Agenda

10 θεάματα που δε πρέπει να χάσεις τον Απρίλιο στη Θεσσαλονίκη

Παραστάσεις, μουσικές εμφανίσεις, εκθέσεις που προτείνουμε για τον μήνα που έρχεται

Parallaxi
10-θεάματα-που-δε-πρέπει-να-χάσεις-τον-απ-905002
Parallaxi

Ο δεύτερος μήνας της άνοιξης, έχει να προτείνει μερικά εξαιρετικά θεάματα που θα μας σηκώσουν από τον καναπέ ώστε να τα απολαύσουμε, αλλάζοντας τη διάθεση μας. Εξαιρετικές παραστάσεις, μουσικές εμφανίσεις και ιδιαίτερες εκδηλώσεις συμπληρώνουν την ατζέντα του Απριλίου. Εμείς, επιλέξαμε μερικά από αυτά που δε θέλουμε σίγουρα να χάσουμε και σας τα προτείνουμε:

Μεφίστο” στο Θέατρο Τ

mefisto-2.jpg

Μετά το “Wilson & Wilson” του Edgar Allan Poe που παρουσίασε το 2018, ο Νικόλας Βαγιονάκης επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη και το Θέατρο Τ με την παράσταση “Μεφίστο”, μία παράσταση εμπνευσμένη από το συγκλονιστικό, σκοτεινό, αντιφασιστικό μυθιστόρημα του Klaus Mann. Ολοκληρώνοντας έναν επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο Νικόλας Βαγιονάκης έρχεται στη σκηνή του Τ για να μοιραστεί με το κοινό της Θεσσαλονίκης την ιστορία του ηθοποιού Χέντρικ Χέφγκεν.

Η ιστορία του ηθοποιού Χέντρικ Χέφγκεν, που ξεκινά την καριέρα του στο θέατρο τέχνης του Αμβούργου το 1926, οραματιζόμενος ένα επαναστατικό ισοδύναμο θέατρο μέχρι το 1936, που αναδείχθηκε το νέο αστέρι του τρίτου Ράιχ.

Η μετάβαση του στο Βερολίνο προκειμένου να καθιερωθεί σαν πρωταγωνιστής στο Θέατρο συμπίπτει με την άνοδο του φασισμού, που εξευτελίζει και χειραγωγεί την ανθρώπινη υπόσταση. Συνάπτοντας λοιπόν συμφωνία με τον διάβολο, προδίδει όλα τα ιδανικά και τις αξίες του, και στο τέλος μεταμορφώνεται σε μαϊμού της εξουσίας. Ένας παλιάτσος που διασκεδάζει δολοφόνους. Οι συνέπειες θα είναι δραματικές.

Πρόκειται άραγε για κωμωδία, δράμα, ουτοπία, παρωδία, cabaret? Όλα αυτά και πολλά άλλα…

Trailer της παράστασης

Συντελεστές παράστασης:

Εμπνευσμένο από το έργο του Κλάους Μανν

Κείμενο – μετάφραση: Ειρήνη Δερμιτζάκη

Επεξεργασία κειμένου: Νικόλας Βαγιονάκης

Σχεδιασμός παράστασης – Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: Νικόλας Βαγιονάκης

Σκηνικό – Κοστούμι: Εύα Νάθενα

Βοηθός σκηνογράφου: Έλσα Γκογκογλου

Το κοστούμι είναι Sur Mesure by: Takis Giannetos

Χορογραφίες: Νικόλας Βαγιονάκης

Σχεδιασμός φωτισμού: Νικόλας Βαγιονάκης – Παναγιώτης Μπούκας

Επιμέλεια φωτισμού: Παναγιώτης Μπούκας

Μουσική επιμέλεια: Βασίλης Χριστακέας

Στίχοι τραγουδιού “καλωσορίσατε”: Γιάννης Κότσιρας

Τρέιλερ παράστασης: Κωνσταντίνος Οικονόμου

Φωτογραφίες παράστασης: Θανάσης Καρατζάς

*Χώρος: Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16 | Ημερομηνίες: 1-17 Απριλίου 2022 | Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή, Σάββατο και Δευτέρα στις 21:30, Κυριακή στις 19:00 | Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά | Τιμές εισιτηρίων: 12€ κανονικό | 10€ μειωμένο (φοιτητών, ανέργων, ΑμΕΑ, πολυτέκνων, άνω των 65 & ομαδικά άνω των 10 ατόμων) | 8€ ατέλειες | Τηλέφωνο κρατήσεων: 2310 854 333

“Ο Απρόσκλητος Επισκέπτης” στο Θέατρο Αμαλία

o-aprosklhtos-episkepths.jpg

Η συγκλονιστική ιστορία αστυνομικού σασπένς, νουάρ ατμόσφαιρας και εξιχνίασης φόνων, που αγκαλιάστηκε από το αθηναϊκό κοινό για τρεις σεζόν, ανεβαίνει από 1 έως 17 Απριλίου στο θέατρο Αμαλία, στη Θεσσαλονίκη, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

«Ο απρόσκλητος επισκέπτης», ένα κλασικό αστυνομικό έργο με πολλές ανατροπές, της αξεπέραστης μετρ του είδους Άγκαθα Κρίστι, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Φρατζεσκάκη, υπόσχεται 90 λεπτά θεατρικής απόδρασης και αληθινής ψυχαγωγίας.

Στην πυκνή ομίχλη της Νότιας Ουαλίας, ο Μάικλ Σταρκβέντερ χάνει τον έλεγχο του αυτοκινήτου του και πέφτει σ’ ένα χαντάκι. Βρίσκεται στη μέση του πουθενά και στην προσπάθειά του να βρει βοήθεια, μπαίνει σε μια απομονωμένη έπαυλη. Στην ξεκλείδωτη μπαλκονόπορτα, τον περιμένει μια έκπληξη: Ένας άντρας είναι νεκρός.

Λίγο πιο πέρα, μ’ ένα περίστροφο στο χέρι, μια όμορφη γυναίκα. Η Λόρα Γουόρικ. Η γυναίκα που παραδέχεται πως δολοφόνησε το σύζυγό της. Ο Μάικλ γοητευμένος από τη νεαρή χήρα, αποφασίζει να τη βοηθήσει, επιχειρώντας να κατασκευάσουν από κοινού ένα ακλόνητο άλλοθι.

Μήπως όμως δεν είναι αυτή τελικά η δολοφόνος; Και αν όχι, γιατί καλύπτει τα ίχνη του ενόχου; Ένα σπίτι γεμάτο πιθανούς υπόπτους. Θα καταφέρει, άραγε, ο απρόσκλητος επισκέπτης να βρει τον δολοφόνο προτού να είναι πολύ αργά;

Tο θέατρο ELIART, μετά τις παραστάσεις «Η παγίδα» του Ρομπέρ Τομά (τρεις σεζόν), «Δέκα μικροί νέγροι» της Άγκαθα Κρίστι (δύο σεζόν), και «Ο επιθεωρητής έρχεται» του Τζον Πρίσλεϊ (δύο σεζόν), συνεχίζει με αισιοδοξία την πορεία του στον κόσμο του μυστηρίου με τον «Απρόσκλητο επισκέπτη», και τολμά πλέον να χαρακτηρίζεται η αστυνομική σκηνή της Αθήνας.

Συντελεστές παράστασης :

Μετάφραση: Αντώνης Γαλέος

Σκηνοθεσία – μουσική επιμέλεια: Γιώργος Φρατζεσκάκης

Σκηνικό: Βαλεντίνο Βαλάσης

Κοστούμια: Βεστιάριο ELIART

Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης

Βοηθοί σκηνοθέτη: Ελένη Βουτυρά, Στάθης Λαγκάδας

Τα κοστούμια της κ. Βουτυρά σχεδίασε και επιμελήθηκε o Αλέξανδρος Κομπόγιωργας

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Οδυσσέας Σταμούλης

Σοφία Μανωλάκου

Γιώργος Φρατζεσκάκης

Αννέτα Παπαθανασίου

Σαράντος Γεωγλερής

Ελένη Βουτυρά

Κώστας Ζέκος

Στάθης Λαγκάδας

Art Work: Λουκάς Μελάς Φωτογραφίες -βίντεο art: Γιώργος Κρίκος, Ra’s Eye

Μακιγιάζ: Άννα Μαρία Μπάμπη

Κομμώσεις: Γρηγορία Τζήβα

* Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, από 1 έως 17 Απριλίου | Ώρες: Παρασκευή 21:15, Σάββατο 18:30 και 21:15, Κυριακή 20:00 | Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71, Θεσσαλονίκη, τηλ.: 2310821483 | Διάρκεια: 90 λεπτά | Εισιτήρια: 17€ (γενική είσοδος), 15€(φοιτητές, άνεργοι, πολύτεκνοι, ΑμεΑ και άνω των 65).

“Μια Γερμανίδα Γραμματέας” στο Θέατρο Αυλαία

mia-germanida-syggrafeas-pitakh.jpg

Η Ρένη Πιττακή βάζει τη σφραγίδα της σε έναν αριστοτεχνικό μονόλογο, στο καινούργιο έργο του Κρίστοφερ Χάμπτον [Christopher Hampton], εμπνευσμένο από τη ζωή και τις εξομολογήσεις της Μπρουνχίλντε Πόμσελ [Brunhilde Pomsel], μιας από τις γραμματείς του Γκέμπελς. Το έργο που έχει ανέβει σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου στο Θέατρο ΙΛΙΣΙΑ-ΒΟΛΟΝΑΚΗΣ και συνεχίζει την πορεία του στην Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία από 6 Απριλίου.

Μια παράσταση που μας βάζει να αναρωτηθούμε για τις ηθικές μας αρχές και τις εκπτώσεις που είμαστε διαθετιμένοι να κάνουμε εν ονόματι του προσωπικού μας συμφέροντος.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Γιάννης Μόσχος σημειώνει:

«Μια γυναίκα αφηγείται −με συναρπαστικό τρόπο− τα νεανικά της χρόνια στη Ναζιστική Γερμανία, από την άνοδο του Ναζισμού, στα χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, μέχρι την ήττα και την κατάρρευση της Γερμανίας. Πρόκειται για ένα αθώο θύμα των ιστορικών περιστάσεων ή για μια συνένοχο των Ναζί; Μια συνηθισμένη γυναίκα που δεν ξέρεις αν πρέπει να συμπονέσεις ή να καταδικάσεις. Το έργο του Χάμπτον μάς βάζει να αντικρίσουμε το παρελθόν ένας κοινού ανθρώπου και μας θέτει μια σειρά ερωτημάτων για το παρόν και το μέλλον μας. Μπορεί ένας κοινός άνθρωπος, όπως οι περισσότεροι από εμάς, να επηρεάσει τον ρου της Ιστορίας; Πόσο επηρεάζουμε, ο καθένας μας, την πραγματικότητα στην οποία ζούμε; Είμαστε κι εμείς συνένοχοι σε όσα μας συμβαίνουν;»

Η βιογραφία και το μοναδικό προσωπικό ταξίδι της Μπρουνχίλντε Πόμσελ, μας θέτουν ερωτήματα που ακόμα μας ταλανίζουν.

Ταυτότητα παράστασης:

Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γιάννης Μόσχος

Σκηνικά – Κοστούμια: Τίνα Τζόκα

Videodesign-Φωτισμοί-Φωτογραφίες: Μιχάλης Κλουκίνας

Μουσική – Ηχητικό περιβάλλον: Θοδωρής Οικονόμου

Βοηθός σκηνοθέτη – εκτέλεση παραγωγής: Θάλεια Γρίβα

Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Ρίζου

Βοηθός σκηνογράφου: Άννα Ζούλια

*Παραστάσεις από Τετάρτη 6 Απριλίου | Ώρες: Τετάρτη στις 20.00, Πέμπτη, Παρασκευή,Σάββατο στις 21.00 και Κυριακή στις 20.00 | ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ: 85’ | ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ (Τσιμισκή 136, τηλ. 2310 230 013) | ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : 16 €, 14 € (ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ,ΑΝΕΡΓΟΙ,ΑΜΕΑ) | ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ : VIVA.gr & και ταμείο θεάτρου τηλ. 2310 230 013

Πρώτο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων Θεσσαλονίκης στο Θέατρο Ολύμπιον

u-th-festival.jpg

Έφηβοι της θεατρικής σκηνής της Θεσσαλονίκης, ενωθείτε! Το 1ο Φεστιβάλ εφηβικών θεατρικών ομάδων, “U_th festival”, είναι εδώ, για να φέρει τα πιο φρέσκα πρόσωπα στο προσκήνιο και να αναδείξει τη δουλειά τους σε μια ξεχωριστή θεατρική γιορτή.

Δεκαεννιά φορείς της πόλης που δραστηριοποιούνται θεατρικά με ομάδες εφήβων θ΄ανέβουν στη σκηνή του ΟΛΥΜΠΙΟΝ στις 9-10 και 16-17 Απριλίου, για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Δεκαεννιά θεατρικές ομάδες εφήβων θα συναντηθούν με σκοπό να συνομιλήσουν καλλιτεχνικά σ΄ ένα κλίμα δημιουργίας και εξωστρέφειας στο δικό τους Φεστιβάλ: το “U_th festival”!

Ιδιαίτερη νότα στο Φεστιβάλ θα δώσουν θεατρικές ομάδες από σχολεία της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας που φιλοξενούνται στην πόλη μας και θα παρουσιάσουν το έργο τους.

Μια συνδιοργάνωση του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Εταιρείας Θεάτρου αντίqρηση | Με την υποστήριξη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Συμμετέχουν οι εφηβικές θεατρικές ομάδες – όμιλοι: 1. 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας 2. 2o ΓΕΛ Αμπελοκήπων 3. 2Ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης «Λευκός Πύργος» 4. 2o Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης 5. Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γυμνάσιο-Λύκειο 6. ΚΗΠΟΣ ΑΜΚΕ 7. Λυρικός Μικρός Πλανήτης 8. Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας 9. Πειραματικό Σχολείο ΑΠΘ 10. ΧΑΝΘ 11. Crazy theater του Πολιτιστικού Συλλόγου Ωραιοκάστρου «Εν δράσει» 12. Θίασος των Ονείρων του Συλλόγου Τεχνών «Μουσών Δράσις» 13. «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Νεάπολης-Συκεών 14. «Γεια χαρά» του Συλλόγου Παρανεστιωτών Θεσσαλονίκης 15. Ο Κύκλος της Μελπομένης 16. «Ανδρέας Βουτσινάς» 17. 2o ΓΕΛ Ωραιοκάστρου 18. Εταιρεία Θεάτρου αντίqρηση 19. Erasmus group (από σχολεία της Ιταλίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Πολωνίας

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ Σάββατο 9/4 11:30-12:00 Τελετή έναρξης 12:00-14:00 Εταιρεία θεάτρου αντίρρηση: «Αγαπητέ Θεέ» του Eric Emmanuel Schmitt, σε διασκευή Ν. Μαραγκόπουλου – Δ. Χουρναζίδου (70’) 14:00-16:00 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας: «Το φιόρο του λεβάντε» του Γρ. Ξενόπουλου (70’) 16:00-18:00 Κήπος ΑΜΚΕ: «Μαζί μόνο» του Β. Κυριακού και της εφηβικής ομάδας ταξιδευτές Ηλιούπολης 2012 (40’) 18:00-20:00 2ο ΓΕΛ Αμπελοκήπων: «Μια μέρα χωρίς» της Εύης Βαμβακά-Οικονόμου και κείμενα της ομάδας (60’) 20:00-22:00 Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας: «Ιστορίες για όλους», 3 μονόπρακτα του Άντον Τσέχωφ (60’) Κυριακή 10/4 12:00-14:00 2ο Πρότυπο ΓΕΛ Θεσ-νίκης «Λευκός Πύργος»: «Λοκαντιέρα» του Κ. Γκολντόνι (70’) 14:00-16:00 Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσ-νίκης Γυμνάσιο-Λύκειο: «Ματωμένα χώματα» της Δ. Σωτηρίου σε διασκευή Ζ. Παπαπαρασκευά (50’) 16:00-18:00 Πειραματικό Σχολείο ΑΠΘ: «Κόκκινος ο μανδύας σου»: δίγλωσση performance αρχαίου και σύγχρονου ποιητικού λόγου (Όμηρος, Σοφοκλής, Ευριπίδης και Κ. Αδαλόγλου, Χλ. Κουτσουμπέλη) (60’) 18:00-20:00 2ο ΓΕΛ Ωραιοκάστρου:«Ευμενίδες» του Αισχύλου (60’) 20:00-22:00 Erasmus group: Sui palchi di scuola (25’)

Σάββατο 16/4 12:00-14:00 2 ο Πρότυπο Γυμνάσιο: «Ανθρωποσκορπίσματα..σκουπιδομαζώματα» της Λίας Λύρη (διασκευή) (25’) 14:00-16:00 Ο Κήπος της Μελπομένης: «Πρόβα για τη Δωδέκατη νύχτα» βασισμένο στη Δωδέκατη νύχτα του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (60’) 16:00-18:00 Πολιτιστικός Σύλλογος Ωραιοκάστρου Εν δράσει: «Όχι άλλα παραμύθια» της Β. Γρηγοριάδου και κείμενα της ομάδας (60’) 18:00-20:00 Εργαστήρια «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου ΝεάποληςΣυκεών: «Μια φορά κι ένα δάσος» βασισμένο στο έργο «Περπατώ εις το δάσος» της Στ. Μιχαηλίδου (60’) 20:00-22:00 Εφηβικά εργαστήρια «Ανδρέας Βουτσινάς»: «Γυναικών Πάθη», αρχαιοελληνικοί μονόλογοι (70΄) Κυριακή 17/4 12:00-14:00 «Γεια Χαρά» Σύλλογος Παρανεστιωτών Θεσσαλονίκης: «Γιατρός με το στανιό» του Μολιέρου σε διασκευή Αν.Θυμιοπούλου (45’) 14:00-16:00 Θίασος των Ονείρων του Συλλόγου Τεχνών «Μουσών Δράσις»: «Ρομπέν: η δικαιοσύνη προσωποποιημένη» βασισμένο στο βιβλίο του Λ. Τζ Ρότζερ (40’) 16:00-18:00 Λυρικός Μικρός Πλανήτης «Υπηρέτης δύο αφεντάδων»του Κάρλο Γκολντόνι σε διασκευή Σ. Μελιγκοπούλου (70’) 18:00-20:00 Εφηβικά εργαστήρια της ΧΑΝΘ: «Δόξα – 23 προσωπικότητες alive» (70’) 20:00-21:00 Τελετή λήξης

*Σαββατοκύριακα 9-10 και 16-17 Απριλίου | Είσοδος Ελεύθερη | Θέατρο Ολύμπιον

«Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

afieroma-theodoraki-zouni-kolanian.jpg

Μια συνάντηση – σταθμός για τον ελληνικό Πολιτισμό. Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιάννης Ρίτσος. Ο «Επιτάφιος» του Γιάννη Ρίτσου μελοποιημένος από τον μεγάλο Έλληνα συνθέτη. Το έργο που άνοιξε τον δρόμο για να κοινωνήσει ο κόσμος με την Ποίηση, μέσα από παραδοσιακά, λαϊκά αλλά και κλασσικά στοιχεία της μουσικής. Η διασκευή του «Επιτάφιου» για κιθάρα από τον καταξιωμένο σολίστ Ιάκωβο Κολανιάν, που χαιρετήθηκε με ενθουσιασμό από τον Μ. Θεοδωράκη χαρακτηρίζοντας την συγκεκριμένη διασκευή ως την πλησιέστερη στο πνεύμα του έργου.

Πέμη Ζούνη και Ιάκωβος Κολανιάν. 

Δύο καταξιωμένοι καλλιτέχνες του χώρου του θέατρου και της μουσικής συνομιλούν, αλληλοσυμπληρώνονται και ανακαλύπτουν κοινούς τόπους της αισθητικής και της παιδείας τους, καταθέτοντας μια μοναδική πρόταση, ένα αρμονικό πάντρεμα του Λόγου και της Μουσικής.

Η θεατρική ερμηνεία των οκτώ ποιημάτων που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης εναλλάσσεται με την μουσική ερμηνεία, στη μοναδική διασκευή για κιθάρα του Ιάκωβου Κολανιάν: 

1. Μέρα Μαγιού 

2. Πού πέταξε τ’ αγόρι μου 

3. Να’ χα το αθάνατο νερό 

4. Χείλι μου μοσχομύριστο 

5. Ήσουν καλός 

6. Βασίλεψες αστέρι μου 

7. Γλυκέ μου εσύ δε χάθηκες 

8. Στο παραθύρι στέκοσουν 

Τα ποιήματα που δεν συμπεριλήφθηκαν στα οκτώ τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, ερμηνεύονται και από τους δύο καλλιτέχνες μαζί. 

Εδώ ο Ιάκωβος Κολανιάν ερμηνεύει συνθέσεις των: 

1. Leo Brouwer (“Un dia de Noviembre”) 

2. Fernando Sor (“Largo”) 

3. Francisco Tarrega (“Recuerdos de la Alhambra”) 

4. Jorge Cardoso (“Milonga”) 

5. Παραδοσιακό της Αρμενίας (Noubar-Noubar) 

6. Frederic Chopin (“Valse No 2”) και 

7. J. S. Bach (“Chaconne”) 

8. Augustin Barrios (La cathedral)

*Ημερομηνία και ώρα: 1 Απριλίου 2022, 21:00 | Χώρος: Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης : φουαγιέ κτήριο Μ1 | Τιμές εισιτηρίων: 12€, 7€ (μειωμένο)

“mix ‘n’ match” στη Γκαλερί Λόλα Νικολάου

mixnmatch-ekthesh.jpg

Στην έκθεση θα υπάρχουν έργα των: Αλέξη Ακριθάκη, Δημήτρη Αληθεινού, Σπύρου Βασιλείου, Γιάννη Γαΐτη, Κωστή Δαμουλάκη, Θανάση Δάπη, Όπυ Ζούνη, Πέγκυ Κλιάφα, Νίκου Κρυωνίδη, Γιώργου Λάππα, Σταμάτη Λάσκου, Γιώργου Μπουζιάνη, Γιώργου Τσακίρη, Γιάννη Τσαρούχη, Costis, Henri Matisse, Joan Miro, Pavlos, Pablo Picasso, Takis, Andy Warhol

*Λειτουργία έκθεσης όλο τον Απρίλιο μέχρι 7 Μαϊου | ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ | Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη | τηλ. 2310 240416 | ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή: 12.00 – 20.00 / Τετάρτη, Σάββατο: 12.00 -15.00

“Όπως πάει το ποτάμι” του Μάρτιν Σέρμαν στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη»

opos-pai-to-potami.jpg

O Μπο, ένας Αμερικανός πιανίστας που ζει στο Λονδίνο και πιστεύει ακράδαντα πως όλες οι ερωτικές σχέσεις έχουν ημερομηνία λήξης, συναντάει στα 62 του μέσω διαδικτύου τον Ρούφους, έναν 29χρονο διπολικό δικηγόρο ο οποίος γοητεύεται από το παρελθόν που ο Μπο αντιπροσωπεύει. 

Γίνονται ζευγάρι και ζουν μαζί για δεκατρία χρόνια. Η σχέση τους φωτίζεται από αφηγήσεις για όλη την ιστορία του gay κινήματος, από τη δεκαετία του 1920 μέχρι και σήμερα. Βαθαίνει, δυναμώνει και βρίσκεται μπροστά στα μεγάλα διλήμματα της ερωτικής συμβίωσης: αντισυμβατικότητα ή «κανονικότητα»; Κίνδυνος ή ασφάλεια; Εξέγερση ή ενσωμάτωση; Στο τέλος, το τρίτο πρόσωπο, ο νεαρός drag performer Χάρυ, θα επιδράσει καταλυτικά στο ζευγάρι… Στο μικροσκόπιο του βραβευμένου συγγραφέα, οι ανασφάλειες, οι εγωισμοί, τα όνειρα, το γήρας, η φθορά, η αναζήτηση ταυτότητας, η αφοσίωση, ο γάμος, η υιοθεσία και βέβαια η αποδοχή. 

 Ο Σέρμαν στο «Όπως πάει το ποτάμι» καταθέτει μια μεγάλη παρακαταθήκη, μια «εποποιία της διαφορετικότητας» καταφέρνοντας, με αφετηρία τον ομόφυλο έρωτα, να μιλήσει με τόλμη για όλα τα ζευγάρια, όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από τη σεξουαλική ταυτότητα που επιλέγει ο καθένας. Η παράσταση αξιοποιώντας τόσο τη θεατρική, όσο και την κινηματογραφική φόρμα, θέτει στην πραγματικότητα τα αμείλικτα και δύσκολα ερωτήματα που αφορούν όλες και όλους τους ερωτευμένους. 

Συντελεστές: Μετάφραση: Αντώνης Πέρης, Σκηνοθεσία: Γιάννης Λεοντάρης, Σκηνικά-κοστούμια-σχεδιασμός βίντεο: Μικαέλα Λιακατά, Φωτισμοί: Νίκος Βλασόπουλος, Φωτογραφίες: Νίκος Πανταζάρας 

Ερμηνεύουν: Περικλής Μουστάκης (Μπο), Μάνος Καρατζογιάννης (Ρούφους), Δημήτρης Ροΐδης (Χάρυ)

 *Δημοτικό Θέατρο Μελίνα Μερκούρη , Καλαμαριά (Μεταμορφώσεως 7) | Παρασκευή 1, Σάββατο 2 Απριλίου, ώρα 21.00 , Κυριακή 3 Απριλίου, ώρα 20.00 | Τιμές εισιτηρίων: 15 ευρώ γενική είσοδος και 13 ευρώ μειωμένο (φοιτητικό- ανέργων) | Πληροφορίες- κρατήσεις : 2310-842509, 6943-115555, Προπώληση εισιτηρίων: Στο ταμείο του θεάτρου «Μελίνα Μερκούρη» , πρωί: 10.30-13.30 και απόγευμα : 18.00-20.30 

MOYSA – Νεανική χορωδία ΣΦΜΘ : “Stabat Mater” στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

moysa1.jpg

Το Stabat Mater είναι ένας μεσαιωνικός λατινικός ύμνος στην Παναγία από τον 13ο αιώνα, που περιγράφει τη θλίψη και τον πόνο της κάτω από τον Σταυρό. 

Ο τίτλος προέρχεται από τον πρώτο στίχο του ποιήματος (“Stabat Mater Dolorosa...” – “Ίστατο η Μήτηρ τεθλιμμένη…”). 

Το έργο μελοποίησαν πολλοί συνθέτες, μεταξύ των οποίων και ο Ιταλός Τζοβάνι Περγκολέζι το 1736, μόλις λίγο πριν πεθάνει. Το Stabat Mater είναι ένα από τα πιο γνωστά και δημοφιλή θρησκευτικά έργα του. Χαρακτηριστικά, ο Ζαν-Ζακ Ρουσό χαρακτήρισε την εισαγωγή του ως «το πιο τέλειο και συναρπαστικό ντουέτο που γράφτηκε ποτέ από την πένα οποιουδήποτε συνθέτη». 

Πολλοί άλλοι συνθέτες δούλεψαν πάνω στο έργο, όπως ο Τζοβάνι Παϊζιέλο που επέκτεινε την ορχηστρική συνοδεία και ο Γιόζεφ Άιμπλερ που πρόσθεσε χορωδία για να αντικαταστήσει μερικά ντουέτα, ενώ και η καντάτα «Tilge, Höchster, meine Sünden» του Μπαχ έχει δημιουργηθεί με τη δημοφιλή τότε τεχνική της “παρωδίας”, αποτελεί δηλαδή μια σύνθεση βασισμένη στο προϋπάρχον έργο του Περγκολέζι.

Νεανική Χορωδία Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης

Σωτήρης Αλεβίζος Διδασκαλία χορωδίας

MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

Θοδωρής Παπαδημητρίου Διεύθυνση Ορχήστρας

*Τετάρτη 20 Απριλίου στις 20.00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2) | Εισιτήρια: 10€, 5€ (μειωμένο) | Διοργάνωση : Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης

“Γης Αερικά” με κείμενα Κωστή Παλαμά, Νίκου Καζαντζάκη και Ηλία Βουτιερίδη

ghs-aerika.jpg

Η εταιρεία θάτρου ENIGMA παρουσιάζει τη θεατρική παράσταση Γης Αερικά από το Σάββατο 9 έως και την Κυριακή 17 Απριλίου 2022, στο χώρο του Studio Νέμεση στη Θεσσαλονίκη.

Μία παράσταση για τον Έρωτα και την Επανάσταση, βασισμένη σε κείμενα των Κωστή Παλαμά, Νίκου Καζαντζάκη & Ηλία Βουτιερίδη.

“Γιατί η καρδιά σου ξέχασε όσα τα χείλη σου είπαν;…”

Στην παράστασή μας Γης Αερικά παρακολουθούμε τρεις διαφορετικές ηρωίδες: την “Τρισεύγενη” από το ομώνυμο έργο του Κωστή Παλαμά, την “Ηλιογέννητη” από το ομώνυμο έργο του Ηλία Βουτιερίδη και τη Σμαράγδα από το έργο “Πρωτομάστορας” του Νίκου Καζαντζάκη, που στηρίζεται στο δημοτικό ποίημα “Το Γεφύρι της Άρτας”.

Τρεις ηρωίδες που θυμίζουν αερικά λαϊκών θρύλων, με ιστορίες παράλληλες και κοινή μοίρα. Μέσα από τους διαλόγους των έργων βλέπουμε να ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας, ένα κομμάτι δικό μας, ένα κομμάτι τόσο παλιό και τόσο σύγχρονο μαζί, ένα κομμάτι Ελλάδας.

Δημοτικά τραγούδια, θρύλοι, λαϊκά παραμύθια, δοξασίες, ήθη, έθιμα, χρησιμοποιήθηκαν ως υλικό για τα θεατρικά έργα του “Ρωμαίικου Συμβολισμού”, καθως τα παραδοσιακά και λαογραφικά στοιχεία του τόπου, λειτουργούν ως ενωτικός ιστός, που φέρνει τους ανθρώπους από το χθες στο σήμερα. Μέσα στον πυρήνα της Νεοελληνικής Παράδοσης υπήρχαν πάντα τα σπέρματα των αρχαιοελληνικών μύθων, οι αξίες, η ψυχή, η ιστορική διαδρομή ενός λαού μέσα στο χρόνο.

Συντελεστές: Δραματουργική επεξεργασία: Αστερόπη Χαριτίδου Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δανιηλίδης

Παίζουν: Κυριάκος Δανιηλίδης, Κατερίνα Κασελίμη, Αστερόπη Χαριτίδου Promo φωτογράφιση: Κατερίνα Καρούλια (Φωτογραφίες παράστασης: Lea Wood) Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου Enigma

*Από Σάββατο 9 έως και Κυριακή 17 Απριλίου 2022 | ώρες παράστασης: Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00 | Studio Νέμεση (Δελφών 176, Θεσσαλονίκη) | Τιμές εισιτηρίων: 10€ | Προπώληση viva.gr και στο ταμείο του Studio ΝΕΜΕΣΗ

Η ΚΟΘ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης: Βυζαντινά Πάθη

koth-kratiki-orkhistra-thessalonikis-3.jpg

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης τα Βυζαντινά Πάθη του Χρήστου Σαμαρά, την Παρασκευή 15 Απριλίου 2022, στην Αίθουσα Φίλων Μουσικής και σε αφήγηση Λεωνίδα Κακούρη.

Η ΚΟΘ παρουσιάζει σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση το έργο του Χρήστου Σαμαρά Βυζαντινά Πάθη. Κλασική και βυζαντινή μουσική ενώνονται επί σκηνής και ενισχύονται με τον Θείο Λόγο, μέσα από την αφήγηση του γνωστού ηθοποιού Λεωνίδα Κακούρη.

Ο σπουδαίος σύγχρονος Έλληνας συνθέτης πραγματεύεται στο έργο του το Θείο Δράμα και τη Σταύρωση ενσωματώνοντας με έντεχνο τρόπο στοιχεία της μουσικής Βυζαντινής παράδοσης.

Πρόγραμμα: Ολιβιέ Μεσσιάν: Οι ξεχασμένες προσφορές (1930) – Α’ εκτέλεση ΚΟΘ Χρήστος Σαμαράς: Βυζαντινά Πάθη – Παγκόσμια πρεμιέρα

Συντελεστές:

Λεωνίδας Κακούρης Αφήγηση Μικτή Χορωδία Θεσσαλονίκης Μαίρη Κωνσταντινίδου Διδασκαλία χορωδίας Χορός Ψαλτών «Θεσσαλονίκη» Αντώνης Κωνσταντινίδης Διδασκαλία Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης Ζωή Τσόκανου Διεύθυνση Ορχήστρας

Το συνθετικό έργο του Χρήστου Σαμαρά περιλαμβάνει σχεδόν όλο το φάσμα των ειδών της σύνθεσης και καλύπτει όλους τους τομείς: 4 Συμφωνίες, την όπερα «Η Τζιοκόντα του Ολοκαυτώματος», 2 κοντσέρτα για πιάνο και ορχήστρα, 2 κοντσέρτα για φλάουτο και ορχήστρα, ένα κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα δωματίου, ένα κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, ένα κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα, το Ορατόριο «Βυζαντινά Πάθη» για αφηγητή, δύο χορωδίες και ορχήστρα, ένα Παραμυθόδραμα, 5 κουαρτέτα εγχόρδων, πέραν των 25 έργων για ορχήστρα, μουσική δωματίου για διάφορα σύνολα, χορωδιακή μουσική, τραγούδια για φωνή και πιάνο, μουσική για σόλο όργανα.

Έργα του παίχτηκαν στην Αγγλία, Αυστρία, Αυστραλία, Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Γερμανία, Ελβετία, Ελλάδα, Η.Π.Α., Ινδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδά, Κίνα, Κολομβία, Ν. Κορέα, Λιθουανία, Μεξικό, Νορβηγία, Ουγγαρία, Ρωσία, Σερβία, Τουρκία, Φινλανδία, όπως επίσης και έχουν μεταδοθεί από την Ελληνική, Γαλλική, Γερμανική, Αυστριακή και Αυστραλιανή Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.

*Παρασκευή 15 Απριλίου 2022 στις 21:00 | Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης-Αίθουσα Φίλων Μουσικής Μ1 (25ης Μαρτίου και Παραλία), Τηλέφωνο: 2310 895 800 | Ώρα έναρξης: 22.00 | Τιμές εισιτηρίων: 20€, 15€, 10€, 5€ (άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, AMEA, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟ) Προπώληση εισιτηρίων: www.tsso.gr & πληροφορίες εκδοτήρια ΚΟΘ, Λ. Νίκης 73, τηλ. 2310 236990

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα