Πολιτισμός

Άνοιξε χθες η αυλαία του Φεστιβάλ Επταπυργίου

Με χαμόγελα μικρών και μεγάλων θεατών γέμισε το Φρούριο του Επταπυργίου

Parallaxi
άνοιξε-χθες-η-αυλαία-του-φεστιβάλ-επτα-1023321
Parallaxi

Με χαμόγελα μικρών και μεγάλων θεατών γέμισε το Φρούριο του Επταπυργίου στην έναρξη του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023. Η αυλαία άνοιξε την Τετάρτη 21 Ιουνίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, με την Όπερα για παιδιά και νέους του Νίκου Κυπουργού «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει», σε σκηνοθεσία Αθανάσιου Κολαλά, μια συμπαραγωγή του Κέντρου πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και του Κρατικού Θέατρου Βορείου Ελλάδος. 

Το Θέατρο γέμισε με την γλυκιά ενέργεια των παιδιών που έδειχναν να απολαμβάνουν την καλοστημένη και προσεγμένη και στην παραμικρή λεπτομέρεια παράσταση. Την Συμφωνική ορχήστρα Δήμου Θεσσαλονίκης διηύθυνε ο αρχιμουσικός της Χάρις Ηλιάδης.

Την έναρξη του Φεστιβάλ Επταπυργίου κήρυξε η Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κυρία Άννα Μυκωνίου, που ευχαρίστησε όλους όσους στήριξαν αυτά τα 5 χρόνια τον νέο θεσμό και αναφέρθηκε στις δυσκολίες αλλά και στην ουσιαστική στήριξη του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα, που όλα αυτά τα χρόνια με συντονισμένες και μεθοδικές κινήσεις  έχει λύσει όλα του τα προβλήματα.

Την παράσταση παρακολούθησαν, μετά από πρόσκληση του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, παιδιά από το Ορφανοτροφείο Μέλισσα, από το Δομή Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων Άνω Πόλης του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και από το Παιδικό Χωριό Φιλύρου.

Στο τέλος της βραδιάς ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας τίμησε τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό για την προσφορά του στον πολιτισμό. 

Η παραγωγή «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» θα παιχθεί για δύο ακόμη παραστάσεις, στις 22 και 23 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα λυρικό παραμύθι που μεταφέρει στο βασίλειο της Μουσικής την αγαπημένη ιστορία του Χάνς Κρίστιαν Άντερσεν «Τα Καινούρια ρούχα του Βασιλιά», μέσα από τη μαγική μουσική του Νίκου Κυπουργού και το έξυπνο λιμπρέτο του Θωμά Μοσχόπουλου, σε σκηνοθεσία Αθανασίου Κολαλά.

Αυτή η «μικρή όπερα για μικρούς και μεγάλους», όπως χαρακτηριστικά την περιγράφει ο συνθέτης, μπλέκει, με πολλή φαντασία, χιούμορ αλλά και σάτιρα, τη κλασική ιστορία με την σημερινή καλλιτεχνική πραγματικότητα, εισάγοντας παράλληλα το θεατή στις βασικές έννοιες της μουσικής.

Το λυρικό αυτό παραμύθι παρουσιάζεται στο Φεστιβάλ Επταπυργίου ανανεωμένο, με την Συμφωνική Ορχήστρα του Δήμου Θεσσαλονίκης, oλοκαίνουργια σκηνογραφία, και εμπλουτισμένα κοστούμια ενώ ο Νίκος Κυπουργός έχει αναλάβει να φρεσκάρει και το περιεχόμενο του και να το εμπλουτίσει μουσικά σε διάρκεια. 

Ειδικά για τις παραστάσεις του Επταπυργίου και στοχεύοντας στην γνωριμία των παιδιών με τον κόσμο της μουσικής, πριν από κάθε παράσταση θα παρουσιάζονται διαδραστικά, μέσα από ειδικά διαμορφωμένο δεκάλεπτο παιδαγωγικό δρώμενο, οι βασικές έννοιες της μουσικής και της όπερας, καθώς και η δημιουργική διαδικασία της σύνθεσης ενός νέου μουσικού έργου. 

Το Φεστιβάλ Επτπαπυργίου 2023 θα διαρκέσει έως και τις 19 Ιουλίου. Φέτος ο καλλιτεχνικός προγραμματισμός του χτίστηκε με την σκέψη να γίνει άνοιγμα στα παιδιά και στους νέους. Το πρόγραμμα αποτελείται από έξι παραγωγές που φέρουν όλες την σφραγίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Συντελεστές είναι εξαιρετικοί καλλιτέχνες, οι περισσότεροι από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Συνολικά θα παρουσιαστούν 6 παραγωγές, σε 12 παραστάσεις, στις οποίες συμμετέχουν 250 καλλιτέχνες και υποστηρίζονται από 45 τεχνικούς.  

Τα εισιτήρια όλων των παραγωγών είναι προσιτά, ενώ έχουν προβλεφθεί πολύ οικονομικά εισιτήρια για ανέργους, φοιτητές και για συμπολίτες μας άνω των 65 ετών. 

Την παραγωγή-διοργάνωση των εκδηλώσεων υπογράφει το Κέντρο Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων πόλης Θεσσαλονίκης και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Το Φεστιβάλ Επταπυργίου τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 έχει ο Αθανάσιος  Κολαλάς.

Δείτε εδώ αναλυτικά το πρόγραμμα:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα