Ρεπορτάζ

Στο πλοίο του “Οδυσσέα”

του Σάκη Ιωαννίδη Εικόνα: Νεκτάριος Μπασδέκης Ένα δυσθεώρητο πρόστιμο, ύψους 73.000 ευρώ, επιβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο σχολείο ελληνικής γλώσσας για μετανάστες, τον «Οδυσσέα». Το πρόστιμο επιβλήθηκε πέρσι και έφτασε στο σημερινό ποσό μετά από προσαυξήσεις. Αφορά ένα αρκετά μεγάλο λογιστικό άνοιγμα 37.000 ευρώ στα έσοδα της ΜΚΟ. Ο «Οδυσσέας» δεν χρωστά στο δημόσιο […]

Σάκης Ιωαννίδης
στο-πλοίο-του-οδυσσέα-17108
Σάκης Ιωαννίδης
odysseas.jpg

του Σάκη Ιωαννίδη

Εικόνα: Νεκτάριος Μπασδέκης

Ένα δυσθεώρητο πρόστιμο, ύψους 73.000 ευρώ, επιβλήθηκε πριν από λίγες ημέρες στο σχολείο ελληνικής γλώσσας για μετανάστες, τον «Οδυσσέα». Το πρόστιμο επιβλήθηκε πέρσι και έφτασε στο σημερινό ποσό μετά από προσαυξήσεις. Αφορά ένα αρκετά μεγάλο λογιστικό άνοιγμα 37.000 ευρώ στα έσοδα της ΜΚΟ. Ο «Οδυσσέας» δεν χρωστά στο δημόσιο ή σε τρίτους, αλλά δεν δικαιολόγησε, ως όφειλε, τα έσοδα του, τα οποία προέρχονται από εισφορές μελών και φίλων και για κάθε ευρώ έπρεπε να κόβεται μια αθεώρητη απόδειξη. Ωστόσο, το παράπτωμα της «πλημμελούς τήρησης βιβλίων» δεν δικαιολογεί τη σκληρότητα του προστίμου και την αντιμετώπιση του «Οδυσσέα» ως εμπορική επιχείρηση, από τη στιγμή που προσφέρει ένα υπεύθυνο κοινωνικό έργο, έχει στηθεί από εθελοντές εκπαιδευτικούς και λειτουργεί πάνω από μια δεκαετία, ενώ ως ΜΚΟ δεν έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Συγχρόνως πριν λίγες μέρες ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά του Αντώνη Γαζάκη που ως επικεφαλής του Οδυσσέα είναι και ο υπευθυνος απέναντι στο νόμο. Tο δικαστήριο ανέστειλε την ποινική του δίωξη μετά από το διακανονισμό που συμφωνήθηκε και την καταβολή της πρώτης δόσης.

Τελικά το πρόστιμο, απ’ ό,τι μαθαίνουμε, θα διακανονιστεί σε 43 δόσεις και βέβαια θα «γονατίσει» το σχολείο που ήταν ο μοναδικός τρόπος για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη Θεσσαλονίκη να μάθουν ελληνικά, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε προσθέσει μαθήματα αγγλικών, ρωσικών, γαλλικών, ιταλικών, ισπανικών και γερμανικών.

Το 2011 καθίσαμε στα θρανία του «Οδυσσέα» και ζήσαμε μια βραδιά μαζί με τον Ρενάτο, τον Χουσεΐν και τους υπόλοιπους μαθητές εκείνης της τάξης.

Αυτό είχαμε καταγράψει τότε:

Σχολείο Ελληνικής Γλώσσας «Οδυσσέας» Λίγο πιο μακριά από τον Ξενώνα των προσφύγων, στην οδό Αισώπου 24, λειτουργεί το σχολείο ελληνικής γλώσσας της ΜΚΟ Οδυσσέας, το οποίο ευτυχώς υπάρχει ακόμη, τυπικά και ουσιαστικά. Τα μαθήματα χωρίζονται σε τέσσερα επίπεδα και γίνονται καθημερινά από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 10:30 το βράδυ, επειδή οι μαθητές του δουλεύουν τα πρωινά. Περίπου 350 είναι οι εγγεγραμμένοι μαθητές από 40 χώρες, αλλά 150 είναι «ενεργοί», δηλαδή παρακολουθούν τακτικά και ακόμη λιγότεροι καταφέρνουν να φτάσουν μέχρι τις εξετάσεις του πιστοποιητικού γλωσσομάθειας. Ο Οδυσσέας στεγάζεται σε χώρο της ΓΣΕΕ, τα μαθήματα γίνονται δωρεάν και οι καθηγητές διδάσκουν χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα. «Από το 2005 και μετά δεν έχουμε πάρει καμία κρατική επιδότηση για το έργο μας ως ΜΚΟ και προσπαθούμε με εκδηλώσεις και τη θεατρική μας ομάδα να έχουμε μερικά έσοδα. Η καλή διάθεση περισσεύει γι’ αυτό και ο Οδυσσέας θα μείνει ανοιχτός όσο υπάρχουν μετανάστες στα θρανία του», τονίζει ο πρόεδρος της ΜΚΟ, Αντώνης Γαζάκης.

Ο Ρενάτο, ο Χουσεϊν, ο Μιχάλης Η Αναστασία τελείωσε τις σπουδές της στη Φιλολογία και από τότε μοιράζει τις ώρες της στον «Οδυσσέα» και σε ιδιαίτερα μαθήματα. Έχει το τμήμα των αρχαρίων και παίρνουμε τη θέση μας στην τάξη μαζί με όλους τους μαθητές. Εκείνη την ημέρα μαθαίνουν για τα επίθετα. «Τα επίθετα είναι λέξεις που μας λένε τα πράγματα», λέει ο Ρενάτο από την Αλβανία και διαβάζει τις ασκήσεις. Άγνωστες λέξεις, διάβασμα φωναχτά, σημειώσεις στο πρόχειρο. «Ο Χασάν είναι ξανθός και λεπτός», διαβάζει ο Χουσεϊν από την Αίγυπτο. Τα πρόσωπα στις ασκήσεις έχουν μικτά ονόματα σε μια προσπάθεια να φανεί στα μάτια τους ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται χωρίς διακρίσεις, τουλάχιστον στα βιβλία. Γελάνε με τα λάθη τους στην προφορά και τον τονισμό. Από τους καλούς μαθητές είναι ο Μιχάλης, 26 ετών από τη Ρωσία. Ζει στη Θεσσαλονίκη εδώ και 2 χρόνια και ήδη μιλάει πολύ καλά τη γλώσσα χάρη στα μαθήματα του «Οδυσσέα». «Μπορώ να μιλάω και να γράφω σχετικά καλά. Το αφεντικό μου στη δουλειά έγραψε μια πρόταση και μπόρεσα να καταλάβω ένα λάθος που έκανε. Στη Ρωσία τελείωσα τη Νομική και θέλω αργότερα να δώσω εξετάσεις και σ’ ένα ελληνικό πανεπιστήμιο», μας λέει. 

Πριν φύγουν τους ζητώ να περιγράψουν με δύο επίθετα τη ζωή τους. Χαμογελούν αμήχανα. «Καλή» και «δύσκολη» είναι αυτά που επιλέγουν.

*Για περισσότερες πληροφορίες ή προσφορά οικονομικής ενίσχυσης απευθυνθείτε στη γραμματεία του σχολείου στο τηλέφωνο: 6974517418, στο odisseasmet@yahoo.com, στην επίσημη σελίδα του “Οδυσσέα”, http://sxoleioodysseas.weebly.com ή στη σελίδα του στο facebook, https://www.facebook.com/Odysseasmet

Μπείτε και κάντε like εδώ για να ενημερώνεστε για όλα τα γραμμένα αποκλειστικά για το parallaximag.gr άρθρα.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα