10+1 πράγματα που δεν πρέπει να χάσετε στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου
Φτιάξαμε τον απόλυτο οδηγό για τη φετινή διοργάνωση με εκδηλώσεις και παρουσιάσεις που ξεχωρίζουμε
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου επιστρέφει στην πόλη για 18η φορά, μετά από ένα χρόνο απουσίας από τις δια ζώσης συνευρέσεις και τα ανταμώματα εκδοτών, συγγραφέων και βιβλιόφιλων. Πέρυσι είχε διεξαχθεί για πρώτη φορά στην ιστορία της αποκλειστικά διαδικτυακά κυρίως με παρουσιάσεις και ομιλίες, στερώντας τη δυνατότητα αυθεντικής επικοινωνίας και ”βιβλιοζυμώσεων”. Όπως και να το κάνουμε το ”από κοντά” έχει πάντα άλλη χάρη, ειδικά σε αυτό χώρο που η συναναστροφή αποτελεί ζωτικό στοιχείο και πεμπτουσία του. Μπορείς να ρίξεις πολλές ματιές στο απλωμένο υλικό των αποθηκών των εκδοτικών οίκων, να ρωτήσεις λεπτομέρειες ακόμα και για το χαρτί που χρησιμοποιούν, να μάθεις τι ετοιμάζουν για τους επόμενους μήνες, να πάρεις ένα βιβλίο ολοκαίνουριο και ταυτόχρονα να ανακαλύψεις κάποιο που νόμιζες πως ήταν εξαντλημένο.
Αυτός ο τόσο σημαντικός θεσμός για την πόλη έρχεται και ανοίγει τις πόρτες του την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στο χώρο της ΔΕΘ, για να χαρίσει φως στην καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης βάζοντάς σε όλους ρυθμούς και ατμοσφαίρα, με τις ευχάριστες εικόνες ανθρώπων να βγαίνουν από το χώρο της Έκθεσης με σακούλες γεμάτες βιβλία, μυαλά που έχουν απορροφήσει ενδιαφέρουσες κουβέντες και αναλύσεις για το πολύπαθο κλάδο του βιβλίου και το μέλλον του, αλλά και τη χαρά να γνωρίσουν από κοντά και να μιλήσουν με συγγραφείς που για χρόνια τους κρατάνε συντροφιά με τα γραπτά τους και το λογοτεχνικό -και όχι μόνο- σύμπαν τους.
Ξεχωρίσαμε ορισμένες δράσεις, συζητήσεις και θεματικές που αξίζει να παρακολουθήσετε στο πλαίσιο της 18ης ΔΕΒΘ και να φύγετε ”πλουσιότεροι”!
#1 Τιμώμενη η Γερμανόφωνη Λογοτεχνία
Η γερμανόφωνη λογοτεχνία είναι τιμώμενη φέτος στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί κατά το διάστημα 25-28 Νοεμβρίου 2021, στο εκθεσικακό και συνεδριακό κέντρο HELEXPO Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο αυτό, η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης, το Goethe-Institut και το πρόγραμμα Litrix.de σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού έχουν ετοιμάσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για τους εκπροσώπους του κλάδου του βιβλίου και τους λάτρεις της λογοτεχνίας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αναγνώσεις, πάνελ, εργαστήρια, εκθέσεις, διαδικτυακό πρόγραμμα με παρουσιάσεις ειδικών καθώς και θεματικές συλλογές βιβλίων. Παράλληλα, στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης με τη σφύζουσα πολιτιστική ζωή, θα πραγματοποιηθούν λογοτεχνικά δρώμενα και θεματικοί περίπατοι.
Οι επισκέπτες της Έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν εκδηλώσεις με τους προσκεκλημένους συγγραφείς γερμανόφωνης λογοτεχνίας: Margit Auer, Julia Friedrichs, Andreas Kossert, Bijan Moini, Eva von Redecker, Stefanie Sargnagel, Judith Schalansky και Bettina Wilpert.
Παράλληλα με τα έργα μυθοπλασίας, τα δοκιμιακά βιβλία θα προσφέρουν υλικό προς συζήτηση γύρω από ιδιαίτερα σημαντικά θέματα στο πρόγραμμα της τιμώμενης χώρας που έχει το μότο «Ας μιλήσουμε»: μετανάστευση και φυγή, εργασία και φτώχεια, νέες μορφές διαμαρτυρίας και πρωτοβουλίες πολιτών για έναν καλύτερο κόσμο.
Στο Γερμανικό Περίπτερο με θέμα “German Stories” η γερμανόφωνη λογοτεχνία θα παρουσιαστεί μέσα από τις συλλογές βιβλίων: «Τα ωραιότερα γερμανικά βιβλία», «Σπίτια καμωμένα από φως – Μια επιλογή σύγχρονης γερμανικής ποίησης», «Νέα βιβλία στα γερμανικά», «Στην ακτίνα του κορωνοϊού», «Πώς να κάνουμε καταπληκτικά πράγματα! – Βιβλία και ιδέες για μέσα και για έξω», αλλά και των ελληνικών εκδόσεων γερμανικών βιβλίων που μεταφράστηκαν στο πλαίσιο των προγραμμάτων επιχορήγησης μεταφράσεων του Goethe-Institut.
Οι επισκέπτες μπορούν επίσης να λάβουν μέρος σε εργαστήρια βιβλιοδεσίας (σε συνεργασία με τα ΕΒΓΕ) , ενώ οι εκθέσεις «Τα ωραιότερα γερμανικά και ελληνικά βιβλία», «Κυρία Αρχιτέκτων» και «Διχασμένες αναμνήσεις» ολοκληρώνουν με μια οπτική εμπειρία τη γερμανική συμμετοχή στην έκθεση βιβλίου.
Η Deutsche Welle και οι εκδοτικοί οίκοι Arena, Beltz &Gelberg, Carlsen, Cbj / Penguin Random House, Ellermann Verlag, Oetinger, Finken Verlag, Fischer Kinder- und Jugendbuchverlag, Jungbrunnen, Kosmos Verlag, Hanser, Loewe, Migo Verlag, Penguin Junior, Penguin Random House, Ravensburger, Sauerländer, Schweizerbart Bornträger, Suhrkamp, Tessloff αλλά και πάνω από 25 ανεξάρτητοι εκδότες του Ιδρύματος Kurt Wolff θα παρουσιάσουν τους τίτλους τους στο κοινό γερμανικό περίπτερο.
#2 Ελευθερίες, συλλογική προστασία και ευθύνη: καινούργια διλήμματα
Ένας πολύ σημαντικός θεματικός άξονας από τον οποίο μπορούν να ξεκινήσουν χρήσιμες συζητήσεις που και θα λύσουν απορίες, αλλά μπορούν να γίνουν βήματα προόδου, που θα εξαλείψουν όσα επικίνδυνα φαινόμενα βλέπουμε να συμβαίνουν στην επικαιρότητα. Δυστυχώς στη βιομηχανία των ειδήσεων δεν προλαβαίνουν να διεξαχθούν σοβαρές συζητήσεις σε και με βάθος για τις 13 γυναικοκτονίες που έχουν ήδη τελεστεί, για τις σεξουαλικές παρενοχλήσεις και κακοποιήσεις στο χώρο του θεάματος και όχι μόνο, για τις επιπτώσεις, το αποτύπωμα της καραντίνες και της πανδημίας στην ψυχική υγεία των ανθρώπων και την καθημερινή τριβή με το θάνατο.
Η περίοδος της καραντίνας με τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας για λόγους προστασίας του κοινωνικού συνόλου και η σχετική συζήτηση περί ελευθεριών και ατομικής ευθύνης· τα ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και τα συναφή αιτήματα για αξιοπρέπεια και κατανίκηση του φόβου (κίνημα «metoo»)· τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο δημόσιος διάλογος και η απορρύθμισή του είναι θέματα που προκρίνονται για τις πολιτικές συζητήσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις της φετινής ΔΕΒΘ.
Υπό αυτό το πρίσμα και το θεματικό δοχείο υπάρχουν δυο δράσεις που ξεχωρίζουμε
-Στην αίθουσα Β την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 18:00-19:00 η Έλενα Παπαδοπούλου, Επιχειρηματίας & Ideas Curator, η Στέλλα Κάσδαγλη, Συγγραφέας και Συνιδρύτρια του οργανισμού Women On Top και η Χριστίνα Κανατάκη, Παρουσιάστρια και Δημοσιογράφος, τρεις από τις 100 γυναίκες που μοιράστηκαν τις εμπειρίες και τις σκέψεις τους μέσα από το βιβλίο «Είμαι επικίνδυνη», θα συζητήσουν για την πραγματικότητα που βιώνουν στην Ελλάδα του σήμερα και για το τι σημαίνει η φράση «Είμαι επικίνδυνη» για την καθεμιά.
*Το βιβλίο κυκλοφορεί και η παρουσίαση διοργανώνεται από τις Εκδόσεις KEY BOOKS
-Στην αίθουσα Κόσμος, επίσης, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου στις 18:00 θα διεξαχθεί συζήτηση με θέμα «Γυναικοκτονία: Η γυναίκα ως εξιλαστήριο θύμα στην αποκλεισμένη ψυχολογία της Covid εποχής. Θα συνομιλήσουν Κατερίνα Σιαμπάνη, ψυχοθεραπεύτρια και συγγραφέας, Πέτρος Θεοδώρου, ψυχοθεραπευτής Gestalt, συγγραφέας, Στελίνα Μαργαριτίδου, δημοσιογράφος.
Τα περιστατικά βίας με θύματα τις γυναίκες αυξήθηκαν κατακόρυφα το τελευταίο διάστημα. Τι σημαίνει αυτό για την κοινωνία μας και εμάς τους ίδιους;
*Η συζήτηση διοργανώνεται από τις εκδόσεις I-write
#3 Στα του Γαλλικού Ινστιτούτου
Το ΣΑΒΒΑΤΟ, 27 Νοεμβρίου, 14:00-15:00 στην αίθουσα Φιλολογικό Καφενείο θα πραγματοποιηθεί λογοτεχνική συνάντηση με τον σπουδαίο Pierre Assouline, συγγραφέα, δημοσιογράφο και ακαδημαϊκό, του οποίου το βιβλίο Le dernier des Camondo επανεκδόθηκε φέτος στη Γαλλία. Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Νίκος Μπακουνάκης, καθ. Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέας.
Την ίδια μέρα στις 20:00-21:00 στην αίθουσα Διονύσιος Σολωμός θα λάβει χώρα η 3η Διοργάνωση του Βραβείου Γκονκούρ Ελλάδας, με την παρουσία των:
Pierre ASSOULINE που τυγχάνει και μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ. Ο Πιερ Ασουλίν (Pierre ASSOULINE) είναι κορυφαίος κριτικός λογοτεχνίας στη Γαλλία. Από το 2012 είναι μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ. Το μπλογκ του, La République des livres, με σχόλια και κριτικές βιβλίων, είναι ιδιαιτέρως δημοφιλές. Εξέδωσε πολλά βιβλία, μεταξύ των οποίων βιογραφίες, μυθιστορήματα, έρευνες και συνεντεύξεις. Μεταξύ άλλων βραβείων, έχει τιμηθεί και με το Βραβείο Δοκιμίου της Γαλλικής Ακαδημίας και το Βραβείο Γαλλικής Γλώσσας.
Djaïli AMADOU AMAL, συγγραφέα (απέσπασε το 2 ο Βραβείο Γκονκούρ Ελλάδας) Emmanuelle COLLAS, ανεξάρτητη εκδότρια, εκδότρια της Djaïli AMADOU AMAL Nicolas EYBALIN, Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου και Σύμβουλο Συνεργασίας και Μορφωτικής Δράσης της Γαλλικής Πρεσβείας Sandrine MOUCHET, Γενική Πρόξενο της Γαλλίας, Διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης
Συντονίστρια: Δρ Κατερίνα Σπυροπούλου, Υπεύθυνη Επικοινωνίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσ/νίκης
#4 Υπάρχουν αστυνομικοί που νοιάζονται για την κλιματική αλλαγή
Ο Όμιλος Αστυνομικών Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των δράσεων του για την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση των πολιτών υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και η Λέσχη Ανάγνωσης Αστυνομικών Θεσσαλονίκης «Χρίστος Τσολάκης», διοργανώνουν την παρουσίαση του βιβλίου της γνωστής δημοσιογράφου NAOMI KLAIN με θέμα «ΣΤΙΣ ΦΛΟΓΕΣ. Το καυτό θέμα της κλιματικής αλλαγής» που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 26/11/21 και ώρα 12.00 π.μ στο περίπτερο 14 (αίθουσα «Ζωή Καρέλλη») στο πλαίσιο της 18ης Διεθνής Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης.
Μπορούμε πλέον ξεκάθαρα και χωρίς κανένα ενδοιασμό να θεωρήσουμε ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής είναι το σοβαρότερο και σημαντικότερο ζήτημα του καιρού μας. Σε όλο τον κόσμο οι επιπτώσεις της περιβαλλοντικής καταστροφής είναι πλέον φανερές. Με την χώρα μας μάλιστα να βιώνει τα τελευταία χρόνια και αυτή τα πρώτα σημάδια της αλλαγής αυτής. Τελώντας «ψυχραίμως πανικόβλητοι» για αυτά που επιστήμονες αναφέρουν για τα χρόνια που έρχονται πιστεύουμε κάθε προσπάθεια- εκδήλωση που γίνεται για το φλέγον αυτό θέμα μόνο θετικό αντίκτυπο μπορεί να έχει σε όλους μας. Με γνώμονα αυτή την σκέψη πήραμε την πρωτοβουλία και ζητήσαμε από αξιόλογους ομιλητές να μας βοηθήσουν με τις γνώσεις τους για το ακανθώδες φαινόμενο του θερμοκηπίου που είναι η κυρίως αιτία της κρίσης αυτής. Οι ομιλητές θα είναι οι εξής:
– Νίκος ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ, Γενικός Διευθυντής Ελληνικού Γραφείου της GREENPEACE. – Χάρης ΖΑΓΚΑΣ, Καθηγητής Δασολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. – Γιώργος ΤΟΥΛΑΣ, εκδότης του ιστορικού free press PARALLAXI. – Δημήτρης Αποστόλου, Πρόεδρος Ομίλου Αστυνομικών Θεσσαλονίκης.
Την εκδήλωση – συζήτηση θα συντονίσει ο γνωστός δημοσιογράφος Απόστολος ΛΥΚΕΣΑΣ.
#5 Ο Christopher Merrill συζητά με τον Αναστάση Βιστωνίτη
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού οργανώνει την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στις 17:00 ένα διάλογο για την ποίηση και τους ποιητές με δυο ειδήμονες του χώρου επίσης σπουδαίων ποιητών. Ο διευθυντής του Iowa Writing Program, Christopher Merrill συναντά τον Αναστάση Βιστωνίτη σε μια συζήτηση για την παγκόσμια ποίηση και τους ποιητές, τη σχέση του με την Ελλάδα, αλλά και τη σχέση της λογοτεχνικής δημιουργίας και των ερεθισμάτων με τη χώρα μας.
Ο Αναστάσης Βιστωνίτης γεννήθηκε το 1952 στην Κομοτηνή. Σπούδασε πολιτικές και οικονομικές επιστήμες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Εργάστηκε σε εκδοτικούς οίκους της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας. Διετέλεσε γενικός γραμματέας της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης (1980-1983). Το 1983 μετακόμισε στις Η.Π.Α., όπου και έμεινε για πέντε χρόνια. Εκεί εργάστηκε ως πολιτικός συντάκτης και αρχισυντάκτης της ελληνοαμερικανικής εφημερίδας Πρωινή της Νέας Υόρκης. Έχει γράψει άρθρα στις εφημερίδες Η Καθημερινή, Η Αυγή, Το Βήμα, όπου γράφει και σήμερα, στο περιοδικό Νέα Πορεία και σε πολλά άλλα έντυπα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπήρξε επίσης Διευθυντής σύνταξης του περιοδικού Ανοιχτό Βιβλιοπωλείο (1992). Το 1996 ήταν επιμελητής (General Editor) του Φακέλου Υποψηφιότητας (Gandidature file) με τον οποίο η Αθήνα κέρδισε τους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004. Από το 1996 ως τον Μάιο του 2001 υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Συγγραφέων (European Writers’ Congress) ενώ το 2003 έγινε Αντιπρόεδρος του συμβουλίου, όπου παρέμεινε ως το 2008. Διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Συγγραφέων από το 1994 ως το 1996 και αντιπρόεδρός της από το 1996 ως το 1997.
Ο Κριστοφέρ Μέριλλ γεννήθηκε το 1957. Είναι Αμερικανός ποιητής και δημοσιογράφος. Ήταν από αυτός που πήραν την πρωτοβουλία και ανέδειξαν την Αϊόβα ως λογοτεχνική πόλη της UNESCO. Aξίζει να σημειωθεί πως από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είχε κυκλοφορήσει ένα βιβλίο του για την εμπειρία του στο Άγιον Όρος, κάτι που φανερώνει το βαθύ ψάξιμο της Ελλάδας και των ιδιωματισμών της. Βρέθηκε στο Όρος για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 1998, σε μια περίοδο προσωπικής, οικογενειακής και υπαρξιακής κρίσης. Έχοντας περάσει από το σφαγείο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, τον οποίο κάλυψε δημοσιογραφικά, η αθωνική εμπειρία σήμανε μια στροφή στη ζωή του αλλά υπήρξε και μάθημα αυτογνωσίας αποκαλύπτοντας ένα πεδίο αναφοράς για τον τρόπο με τον οποίο κρίνει κάποιος τα γεγονότα στον σύγχρονο κόσμο. Μεταφέρει την προσωπική του ιστορία μέσα στο παρόν ενσωματώνοντας ή αντιπαραθέτοντάς τη στην ιστορία του τόπου που επισκέπτεται.
#6 Το βιβλίο στην επόμενη μέρα
Η τέχνη, ο πολιτισμός αλλά και το βιβλίο μετά το πλήγμα που δέχτηκαν από την πανδημία αναγκάστηκαν να επαναπροσδιορίσουν την επαφή τους με το κοινό, από την ασφάλεια μιας οθόνης χωρίς φυσική παρουσία.
Οι Εκδόσεις Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ανοίγουν μια συζήτηση για την επόμενη μέρα μετά τον Covid-19 στην Τέχνη και τον Πολιτισμό αλλά και το πως πλαισιώνεται η σχέση βιβλίου και Πολιτισμού.
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου στις 18:00 – 19:00, Αίθουσα Βαβέλ (Εξώστης, Περίπτερο 15)
Ομιλητές: Σταυρούλα Μαυρογένη, Δρ. Πρόδρομος Μοναστηρίδης, Ηρακλής Παπαϊωάννου, Κώστας Παρχαρίδης. Συντονίζει η Ιωάννα Δανδέλια.
Η τιμή του χαρτιού ανεβαίνει. Η πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο άλλαξε τις μορφές που το βιβλίο βγαίνει προς τον κόσμο. Το έντυπο μοιάζει να χάνει έδαφος και το ηλεκτρονικό και το ηχητικό βιβλίο ανεβαίνουν όλο και περισσότερο στις προτιμήσεις του κόσμου. Ακόμα και η προώθηση των βιβλίων έχει αλλάξει για τα καλά. Τα social media μπορούν να κάνουμε bestseller ένα βιβλίο σε λίγες μόλις ώρες. Οι εκδοτικοί οίκοι δίνουν πια μεγάλη βάση στο τμήμα προώθησης. Όλες αυτές οι μεταβατικές αλλαγές στην όλη φύση του εκδοτικού κλάδου θα συμπυκνωθούν σε ένα διάλογο που δώσει απαντήσεις, αλλά και κατευθύνσεις.
Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου στις 17:00 στην Αίθουσα Ανδρέας Κάλβος (Περίπτερο 15) το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού διεξάγει έρευνα με τίτλο «Social Media και ελληνικός εκδοτικός κόσμος: Μια πρώτη χαρτογράφηση και οι τάσεις στην εποχή της πανδημίας», η οποία αναμένεται να παρουσιάσει για πρώτη φορά στοιχεία σχετικά με τη χρήση και αξιοποίηση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης από τους Έλληνες εκδότες και το κοινό της ΔΕΒΘ.
Θα μιλήσουν: Παναγιώτης Κάπος, Δρ. Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Εκδότης-Ερευνητής, Γιάννης Πλιώτας, Επαγγελματίας Social Media (εκδόσεις Διόπτρα)
#7 Η αρχιτεκτονική που ο άνθρωπος την βιώνει με όλες του τις αισθήσεις
Την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 16:00 στην Αίθουσα Κάλβος (Περίπτερο 15) θα διεξαχθεί συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του Γιούχανι Πάλασμαα Δώδεκα δοκίμια για τον άνθρωπο,την Τέχνη και την Αρχιτεκτονική (1981-2018).
Τα Δώδεκα δοκίμια για τον Άνθρωπο, την Τέχνη και την Αρχιτεκτονική συστήνουν για πρώτη φορά στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό τον σπουδαίο Φινλανδό αρχιτέκτονα και θεωρητικό της αρχιτεκτονικής, «τεχνίτη και στοχαστή», Γιούχανι Πάλλασμαα. Τα δώδεκα δοκίμιά του, που επιλέχθηκαν από τους μεταφραστές του βιβλίου, τους καθηγητές αρχιτεκτονικής Σάσα Λαδά και Κωνσταντίνο Ξανθόπουλο, αποτυπώνουν την εξέλιξη της σκέψης του στο διάστημα τεσσάρων δεκαετιών (1980-2018). Ο Πάλλασμαα αντιπροσωπεύει μια φαινομενολογική προσέγγιση στην αρχιτεκτονική θεωρία και πράξη: η φαινομενολογία του είναι ένα «κοίταγμα» της αρχιτεκτονικής μέσα από τη συνείδηση που τη βιώνει, ως μέθοδος που αναζητά την εσωτερική γλώσσα του κτιρίου.
Ομιλητές
Γιούχανι Πάλασμαα, Συγγραφέας (διαδικτυακή σύνδεση) Αναστασία-Σάσα Λαδά, Ομότιμη καθηγήτρια Αρχιτεκτονικής ΑΠΘ Κώστας Μανωλίδης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Παναγιώτης Σουλτάνης, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης
#8 Φάγαμε Ήττα – Ο αυτοεγκλωβισμός της Ορθοδοξίας
Ο πραγματικά ανοιχτόμυαλος και άξιος καθηγητής του τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, Χρυσόστομος Σταμούλης παρουσίάζει το βιβλίο του Φάγαμε Ήττα, κείμενα για τον αυτοεγκλωβισμό της ορθοδοξίας. Γίνεται πολύ μεγάλος λόγος για τη στάση της Εκκλησίας σε πολλά ζητήματα, τόσο της επικαιρότητας, όσο και διαχρονικά. Κάποιες φορές μοιάζει να έχει χάσει τόσο τη σχέση της με την πίστη, όσο και την επικοινωνία της με τους πιστούς. Δεν είναι άλλωστε λίγες οι κουβέντες που ακούγονται πως λίγοι και εξαιρετέοι είναι οι φωτισμένοι εκπρόσωποί της. Ταυτόχρονα υπάρχει ένα μεγάλο κενό τόσο στη δογματική σύλληψη και γνώση της Ορθόδοξης πίστης, αλλά και ένα χάσμα στον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να περάσει στον κόσμο. Από τη γλώσσα των κειμένων, μέχρι τους κανόνες και τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών.
#9 Οι Τσιγγάνοι της Θεσσαλονίκης
Ο αγαπημένος μας Γιώργος Τσιτιρίδης καταθέτει ένα σπουδαίο βιβλίο για τη μεγάλη ιστορία των Τσιγγάνων της πόλης. Για τους ανθρώπους που όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη έχουν τεθεί όχι μόνο στο κοινωνικό περιθώριο, αλλά και το γεωγραφικό, δηλαδή εκτός του σχεδίου πολλές φορές των πόλεων, αλλά και του αστικού ιστού με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Η αδιαφορία της πολιτείας για τη μόρφωση και την εκπαίδευση αυτών των ανθρώπων, η επίμονη άρνηση να ανακαλύψουμε τον πολιτισμό και την ιστορία τους και όσα ακόμα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μη ένταξή τους στις κοινωνικές δομές παρουσιάζονται με έναν οργανωμένο τρόπο και έρευνα που συνιστά απάντηση στο ρατσισμό που βιώνουν οι Τσιγγάνοι.
Γιώργος Τσιτιρίδης: Να είμαστε πιο συμπεριληπτικοί και ανοιχτοί
* Το βιβλίο κυκλοφορεί και η παρουσίαση διοργανώνεται από τις Εκδόσεις Μέθεξις και θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 27/11 στις 17:00
#10 Η Εθνική Βιβλιοθήκη στη ΔΕΒΘ
Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συνεχίζουν την εξαιρετική τους συνεργασία και αυτή τη φορά συναντιούνται στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο της 18ης ΔΕΒ Θεσσαλονίκης η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος συμμετέχει με δικό της περίπτερο παρουσιάζοντας τόσο τα εκπαιδευτικά προγράμματα όσο και τιςψηφιακές υπηρεσίες της.
Δύο μοναδικά εκπαιδευτικά προγράμματα της ΕΒΕ ειδικά σχεδιασμένα για μικρούς και μεγάλους επισκέπτες ξεκίνησαν τη διετία 2020-2021. Τα προγράμματα Αριθμός Φύλλου [1821] και ΑλλάΖΩ Σελίδα…επιστροφή ←στη βιβλιοθήκη περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων δράσεις δημιουργικής γραφής, εικαστικών, τέχνης, μουσικής, φυσικής, μαθηματικών, φωτογραφίας και στόχο έχουν την ενίσχυση της φιλαναγνωσίας, η οποία προάγει την παιδεία, την έρευνα και την πολιτιστική δημιουργία στη χώρα.
Μαθητές από όλες τις βαθμίδες, παιδιά και οικογένειες, ενήλικες και ειδικές ομάδες έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τις συλλογές και τα αρχεία της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος μέσα από τη συμμετοχή τους σε δημιουργικές δράσεις, οι οποίες προσφέρονται δωρεάν στο κοινό.
Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αριθμός Φύλλου 1821 αποσπάσματα από έντυπα μέσα της εποχής, σπάνια έγγραφα και χειρόγραφα από τις ειδικές συλλογές της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος αξιοποιούνται δημιουργικά με στόχο την ανάδειξη και τη μελέτη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΑλλάΖΩ Σελίδα…επιστροφή ← στη βιβλιοθήκη αγγίζει θέματα όπως η δικαιοσύνη, η οικονομική ανισότητα, το προσφυγικό, με επίκεντρο, όπως πάντα, το βιβλίο.
Εργαστήρια αυτών των δυο προγραμμάτων θα υλοποιηθούν στην 18η ΔΕΒΘ από στελέχη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και των μελών του Δικτύου Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ). Τέλος,θα παρουσιαστεί η Υπηρεσία Ενιαίας Αναζήτησης μέσω της οποίας διατίθεται στους ερευνητές και το κοινό το σύνολο των ψηφιακών συλλογών και οι συλλογές ηλεκτρονικών τεκμηρίων, με περισσότερα από 300 εκατομμύρια ηλεκτρονικά τεκμήρια (άρθρα, βιβλία, κεφάλαια, βάσεις δεδομένων).Απαραίτητη προϋπόθεση για τη χρήση των συλλογών και των υπηρεσιών της ΕΒΕ είναι η ηλεκτρονική εγγραφή μέσω της Υπηρεσίας Ενιαίας Ταυτοποίησης Χρηστών (https://register.nlg.gr).
Η ΕΒΕ, με πολλή χαρά, θα υποδεχτεί παιδιά και ενήλικες στο περίπτερό της.
#10+1 Όρθιος σε δημόσια θέα ένα χρόνο μετά
Ένα χρόνο και ένα μήνα μετά την ιστορική καταδίκη του κόμματος της Χρυσής Αυγής ως ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και τα μέλη να στέλνονται στη φυλακή, παρατηρείται ότι ο ακροδεξιός λόγος κερδίζει δυστυχώς ξανά έδαφος σε χωράφια που μπορεί να ευδοκιμήσει η φασιστική ιδεολογία. Το βλέπουμε γύρω μας πώς οι θεωρίες συνωμοσίας συνδέονται με την ακροδεξία, η πατριαρχία που γίνεται όλο και πιο σκληρή και βίαιη. Υπάρχει ένα πολύ σοβαρό απόστημα που πρέπει να σπάσουμε. Κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολη υπόθεση, απαιτεί επιμονή, καθημερινές μάχες στο δρόμο, μελέτη και καμία ανοχή. Σε όλον αυτό το διαρκή αγώνα η θέληση και η προσπάθεια που κατέβαλαν οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής είναι άξονας, αλλά και σταθμός της ιστορίας για να πορευτούμε με την εικόνα του Εφετείου Αθηνών τον περσινό Οκτώβρη, αλλά και τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τη μάνα όλων μας την κυρία Μάγδα κόντρα σε ναζισμό και φασισμό.
Το βιβλίο της Χρύσας Παπαδοπούλου συνηγόρου της οικογένειας Φύσσα, Όρθιος σε Δημόσια Θέα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πόλις και αποτελεί μια συγκλονιστική αγόρευση που θα σφραγίζει για χρόνια τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, αλλά και θα θυμίζει, ώστε να μην ξεχάσουμε μια φρικτή δολοφονία με σαφέστατο και ξεκάθαρο με απόφαση δικαστηρίου ιδεολογικό πρόσημο, που πρέπει να πολεμάμε.
Στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του βιβλίου της Χρύσας Παπαδοπούλου «Όρθιος, σε δημόσια θέα: Η αγόρευση στη δίκη της Χρυσής Αυγής», την Κυριακή 28 Νοεμβρίου στις 13.00, στην αίθουσα Ντοστογιέφσκι. Με τη συγγραφέα θα συζητήσουν οι Χαράλαμπος Κουρουνδής, δικηγόρος, διδάκτωρ Νομικής και Γιώργος Τούλας, δημοσιογράφος, διευθυντής του περιοδικού Παράλλαξη. Τη συζήτηση θα συντονίσει η δημοσιογράφος Αναστασία Γρηγοριάδου.
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ