10+1 παραστάσεις που θα δούμε μέχρι τα Χριστούγεννα
Όλα όσα θέλουμε να δούμε στη Θεσσαλονίκη μέχρι το τέλος του χρόνου, είναι εδώ.
Μέχρι τις γιορτές των Χριστουγέννων, αναμένεται μία άκρως θεατρική περίοδος για την Θεσσαλονίκη, αφού εξαιρετικές παραγωγές περιμένουν να παρουσιαστούν στο κοινό της πόλης μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη και να μας ταξιδέψουν σε ιστορίες, ερμηνείες και ταλαντούχους ανθρώπους που δημιουργούν θέατρο.
Παρακάτω οι δέκα παραστάσεις που θέλουμε οπωσδήποτε να δούμε και μία ακόμα με δωρεάν είσοδο που δε πρέπει να χάσουμε.
“Η μητέρα του σκύλου”
Από τις 3 Δεκεμβρίου, το βραβευμένο έργο του Παύλου Μάτεσι, «Η μητέρα του σκύλου», ανεβαίνει στο Θέατρο Τ (Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16) από την ομάδα Male Di Luna, σε σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη.
Πυρήνας του έργου είναι η αφήγηση μίας συνταξιούχου ηθοποιού, της Ραραού, που αναπολεί το νεανικό παρελθόν της, ανασύροντας σκληρές αλλά και τρυφερές ιστορίες από την περίοδο της γερμανο-ιταλικής Κατοχής και της Απελευθέρωσης που ακολούθησε. Μέσα από τον αφελή, αυθεντικό και αιχμηρό λόγο της Ραραού, ζωντανεύει η ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, όχι από την πλευρά των «σημαντικών» που τη διαμόρφωσαν, αλλά των «ασήμαντων» που τη βίωσαν.
Η παράσταση θα παίζει ως τις 2 Ιανουαρίου 2022, κάθε Παρασκευή – Σάββατο στις 21:30 και κάθε Κυριακή στις 19:00 (εκτός από την Παραμονή των Χριστουγέννων και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς).
Ηθοποιοί: Χριστίνα Δαγκάκη, Πάνος Κεφαλούρος, Γιάννης Μονοκρούσος, Ανδρομάχη Μπάρδη, Δέσπω Πύρτσιου
“Το σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα”
Στο σπίτι όπου πενθούν η Μπερνάρντα και οι πέντε κόρες της, την ίδια τη ζωή και τις χαρές της, θα βρεθούν από το Σάββατο 20 Νοεμβρίου και κάθε Τετάρτη, Κυριακή (19.00), Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο (21.00) όσοι παρακολουθήσουν την παράσταση «Το Σπίτι της Μπερνάρντα Άλμπα», στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Το κορυφαίο έργο του Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, σε σκηνοθεσία της αξιόλογης Εύης Σαρμή και μετάφραση του Νίκου Γκάτσου, συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του κοινού στις διαδικτυακές του προβολές τον περασμένο Ιούνιο και τώρα θα το συναντήσει δια ζώσης σε μια ατμοσφαιρική παράσταση που ταιριάζει στο έργο του Λόρκα.
Στην παράσταση συμμετέχουν η Μαρία Χατζηιωαννίδου, η Λίλιαν Παλάντζα, η Ελένη Θυμιοπούλου, η Χρύσα Ζαφειριάδου, η Ιωάννα Δεμερτζίδου, Η Μόμω Βλάχου, η Χρυσή Μπαχτσεβάνη, η Ιωάννα Παγιατάκη, η Ελευθερία Αγγελίτσα και η Μάρα Μαλγαρινού και είναι κατάλληλη για άνω των 16 ετών.
“Αρίστος”
Η sold out βραβευμένη παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου, με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου» στη Θεσσαλονίκη, έχοντας συγκεντρώσει την ευρεία αποδοχή του κοινού και των κριτικών, έρχεται στην πόλη για 4 ακόμα παραστάσεις στο Θέατρο Αυλαία στις 6-7 και 13-14 Δεκεμβρίου. Εννέα χαρακτήρες που συνδέονται με τον Αριστείδη Παγκρατίδη, μέσα από τις χειμαρρώδεις, υποβλητικές εξομολογήσεις τους, μιλώντας διαφορετικές γλώσσες, ανάλογα με τα βιώματα, τον χαρακτήρα και τον ρόλο τους, ζωντανεύουν μέσα από τις συγκλονιστικές ερμηνείες της Φιλαρέτης Κομνηνού, του Γιάννη Λεάκου και του Ιωάννη Αθανασόπουλου και συνθέτουν το προφίλ του Αρίστου, σε μία ιστορία που ακόμα μέχρι και σήμερα παραμένει μία μελανή ιστορία για τη Θεσσαλονίκη.
“Ο Γαργαληστής”
Το μουσικό παραμύθι του Δημήτρη Μπασλάμ, ζωντανεύει ανανεωμένο στην παιδική σκηνή του θεάτρου Αυλαία. Αυτή τη φορά με νέα πλοκή, ενορχήστρωση και ευρηματικούς διαλόγους, τέσσερις ετερόκλητες επιθεωρήτριες, οι οποίες αγνοώντας το σχέδιο του Γαργαληστή, τον κυνηγούν κατά πόδας με σκοπό να ανακαλύψουν τι ακριβώς σκαρώνει. Εκείνος όμως ξεγλιστράει και βλέπουμε μία απολαυστική ιστορία που κερδίζει τα παιδιά, αλλά και τους γονείς. Στην παράσταση η μοναξιά συνυπάρχει με την τρυφερότητα ως αντίθετό της. Παρούσα αλλά όχι κυρίαρχη. Ως μία υπενθύμιση της ύπαρξης της. «Όταν το γέλιο τα παιδιά μοιράζουν, τα πάντα στα σίγουρα αλλάζουν», γράφει ο Γαργαληστής στο γράμμα που αφήνει. Η παράσταση θα παίζει στο Θέατρο Αυλαία όλα τα Σάββατα (στις 17.00) και τις Κυριακές (11.30) του Δεκεμβρίου. Παίζουν οι Φωτεινή Ευαγγέλου, Ανδρέας Παράσχος, Κασσιανή Τζιάτζη και Σοφία Φραγγή, ενώ στο ακορντεόν είναι η Λυδία Ανεστοπούλου.
“Κάθε Τρίτη με τον Μόρι”
Ο Γρηγόρης Βαλτινός επανέρχεται δυναμικά φέτος το χειμώνα στα θεατρικά δρώμενα με τον ρόλο του Morrie Schwartz, που του χάρισε το Βραβείο Πρώτου Ανδρικού Ρόλου πριν από δύο χρόνια. Επί σκηνής συναντά για ακόμη μια φορά τον πολυτάλαντο Γιάννη Σαρακατσάνη, ενώ τη σκηνοθεσία υπογράφει ο πολυσχιδής Νικορέστης Χανιωτάκης που φέτος άνοιξε πολλά θεατρικά μέτωπα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Στο Αριστοτέλειο θέατρο, ζωντανεύει μέχρι και τις μέρες των Χριστουγέννων, η πραγματική ιστορία του διάσημου καθηγητή κοινωνιολογίας Morrie Schwartz, που στην πιο κρίσιμη στιγμή της ζωής του, κατάφερε να αφυπνίσει πνευματικά τον μαθητή του, αλλά και εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μια υπέροχη ιστορία υπαρξιακής αναζήτησης, ανάμεσα σε έναν σπουδαίο καθηγητή κι έναν ανήσυχο μαθητή, που εξελίσσεται στο χρόνο, αμφισβητώντας τα στερεότυπα και ανακαλύπτοντας τις σημαντικές αξίες της ζωής.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη & Πέμπτη : 19:00
Παρασκευή & Σάββατο: 21:00
Κυριακή: 19:00
“Η Δολοφονία του Μαρά” (ΑΚΥΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ, μέχρι νεωτέρας)
Σε μετάφραση Μάριου Πλωρίτη, σκηνοθεσία του Κοραή Δαμάτη και μουσική της Δήμητρας Γαλάνη, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, για πρώτη φορά, ανεβάζει με έναν εξαιρετικό σαρανταμελή θίασο την «Δολοφονία του Μαρά» του Πέτερ Βάις στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Ο συγγραφέας, αντλώντας τα υλικά του από πραγματικά ιστορικά γεγονότα, δημιουργεί ένα πολυδιάστατο έργο που δρα ταυτόχρονα σε πολλαπλά επίπεδα, αξιοποιώντας τα εργαλεία του πολιτικού θεάτρου με τον δικό του μοναδικό και ευρηματικό τρόπο. Στο έργο, η δολοφονία του Μαρά σκηνοθετείται από τον Σαντ και παρουσιάζεται στα λουτρά του ιδρύματος του Σαραντόν, από τρόφιμους του ψυχιατρείου. Τα τρία πρόσωπα, ο Σαντ, ο Μαρά και η Κορντέ, μάχονται για την ελευθερία, μια έννοια που για τον καθένα έχει διαφορετική σημασία. Ο Κοραής Δαμάτης επιστρέφει με τη σκηνοθεσία του στο ίδιο έργο, σχεδόν τριάντα χρόνια μετά το ανέβασμα της Δολοφονίας του Μαρά στο Εθνικό Θέατρο (1989), επιχειρώντας μια νέα προσέγγιση, εμπλουτισμένη με τη γνώση και την εμπειρία των χρόνων αυτών αλλά και μια ανάγνωση υπό το πρίσμα των σημερινών πολιτικών και κοινωνικών συνθηκών. Η παράσταση ξεκίνησε ήδη με μεγάλη επιτυχία και θα συνεχιστεί μέχρι το τέλος του Δεκέμβρη.
“Frankie & Johnny”
Από τις 6 μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου (κάθε Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη στις 21:30), το δημοφιλές έργο του βραβευμένου Terrence McNally, “Frankie & Johnny”, ανεβαίνει στο Θέατρο Τ από την εταιρία θεάτρου Monks, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαλάκου. Η υπόθεση ξεκινάει, μια νύχτα, σε ένα μικρό διαμέρισμα της Νέας Υόρκης, όπου τα σώματα δύο ανθρώπων ενώνονται, αναζητώντας καταφύγιο για τις πληγωμένες ψυχές τους. Εκείνη τη νύχτα, η σερβιτόρα Frankie, θύμα ενδοοικογενειακής βίας στο παρελθόν, και ο «Ιππότης της Κουζίνας» Johnny, πρώην αλκοολικός και αποτυχημένος οικογενειάρχης, έχουν μία και μοναδική ευκαιρία: να ξεπεράσουν τους φόβους τους και να κάνουν μία νέα αρχή μαζί. Θα πάρουν το ρίσκο;
Το έργο, που έχει μεταφερθεί με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο, με τους Al Pacino και Michelle Pfeiffer, είναι μια ρομαντική κωμωδία με καταιγιστικό ρυθμό, που μιλά για το ρίσκο του έρωτα και τη λυτρωτική δύναμη της αγάπης. Στην παράσταση, Johnny είναι ο Ιωάννης Καμπούρης και η Χρύσα Γούτου γίνεται η Frankie, ενώ επί σκηνής βρίσκονται και οι μουσικοί Αναστασία Γιαμούζη και Γιώργος Καλλιφατίφης.
“Βαβυλωνία”
Το θεατρικό έργο «Βαβυλωνία» του Δημήτρη Κ. Βυζαντίου, παρουσιάζει το ΚΘΒΕ από τον περασμένο Οκτώβρη έως και την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου στη σκηνή Σωκράτης Καραντινός στη Μονή Λαζαριστών, σε σκηνοθεσία του Τάκη Χρυσικάκου. Ανατροπές, παρεξηγήσεις, αμάθεια, απέλπιδες προσπάθειες εθνικής ανάτασης, κρατική γραφειοκρατία και κυρίως… γλωσσικό χάος ή καλύτερα το «γλωσσικό ζήτημα», να κυριαρχεί σε μια λαϊκή κωμωδία, που όταν γράφτηκε το 1836 ανέδειξε την ανάγκη για μία ενιαία νεοελληνική γλώσσα και έφερε στο προσκήνιο το πρόβλημα των τοπικών διαλέκτων. Αξίζει να σταθούμε στο ότι η μουσική της παράστασης ανήκει στον Δημήτρη Λάγιο που την έγραψε έναν χρόνο πριν φύγει από τη ζωή, ενώ πρωταγωνιστούν, ο ίδιος ο Χρυσικάκος, ο Κοσμάς Ζαχάρωφ, ο Βασίλης Παπαδόπουλος, ο Νικόλας Μαραγκόπουλος, ο Κώστας Ίτσιος και άλλοι εξαιρετικοί ηθοποιοί.
“Ο Καρυοθραύστης”
«Ο Καρυοθραύστης» η σχεδόν, μυθική παράσταση μπαλέτου έρχεται στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 12 και την Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου στην αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με τις χορογραφίες από τα Κρατικά Μπαλέτα Μόσχας. Πρόκειται για ένα από τα πιο αγαπημένα κλασικά έργα όλων των εποχών και παρουσιάζεται στην πόλη για δύο αξέχαστες παραστάσεις από το Κρατικό Μπαλέτο Μόσχας στην πιο ελκυστική του μορφή, που λατρεύουν οι οπαδοί της κλασικής τέχνης. Ο Καρυοθραύστης συγκινεί, μαγεύει και συνεχίζει να ταξιδεύει τους θεατές στον ονειρικό κόσμο του. Είναι από τις ελάχιστες παραστάσεις κλασικού μπαλέτου που μοιάζουν σαν να γράφτηκαν σήμερα. Η ευφάνταστη χορογραφία του Μαριούς Πετιπά και η αξεπέραστη μουσική του Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι την έχουν καθιερώσει ως μία από τις πιο δημοφιλείς παραστάσεις, η οποία παρόλο που μετράει 122 χρόνια ζωής έχει όλη τη ζωντάνια και τον ενθουσιασμό της πρώτης της βραδιάς.
“Bonsai. Ιστορίες για το Βέλος του Χρόνου”
Η θεατρική ομάδα «Άνθρωπος στη Θάλασσα» παρουσιάζει ένα πρωτότυπο έργο, σε σύλληψη και σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου, που, μιλώντας με τρυφερότητα και χιούμορ για το εφήμερο της ύπαρξης (το βέλος του χρόνου), μας προσκαλεί να δούμε την ομορφιά της ζωής σε όλα της τα στάδια, τονίζοντας τη σημασία της αγάπης και της φροντίδας. Η θεατρική παράσταση «Bonsai. Ιστορίες για το Βέλος του Χρόνου», ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Αμαλία από την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021 και θα ολοκληρώσει το ταξίδι της, την Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021. Αντλώντας έμπνευση από την αισθητική και τη φιλοσοφία της ιαπωνικής παράδοσης, η παράσταση μας ταξιδεύει στις τέσσερις εποχές του χρόνου και της ζωής. Πώς είναι να ζεις δηλαδή με ηλικιωμένα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας. Η αληθινή ιστορία της Χριστίνας Κοροβίλα, ηθοποιού και φροντίστριας κατ’οίκον ηλικιωμένων γυναικών που πάσχουν από διαταραχές της μνήμης, συνδυάζεται με ερευνητικό υλικό για την τρίτη ηλικία και ζωντανεύει επί σκηνής σε μία σύνθεση ντοκουμέντου και αναπαράστασης με τρεις ηθοποιούς, προσκαλώντας μας να μπούμε στη θέση των ανθρώπων που πάσχουν από άνοια ή Alzheimer αλλά και στη θέση των φροντιστών ή των οικείων τους. Η Νατάσσα Αστρεινίδη, η Χριστίνα Κοροβίλα και η Δήμητρα Σταματίου ζωντανεύουν πάνω στη σκηνή την συγκινητική ιστορία της παράστασης.
+1 (με δωρεάν είσοδο)
“Don Giovanni”
Τελευταία αφήνω τη συγκλονιστική και αριστουργηματική όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μοτσαρτ, Ντον Τζιοβάννι, που παρουσιάζεται από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου έως και την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό με δελτία εισόδου!
Έρωτας, κρασί, θάνατος, απιστία και ένα σύμπλεγμα από συναρπαστικά συναισθήματα και γεγονότα αλλά και από εύστοχα κωμικά στοιχεία, συνθέτουν την αριστουργηματική όπερα του Μοτσαρντ, που ήταν και το μεγαλούργημά του. Μουσική που προκαλεί δέος και χαρακτήρες που βασανίζονται από το πεπρωμένο τους, σε ένα περιβάλλον τραγικό και συνάμα κωμικό. Η σκηνοθεσία φέρει την υπογραφή του διακεκριμένου σκηνοθέτη Michał Znaniecki και συμμετέχουν διάσημοι Έλληνες λυρικοί τραγουδιστές και συντελεστές τόσο από την Ελλάδα όσο και από τη Βουλγαρία. Η παράσταση πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «RENOVATION» του προγράμματος Interreg «Ελλάδα-Βουλγαρία 2014-2020» και σε συνεργασία με τους Δήμους Λαγκαδά και Hadjidimovo.
Δείτε επίσης:
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ