Εκδότες καταγγέλλουν την «παγκόσμια πρωτοτυπία» να μη συμμετέχουν στη διοργάνωση της Έκθεσης Βιβλίου
Τι αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους
Με μια ανακοίνωση πέντε ενώσεων που εκπροσωπούν τους Έλληνες εκδότες βιβλίου, δηλώνεται η δυσφορία τους σχετικά με τη μη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τη διοργάνωση της ΔΕΒΘ, παρά το γεγονός πως αυτοί αποτελούν τους «αληθινούς διοργανωτές» οι οποίοι «επιλέγουν τους τίτλους και αναλαμβάνουν την παραγωγή τους, στηρίζοντας τους συντελεστές μιας έκδοσης και όλο το οικοσύστημα του βιβλίου».
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Παγκόσμια πρωτοτυπία: οι εκδότες δεν συμμετέχουν στη διοργάνωση της Διεθνούς Έκθεσης της χώρας τους
Σκοπός κάθε έκθεσης βιβλίου είναι η προσέλκυση πραγματικών ή πιθανών αναγνωστών και η γνωριμία τους με τους τίτλους που εκτίθενται και τους συγγραφείς που παρίστανται. Οι αληθινοί διοργανωτές είναι πάντοτε οι εκδότες που επιλέγουν τους τίτλους και αναλαμβάνουν την παραγωγή τους, στηρίζοντας τους συντελεστές μιας έκδοσης και όλο το οικοσύστημα του βιβλίου.
Δυστυχώς, το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, ο φορέας που έχει αναλάβει εδώ και πολλά χρόνια τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ), απέκλεισε και εφέτος από κάθε σχετική απόφαση το σύνολο των Ελλήνων εκδοτών και επέλεξε για άλλη μια φορά να διαχειριστεί τα άγνωστα σε εμάς παρεχόμενα κονδύλια σε περιφερειακές δράσεις και σε αδικαιολόγητες αναλήψεις δαπανών που τίποτε δεν προσφέρουν στον κεντρικό σκοπό της έκθεσης. Σημειωτέον πως η ΔΕΘ-HELEXPO, που εκμισθώνει τους χώρους και τον εξοπλισμό, αύξησε εν κρυπτώ το κόστος συμμετοχής των εκδοτών, επικαλούμενη διόγκωση των δαπανών λόγω των αποφάσεων του ΕΙΠ, ενώ οι παροχές προς τους εκθέτες παραμένουν ίδιες και βεβαίως κατώτερες των αναγκαίων.
Με συνεχή διαβήματα οι συλλογικοί φορείς των εκδοτών απευθύνονταν στο ΕΙΠ ζητώντας να συνδιαμορφώσουν τις προτεραιότητες και το πλαίσιο λειτουργίας της 20ής ΔΕΒΘ, να προσφέρουν εκ των προτέρων τις επαγγελματικές τους γνώσεις και εμπειρίες, να συμφωνηθεί από κοινού η κατανομή των διαθέσιμων κονδυλίων και ο απαραίτητος απολογιστικός έλεγχος. Αντί των παραπάνω, ενημερώνονταν για προειλημμένες αποφάσεις, διάβαζαν ψευδείς ανακοινώσεις εξωφρενικών αριθμών προσέλευσης και συμμετοχών, πληροφορούνταν από λογαριασμούς κοινωνικών δικτύων για προσκλήσεις ξένων παραγόντων και θεματικές συζητήσεις, ενώ στο πρόγραμμα παρουσιάσεων νέων εκδόσεων επικρατούσαν άδηλα κριτήρια, αν μη μεροληπτικές προτιμήσεις.
Οι Έλληνες εκδότες, σεβόμενοι τους συνεργάτες τους και τους αναγνώστες, θα λάβουν μέρος στην έκθεση, αναλαμβάνοντας να την στηρίξουν με τα περιορισμένα οικονομικά τους μέσα, σε μια ομολογουμένως δυσμενή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η εγχώρια αγορά του βιβλίου. Δεν πρόκειται όμως να συνεχίσουν να προσφέρουν την ανοχή τους σε φορείς και πρόσωπα ακατάλληλα να αντιληφθούν την αποστολή και τα καθήκοντά τους, και είναι υποχρεωμένοι να αποκρούσουν τον σφετερισμό του διαρκούς έργου τους και τη σπατάλη πόρων εις βάρος των συμφερόντων τους. Η 20ή ΔΕΒΘ που εγκαινιάζεται την ερχόμενη εβδομάδα θα είναι η τελευταία που διοργανώνεται χωρίς αυτούς, η τελευταία χωρίς κεντρικό στόχο να αυξηθεί το αναγνωστικό κοινό, η τελευταία που θα κρύβει μέσω της αδιαφάνειας δαπανηρές και ταυτοχρόνως αναποτελεσματικές επιλογές.
Το Δ.Σ. της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκδοτών Επιστημονικών Βιβλίων
Το Δ.Σ. του Ανεξάρτητου Συλλόγου Εκδοτών Βιβλίου
Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας”