Μια φορά και έναν καιρό, η φαντασία ταξίδευε μέσα απο τις σελίδες των κόμικς. Σελίδες, όχι μοιρασμένες σε αυστηρώς τετραγωνισμένα κουτάκια αλλά σε μαγικά παράθυρα. Άνοιγαν κόσμους γεμάτους με ήρωες, κακούς και επικές μάχες.
Κάθε νέα έκδοση και μια απόδραση απο την καθημερινότητα, εισάγοντας τους εφήβους της εποχής, σε περιπέτειες όπου το καλό πάντα νικούσε το κακό. Σήμερα ίσως και να το βαφτίζαμε μπανάλ ή ακόμα και «αμερικανιά», τέλος πάντων κάπως ή κάτι θα βρίσκαμε να του προσάψουμε..
Ο Μπλεκ ήταν τόσο δημοφιλής και αγαπητός που είχε γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της εφηβικής κουλτούρας της εποχής. Τόσο πολύ, που αν ήσουν έφηβος, ιδιαίτερα από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του ’80, και δεν διάβαζες Μπλεκ, ήταν σχεδόν αδύνατο να βρεις κοινά θέματα συζήτησης με τους συνομήλικους σου.
Ποιος είναι ο Μπλεκ;
Μεταξύ άλλων ίσως και ο σύντροφος των εφηβικών χρόνων του πατέρα σου, αλλά κυρίως είναι ο βασικός ήρωας του ομώνυμου κόμικ.
Το πρώτο τεύχος τεύχος κυκλοφόρησε στα περίπτερα της Ελλάδας στις 25 Ιουνίου 1969, και έφερε τον τίτλο «ο ξανθός γίγας».
Ο γιγαντόσωμος Μπλεκ είναι ένας καλόκαρδος κυνηγός, αρχηγός των πατριωτών, ο οποίος μάχεται μαζί με τον πάντα πεινασμένο αλλά ιδιοφυή, Καθηγητή Μυστήριο, και τον νεαρό Ρόντι («αμαθέστατον παιδάριο», όπως τον αποκαλεί συχνά ο καθηγητής), ενάντια στους Άγγλους κατακτητές, για την απελευθέρωση της πατρίδας τους, της Αμερικής, στην διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης (1775-1783).
Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι στο κόμικ δεν γίνεται καμία αναφορά στην προσωπική ζωή του Μπλεκ, απουσία του ερωτικού ενδιαφέροντος δηλαδή, αυτό συμβαίνει γιατί: οι δημιουργοί επεδίωκαν να μεταδώσουν στους αναγνώστες το μήνυμα της αφοσίωσης στον σκοπό του, δεν είναι άλλος από την ανεξαρτησία της πατρίδας του.
Ωστόσο, απο που κρατάει η σκούφια του; ή καλύτερα να πω απο που κρατάει το γούνινο καπέλο του με την ουρά ρακούν; ο Ξανθός Γίγας των κόμικς, δημιουργήθηκε από την ομάδα EsseGesse το 1954, για λογαριασμό των εκδόσεων Dardo, και πολύ σύντομα εξελίχθηκε σε έναν από τους πιο αγαπητούς ήρωες στη γειτονική Ιταλία. Η… καταγωγή του είναι λοιπόν Ιταλική.
Στη χώρα μας, εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1969, όπως προαναφέρθηκε από τον Στέλιο Ανεμοδουρά (δημοσιογράφος, εκδότης και συγγραφέας του ιστορικού αναγνώσματος και περιοδικού “Ο Μικρός Ήρως”), με εκατοντάδες χιλιάδων πωλήσεων – νούμερο εξωπραγματικό για την εποχή. Ο χάρτινος ήρωας κυκλοφορούσε εβδομαδιαία μέχρι τον Ιούνιο του 1994 εκ τότε κυκλοφόρησαν μια σειρά από μηνιαία συλλεκτικά τεύχη με τον ήρωα.
70 χρόνια μετά..
Η ιστορία «Η Συμμορία Της Νυχτερίδας» είναι μια από τις πιο εμβληματικές και διάσημες περιπέτειες του ήρωα, γεμάτη με δράση, χιούμορ και πολλές ανατροπές. Η «Νυχτερίδα» συγκρούστηκε με τον Μπλεκ σε μια σειρά από 21 τεύχη, δημοσιευμένα ως στριπ (μορφή κόμικ που αποτελείται από μία σειρά από εικόνες ή καρέ, συνήθως δημοσιευμένες σε εφημερίδες ή περιοδικά) από τις 7 Οκτωβρίου έως τις 23 Φεβρουαρίου 1957, στη σειρά Collana Freccia Serie VI.
Στην Ελλάδα κυκλοφόρησε μετά απο 13 χρόνια, το 1970 στα τεύχη #59-72 του εβδομαδιαίου Μπλεκ. Και οι 224 σελίδες, ή αν προτιμάτε 672 στριπ, δημοσιεύονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μαζεμένες σε έναν τόμο, με νέα μετάφραση και νέο χρωματισμό, αλλά και με πιστότητα στο πρωτότυπο – όπως θα έπρεπε να είναι.
Κατρακύλησα την Δημητρίου Γούναρη και λίγο πριν φτάσω στη διάβαση της Τσιμισκή, μια υπόγα, φωτεινή, μου κίνησε το ενδιαφέρον. Αντικέιμενα άλλης εποχής, κασέτες, βινύλια, cd, βιβλία και κόμικς – όλα δεύτερο χέρι. Στη μέση του ένδοξου παρελθόντος, πάνω στο γραφέιο του, ο κύριος Παναγιώτης, ο ιδιοκτήτης. Με καλημέρισε, είχαμε μια σύντομη συζήτηση για το κόμικ ΜΠΛΕΚ, το διάβαζε μου είπε όταν ήταν και εκείνος μικρότερος, «αποτύπωνε πολύ ωραία τα φυσικά τοπία» και αυτός ήταν ένας απο τους λόγους που του άρεσε.
Με παρακίνησε να τραβήξω ένα σκαμπουδάκι και να ρίξω μια ματιά στα ΜΠΛΕΚ που είχε μαζεμένα, στο πρώτο ράφι, δεξιά, με το που μπεις της υπόγας.. «Ο κόσμος τα ψάχνει, μέχρι και σήμερα»μου είπε μεταξύ άλλων. Ομολογουμένως, ένιωσα πολύ άνετα και κάθισα. Αισθάνθηκα μια παρουσία να περνάει απο πίσω μου, αλλά ήμουν απορροφημένος στο ξεφύλλισμα. Άλλη χάρη να το κρατάς στα χέρια..