Ο τουρισμός στην πενταετία Μπουτάρη

10
7828

του Κωνσταντίνου Τορνιβούκα, ιδιοκτήτη ξενοδοχείων
Εικόνα: Δήμος Τζορμπατζόγλου

12119019_10153611603941328_6971584420277455585_n

Ο Γιάννης Μπουτάρης και οι συνεργάτες του στον δήμο κατάφεραν να εξασφαλίσουν για την Θεσσαλονίκη κάτι πολύ σημαντικό: την εξωστρέφεια της πόλης. Πιστεύω ότι η εξωστρέφεια σημαίνει ουσιαστικά την επιβίωση της πόλης μας, που επιτελους κατάφερε να αποκτήσει αναγνωρισιμότητα να γίνει ελκυστικός προορισμός για τους επισκέπτες της Ελλάδας, με πολλαπλά οφέλη για τον τουρισμό αλλά για την γενικότερη κίνηση της αγοράς της Θεσσαλονίκης.

Πιστεύω ότι αυτό το rebranding της Θεσσαλονίκης το κατάφερε ο δήμαρχος τόσο με την προσωπικότητά του, που έδωσε ένα νέο στίγμα στην πόλη, όσο και με τις πολλαπλές ενέργειες που ανέλαβε ο δήμος για την προβολή της πόλης σε πολλές πόλεις του εξωτερικού. Οι ενέργειες αυτές έφεραν αποτέλεσμα, με αύξηση των επισκεπτών τόσο από την Δυτική Ευρώπη, όσο και από τα Βαλκάνια και την Τουρκία. Είδαμε επίσης σημαντική αύξηση του ειδικού τουρισμού προσκυνηματικού χαρακτήρα, αφού η δημαρχία τίμησε και έφερε στην επιφάνεια το πολυπολιτισμικό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, προσελκύοντας επισκέπτες Εβραικής αλλά και Τούρκικης καταγωγής που οι οικογένειά τους προερχόταν από την Θεσσαλονίκη. Αυτή η εισροη νέων επισκεπτών εξασφαλισε πραγματικά έσοδα σε μια πόλη που έχει πληγεί τρομερά απο την κρίση, και για μια ευρεία μερίδα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού, της εστίασης και των συγγενών κλάδων. Κατά τη γνώμη μου αυτό ήταν το μεγαλύτερο κατόρθωμα της δημαρχίας Μπουτάρη και ελπίζω να δημιουργήσει μια παράδοση που θα διατηρηθεί και στο μέλλον.

Επιπλέον, θεωρώ ότι η πόλη είναι καθαρή και φροντισμένη σε ικανοποιητικό βαθμό, γεγονός που βοηθάει στην ελκυστικότητα της πόλης προς ξένους επισκέπτες. Βελτιώσεις πάντα μπορούν να υπάρξουν αλλά κινούμαστε θεωρώ προς την σωστή κατεύθυνση.

Βλέπω επίσης ότι τον τελευταίο καιρό γίνονται προσπάθειες να λυθεί το τεράστιο κυκλοφοριακό της πόλης με την επαναλειτουργία της δημοτικής αστυνομίας.

Ελπίζω πραγματικά ότι κινήσεις σαν αυτήν θα είναι η αρχή για να να λυθεί το τεράστιο πρόβλημα του παράνομου παρκαρίσματος και της σταθμευσης των υπεραριθμων ταξί που αποτελεί πρόβλημα για το κέντρο της πόλης.

*Αύξηση 5,5% παρουσίασαν το 2016 οι αφίξεις και διανυκτερεύσεις τουριστών στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με το 2015, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Αριστοτέλης Θωμόπουλος. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ενισχύθηκε ο εσωτερικός τουρισμός κατά 10,5% σε σχέση με πέρσι.

 

10 ΣΧΟΛΙΑ

 1. Τι λέτε ρε παιδιά που είναι καθαρή κ φροντισμένη η πόλη?
  Ο Μπουτάρης καλά έκανε τη διαφήμισε τη πόλη στο εξωτερικό και τώρα έρχονται οι ξένοι και βλέπουν τα χάλια μας. Κάνουν βόλτα στη παραλία και βλέπουν τα διαλυμένα πάρκα και ξύλινους διαδρόμους και τα καμμένα φώτα ακόμα δε τα βάλαμε, σκουπιδαριό παντού και η πόλη σαν βομβαρδισμένη απ τα σκαψίματα και τα κλειστά μαγαζιά.
  2 ξενοδοχεία τα κονόμησαν και το είπαμε επιτυχία. Κ τόσο η Δημοτική όσο και η Αστυνομία γράφουν μόνο τους μισούς και κάποιους “άλλους” κάνουν πως δε τους βλέπουν ποτέ.
  Μπράβο Δήμαρχε, άιντε στην υγειά μας.

 2. Σάββατο πρωί και τα λεωφορεία που μεταφέρουν επισκέπτες από τα κρουαζιερόπλοια, βρίσκονται παρκαρισμένα στην μποτιλιαρισμένη Αγ.Δημητρίου από τα παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα μας δεξιά και αριστερά του δρόμου. Οι επισκέπτες παλεύουν να περάσουν τον δρόμο προς την εκκλησία ανάμεσα από τα αυτοκίνητα.
  Αν ήταν επίσκεψη κυβερνητικού αξιωματούχου, όλη η τροχαία θα ήταν στους δρόμους και θα είχαν αδειάσει από τα παράνομα παρκαρισμένα. Αν θέλουμε τουρίστες, η επίσκεψη τους πρέπει να αντιμετωπίζεται σαν να επρόκειτο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 3. Στην καθοδηγούμενη δημοσιογραφία πάντως είμαστε πολύ μπροστά. Η πόλη βέβαια και ο ” τουρισμός” της είναι άλλο θέμα.

 4. Παίδες, δεν φταίει ο Μπουτάρης που η νοοτροπία μας είναι τέτοια. Η πόλη είναι δική μας και λίγοι την σέβονται. Έχετε δει κανέναν σε ολλανδία, Αγγλία, Γερμανία για παράδειγμα να περπατά ο άλλος και μόλις τελειώσει την πίτα/σάντουιτς/μπύρα να πετά τη συσκευασία κάτω; Κάδοι υπάρχουν παντού για τους πεζούς σε αυτή την πόλη (τουλάχιστον κέντρο) και κάθε μέρα καθαρίζονται (πέρα από συγκεκριμένες φορές που υπήρχαν θέματα). Τώρα αν είμαστε ζώα και πετάμε σκουπίδια μέσα στην θάλασσα, ποιος ευθύνεται;
  Δημοτική αστυνομία γράφει τους μισούς. Τι έγινε μάγκα μου, έφαγες γράψιμο και κλαίγεσαι; Ας μην παρανομούσες να μην σε γράφανε. Εξάλλου οι τις δημοτικής αστυνομίας είναι 400 περίπου (αν θυμάμαι καλά), τι ήθελες να κάνουν; και όλοι μέρα να έγραφαν, με τόσα ζώα που έχει αυτή η πόλη, δεν θα προλάβαιναν. Για αυτό άσε το αυτοκίνητο και περπάτα ή πάρε λεωφορείο, εκτός αν είναι όντως ανάγκη ή μακρινή απόσταση.
  Και δεν τα οικονόμησαν 2 ξενοδοχεία μάγκα. Ο τουρισμός χτύπησε κόκκινο και ο τουρίστας κοιτάει να βρει οικονομικά μέρη για να μείνει, και τα οικονομικά είναι τα μικρά.

  • Πολύ κακό παράδειγμα οι Άγγλοι. Πίστεψε με όχι μόνο πετάνε αλλά το παρακάνουν. Δεν είναι λίγες οι φορές που θα πετύχω κουτάκια αναψυκτικών μέσα στα λεωφορεία, χαρτιά στα πεζοδρόμια κτλ.

   Η διαφορά είναι ότι έχουν σύστημα και σε 2 ώρες θα τα έχουν καθαρίσει.

 5. Ο Τορνιβούκας γενικώς “μιλάει” πολύ τώρα τελευταία. Πιθανόν να θέλει να ανοίξει πόλεμο με κάποιους είτε από βλακεία είτε από συμφέρον. Σε κάθε περίπτωση να σκεφτεί και λίγο την κόρη του. Φίλε Ντίνο σκέψου καλά πριν ανοίξεις πόλεμο. …και μάλιστα σε πεδίο που δεν το έχεις.

 6. Η Θεσσαλονίκη είναι είτε η πιο βρώμικη πόλη της Ελλάδος, είτε από τις πιο βρώμικες.

  Επίσης, σε σχέση με το μέγεθός της, η ανομία είναι Α-ΠΑ-ΡΑ-ΔΕ-ΚΤΗ. Άλλο να διπλοπαρκάρεις σε μια κωμόπολη και άλλο σε μια πόλη 1,5 εκατομμυρίου με τρεις δρόμους όλους κι όλους.

  Ο Μπουτάρης είναι ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για την συνέχιση αυτής της απίστευτης και συστηματικής ανομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ