Featured

5 λαχταριστές συνταγές που κοστίζουν λιγότερο από 5 ευρώ

Από την Instagrammer Μαρία, με το κωδικό όνομα a_girl_counting_stars.

Parallaxi
5-λαχταριστές-συνταγές-που-κοστίζουν-λ-396581
Parallaxi

Ιδέες – Εικόνες: Μαρία Γαϊτάνη, κατά Instagram a_girl_counting_stars

Πριν πολλά πολλά χρόνια (πάντα μου άρεσαν τα παραμύθια) – εντάξει όχι και τόσα πολλά τώρα που το ξανασκέφτομαι μα αρκετά για να μελαγχολώ, όταν ήμουν φοιτήτρια και όπως και κάθε άλλος φοιτητής ειδικά στη Θεσσαλονίκη, πάντα στο τέλος της εβδομάδας έμενα με ψιλά να κουδουνίζουν μελωδικά στις τσέπες, άρχισα να πειραματίζομαι με την μαγειρική.

Οι παρακάτω συνταγές λοιπόν, είναι οι συνταγές των δικών μου φοιτητικών χρόνων, που ταΐζουν ακόμη και σήμερα τα αχόρταγα πλήθη χωρίς να χρειαστεί στο τέλος το μήνα να τρώμε μακαρόνια με κέτσαπ. Σημείωση: το κόστος της κάθε συνταγής δεν ξεπερνά τα 5 ευρώ. 

#1 Τα «Τυροπιτάκια» της μαμάς (μου)

Υλικά (για τη βασική συνταγή): 

200γρ γιαούρτι (ένα κεσεδάκι, σε απλά ελληνικά, το οποίο δε πετάμε μέχρι το τέλος της συνταγής και μετράμε και τα υπόλοιπα υλικά)

200 γρ. φέτα

1 αβγό

200γρ. σπορέλαιο

1 φακελάκι baking powder

500γρ. αλεύρι

Λίγο αλάτι- Λίγο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε τα υλικά, πλάθουμε σε μπαλάκια (τα πατάμε και λίγο) και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο για 25-30 λεπτά. Επειδή όμως το δεύτερο όνομα της συνταγής είναι «Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» μέσα μπορούμε να βάλουμε ό,τι άλλο θέλουμε. Συνήθως βάζω πιπεριά κόκκινη και πράσινη και ρίγανη, αλλά και κομματάκια αλλαντικών, ελιές και οτιδήποτε έχετε στο ντουλάπι που θα μπορούσε να τα κάνει ο δικός σας εαυτός. 

#2 Μανιταρόσουπα για τις παγωμένες καρδιές

Υλικά:

500 γρ. μανιτάρια σε φέτες (έχω βάλει και κονσέρβα αλλά μη το πείτε στους φίλους μου τους σεφ)

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο

1 φλιτζάνι γάλα (φρέσκο χλιαρό ή εβαπορέ -με χλιαρό νερό αραιωμένο)

2 φλυτζάνια νερό

1 κουταλιά σούπας αλεύρι

1 κ.γλυκού αλάτι

½ κ.γ μοσχοκάρυδο

Πιπέρι

Εκτέλεση:

Σε δυνατή φωτιά βάζουμε την κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το λάδι, τα μανιτάρια και το κρεμμύδι να τσιγαριστούν για 10 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι και προσέχουμε να πάει παντού. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε σιγά σιγά το γάλα. Τέλος ρίχνουμε 2 φλιτζάνια νερό, το αλάτι, το πιπέρι και το μοσχοκάρυδο και αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας 2-3 φορές.

#3 Εύκολα «τρουφάκια» καρότου

Υλικά:

1 κιλό καρότα

1 κούπα ζάχαρη

3 σακουλάκια τριμμένη καρύδα (ινδοκάρυδο κοινώς)

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα καρότα και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Πολτοποιούμε με ένα πιρούνι ή με εκείνο το ωραίο εργαλείο για πουρέ που δεν έχω και που τελικά είναι τόσο πολύ χρήσιμο. Ρίχνουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε και τμηματικά το ινδοκάρυδο μέχρι να γίνει ένα εύπλαστο μείγμα. Φτιάχνουμε μικρέ ή μεγάλες μπουκίτσες και τις αφήνουμε τα τυλιχτούν στην αμαρτία (aka το υπόλοιπο ινδοκάρυδο). Διατηρούνται στο ψυγείο για 2-3 ημέρες.

#4 «Οι φίλοι με φωνάζουν σοκολατόπιτα»

Υλικά:

2 φύλλα (1 πακέτο) σφολιάτα

Φυτική Σαντιγί

200γρ. κουβερτούρα

1 ποτήρι νερό

1 ποτήρι ζάχαρη

3 κουταλιές σούπας κορν-φλάουρ

Εκτέλεση:

Βάζουμε στην κατσαρόλα την κρέμα, την κουβερτούρα και το νερό. Μόλις λιώσει η κουβερτούρα προσθέτουμε τη ζάχαρη και το κορν-φλάουρ ανακατεύουμε. Βουτυρώνουμε ένα ταψί και βάζουμε το ένα φύλλο σφολιάτας. Αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε την κρύα κρέμα στη σφολιάτα. Σκεπάζουμε με το 2ο φύλλο και ψήνουμε μέχρι να πάρει όμορφο χρώμα. Tip: Σε περίπτωση που δε δένει η κρέμα βάζουμε λίγο κορν φλάουρ ακόμη (1/2 κουταλάκι του γλυκού) διαλυμένο σε λίγο νερό). Όταν κρυώσει μπορούμε να πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη ή και κρυσταλλική εάν σας αρέσει και εσάς όπως εμένα οτιδήποτε τρώτε να κάνει κριτς-κριτς.

#5 Κριθαρότο λαχανικών

Υλικά

1 κολοκυθάκι τριμμένο

1 καρότο τριμμένο

½ κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη

½ κρεμμύδι ψιλοκκομένο

1 πακέτο κριθαράκι μέτριο

1 ½ λίτρο ζωμό λαχανικών (καλά μη τρελαθούμε κανείς δε φτιάχνει, όποτε ένας κύβος λαχανικών σε 1 ½ λίτρο νερό διαλυμένος)΄

1 κουταλιά σούπας ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα λαχανικά μέχρι να μείνουν μισά σε όγκο και να μαλακώσουν. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κριθαράκι «να λαδωθεί» που λέει η γιαγιά μου, προσθέτουμε τον ζωμό σιγά σιγά και ανακατεύουμε… ανακατεύουμε… Το μυστικό είναι η χαμηλή φωτιά και η σταδιακή προσθήκη του ζωμού μέχρι να φτάσουμε στην αγαπημένη μου διαδικασία στη μαγειρική ever, αυτή που με ένα κουτάλι κάνουμε μια γραμμή στη μέση του σκεύους και αργά και ηδωνικά το φαγάκι μας ενώνεται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 5 ιδέες για σπιτικό brunch από μια φρέσκια μαγείρισσα της Θεσσαλονίκης!

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα