Κόσμος

10 από τα πιο όμορφα ταξίδια με τρένο στην Ευρώπη

Αν είστε λάτρης των ταξιδιών, τα δέκα παρακάτω δρομολόγια θα σας αφήσουν ικανοποιημένους.

Parallaxi
10-από-τα-πιο-όμορφα-ταξίδια-με-τρένο-στη-916685
Parallaxi

Η Ευρώπη φιλοξενεί ένα υπέροχο σιδηροδρομικό δίκτυο, συμπεριλαμβανομένων μερικών πραγματικά θεαματικών ταξιδιών που αποτελούν από μόνες τους διακοπές. Εδώ είναι 10 από τις πιο όμορφες βόλτες. Αν είστε λάτρης των ταξιδιών, τα δέκα παρακάτω δρομολόγια θα σας αφήσουν ικανοποιημένους.

Σιδηρόδρομος Derry-Coleraine, Βόρεια Ιρλανδία

Ο ηθοποιός και ειδικός στα ταξίδια, Μάικλ Πέιλιν το ονόμασε αυτό “ένα από τα πιο όμορφα σιδηροδρομικά ταξίδια στον κόσμο”, τι άλλο χρειάζεται να γνωρίζετε; Το ταξίδι διάρκειας 38 λεπτών ακολουθεί τον ποταμό Foyle έξω από το Ντέρι, διασχίζει την ύπαιθρο μέχρι να εκβάλει στον Ατλαντικό Ωκεανό στο Benone Strand. Οι ράγες εκτείνονται ακριβώς δίπλα στην άμμο.

Από εκεί, το τρένο στρίβει ξανά στην ενδοχώρα, ακολουθώντας τον ποταμό Bann αυτή τη φορά, προς το Coleraine. 

Φλωρεντία προς Νάπολη, Ιταλία

Μόνο στην Ιταλία μπορεί μια από τις κύριες διαδρομές της χώρας να είναι τόσο όμορφη. Η κύρια γραμμή βορρά-νότου της Ιταλίας εκτείνεται από το Μιλάνο έως τη Νάπολη μέσω των επίπεδων πεδιάδων της κοιλάδας του Πάδου και στη συνέχεια μέσω των ορεινών σηράγγων από τη Μπολόνια στη Φλωρεντία, συνεχίζοντας νότια, θα κυλήσετε μέσα από μερικές από τα πιο κλασικά τοπία της Ιταλίας.

Βγαίνοντας από το σταθμό Santa Maria Novella στη Φλωρεντία, θα δείτε το διάσημο Duomo, μετά θα διασχίσετε τον Άρνο, προτού διασχίσετε την Τοσκάνη, κυλιόμενους λόφους εκατέρωθεν, μετά την Ούμπρια και το Λάτσιο.

Καθίστε στα αριστερά για θέα τα βουνά των Απεννίνων. Επιλέξτε την δεξιά πλευρά και θα δείτε το Orvieto, μια από τις πιο όμορφες αρχαίες πόλεις της κεντρικής Ιταλίας. Φτάνοντας στη Ρώμη, θα περάσετε από τα τείχη της αρχαίας πόλης. Έχεις περισσότερο χρόνο; Μείνετε μετά τη Ρώμη στη Νάπολη για εκπληκτική θέα στον Βεζούβιο καθώς περνάτε μέσα στην πόλη.

Βαρκελώνη προς Μονσεράτ, Ισπανία

Η μεγάλη Plaça d’Espanya της Βαρκελώνης είναι το σημείο αναχώρησης για το τρομακτικά όμορφο ταξίδι στο Μοντσερράτ, την οροσειρά που υψώνεται στο βάθος πίσω από την παραθαλάσσια πόλη. Η σιδηροδρομική γραμμή μήκους 23 μιλίων διασχίζει την ύπαιθρο μέχρι τους πρόποδες των βουνών, όπου ο σιδηρόδρομος Cremallera συγκεντρώνει τους επισκέπτες στην πλαγιά του βουνού από το 1892 (με ένα διάλειμμα από το 1957-2003).

Είναι μια πραγματικά εκπληκτική διαδρομή, ανεβαίνοντας 1.800 πόδια στα πρώτα 2,5 μίλια, βοηθούμενη από την πρόσφυση στο rack. Μόλις φτάσετε στο επίπεδο του μοναστηριού, μπορείτε να πάρετε ένα περαιτέρω τελεφερίκ, το Sant Joan, ψηλότερα στις κορυφές. Από εκεί μπορείτε να κάνετε πεζοπορία στα βουνά.

Σιδηρόδρομος Semmering, Αυστρία

Σχεδόν 200 χρόνια αφότου άνοιξε το 1854, ο σιδηρόδρομος Semmering εξακολουθεί να είναι ένας από τους πιο όμορφους σιδηροδρόμους. Ακόμα καλύτερα, μπορείτε να το πάρετε αν ταξιδεύετε μεταξύ Βιέννης και Βενετίας καθιστώντας τον έναν κατάλληλα εκπληκτικό τρόπο για να ταξιδέψετε μεταξύ δύο από τις πιο όμορφες πόλεις της Ευρώπης.

Διασχίζοντας 25 μίλια μέσα από τις Αυστριακές Άλπεις μεταξύ Gloggnitz και Semmering, το Semmering διασχίζει τα βουνά.

Χτισμένος ως ο πρώτος ορεινός σιδηρόδρομος της Ευρώπης, σχεδιασμένος για να συνδέει τη Βιέννη με την Τεργέστη (που ήταν τότε το λιμάνι της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας), εξακολουθεί να είναι ένα από τα σπουδαία. Εάν το παίρνετε ως μέρος ενός μεγαλύτερου ταξιδιού, θα αναγνωρίσετε το μέρος του Semmering όχι μόνο από την υπέροχη θέα, αλλά και από τις 57 εξοχικές κατοικίες που κατασκευάστηκαν για το προσωπικό των σιδηροδρόμων που βρίσκονται σε απόσταση κατά μήκος της γραμμής.

Σιδηρόδρομος Bohinj, Σλοβενία

Η Σλοβενία ​​είναι ένα συναρπαστικό μέρος για να ταξιδέψετε με τρένο, χάρη στην τοποθεσία της,  οι σιδηροδρομικές γραμμές των 800 μιλίων της αποτελούν μέρος ευρύτερων γραμμών που συνδέουν την Ιταλία με την Ουγγαρία και την Αυστρία με την Κροατία και την Ιταλία. Είναι μέρος μιας γραμμής που συνδέει την Πράγα με την Τεργέστη ή, με άλλα λόγια, την περίκλειστη κεντρική Ευρώπη με την Αδριατική Θάλασσα.

Μία από τις πιο ιστορικές γραμμές της Σλοβενίας, η Bohinj περιλαμβάνει 28 σήραγγες (μία από αυτές μήκους λίγο λιγότερο από 17.500 πόδια) και 65 γέφυρες, συμπεριλαμβανομένης της γέφυρας Solkan, της μεγαλύτερης πέτρινης σιδηροδρομικής γέφυρας στον κόσμο, που διασχίζει τον ποταμό Soča.

Σιδηρόδρομος Μπέργκεν, Νορβηγία

Χτισμένος το 1909, ο σιδηρόδρομος του Μπέργκεν συνδέει την πρωτεύουσα της Νορβηγίας με τη δεύτερη πόλη της. Αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο προαστιακό, ωστόσο είναι μια εντυπωσιακή διαδρομή επτά ωρών στα ορεινά οροπέδια της Νορβηγίας, περασμένες λίμνες, βουνά για πεζοπορία και ένα χωριό προσβάσιμο μόνο μέσω τρένου: Φινς, στο υψηλότερο σημείο του σιδηροδρόμου.

Στο Myrdal, μπορείτε να συνδεθείτε με το χαριτωμένο Flåm Railway, του οποίου η ωριαία βόλτα σας ανεβάζει δίπλα σε ψηλούς βράχους, καταπράσινο τοπίο και έναν εντυπωσιακό καταρράκτη.

Nice στη Ventimiglia, Γαλλία, Μονακό, Ιταλία

Είστε εδώ για τη θέα (φυσικά), τη μαγευτική θέα της Μεσογείου, ανάμεσα σε μερικές από τις πιο απολαυστικές πόλεις της. Αλλά αυτή η διαδρομή των 50 λεπτών είναι επίσης μια για τους λάτρεις των εσωτερικών ταξιδιών σας.

Ξεκινώντας από τη Γαλλία πηγαίνοντας στο Μονακό, επιστρέφοντας στη Γαλλία και τελειώνοντας ακριβώς πέρα ​​από τα ιταλικά σύνορα.

Για το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού, ξεκινώντας από τον σταθμό Nice Riquier, θα έχετε όμορφη θέα, θα ξεπεράσετε τις αρ ντεκό βίλες και θα εναλλάσσετε ανάμεσα στα δέντρα και θα κροταλίζετε σε ολόκληρους κόλπους, με πόλεις στοιβαγμένες στις πλαγιές των βράχων. Θα περάσετε από μερικές από τις πιο θρυλικές πόλεις στην Κυανή Ακτή, όπως το Èze (πάνω) και το γεμάτο λεμόνι Menton, καθώς και υπέροχη θέα στο Μόντε Κάρλο. 

Σεράγεβο προς Μόσταρ, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Ο δρόμος μεταξύ της πρωτεύουσας της Βοσνίας και του Μόσταρ, είναι αρκετά όμορφος. Aλλά το δίωρο ταξίδι με το τρένο είναι άκρως εντυπωσιακό, απλώνεται κάτω από τα καταπράσινα μίνι βουνά και τους βράχους καθώς ακολουθεί τον σμαραγδένιο ποταμό Νερέτβα.

West Highland Railway, Σκωτία

Πιθανότατα θα αναγνωρίσετε την οδογέφυρα Glenfinnan, η οποία απλώνεται 1.250 πόδια μέσα από τα Highlands της Σκωτίας, τρένα που διασχίζουν τον ποταμό Finnan σε ύψος 100 ποδιών, από το “Harry Potter”, αν μη τι άλλο.

Δεν είναι περίεργο ότι αυτή είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές βόλτες με τρένο στον κόσμο, η επική θέα στην πιο διάσημη σιδηροδρομική γραμμή της Σκωτίας σε τραβούν κατευθείαν στα Highlands χωρίς να αφήσεις το βαγόνι. 

Lidköping προς Mariestad, Σουηδία

Η γραμμή Στοκχόλμης προς Νάρβικ (στον Αρκτικό Κύκλο της Νορβηγίας) είναι ένα πραγματικό σύμβολο ομορφιάς.

Για κάτι πιο σύντομο, υπάρχει η γραμμή Lidköping προς Mariestad, η οποία ψηφίστηκε ως το ωραιότερο ταξίδι με τρένο της Σουηδίας από τους χρήστες σιδηροδρόμων το 2018. Ο σιδηροδρομικός σταθμός μονής γραμμής πλησιάζει τη μεγαλύτερη λίμνη της χώρας, τη Vänern, ανεβαίνοντας στο οροπέδιο Kinnekulle για εκπληκτική θέα στη λίμνη. κατευθύνεται βορειοανατολικά. Βαρεθήκατε τη θέα στη λίμνη; Προσέξτε τα ελάφια και τις άλκες γύρω από τη γραμμή το χειμώνα ή πηγαίνετε την άνοιξη όταν το άγριο σκόρδο σκεπάζει το οροπέδιο.

Πηγή: CNN

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα