Η Θεσσαλονίκη αλλιώς

Η Θεσσαλονίκη αλλιώς ταξιδεύει στην Ελλάδα και το εξωτερικό!

Μετά από τρία χρόνια δράσεων στη Θεσσαλονίκη ήρθε η ώρα της εξωστρέφειας για το Θεσσαλονίκη Αλλιώς, τη δράση της Parallaxi. Eξωστρέφεια σημαίνει ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και εμπειριών. Σημαίνει δίψα για γνωριμία με καινούργιους ανθρώπους, διαφορετικές κοσμοθεωρίες και ασυνήθιστα περιβάλλοντα. Άμυνα απέναντι στην ρουτίνα και συστηματική αντίσταση απέναντι στη μοναξιά. Λένε ότι ένας αυθεντικός εξωστρεφής άνθρωπος […]

Parallaxi
η-θεσσαλονίκη-αλλιώς-ταξιδεύει-στην-ε-16212
Parallaxi
exo.jpg

Μετά από τρία χρόνια δράσεων στη Θεσσαλονίκη ήρθε η ώρα της εξωστρέφειας για το Θεσσαλονίκη Αλλιώς, τη δράση της Parallaxi.

Eξωστρέφεια σημαίνει ανταλλαγή ιδεών, απόψεων και εμπειριών. Σημαίνει δίψα για γνωριμία με καινούργιους ανθρώπους, διαφορετικές κοσμοθεωρίες και ασυνήθιστα περιβάλλοντα. Άμυνα απέναντι στην ρουτίνα και συστηματική αντίσταση απέναντι στη μοναξιά. Λένε ότι ένας αυθεντικός εξωστρεφής άνθρωπος έχει μεγαλύτερη αισιοδοξία απέναντι στις δυσκολίες και τείνει να αναζητά τη λύση του προβλήματος και όχι την συστηματοποίηση του.

Ένα ταξίδι το καλοκαίρι στην Στουτγάρδη και μια έκθεση που κράτησε έναν ολόκληρο μήνα με σχεδιαστές από τη Θεσσαλονίκη, μια τζαζ συναυλία και δυο δημόσιες ομιλίες για τη δημιουργικότητα στην πόλη ήταν ο πρώτος σταθμός μιας πορείας που ξεκίνησε για μας εκτός πόλης.

Επόμενος σταθμός το Βελιγράδι. Εκεί βρεθήκαμε και συνομιλήσαμε με αρμόδιους αρχιτέκτονες και φορείς της Σερβικής πρωτεύουσας, στην αποτίμηση ενός πολύ ενδιαφέροντος project, το urban incubator, που σχεδίασε και χρηματοδότησε για οκτώ μήνες το ινστιτούτο Goethe της Σερβίας. Το ινστιτούτο με τη βοήθεια οκτώ ομάδων μελέτησε, έδρασε και πρότεινε αξιοποίηση μιας περιοχής με παρελθόν και μέλλον, της περιοχή Savamala. Το ενδιαφέρον είναι ότι την επέμβαση δεν την πραγματοποίησε με τη βοήθεια πολιτικών και επενδυτών, αλλά με τη συμβολή και τη συνεργασία της γειτονιάς, αρχιτεκτόνων,  αστικών σχεδιαστών, ντόπιων καλλιτεχνών, μελετητών και ακτιβιστών, όπως και του Δήμου που παραχώρησε κτήρια που δεν αξιοποιούσε. Το αποτέλεσμα ήταν 10 διαφορετικές δράσεις σε έρημα κτήρια, μια καταγραφή των προβλημάτων της περιοχής, φεστιβάλ, workshops, συναυλίες, αγορά design αντικειμένων και γενικά ένα φιλόδοξο πείραμα που όλοι ελπίζουν να αφήσει το σημάδι του στη γειτονιά, τώρα που φτάνει στο τέλος του. Εκεί ήταν και το Θεσσαλονίκη Αλλιώς με παρεμβάσεις, συζητήσεις και νέες συνεργασίες με την πόλη του Βελιγραδίου.

Τέλος, το Θεσσαλονίκη Αλλιώς επιλέχτηκε να παραβρεθεί στο ετήσιο συνέδριο ‘’CHARTERING INTO THE FUTURE’’ που θα πραγματοποιηθεί στο Στρασβούργο στις 15 Ιανουαρίου, με πρωτοβουλία του ‘’Euclid Network’s’’. Σκοπός του συνεδρίου είναι να συνεργαστεί η κοινωνία των πολιτών της Ευρώπης με κοινωνικούς επιχειρηματίες για να αναπτύξουν αποτελεσματικά και βιώσιμα μοντέλα με τα οποία θα αντιμετωπιστούν τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που βιώνει η γηραιά ήπειρος σήμερα. Η συζήτηση θα επικεντρωθεί σε 5 βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κοινωνία των πολιτών της Ευρώπης το 2013 και θα καθοδηγηθεί σε ουσιαστικές λύσεις, μέσα από συμβουλές ειδικών και κοινωνικών επιχειρηματιών.  Το Θεσσαλονίκη Αλλιώς επιλέχθηκε να παρουσιάσει ένα από τα 5 προβλήματα, το οποίο είναι η φυγή των δημιουργικών μυαλών στο εξωτερικό, λόγω της κρίσης που βιώνει η χώρα.  Η πρόσκληση της ομάδας μας είναι η μοναδική πρόσκληση σε δράση από την Ελλάδα.

Το πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει: 

1. Rural regeneration: The missing links from Mouves (France) Rural communities are often isolated and miss out on basic services and funding opportunities. How can social entrepreneurs help transform today’s “Cinderella” communities into tomorrow’s social innovation laboratories?

2. Storytelling for change: How to captivate the crowds from Ashoka (Germany) “Good news does not sell newspapers”. Inspiring social enterprise initiatives have a hard time getting their messages across to a wider audience. How can social innovators and entrepreneurs create engaging stories and generate more media coverage?

3. Brain Drain: Achieving more with less from Thessaloniki Otherwise (Greece) The economic crisis has decreased resources and increased demand for civil society and social enterprises. As staff are often forced to look abroad for sustainable employment opportunities, how can organisations overcome this loss and still respond effectively to rising demands?

4. Better not just bigger: Success brings its own problems from Smart Kolektiv (Serbia) For a social enterprise, generating more demand for services does not automatically equal sustainability. It can mean becoming a hybrid organization, no longer attractive to donors but not yet able to attract business funding. How do you keep a strong identity and find the funding to grow?

5. The next generation: Getting young social entrepreneurs started from Communauté Urbaine de Strasbourg (France) Many European cities have wealthy neighborhoods next to pockets of real deprivation, with high levels of unemployment. Can social enterprise offer a path from poverty to productivity? How can young people from low-income families get started and where can they go for advice and funding?

Πιστεύοντας πως  η εξωστρέφεια ιδεών, αξιών και έργων θα φέρει την κοινωνία των πολιτών προ των ευθυνών της και τους δημόσιους φορείς προ των ευκαιριών που δεν αξιοποιούν και ότι οι πόλεις πρέπει να χτίζονται πρώτα από τους ίδιους τους πολίτες τους, ξεκινήσαμε και εδραιώνουμε συνεργασίες με μεγάλους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού στο επόμενο διάστημα, διευρύνοντας τους ορίζοντες μας.

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα