Πολιτισμός

Art on loop: H νέα εποχή της σύγχρονης τέχνης

Στη γκαλερί, που τα έργα των καλλιτεχνών παρουσιάζονται σε ψηφιακή μορφή, χωρίς να υπάρχει κανένα από αυτά στην αυθεντική του μορφή στο χώρο

Γιώργος Τσιτιρίδης
art-on-loop-h-νέα-εποχή-της-σύγχρονης-τέχνης-1110882
Γιώργος Τσιτιρίδης

Οι νέες τεχνολογίες έφεραν σαρωτικές αλλαγές στις ζωές των ανθρώπων. Δεν θα μπορούσαν να μην έχουν επηρεάσει και τον κόσμο της τέχνης, εισάγοντας νέα εκφραστικά μέσα, καλλιτεχνικά ρεύματα αλλά και θεματικές που μέχρι πρότινος ήταν άγνωστες. Επιπρόσθετα τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει πολύ και ο τρόπος προβολής, παρουσίασης και βίωσης μια έκθεσης είτε σε γκαλερί είτε σε μουσεία.

Στις ιστοσελίδες των οργανισμών είναι διαθέσιμες φωτογραφίες, εφαρμογές εικονικής περιήγησης σε μουσεία, qr code με πληροφορίες, video.

Εντός του χώρου των μουσείων ο τρόπος παρουσίασης, ο φωτισμός, η τοποθέτηση κειμένων και πληροφοριών, η μουσική, είναι στοιχεία που προστίθενται στην εμπειρία μιας επίσκεψης.

Στην Ελλάδα έχουν γίνει άλματα προόδου με χώρους να περνάνε από ριζικό λίφτινγκ (Εθνική πινακοθήκη), με νέους να δημιουργούνται (Αρχείο Καβάφη, Καπνεργοστάσιο Λένορμαν, Ίδρυμα Γουλανδρή, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης τέχνης, Μουσείο Κεραμοποιίας Βόλου, Πινακοθήκη Χανίων, Μουσείο Πόλης Βόλου, Μουσείο Τσιτσάνη, Μουσείο Ξενάκη Σέρρες κ.α.

Οι νέες τεχνολογίες παίζουν το δικό τους ρόλο και σε κάποιες περιπτώσεις κυριαρχούν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η προβολή της ταινίας εικονικής πραγματικότητας που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 59η Μπιενάλε της Βενετίας στη Στέγη του ιδρύματος Ωνάση. Το έργο σχεδιάστηκε για να μπορεί να ειδωθεί με ειδικά VR γυαλιά που τοποθετούν τον θεατή μέσα στην ταινία.

Η «The Holy Art Gallery» στο κέντρο της Αθήνας έρχεται με μια νέα καινοτόμα πρόταση της περιήγησης ανάμεσα σε οθόνες υψηλής ευκρίνειας που προβάλλουν ψηφιακά τα έργα καλλιτεχνών (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, φωτογραφίες) χωρίς να υπάρχει κανένα από αυτά στην αυθεντική του μορφή στο χώρο.

Στα θετικά η παρουσίαση μεγάλου αριθμού καλλιτεχνών και έργων σε μια μικρή γκαλερί, χωρίς κόστος μεταφοράς, μετακίνησης έργων, φθορές. Η δυνατότητα να απολαύσει κάποιος έργα τέχνης που ενδεχομένως δεν θα μπορούσε διαφορετικά να δει, η συμμετοχή σε μια πρωτότυπη εικονική εμπειρία σε ένα χώρο όπου εναλλάσσονται εικόνες συγκαταλέγονται επίσης στα θετικά.

Το ερώτημα σε αυτή την περίπτωση είναι αν υπάρχει λόγος ύπαρξης των γκαλερί η των μουσείων από την στιγμή που μπορεί ο θεατής να δει τα έργα τέχνης με την βοήθεια της τεχνολογίας από το σπίτι στην οθόνη του χωρίς να μετακινηθεί. Είναι ο παραδοσιακός τρόπος επαφής μας με την τέχνη ξεπερασμένος;

Αυτό που φαίνεται ότι δεν μπορεί να αντικατασταθεί είναι η διαδικασία της συλλογικής εμπειρίας. Αρχικά η ιεροτελεστία που μετακινεί τον θεατή από τον ασφαλή του χώρο σε έναν άλλο όπου θα δει συγκεντρωμένα έργα που έχει επιλέξει κάποιος άλλος γ αυτόν με μια συγκεκριμένη λογική και κυρίως θα βιώσει μια εμπειρία και θα αλληλοεπιδράσει με άλλος ανθρώπους, θα μπορεί να σχολιάσει, αλλά ακόμα και αν δεν έχει καμία επαφή μαζί τους θα μπορεί να παρατηρεί αντιδράσεις και συμπεριφορές.

Στην έκθεση «Art on Loop London-Athens” στη Holy Art Gallery η είσοδος είναι δωρεάν αν έχει φροντίσει ο επισκέπτης να προμηθευτεί-φυσικά ψηφιακά- το ηλεκτρονικό εισιτήριο του. Ο χώρος είναι σχεδιασμένος με τρόπο που φωτιστικά αναδεικνύονται τα έργα τέχνης στις οθόνες. Κάτω από κάθε έργο που εμφανίζεται υπάρχει ο τίτλος και το όνομα του καλλιτέχνη.

Επάνω αριστερά το όνομα που χρησιμοποιεί στα social media (facebook, instragrm) για όσους θέλουν να τον ακολουθήσουν και να παρακολουθούν την καλλιτεχνική του πορεία.

Το κάθε έργο εμφανίζεται για 40 δευτερόλεπτα σε όλες τις οθόνες του χώρου randomly. Αν κάποιος δώσει χρόνο στον εαυτό του θα δει τα έργα να περνάνε παραπάνω από μια η δυο φορές από διάφορες οθόνες.

Η εμπειρία της εναλλαγής, τα χρώματα, δίνουν μια πρωτόγνωρη εμπειρία που δεν περνάει αδιάφορη.

Η τεχνολογία απασχολεί από τις απαρχές της όλες τις τέχνες είτε γιατί καταφέρνει να εξελίσσει τα εκφραστικά μέσα είτε γιατί γίνεται μέρος της ως έκθεμα η ως σχόλιο για της εποχής που διανύουμε.

Μια επίσκεψη αξίζει διότι παρ’όλη την ψηφιακότητα η εμπειρία δεν μπορεί να μεταδοθεί αυτούσια εκτός ορίου της γκαλερί.

Περισσότερες πληροφορίες:

https://www.theholyart.com/

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα