ αυτό. Τα έργα γίνονται, τα χρήματα υπάρχουν, αλλά οι πληρωμές καθυστερούν δραματικά».

Πάρκα Αλεξάνδρου και απογευματινού ήλιου πριν το Μακεδονία Παλάς

Πάρκα 3-8 μεταξύ Μακεδονία Παλάς και Ιστιοπλοϊκού Ομίλου

Όπως σε όλα τα μεγάλα έργα, όμως, υπάρχει κι εδώ ένα «αλλά» (πολύ πιθανόν και παραπάνω που μπορείτε να επισημάνετε όλοι οι αναγνώστες με κάποιο σχόλιό σας)… Στην περίπτωση δεν είναι βέβαια η καταστροφή των λιθόκτιστων λαϊκών αναψυκτηρίων και άλλων «περίτεχνων» (μην τρελαθούμε) κατασκευών, για την οποία πολλή γκρίνια ακούστηκε, ούτε η κοπή των δέντρων και η μπετονοποίηση της παραλίας η οποία δεν διαφαίνεται από τους αριθμούς ούτε η κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος αφού το έργο χρηματοδοτείται στο μεγαλύτερο μέρος του από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και η συγκεκριμένη εταιρία που το ανέλαβε επελέγη κατόπιν διαγωνισμού ως ανάδοχος του έργου με ποσοστό έκπτωσης 52,7 %, καθώς το έργο είχε αρχικό προϋπολογισμό 43.200.000 ευρώ που περιορίστηκε στα 20.504.775,08 ευρώ. Ούτε βέβαια οι δηλώσεις επωνύμων όπως αυτή του πρύτανη του ΑΠΘ, καθηγητή πολυτεχνικής, Γιάννη Μυλόπουλο που χαρακτήρισε την ανάπλαση ως «έργο …κίτς…ψεύτικο και εντελώς ξένο με το φυσικό περιβάλλον…με αισθητική αντίληψη… Ντουμπάι», σε άρθρο του με τίτλο «Τσιμέντο να γίνει…», ούτε φυσικά από την προσφυγή μερικών κατοίκων που ενοχλούνται γιατί τους κρύβει τη θέα το ύψωμα που κατασκευάστηκε στο ύψος του Μακεδονία Παλλάς.

Οι ενστάσεις νομίζω ότι μπορούν να είναι πολύ συγκεκριμένες για τα σχέδια της ανάπλασης και κάθε ισοπεδωτική απόρριψη δεν μπορεί να τη λάβει κανείς σοβαρά. Είναι, λοιπόν, κατά τη γνώμη μου μεγάλη παράλειψη που μέσα στα σχέδια δεν περιλαμβάνεται μια μαρίνα που τόσο λείπει από την παραλία της Θεσσαλονίκης και θα μπορούσε να δημιουργηθεί στο σημείο του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου στον οποίον δεν προβλέφτηκε να γίνει καμία παρέμβαση. Οι λαμαρινοκατασκευές του χώρου θα είναι ένα μελανό σημείο της όμορφης παραλιακής διαδρομής. Επίσης δεν θα γίνει καμιά επέμβαση στο κτίριο- αμφιβόλου νομιμότητας που ανεγέρθηκε επί Κούβελα στη θέση του Δημοτικού αναψυκτηρίου και στεγάζει σήμερα το καφε μπαρ Maison Crystal με εκμισθωτή τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Με την πρόβλεψη στο χώρο των νέων πάρκων, 8 συνολικά αναψυκτηρίων, και τον Όμιλο εντός του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου, ο αριθμός των καφέ πάνω στο θαλάσσιο μέτωπο της νέας παραλίας μοιάζει πλέον υπερβολικός.

Το έργο επιβλέπει μια 11μελής ομάδα με επιστήμονες όλων των ειδικοτήτων και από την πλευρά του Δήμου και από την πλευρά της κατασκευαστικής εταιρίας με αυστηρή οδηγία για πιστή εφαρμογή της σύμβασης, τόσο στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά όσο και στο χρονοδιάγραμμα της κατασκευής, αλλά αρχικά ήταν ένα μελανό σημείο και άξιον απορίας γιατί κάποιος από τους μελετητές δεν είχε κληθεί να συμμετέχει σ΄αυτήν την ομάδα. Ο κ. Μάκης Νικηφορίδης πέρυσι εισήμαινε γι΄αυτό: «Αυτό που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι για ακόμη μία φορά το έργο υλοποιείται χωρίς την παρουσία των μελετητών. Η αντιδημαρχία έχει ανακοινώσει επανηλειμμένα ότι θα ανατεθεί στους μελετητές ο ρόλος του τεχνικού συμβούλου για να παρακολουθούν την εξέλιξη του έργου και να βοηθήσουν στην αρτιότερη υλοποίηση του. Δυστυχώς αυτό δεν έχει γίνει προς το παρόν και ενώ το έργο εκτελείται με γρήγορους ρυθμούς, χωρίς αυτό να είναι πάντα προς το συμφέρον της ποιότητας του. Είναι μία παγκόσμια πρωτοτυπία να μη συμμετέχουν οι μελετητές στην υλοποίηση του έργου τους. Παλαιότερα η νομοθεσία δεν το προέβλεπε, αλλά από το 2005 υπάρχει σχετική διάταξη που το επιτρέπει και πρόσφατα θεσμοθετήθηκε και η υποχρεωτική παρουσία των μελετητών. Η σχετική εμπειρία από την 1η φάση του έργου με τις κακοτεχνίες και τα προβλήματα που προέκυψαν απέδειξε τη χρησιμότητα της παρουσίας των μελετητών. Σε ότι αφορά στον οικονομικό παράγοντα και με δεδομένη την δυσχέρια του Δήμου οι οικονομικές απαιτήσεις των μελετητών περιορίστηκαν στο 1/10 της νόμιμης αμοιβής».

Ευτυχώς όμως το θέμα δευθετήθηκε και οι μελετητές επανήλθαν με διατκή παρουσία. Μένει λοιπόν σε μας να δούμε το αποτέλεσμα και μάλιστα νωρίτερα από ό,τι περιμέναμε (τελικός χρόνος παράδοσης ήταν ο Δεκέμβρης του 2013), ελπίζοντας ότι ο πρωτόγνωρος για τα ελληνικά δεδομένα μειωμένος χρόνος παράδοσης δεν θα γίνει αιτία κακοτεχνιών.

Σε τελευταία συνομιλία μας με τον Μηχανικό Αντρέα Χαραλαμπίδη ανέφερε ότι πολύ πιθανόν το σύνολο του έργου να παραδοθεί στο τέλος του καλοκαιριού, ενώ το εξωτερικό πεζοδρόμιο θα παραδοθεί μέχρι το Πάσχα. Δυστυχώς για μερικούς μήνες θα το μοιράζονται πεζοί και ποδηλάτες και πάλι και θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, ιδίως οι ποδηλάτες.

Στους φανατικούς οικολόγους μετά το πέρας των εργασιών θα υπάρξει και η μεγάλη πρόκληση της καταμέτρησης δέντρων, θάμνων και τετραγωνικών πρασίνου για να επαληθευτεί η πρόθεση των μελετητών να βελτιώσουν μεταξύ άλλων και την εικόνα του πρασίνου στα νέα πάρκα. Κομπιουτεράκι και πάμε… Κι εγώ μαζί σας.

*H φώτο στην αρχή του κειμένου είναι του Χρήστου Αποστολίδη

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα