Κόσμος

5 βαλκανικές χώρες που πρέπει να ανακαλύψεις στις επόμενες διακοπές σου

Μήπως ήρθε η ώρα να εξερευνήσεις (και) την Άγρια Ανατολή;

Parallaxi
5-βαλκανικές-χώρες-που-πρέπει-να-ανακαλ-911924
Parallaxi

Επισκέφτηκες ήδη την Ισπανία, την Ιταλία και άλλες αντίστοιχες χώρες; Έπραξες σωστά, μιας και αυτές διαθέτουν εντυπωσιακά τοπία, παρθένα μέρη, αρχαίες πόλεις, υπέροχες θάλασσες και προσιτές τιμές.

Μήπως όμως ήρθε η ώρα να προγραμματίσεις ταξίδια σε διαφορετικές τοποθεσίες; Τι λες για την Άγρια Ανατολή;

Παρακάτω προτείνονται 5 βαλκανικές χώρες που αξίζει να ανακαλύψεις στις επόμενες διακοπές σου:

#1 Μαυροβούνιο

Με την Αδριατική στα νότια και τις οροσειρές στα βόρεια, το Μαυροβούνιο είναι ένα καλό μέρος εάν θέλεις να συνδυάσεις την παραλία με πιο δραστήριες διακοπές. Η λίμνη Skadar, η μεγαλύτερη της νότιας Ευρώπης είναι ιδανική για βαρκάδα ανάμεσα σε νούφαρα και πελεκάνους.

Ο κόλπος του Κότορ που μοιάζει με φιόρδ και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco, είναι περικυκλωμένος από βουνά και αξίζει να τον δεις από κοντά. Υπάρχουν πολλές μεσαιωνικές πόλεις, εκκλησίες και μοναστήρια γύρω από τις ακτές του. 

Στην πόλη Κότορ, 1.355 σκαλοπάτια οδηγούν στο φρούριο Sveti Ivan με εκπληκτική θέα.

Το μοναστήρι Ostrog είναι χτισμένο σε γκρεμό και πρέπει να το δεις. Το εθνικό πάρκο Durmitor, με τα δάση, τις λίμνες και τα βουνά του, είναι ο απόλυτος προορισμός για μια υπαίθρια περιπέτεια. Το Zabljak, η ψηλότερη πόλη των Βαλκανίων (1.456 μέτρα) αποτελεί ένα φοβερό μέρος. Οι επισκέπτες μπορούν να διασχίσουν το φαράγγι Tara βάθους 1,3 χιλιομέτρων. Κάνε ράφτινγκ στον ποταμό Tara. Κολύμπησε επίσης στη Μαύρη Λίμνη.

#2 Κόσοβο

Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 και παραμένει σε μεγάλο βαθμό ανεξερεύνητος τουριστικός προορισμός για τους Βρετανούς, οι οποίοι ίσως το συνδέουν ακόμη με τον πόλεμο του 1998.

Σήμερα όμως είναι αποτελεί ένα ασφαλές μέρος για ταξίδια, με λίγο κόσμο και χαμηλές τιμές.

Περιλαμβάνει δύο μεγάλες πεδιάδες που περιβάλλονται από βουνά με 50 κορυφές άνω των 2.000 μέτρων. Κάτι τέτοιο βοηθά στην πεζοπορία, την ιππασία και το σκι. Το κολύμπι σε φυσικές πισίνες είναι δημοφιλές: οι καταρράκτες Mirusha έχουν φαράγγια, σπηλιές και 13 λίμνες. Θα ζήσεις έντονη νυχτερινή ζωή στην Πρίστινα, την πρωτεύουσα, και τη δεύτερη πόλη Πρίζρεν.

Να σημειωθεί ότι αναμένεται να συναντήσεις μπροστά σου νεότατο πληθυσμό. Οι δύο πόλεις έχουν επίσης πολλά τζαμιά, μουσεία και μνημεία, όπως το εθνογραφικό μουσείο Emin Gjiku της Πρίστινα.

Τα κορυφαία αξιοθέατα περιλαμβάνουν τέσσερα μοναστήρια και εκκλησίες (που περιλαμβάνονται στον κατάλογο της Unesco) – Dečani, Peć, Gračanica και Ljeviš. Το “Bear Sanctuary”, το σπίτι των ευρωπαϊκών καφέ αρκούδων που σώθηκαν από την αιχμαλωσία από τη φιλανθρωπική οργάνωση Four Paws και το σπήλαιο Gadime, γεμάτο κρυσταλλωμένους σταλαγμίτες και σταλακτίτες, είναι εκεί και σε περιμένουν.

#3 Σλοβενία

Η Σλοβενία ​​έχει μια γοητευτική πρωτεύουσα. Ακόμα εντυπωσιάζει με τα βουνά, τις λίμνες, τα δάση, τα εκλεκτά κρασιά της. Διαθέτει και μια μικρή ακτογραμμή. Η Λιουμπλιάνα, η πρωτεύουσα, είναι χτισμένη γύρω από τον ποταμό Λιουμπλιάνιτσα, με μπαρόκ και όχι μόνο κτίρια και στις δύο όχθες. 

Ένα ποτήρι κρασί σε μια βεράντα πλάι στο ποτάμι προσφέρει αξέχαστη εμπειρία.

Η πόλη έχει επίσης ένα κάστρο στην κορυφή ενός λόφου, γκαλερί τέχνης, θέατρα και μουσεία, εμβληματική αρχιτεκτονική του 20ου αιώνα από Σλοβένους, αλλά και το δασώδες πάρκο Tivoli.

Στα βορειοδυτικά της χώρας, κορυφαία αξιοθέατα είναι οι εντυπωσιακές λίμνες Bled και Bohinj στις Ιουλιανές Άλπεις. Στην άλλη πλευρά των βουνών, η λιγότερο επισκέψιμη κοιλάδα Soča ενδείκνυται για πεζοπορία, ράφτινγκ και καγιάκ το καλοκαίρι, αλλά και σκι/ σνόουμπορντ το χειμώνα.

Προς τα νότια, πρέπει να επισκεφθείς τα σπήλαια Postojna και Škocjan και το κάστρο Predjama. Το Piran είναι η πόλη- καρτ ποστάλ στην ακτή με ιταλική αρχιτεκτονική που σε ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή.

Η Ανατολική Σλοβενία ​​είναι ο τόπος του κρασιού – το πολυσύχναστο Μάριμπορ, η δεύτερη πόλη, διαθέτει το αρχαιότερο αμπέλι στον κόσμο – και είναι μια καλή επιλογή για διαμονή σε φάρμα. Το Ptuj, η παλαιότερη πόλη της Σλοβενίας, είναι ένα όμορφο μέρος για εκδρομή αυθημερόν.

#4 Βοσνία- Ερζεγοβίνη

Μια άλλη χώρα που σχετίζεται με τον πόλεμο της δεκαετίας του 1990, η Βοσνία- Ερζεγοβίνη, πρέπει να συμπεριληφθεί στα πλάνα σου. Ιδίως αν συνηθίζεις να ταξιδεύεις ως backpacker.

Η πρωτεύουσα, το Σεράγεβο, έχει παρομοιαστεί με μια μικρή Κωνσταντινούπολη ή Ιερουσαλήμ, με την παλιά της πόλη, τη Baščaršija, γεμάτη παζάρια, τζαμιά και εστιατόρια. 

Αλλά η πρόσφατη ιστορία δεν έχει ξεχαστεί: το Ιστορικό Μουσείο αφηγείται μεταξύ άλλων την ιστορία της τετραετούς πολιορκίας που στέρησε τη ζωή από 10.000 ανθρώπους τη δεκαετία του 1990.

Ο καταρράκτης Štrbački buk στον ποταμό Una ορίζει τα σύνορα Βοσνίας- Κροατίας.

Το Μόσταρ, στο νότο, φημίζεται για την όμορφη Παλιά Γέφυρά του – οι επισκέπτες μπορούν να πληρώσουν για να βουτήξουν από αυτήν αν το τολμήσουν. Λιγότερο τουριστική (και μεγαλύτερη) είναι η γέφυρα Arslanagić στην όμορφη πόλη Trebinje στα νοτιοδυτικά. Άλλες αξιόλογες πόλεις περιλαμβάνουν το Travnik, την πρώην οθωμανική πρωτεύουσα και το Jajce με τον εντυπωσιακό καταρράκτη.

Το ράφτινγκ στο λευκό νερό είναι δημοφιλές από τον Μάρτιο έως τον Οκτώβριο. Μια από τις καλύτερες περιοχές για ράφτινγκ είναι γύρω από την πόλη Bihać (με τα ορμητικά νερά του ποταμού Una). Μπορείς να κάνεις πολυήμερες πεζοπορίες στο εθνικό πάρκο Sutjeska, να διανυκτερεύσεις σε ορεινές καλύβες κα. Το χειμώνα μπορείς να κάνεις σκι οικονομικά στα βουνά Bjelašnica και Jahorina νότια του Σεράγεβο.

#5 Βόρεια Μακεδονία

Η Βόρεια Μακεδονία είναι ένα ορεινό αλλά καταπράσινο βαλκανικό κράτος. Παρότι μεσόγεια, είναι ευλογημένη για τις λίμνες της: η πιο διάσημη είναι η Οχρίδα, μια από τις παλαιότερες και βαθύτερες της Ευρώπης, αλλά και το Dojran.

Η Λίμνη Οχρίδα που περιλαμβάνεται στη λίστα της Unesco είναι κορυφαίο αξιοθέατο. Περιβάλλεται από αρχαία μοναστήρια, beach bar και εστιατόρια με θαλασσινά.

Οι δραστηριότητες περιλαμβάνουν μαθήματα μαγειρικής δίπλα στη λίμνη, ποδηλασία, εκδρομές με σκάφος κα.

Η ομώνυμη πόλη είναι γεμάτη εκκλησίες και μνημεία, ενώ κατά μήκος της λίμνης εντοπίζονται διάσπαρτα γραφικά ψαροχώρια.

Τα Σκόπια, η πρωτεύουσα, είναι λιγότερο ελκυστικά, αλλά διατηρούν ένα βυζαντινό φρούριο και ένα οθωμανικό κέντρο, καθώς και σύγχρονες προσθήκες, όπως το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. 

Στο εθνικό πάρκο Mavrovo μπορείς να κάνεις πεζοπορία, ποδηλασία, ιππασία και κολύμπι το καλοκαίρι και σκι το χειμώνα. Μην ξεχάσεις να δεις από κοντά το γραφικό μοναστήρι Sveti Jovan Bigorski του 11ου αιώνα.

Πηγή: Guardian

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα