10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για την 5η Art Thessaloniki
Όλα όσα μάθαμε για την φετινή Διεθνή Έκθεση Τέχνης που ξεκινάει την Πέμπτη
Η Art Thessaloniki ανοίγει τις πύλες της για πέμπτη χρονιά αλλά όχι συνεχόμενα, αφού λόγω των δυσκολιών που προέκυψαν την περίοδο της πανδημίας, αναγκάστηκε δύο φορές να ακυρώσει τις εκδηλώσεις της και να περιμένει τη μέρα που θα μπορεί και πάλι να επικοινωνήσει από κοντά με το κοινό που αγαπάει και θαυμάζει την τέχνη και τους ανθρώπους που την δημιουργούν.
Από την Πέμπτη 25 μέχρι την Κυριακή 28 Νοεμβρίου, η Art Thessaloniki μας περιμένει στα περίπτερα 10, 9, 8 στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ και διοργανώνει δεκάδες εκδηλώσεις για έργα και καλλιτέχνες του ελληνικού και του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. Είναι άλλωστε από τις φορές, που ένας θεσμός της πόλης μπορεί να έχει τόσα πολλά χρώματα, συναισθήματα και να προσελκύει διαφορετικό κοινό που όμως, βρίσκει συνιστώσα στην αγάπη του για την τέχνη.
Βρήκαμε 10 από τα πιο σημαντικά σημεία του τετραημέρου της Art Thessaloniki και παρακάτω, σας τα προτείνουμε:
#1 Καλεσμένη η “Συνθέτρια της χρονιάς 2020” Λίνα Τόνια
Μία ακόμα σημαντική στιγμή για την διοργάνωση της 5ης Art Thessaloniki, είναι η πρόσκληση της μουσικού Λίνας Τόνια ώστε να παρουσιάσει την Πέμπτη 25/11 στις 18.30 περίπου, την νέα της σύνθεση. Η σπουδαία Ελληνίδα συνθέτρια που βραβεύτηκε πέρυσι ως ῾Συνθέτρια της Χρονιάς᾽, από την Αμερικανική Ομοσπονδία μουσικών, τραγουδιστών και καλλιτεχνών του θεάματος F.A.M.S.P.A. κατάφερε να είναι μία από τους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους της παγκόσμιας μουσικής σκηνής για το 2020, με μία διάκριση που ποτέ κανέναν άλλος Έλληνας μουσικός δεν κατάφερε να έχει. Η Λίνα Τόνια γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας και ασχολήθηκε με τη μουσική από τα παιδικά της χρόνια, ενώ έχει διαπρέψει τόσο στον ακαδημαϊκό τομέα (κατέχοντας τη θέση Λέκτορα στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης), όσο και σε διεθνείς διαγωνισμούς και ορχηστρικές συνθέσεις στην Ευρώπη και την Αμερική.
Το έργο που θα ακούσουμε, μεταξύ άλλων, στα εγκαίνια της έκθεσης, είναι το “Ana(s)tassis” για πιάνο, που γράφτηκε κατόπιν παραγγελίας, ειδικά για την Art-Thessaloniki 2021, όπου και θα παρουσιαστεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από τον Φοίβο Φίλκα. “Γρήγορες αρπισματικές κινήσεις στην ψηλή περιοχή του πιάνου δημιουργούν την εικόνα μίας δέσμης φωτός που επίμονα προσπαθεί να διαπεράσει τον ακροατή. Σταδιακά οι κινήσεις αυτές επιβραδύνονται αφήνοντας μικρές μελωδικές αναφορές μέσα από ένα αρμονικό κόσμο πότε οικείο και πότε άγνωστο μετεωρίζοντας την έννοια του φωτός στο σκοτάδι.” όπως χαρακτηριστικά περιγράφει το έργο της η ίδια η Λίνα Τόνια.
#2 Βραβεία WAVA
Την Παρασκευή στις 19.00, θα διεξαχθούν τα Βραβεία WAVA (World Association of Visual Arts), όπου θα ανακηρυχθούν ο Καλύτερος Καλλιτέχνης και η Καλύτερη Γκαλερί Απονέμονται από την Art Consultant, Kornelija Koneska, η οποία ανήκει και στην συμβουλευτική επιτροπή της διοργάνωσης. Η WAVA είναι ένας εθελοντικός, ανεξάρτητος, μη-Κερδοσκοπικός-Οργανισμός που δημιουργήθηκε για να ενώσει άτομα και ιδρύματα παγκοσμίως, των οποίων το κοινό έδαφος είναι οι εικαστικές τέχνες.
#3 “ΕΡΩΣ ΚΑΛΟΣ”
Το Σάββατο από τις 15.00 μέχρι τις 16.00, ο Μάνος Στεφανίδης, συγγραφέας και αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, παρουσιάζει το λεύκωμα του “Έρως Καλός” με ομιλητές τον συγγραφέα Σάκη Σερέφα, τον ζωγράφο Χρήστο Αντωναρόπουλο, τον δημοσιογράφο – κριτικό Σπυρίδων Φίλκα Φιλικό | Δημοσιογράφος, Κριτικός και τον ίδιο τον Μάνο Στεφανίδη.
Μέσα από 21 λογοτεχνικά κείμενα και ποιήματα διακεκριμένων συγγραφέων και ποιητών, που συνοδεύονται από ισάριθμα έργα τέχνης καταξιωμένων ζωγράφων και γλυπτών, αναδεικνύεται ο έρωτας μέσα στο λεύκωμα, ως κινητήρια δύναμη της ζωής. Σύγχρονοι καλλιτέχνες λεκτικοποιούν τη διαδρομή μέσω της οποίας η επιθυμία θα συναντήσει το απόλυτο, το αιώνιο, το σταθερό, το τέλειο κάλλος, τον Έρωτα. Πρόκειται για μια συνομιλία λόγου και εικόνας με σκοπό την αναφορά στο εσωτερικό τοπίο και στον ιερό τρόμο που αντιπροσωπεύει το συναίσθημα αυτό, αποδιδόμενο ως τέλεια ιδέα και όχι ως εφήμερη πράξη.
#04 “Η Ελληνική Επανάσταση” Με τον χρωστήρα και την πένα Φιλελλήνων Ζωγράφων και Περιηγητών
https://www.instagram.com/p/CUr1e0GIb06/?utm_source=ig_web_copy_link
Μουσειακή έκθεση με 50 περίπου συλλεκτικές λιθογραφίες των φιλελλήνων ζωγράφων Karl Krazeisen, Adam Friedel και Peter Von Hess θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της Art Thessaloniki, καθώς και ευρωπαϊκές εφημερίδες κατά την περίοδο της ελληνικής επανάστασης, με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων (1821 – 2021).
#5 Mataroa Awards
Για 2η φορά φέτος η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair και η Πολιτιστική Εταιρεία Επιχειρηματιών Βορείου Ελλάδος (ΠΕΕΒΕ), ανακοίνωσαν τα MATAROA AWARDS, μέσα από διαδικασία ανοιχτής πρόσκλησης και την υποβολή portfolio, για νέους καλλιτέχνες έως 33 χρόνων. Η πρόσκληση ενδιαφέροντος έκλεισε με υψηλής ποιότητας προτάσεις από συνολικά 120 συμμετέχοντες, οι οποίες αξιολογήθηκαν από την πενταμελή επιτροπή και με ιδιαίτερη δυσκολία, σύμφωνα με το δελτίο τύπου, επιλέχθηκαν οι 10 που θα εκθέσουν τα έργα τους σε ατομικά περίπτερα στην 5η Art-Thessaloniki Fair. Οι εικαστικοί που ξεχώρισαν είναι οι: Πρόδρομος Χαραλαμπίδης, Κωνσταντίνος Παυλίδης, Φώτιος Μπάλας, Άλκηστις Μαυροκεφάλου, Έλενα Αντωνοπούλου, Paolo Incarnato, Ηλέκτρα Μάϊπα, Γιώργος Γεροντίδης, Ιωάννης Αναστασίου, Αλέγια Παπαγεωργίου.
Η εκδήλωση απονομής των βραβείων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 18.00, καθώς και συζήτηση σχετικά με την πρωτοβουλία της Πολιτιστικής Εταιρείας για το βραβείο ‘MATAROA’, αλλά και της εκδοτικής δραστηριότητας του ομώνυμου περιοδικού. Οι δέκα νέοι καλλιτέχνες της έκθεσης θα συνομιλήσουν με τα μέλη της επιτροπής, τους συντελεστές του project ‘MATAROA’, τα μέλη της Πολιτιστικής Εταιρείας και το κοινό, τόσο για τα έργα τους όσο και γενικότερα για τέχνη.
#6 Έκθεση με έργα του Victor Vasarely
https://www.instagram.com/p/CWlDrREI1tS/?utm_source=ig_web_copy_link
Η φετινή διοργάνωση φιλοξενεί, σε συνεργασία με το Osten Museum of Drawing των Σκοπίων, έναν από τους «πατέρες» του κινήματος Op Art, τον διάσημο ζωγράφο μοντέρνας τέχνης Victor Vasarely με μουσειακή έκθεση των έργων του. Η Οπτική Τέχνη (ή Op Art, ως συντομογραφία), αναφέρεται σε μια αρκετά συγκεκριμένη οπτική ψευδαίσθηση που δημιουργήθηκε στους θεατές και στην αντίληψή τους σε μια συνάντηση με μια εντελώς νέα αισθητική της ζωγραφικής. Με πολλά βραβεία και ενώ πέθανε το 1997, ο Vasarely παραμένει μέχρι και σήμερα σύμβολο για την μοντέρνα τέχνη και την Κυριακή 28/11 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του έργου του, από την Δρ. Μαρκέλλα Τσίχλα, Διδάκτωρ Ιστορίας της Τέχνης του Α.Π.Θ.
#7 Γιάννης Φωκάς, Ο τιμώμενος καλλιτέχνης της χρονιάς
Η 5η Art-Thessaloniki International Contemporary Art Fair συνεχίζει και φέτος τον θεσμό του τιμώμενου καλλιτέχνη, παρουσιάζοντας την Κυριακή 18/11 στις 18.00 τον εικαστικό καλλιτέχνη και ομότιμο καθηγητή στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης, Γιάννη Φωκά, γνωστό από πολλές ατομικές εκθέσεις αλλά και συμμετοχές του σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του υπάρχουν σε σπουδαίες συλλογές και μουσεία σε όλο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον Χάρη Σαββόπουλο, ιστορικό τέχνης: “Η στροφή του καλλιτέχνη ή μάλλον η απόφαση του να μην περιστείλει την αναδυόμενη σχέση με τη βιωματική εικόνα μπορεί να αποτυπώνει την άμεση αντίδραση του Γιάννη Φωκά σε ερεθίσματα της καθημερινής ζωής. Θα πρέπει όμως να εκτιμηθεί και ως προσπάθεια συνάντησης του με την καινούργια εκδοχή του κόσμου που εγκαταστάθηκε εν αγνοία (ή με την αδράνεια) μας. Τον ερεθίζει πλέον περισσότερο η πρόσβαση στις διάσπαρτες γύρω μας εκδοχές ύπαρξης των πραγμάτων, μέσα από κώδικες της τέχνης τους οποίους μεταστρέφει με τέτοιο τρόπο ώστε να παρεισφρήσουν νέα στοιχεία και να εμπλουτίσουν την εμπειρία μας. Γι’ αυτό και οι εικόνες του Γιάννη Φωκά αρχίζουν να υπάρχουν με τρόπο ρητό.”
#8 Γκαλερί από όλο τον κόσμο
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Στην έκθεση συμμετέχουν γκαλερί από Ελλάδα και εξωτερικό. Επίσης, θα βρεθούμε μπροστά σε διάφορα Projects και μουσειακές εκθέσεις που θα μας ταξιδέψουν στην τέχνη και τον σκοπό της Art Thessaloniki. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα φιλοξενηθούν στον εκθεσιακό χώρο γκαλερί της ηπειρωτικής αλλά και νησιωτικής Ελλάδας, της Ιταλίας, του Ιράκ, της Τουρκίας, της Ιαπωνίας και της Αμερικής, αντλώντας το μήνυμα πως η τέχνη και η αισθητική είναι καθολικής σημασίας, αλλά και με πολλές διαστάσεις.
#9 Ειδικό βραβείο στον Δημήτρη Αληθεινό
Η διοργάνωση, έχει προβλέψει να απονέμει ένα ειδικό βραβείο για να τιμήσει τον σπουδαίο εικαστικό Δημήτρη Αληθεινό για το έργο του, που συνήθως αντλεί τη θεματολογία του από τους μύθους, την ιστορία, τη πολιτική και το πολιτισμό. Ο λόγος που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς, είναι η συνάφεια του εικαστικού και του λογοτεχνικού του έργου η οποία προκύπτει τόσο από το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη για την πολιτική και κοινωνική πραγματικότητα όσο και από μια κοινή ποιητική, στην οποία εναλλάσσονται η ωμότητα και ο ρομαντισμός.
#10 Ο Δήμος Θεσσαλονίκης με δικό του περίπτερο!
Θα είναι η πρώτη φορά που στην διοργάνωση της Art Thessaloniki, θα δώσει το παρών του και ο δήμος Θεσσαλονίκης, όπου πρόκειται να συμμετάσχει στην έκθεση με δικό του περίπτερο, εκθέτοντας έργα από την δημοτική πινακοθήκη, φέρνοντας με αυτόν τον τρόπο τους δημότες του πιο κοντά στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους.
Δείτε επίσης: