Θεσσαλονίκη

17 βήματα στην Τριανδρία

Μία βόλτα σε 17 νοητά βήματα στη γειτονιά της Τριανδρίας.

Εμμανουέλα Τσαλίκη
17-βήματα-στην-τριανδρία-383565
Εμμανουέλα Τσαλίκη

Τριανδρία: και μόνο που σκέφτομαι αυτή τη λέξη, γεμίζω μέσα μου γαλήνη και ηρεμία. Μόλις φεύγω από εκείνη, θέλω την ίδια στιγμή να γυρίσω πίσω. Μεγάλο πράγμα να νιώθεις μία γειτονιά από την οποία δεν κατάγεσαι, το καταφύγιό σου.

Πόσες φορές προτίμησα να μην πάω μία βόλτα στο κέντρο τα Σαββατοκύριακα, και να τα περάσω εκεί… Με έναν καφέ στο χέρι, με καλή παρέα, τριγυρίζω στα ίδια σημεία και συχνά ανακαλύπτω και μικρές λεπτομέρειες που ίσως δεν είχα παρατηρήσει άλλες φορές… Δεν ξέρω αν θα ένιωθα έτσι σε μία άλλη γειτονιά και ας έχω βρεθεί σε αρκετές της πόλης.

Διαβάστε σχετικά:

Κάνοντας μερικές βόλτες, λίγο πολύ ξέρεις τα βασικά σημεία της που την ομορφαίνουν. Με λίγα βήματα, μπορείς να καταλάβεις τον χαρακτήρα της και να εκτιμήσεις την ομορφιά της.

Στην Τριανδρία (μου), λοιπόν, 17 καρέ αποτυπωμένα με λέξεις φτιάχνουν έναν «χάρτη» παρατηρητικότητας σε αυτή τη γειτονιά του δήμου Θεσσαλονίκης. 17 νοητά βήματα στην Τριανδρία:

  1. Το άγαλμα της Τριανδρίας: Από τα πρώτα πράγματα που θα δει κανείς φτάνοντας στο παλιό Δημαρχείο της Τριανδρίας, είναι το άγαλμα με τους τρεις πολιτικούς άνδρες, Ελευθέριο Βενιζέλο, Παύλο Κουντουριώτη και Παναγιώτη Δαγκλή. Με λίγα λόγια, καταλαβαίνεις ότι πρόκειται για μία ιστορική περιοχή.

2. Η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα: η γειτονιά της Τριανδρίας θα έλεγε κανείς ότι έχει τον δικό της… πολιούχο. Περνώντας από την εμβληματική αυτή εκκλησία, στους παλαιότερους ξυπνούν διάφορες μνήμες, καθώς στην δεκαετία του ’70, αποτελούσε την παλιά αφετηρία των λεωφορειακών γραμμών 17 και 30. Ανήμερα της γιορτής του Αγίου Σπυρίδωνος, στις 12 Δεκεμβρίου, στήνεται και το πανηγύρι κοντά στο ναό.

Διαβάστε επίσης: Το πιο νοσταλγικό ταξίδι στην παλιά Τριανδρία

3. Το πάρκο Τριανδρίας: Ερχόμενοι από την Τούμπα, συναντάμε το πολύ όμορφο πάρκο της. Γεμάτο πράσινα, καφέ και πορτοκαλί χρώματα και βλέποντας το μοναχικό παγκάκι της, δεν μπορείς να αντισταθείς στον πειρασμό να καθίσεις. Να χαζέψεις τριγύρω και να ηρεμήσεις. Πολύ συχνά, έρχονται άνθρωποι με τα σκυλάκια τους για να κάνουν μία βόλτα στο όμορφο πάρκο. Ειδικά τώρα, είναι η καλύτερη εποχή για μία βόλτα εκεί.

4. Το ΚΚΕ είναι ακόμα εδώ(;): Τυχαία, πέτυχα και την κομματική οργάνωση Τριανδρίας του ΚΚΕ. Να πω την αλήθεια, δεν ξέρω αν λειτουργεί ακόμη. Επίσης, δεν έχω πετύχει κάτι αντίστοιχο για άλλα κόμματα στην γειτονιά. Πάντως ο χώρος, φαίνεται παρατημένος.

5. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη: Και ναι, η Τριανδρία έχει και την δική της βιβλιοθήκη, από την οποία μπορείς να δανειστείς βιβλία, αλλά παράλληλα υπάρχει και εργαστήρι καλλιτεχνικών δημιουργιών, αλλά και πρόγραμμα εθελοντικής ενισχυτικής διδασκαλίας για μαθητές γυμνασίου και λυκείου.

6. Κατάστημα επιδιόρθωσης ρούχων: Ένα μικρό μαγαζάκι, που αν δεν δεις την πινακίδα, το περνάς για το μπαλκονάκι ενός σπιτιού. Ο ιδιοκτήτης με άσπρη στολή και την μεζούρα γύρω από τον λαιμό του, κάνει παντός τύπου επιδιορθώσεις ρούχων.

7. Αχιλλέας Τριανδρίας: Η Τριανδρία έχει και την δική της ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία ιδρύθηκε το 1946. Υπάρχει και η αντίστοιχη ομάδα μπάσκετ, η οποία ιδρύθηκε το 1982.

 

8. Τμήματα Ταε Κβο Ντο: Η αγάπη για τον αθλητισμό βρίσκεται σχεδόν παντού σε αυτή τη γειτονιά. Πέρα από ποδόσφαιρο και μπάσκετ, λειτουργούν και τμήματα ταε κβο ντο. Σχεδόν παντού πετυχαίνει κανείς παιδάκια με τις στολές τους, να πηγαίνουν για την προπόνησή τους.

9. Γήπεδο Τριανδρίας: Ένα ακόμη γήπεδο, στο οποίο πολλές φορές πετυχαίνεις μικρά παιδιά να παίζουν μπάλα, αντί να είναι κολλημένα σε κάποια οθόνη και τα χαίρεσαι. Ίσως μια σπάνια εικόνα στις μέρες μας.

10. Καφενείο: Στην γειτονιά υπάρχουν διάφορα καφενεία, όπου μαζεύονται οι παππούδες της περιοχής, για να πιουν τον καφέ τους, να παίξουν το χαρτάκι τους, τάβλι ή να δουν κάποιον ποδοσφαιρικό αγώνα. Ειδικά τα σαββατοκύριακα, δεν πέφτει καρφίτσα. Πολλές φορές βέβαια, θα τους ακούσεις να μαλώνουν για τα πολιτικά. Κλασικά.

11. Τα λεωφορεία 17 και 30: Τι να πρωτοπεί κανείς για το σχεδόν πάντα αργοπορημένο 17; Είναι το μόνο πράγμα που δεν αντέχω στην Τριανδρία, η κατάσταση είναι ανυπόφορη. Όλοι προσπαθούν να μπουν, χωράνε δεν χωράνε και να μου πεις τι φταίνε και αυτοί; Όλοι θέλουν κάπου να πάνε. Με το 30, μπορεί κανείς να πάει στην περιοχή της Τούμπας. Σπανίως θα είναι φουλ γεμάτο, χαίρεσαι να μπαίνεις σε αυτό το λεωφορείο.

12. Τα γκράφιτι: Η περιοχή είναι σχεδόν παντού γεμάτη με γκράφιτι. Τι τύχη είναι να βρίσκεις όμως ένα τόσο όμορφο σε έναν τοίχο, το οποίο μάλιστα σε παρακινεί να βρεις την παιδικότητά σου;

13. Το ΙΕΚ Τριανδρίας: Το πρώτο Γενικό Λύκειο Τριανδρίας, μετά το τέλος των καθημερινών μαθημάτων, λειτουργεί και ως δημόσιο ΙΕΚ, στο οποίο φοιτούν πολλά παιδιά της πόλης, ερχόμενα και από το κέντρο.

14. Ο κύριος με τη φυσαρμόνικα: Αρκετές φορές, σε ένα γειτονικό σπίτι, ένας παππούς κάθεται στο μπαλκόνι και παίζει φυσαρμόνικα. Καθώς διασχίζω τον δρόμο για να πάω σπίτι, οι όμορφες μελωδίες με συνοδεύουν.

15. Σκυλάκια που περιμένουν υπομονετικά το αφεντικό τους: Περιμένοντας το λεωφορείο, βλέπω καθημερινά σχεδόν ανθρώπους με τα σκυλάκια τους. Τα δένουν κοντά σε μία γλάστρα έξω από τον φούρνο για να πάρουν ψωμί, και εκείνα τους περιμένουν υπομονετικά, αλλά συνάμα και με αγωνία, να επιστρέψουν.

16. Οι μυρωδιές φαγητών από τα ανοιχτά παράθυρα: Κάνοντας μία βόλτα στη γειτονιά, σχεδόν πάντα θα μυρίσεις τουλάχιστον δύο διαφορετικά φαγητά, καθώς μαγειρεύονται. Φυσικά, πάντα σου ανοίγει η όρεξη

17. Το χριστουγεννιάτικο καραβάκιΣήμα κατατεθέν της χριστουγεννιάτικης εποχής στην Τριανδρία. Μόλις το δεις, τότε καταλαβαίνεις ότι τα Χριστούγεννα πλησιάζουν αρκετά. Μικροί μεγάλοι, σταματούν έστω και για λίγο να το χαζέψουν, καθώς είναι η ατραξιόν της γειτονιάς για αυτό το διάστημα.

ΔΕΙΤΕ τα κείμενα της στήλης Βήματα Γειτονιάς

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα