Η Θεσσαλονίκη των Οθωμανών: Ένα βιβλίο για μια διαφορετική πλευρά της πόλης

Ένα ενδιαφέρον νέο βιβλίο έρχεται να μας παρουσιάσει μια διαφορετική πτυχή της Θεσσαλονίκης, αυτή στην οποία αποτυπώθηκε ανεξίτηλα ο οθωμανικός πολιτισμός.

Parallaxi
η-θεσσαλονίκη-των-οθωμανών-ένα-βιβλίο-471080
Parallaxi

Ένα ενδιαφέρον νέο βιβλίο έρχεται να μας παρουσιάσει μια διαφορετική πτυχή της Θεσσαλονίκης, αυτή στην οποία αποτυπώθηκε ανεξίτηλα ο οθωμανικός πολιτισμός που κάποτε ζούσε σε μεγάλους αριθμούς εντός της.

“Η Θεσσαλονίκη των Οθωμανών” του Χρίστου Ζαφείρη είναι μια συνοπτική και εικονογραφημένη παρουσίαση της οθωμανικής περιόδου της πόλης και της σωζόμενης αρχιτεκτονικής της.

Η κατοχή της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς, για περίπου πέντε αιώνες (1430-1912), επέφερε ανακατατάξεις (εθνολογικές, πληθυσμιακές, κοινωνικές, γλωσσικές) στους Έλληνες κατοίκους της και κληροδότησε αστικές υποδομές και κτίρια, ενταγμένα σήμερα στον κοινωνικό ιστό ως διακεκριμένο τμήμα της κοινής αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης.

Το βιβλίο παρουσιάζει ένα πολύ χρήσιμο χρονολόγιο της μουσουλμανικής παρουσίας στην πόλη, αλλά και πιο αναλυτικά τους ιστορικούς σταθμούς της οθωμανικής Θεσσαλονίκης. Συνεχίζει αναλυόντας τις πτυχές της κοινωνίας και της κουλτούρας, όπως διαμοφώνονταν στην πόλη, αλλά και παρουσιάζοντας την μεγάλη οθωμανική αρχιτεκτονική κληρονομιά με πλούσιο αρχειακό υλικό. Κάνει επιπλέον μια ενδιαφέρουσα αναφορά στους ντονμέδες, τους εξισλαμισμένους Εβραίους, μια ιδιαίτερη εθνοθρησκευτικη ομάδα της Θεσσαλονίκης. Λόγος γίνεται φυσικά για το Μουσείο Ατατούρκ της πόλης, καθώς και για τα μουσεία που υφίστανται σήμερα σε οθωμανικά μνημεία. Το βιβλίο κλείνει με μια ιδιαίτερη μνεία στα Γιαννιτσά, την ιερή πόλη των μουσουλμάνων.

Ο ιστορικός και περιηγητικός οδηγός, με πλούσια εικονογράφηση, επιχειρεί μια περιδιάβαση στους ιστορικούς σταθμούς της οθωμανικής πόλης, τις κοινωνικές, οικονομικές, αρχιτεκτονικές, θρησκευτικές, πνευματικές και πολεοδομικές υποδομές της. Με ένα λόγο, καταγράφει την παρουσία και συμβολή της οθωμανικής κοινωνίας και διοίκησης στη φυσιογνωμία της πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης.

Σήμερα, μαζί με τις βυζαντινές εκκλησίες, τα αρχαιοελληνικά και ρωμαϊκά μνημεία, στο πλαίσιο προβολής της κοινής μνημειακής κληρονομιάς, χαρακτηρίστηκαν διατηρητέα και αναστηλώθηκαν από την ελληνική πολιτεία και τα σωζόμενα μουσουλμανικής προέλευσης αρχιτεκτονήματα, πολλά από τα οποία στεγάζουν πολιτιστικές χρήσεις.

Η Θεσσαλονίκη των Οθωμανών Συγγραφέας: Χρίστος Ζαφείρης Εκδότης: Επίκεντρο Έτος έκδοσης: 2019 Αριθμός σελίδων: 204 Κωδικός ISBN-13: 9789604588961

Ο Χρίστος Ζαφείρης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας βιβλίων ιστορικής έρευνας για την Θεσσαλονίκη, τον περιφερειακό ελληνισμό και ελληνικούς τόπους. Γεννήθηκε στην Κρανιά Ελασσόνας το 1945 και είναι πτυχιούχος του τμήματος Αρχαιολογίας και Ιστορίας του Α.Π.Θ.. Εργάστηκε στο Ραδιόφωνο, την Τηλεόραση και τον Τύπο ως συντάκτης και διευθυντικό στέλεχος. Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με το ντοκιμαντέρ, ως ερευνητής και σεναριογράφος, σε θέματα για τη Θεσσαλονίκη και τον μείζονα ελληνισμό.

Διαβάστε ακόμα:

Το Οθωμανικό αποτύπωμα της πόλης

#TAGS
Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα