Ρεπορτάζ

Quispot: Μια Σαλονικιά start up

της Κύας Τζήμου Είναι το hype της εποχής. Τα ομαδικά παιχνίδια πάντα ειχαν φανατικούς οπαδούς, ακόμα περισσότερους όταν η έννοια της γειτονιάς εξαφανίστηκε από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα τελευταία χρόνια (τα ονομαζόμενα της κρίσης), βέβαια, η δημοτικότητά τους ανεβαίνει με γεωμετρική πρόοδο. Όπως και η ανάγκη της ανθρώπινης επαφής έξω και πέρα από την […]

Κύα Τζήμου
quispot-μια-σαλονικιά-start-up-19706
Κύα Τζήμου
qui_spot_photo_sm.png

της Κύας Τζήμου

Είναι το hype της εποχής. Τα ομαδικά παιχνίδια πάντα ειχαν φανατικούς οπαδούς, ακόμα περισσότερους όταν η έννοια της γειτονιάς εξαφανίστηκε από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Τα τελευταία χρόνια (τα ονομαζόμενα της κρίσης), βέβαια, η δημοτικότητά τους ανεβαίνει με γεωμετρική πρόοδο. Όπως και η ανάγκη της ανθρώπινης επαφής έξω και πέρα από την οθόνη του υπολογιστή όπου οι συμπαίκτες στα on line παιχνίδια θα παραμείνουν, συνήθως για πάντα, «ψηφιακά φαντάσματα». Και όπως μάθαμε να σερφάρουμε για να κανονίζουμε τις εξόδους μας, καιρός είναι να σερφάρουμε για να δικτυωθούμε καλύτερα και στις ομαδικές μας δραστηριότητες. 

Δυο νέα παιδιά από τη Σαλονίκη, ο Θανάσης Κούγιας και ο Γιάννης Μαριόπουλος, οπαδοί κι αυτοί των ομαδικών παιχνιδιών είχαν την έμπνευση, είχαν και την τεχνογνωσία και κάπως έτσι γεννήθηκε το Quispot.

«Με τον Γιάννη έχουμε αρκετά διαφορετικά ενδιαφέροντα κάτι που μας βοήθησε να «ελέγξουμε» πως η ιδέα θα είναι χρήσιμη σε πολλούς διαφορετικούς τομείς ομαδικών δραστηριοτήτων. Ο Γιάννης είναι φανατικός με το kick-boxing και το 5Χ5. Εγώ από την άλλη προτιμώ μπάσκετ και επιτραπέζια. Ο Γιάννης προπονείται τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα και ξεκλέβει χρόνο για 2-3 φορές το μήνα για ποδόσφαιρο. Εγώ παίζω μπάσκετ 2 φορές το μήνα κι αυτό όταν βολεύουν οι ώρες.

Η ιδέα ξεκίνησε από όταν ήμαστε ακόμη φοιτητές. Ήθελα πάρα πολύ να παίξω paintball, κάτι που δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχω καταφέρει, αλλά δεν έβρισκα συμπαίκτες. Σε όσους το πρότεινα ενώ στην αρχή φαινόταν ενθουσιασμένοι, μόλις ερχόταν η ώρα να κανονίσουμε την ώρα και την μέρα ήταν άφαντοι! Ο Γιάννης μου είπε πόσο δύσκολα και μετά από πόσα τηλέφωνα κατάφερνε να βρει κόσμο για 5Χ5 και έτσι γεννήθηκε η ιδέα του Quispot».

Το κόνσεπτ ήταν απλό. Ένα ψαχτήρι συμπαιχτών που ανά πάσα στιγμή θα μπορούσαν να συναντηθούν στον ελεύθερο χρόνο του καθενός. Το λέει και το όνομα του άλλωστε.

«To Quispot (προφ: κουίσποτ) είναι σύνθετη λέξη και προέρχεται από την λατινική αντωνυμία qui που σημαίνει ποιος, τι και την αγγλική spot που σημαίνει σημείο. Θέλαμε μια «νέα» και εύηχη λέξη που να συμπυκνώνει το νόημα της υπηρεσίας και πιστεύουμε ότι την βρήκαμε στο Quispot. Είναι κάπως ειρωνικό το ότι ως μαθητής είχα κουραστεί τόσο με τα λατινικά που αποφάσισα πως δεν θα τα ξαναχρησιμοποιήσω ποτέ αλλά τελικά το όνομα με κέρδισε» λέει ο Θανάσης Κούγιας.

Υπάρχουν όμως παιχνίδια που είναι δημοφιλέστερα από άλλα. Ποιος είναι ο βασιλιάς των ομαδικών παιχνιδιών αυτή τη στιγμή; «Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα γι’ αυτό αλλά η ομορφιά του Quispot είναι πως σε όποιον παρουσιάζουμε την ιδέα, την συμπληρώνει μόνος του. Δηλαδή του αναφέρουμε ότι το Quispot είναι μια πλατφόρμα εύρεσης συμπαικτών και ο καθένας συμπληρώνει με το δικό του άθλημα-επιτραπέζιο-παιχνίδι με κάρτες. ‘Κάνει και για τίτσου;’,‘Θα έχετε τέννις;’,‘Βάλτε μέσα και επιτραπέζια ρόλων’ είναι μερικές από τις προτάσεις που ακούμε και μας γεμίζουν με αισιοδοξία πως όντως η υπηρεσία που θα παρέχουμε χρειάζεται εκεί έξω».

Η ιδέα βέβαια είναι το ήμισυ του παντός, αλλά μη νομίζετε πως η ολοκλήρωση της εφαρμογής ήταν εύκολη υπόθεση. Οι δυο φοιτητές διάνυσαν πολύ δρόμο και εργατοώρες σπουδών και κατάρτισης μέχρι να φτάσουν στην επιτυχία και στο σήμερα.

Ο Θανάσης Κούγιας εξηγεί: «Και εγώ και ο Γιάννης είμαστε απόφοιτοι του τμήματος Διεθνών & Ευρωπαϊκών, Οικονομικών & Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Ο Γιάννης συνέχισε στο Μακεδονίας και για το μεταπτυχιακό του στην Επιχειρηματική Πληροφορική. Αποφοιτήσαμε το 2009, την χρονιά που η κρίση μπήκε για τα καλά στο λεξιλόγιο όλων μας. Και οι δύο κυνηγούσαμε το διπλωματικό σώμα αλλά τελικά καταλήξαμε εγώ σε λογιστήριο και ο Γιάννης σε μια εταιρεία διανομών. Παράλληλα η ιδέα κλωθογύριζε μέσα μας και όταν τελικά παρατηρήσαμε πως το έδαφος είναι πρόσφορο κάναμε το μεγάλο βήμα και ασχοληθήκαμε με το Quispot και μόνον.»

Η ομάδα του Quispot επιλέχθηκε στις 10 καλύτερες ανάμεσα σε 300 άλλες από την πρωτοβουλία των Cosmote, Found.ation και ΕΕΔΕ, #CosmoteStartUp. Μέσα από το πρόγραμμα, το οποίο ήδη τρέχει, η ομάδα έχει κερδίσει πολύτιμες γνώσεις, εμπειρία, διασυνδέσεις αλλά και πρόσβαση σε επενδυτές. Και όταν η αρχή γίνεται επιτυχία, το επόμενο βήμα είναι να βάλουν στο τραπέζι δίπλα στα επιτραπέζια που τους αρέσουν και ένα σωρό καινούργιες ιδέες. Ποιο είναι λοιπόν το επόμενο βήμα τους; «Χμ, πολλά πράγματα. Τόσα πολλά που και στο χαρτί που τα έχουμε συγκεντρώσει φαίνονται άπειρα αλλά μας πεισμώνουν περισσότερο. Καταρχήν θέλουμε να επεκταθούμε και σε άλλες πόλεις. Ξεκινήσαμε από την Θεσσαλονίκη και γιατί είναι η ιδιαίτερη πατρίδα μας αλλά και γιατί οι κάτοικοί της είναι ανοιχτόμυαλοι και ανοιχτοί σε οποιαδήποτε νέα ιδέα, αλλά ο στόχος είναι ολόκληρη η Ελλάδα. Έπειτα έχουμε πολλές ιδέες για την βελτίωση της υπηρεσίας, με τους πίνακες ανταγωνιστικότητας σε αθλήματα να είναι μια πρώτη γεύση.

Αυτό που πραγματικά έχουμε ανάγκη είναι η επικοινωνία του κόσμου, η εγγραφή τους στο Quispot και η κριτική τους, οι προτάσεις τους και γενικά οποιασδήποτε μορφής επικοινωνία είναι πάρα πολύ σημαντική για εμάς και ιδιαίτερα τώρα που είμαστε ακόμη στο ξεκίνημα.»

Στη φωτογραφία δεξιά ο Θανάσης Κούγιας και αριστερά ο Γιάννης Μαριόπουλος

*Η έκδοση BETA βρίσκεται ήδη διαθέσιμη στην διεύθυνση www.quispot.com ενώ αρχικά στην υπηρεσία θα υπάρχουν μόνον σημεία ενδιαφέροντος στην Θεσσαλονίκη. Στόχος τους είναι σύντομα το Quispot να επεκταθεί σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

Βρείτε τους στο Facebook // Ακολουθήστε τους στο Twitter

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα