Θεσσαλονίκη

TEDx Athens 2012: Πολεμώντας τη μιζέρια

Doer: αγγλική λέξη που υποδηλώνει αυτόν που πράττει. Αυτοί οι άνθρωποι που δε μένουν στα λόγια, αλλά προτιμούν τα έργα και διακρίνονται μέσα από αυτά. Αυτοί βρέθηκαν στο επίκεντρο του TEDx Athens 2012. Περισσότεροι από τριάντα doers επιχείρησαν να εμπνεύσουν αισιοδοξία με τις ιστορίες τους από σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Περίπου 1.000 θεατές […]

Μιχάλης Γουδής
tedx-athens-2012-πολεμώντας-τη-μιζέρια-23244
Μιχάλης Γουδής
1.jpg

Doer: αγγλική λέξη που υποδηλώνει αυτόν που πράττει. Αυτοί οι άνθρωποι που δε μένουν στα λόγια, αλλά προτιμούν τα έργα και διακρίνονται μέσα από αυτά. Αυτοί βρέθηκαν στο επίκεντρο του TEDx Athens 2012. Περισσότεροι από τριάντα doers επιχείρησαν να εμπνεύσουν αισιοδοξία με τις ιστορίες τους από σκηνής του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος». Περίπου 1.000 θεατές επέλεξαν το δημιουργικό σκοτάδι του θεάτρου από τον αττικό ήλιο που έλαμπε το Σάββατο.

Το TED έχει καταφέρει μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα να οικοδομήσει μία σπάνια αύρα. Κάθε εκδήλωση είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στην Αθήνα παρέχει ένα παροδικό δίχτυ προστασίας από τη μιζέρια της εποχής. Όσοι καταλαμβάνουν θέση στις αίθουσες ή στους διαδρόμους ενός TED μοιάζουν να κουβαλούν μαζί τους όσα αποθέματα θετικής διάθεσης τους έχουν απομείνει. Μία ημέρα γεμάτη ιδέες και ωραίες ιστορίες. Τι άλλο θέλει κανείς για να σκάσει ένα χαμόγελο;

Ο ρυθμός με τον οποίο εναλλάσσονταν οι εικόνες στη σκηνή του «Ελληνικού Κόσμου» ήταν καταιγιστικός. Με τη διαύγεια που μπορεί να προσφέρει η απόσταση μερικών ωρών, μπορεί να επιχειρήσει κανείς μία αποτίμηση όσων θέλησαν να μοιραστούν οι ομιλητές με το κοινό που κατέκλυσε κάθε γωνιά του κέντρου.

Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος είναι ένας doer με όλη τη σημασία της λέξης. Ποικιλοτρόπως καταρτισμένος, πολυταξιδεμένος και εξαιρετικά δραστήριος αποτέλεσε έναν διασκεδαστικό και πολυτάλαντο- πρωταγωνιστής σε βίντεο, animateur κ.α.- παρουσιαστή, έστω κι αν ο ρόλος δε φάνηκε να του ταιριάζει απόλυτα.

Ο Γιώργος Κλειβοκιώτης είναι ένα από τα μέλη της τριανδρίας που κρύβεται πίσω από την εξαιρετικά επιτυχημένη καμπάνια UpGreekTourism. Μαζί με τον Ονίκ Παλατζιάν και τον Στάθη Χαϊκάλη κατάφεραν να αλλάξουν τη γνώμη αρκετών εν δυνάμει επισκεπτών της χώρας κόντρα στις αρνητικές εικόνες που μετέδιδαν τα διεθνή δίκτυα με τα αποκλεισμένα λιμάνια και τις απεργίες. Με όπλα τους το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απέδειξαν πως δεν είναι ανάγκη να σπαταλά κανείς χρήματα για να διαμορφώσει ένα επιτυχημένο προφίλ της χώρας μας στο εξωτερικό. Ιδανική αρχή στην ημέρα, έστω κι αν ο ομιλητής ήταν

Τη σκυτάλη πήρε ο Βίκτορ Κοέν. Ένας από τους κορυφαίους γραφίστες και illustrators σε παγκόσμιο επίπεδο με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη ο Κοέν μοιράστηκε με το κοινό τη δική του μαιευτική των ιδεών, επισημαίνοντας πόσο χρήσιμο μπορεί να φανεί ένα ντους ή ένα καλό πρωινό για να φτάσει κανείς στην πολυπόθητη έμπνευση.

Ο Ματθαίος Γιωσαφάτ δεν ήταν μία αναμένομενη παρουσία για ένα TED. Ωστόσο κατάφερε να μαγνητίσει το ενδιαφέρον των θεατών με τη σοφία ζωής που μοιράστηκε απλόχερα, αλλά και με την πρωτότυπη πρότασή του να εισαχθούν μαθήματα ζωής στο σχολικό πρόγραμμα.

Η καλύτερη στιγμή της διοργάνωσης ήρθε το μεσημέρι και φορούσε στρογγυλά, κοκάλινα γυαλιά και τιράντες. Ο Craig Walzer ξέρει να δημιουργεί, να ζει και να μοιράζεται ιστορίες. Η δική του «Ατλαντίδα», το βιβλιοπωλείο του στη Σαντορίνη είναι μία από τις πιο γοητευτικές και πιο φιλόξενες γωνιές του νησιού. Ο χαρισματικός Βρετανός προκάλεσε παροξυσμό στο twitter, αφηγούμενος ανοιχτά βήμα προς βήμα πώς ο ίδιος και οι συνεργάτες του κατάφεραν να νικήσουν το τέρας της ελληνικής γραφειοκρατίας. Η ετικέτα #TEDxAth συνόδευσε πολλά σχόλια θαυμασμού, επιδοκιμασίας, ακόμη και φλερτ, μια και ο Craig δε δίστασε να αναφερθεί και στις συντρόφους που άλλαξε κατά τη διάρκεια της ιστορίας του.

Η πολεμική ανταποκρίτρια Μαρία Καρχιλάκη παρουσίασε γεμάτη πάθος την πλούσια εμπειρία της από τα διάφορα θερμά μέτωπα του πλανήτη και έκλεισε με την μάλλον απρόσμενη προτροπή προς τους εν δυνάμει doers, να μεταβούν στα μέρη που μαστίζονται από προβλήματα και δυστυχία, όπως το Ιράκ, το Πακιστάν κ.α. και να μην τα παρακολουθούν άλλο μέσα από την τηλεόρασή τους.

Ο John Paul Flintoff τόνισε πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει με μικρά βήματα του καθενός μας, ξεκινώντας από το επίπεδο της γειτονιάς, και ανέπτυξε τη θεωρία που έχει παρουσιάσει και στο επιτυχημένο βιβλίο του “How to change the world”. Μία δυναμική ομιλία, πραγματική πηγή έμπνευσης, ένα εκρηκτικό μείγμα ουτοπίας και ρεαλισμού.

Αυτοί οι doers φώτισαν λίγο παραπάνω τη σκηνή του TEDx Athens 2012. Την ίδια στιγμή που η Μαίρη Κατράντζου, ο Στέφανος Σιταράς και ο Κώστας Βογιατζής μάλλον αποδείχθηκαν κατώτεροι της περίστασης σε σχέση με τους ξένους ομιλητές. Πολύ επιτυχημένοι και οι τρεις στους τομείς τους, επέλεξαν να μιλήσουν στα αγγλικά και όχι στα ελληνικά, επικεντρώνοντας την παρουσίασή τους στον εαυτό τους και διαφημίζοντας με κλισέ λίγο πολύ την ομολογούμενως αξιοθαύμαστη πορεία τους και τα βιογραφικά τους…

Το πρόσημο του TEDx Athens 2012 είναι σε κάθε περίπτωση θετικό. Μία άρτια διοργάνωση σε έναν υπέροχο χώρο που κατάφερε να φέρει σε επαφή μερικούς από τους πιο δημιουργικούς ανθρώπους που επιμένουν να δημιουργούν κόντρα σε κάθε λογής αντιξοότητες. Αξιοσημείωτη είναι και η εμπορική επιτυχία ενός ακόμη TED σε μία πολύ άσχημη στιγμή για το χώρο της διαφήμισης και των χορηγιών. Για μία ακόμη διοργάνωση κομβικής σημασίας ήταν η παρουσία των εξυπηρετικών και ακούραστων εθελοντών. Στο παρασκήνιο της ημέρας καταγράφεται η παρουσία των τέως υπουργών Παύλου Γερουλάνου και Γιάννη Παπαθανασίου ανάμεσα στο κοινό. Προφανώς ένιωσαν την ανάγκη να πάρουν μία ιδέα από πράξεις, αφού είναι τόσο καλοί στα λόγια.

– Το TEDx Athens είχε σηκώσει αυλαία ήδη από την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου, με μία μικρή «προθέρμανση», απ’ όπου ξεχώρισε η παρουσίαση της δράσης Human Grid μιας πρωτοβουλίας για τη χαρτογράφηση των εθελοντικών οργανώσεων και των συλλογικών πρωτοβουλιών.

* Φωτογραφίες: TEDx Athens

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα