Έφυγε η μεγάλη κυρία της ελληνικής αρχαιολογίας που έσωσε τα αρχαία του Ναυαρίνου στη Θεσσαλονίκη
Η Φωτεινή Ζαφειροπούλου, μια γυναίκα σύμβολο έφυγε πλήρης ημερών
Μια εμβληματική μορφή της ελληνικής αρχαιολογίας, η Φωτεινή Ζαφειροπούλου, έφυγε σε ηλικία 93 χρόνων.
Η Φωτεινή Ζαφειροπούλου είναι Αρχαιολόγος, υπεύθυνη για τις αρχαιότητες προϊστορικής και κλασικής εποχής στην περιοχή του Αιγαίου και κυρίως στους νομούς Κυκλάδων και Σάμου. Φοίτησε στη Φιλοσοφική της Αθήνας και στην ελληνογαλλική σχολή Saint Joseph. Από το 1960 ως το 1995 υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία. Το μεγαλύτερο διάστημα της υπηρεσιακής και επιστημονικής της απασχόλησης αφιερώθηκε στην περιφέρεια Κυκλάδων-Σάμου (μικρότερα διαστήματα υπηρέτησε στη Βόρειο Ελλάδα-Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Ελλάδα – Δελφοί, Αιτωλοακαρνανία).
Το θέμα της διατριβής της είναι σχετικό με την κυκλαδική κεραμική, στην οποία και ειδικεύεται. Έχει πάρει μέρος και έχει διευθύνει ανασκαφές στις Κυκλάδες, ιδιαίτερα στη Νάξο και Πάρο. Μαζί με τον σύζυγο της, το σπουδαίο αρχαιολόγο και Έφορο στις Κυκλάδες Νίκο Ζαφειρόπουλο προσέφεραν τα μέγιστα ώσπου η χούντα του εξεδίωξε.
Ασχολήθηκε με την επανέκθεση Μουσείων στις Κυκλάδες (Μύκονο, Δήλο, Θήρα κλπ.), στη Σάμο, στη Θεσσαλονίκη, στο Αγρίνιο, καθώς και σε εργασίες διαμόρφωσης Αρχαιολογικών Χώρων, κυρίως στη Δήλο. Έχει πάρει μέρος με ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια και στο πλούσιο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται πολλά άρθρα σε ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και λευκώματα για τη Δήλο και γενικά για την αρχαία ελληνική πλαστική.
Η συμβολή της στις αρχαιότητες της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας είναι μεγάλη. Στα 92 της,, πέρσυ είχε απίστευτη διαύγεια, χιούμορ και άποψη για όσα καταστροφικά συμβαίνουν σε σχέση με τους θησαυρούς της χώρας μας. Είχε αφηγηθεί τη ζωή της στο Γιώργο Τούλα.
Διαβάστε την εδώ και μάθετε πώς έσωσε με το σώμα της τις αρχαιότητες του Ναυαρίνου: