Μια καλοκαιρινή έκθεση με άρωμα μαστίχας!

Η περιοδική έκθεση «80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας», στο Μουσείο Μαστίχας Χίου του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ.

Parallaxi
μια-καλοκαιρινή-έκθεση-με-άρωμα-μαστί-348676
Parallaxi

Μια έκθεση με μοναδική “γεύση” σε περιμένει αυτό το καλοκαίρι!

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από την ίδρυση της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), σε συνεργασία με την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου (ΕΜΧ) παρουσιάζουν την περιοδική έκθεση με τίτλο «80 χρόνια ΕΜΧ: ιστορίες με άρωμα μαστίχας», στο Μουσείο Μαστίχας Χίου του Δικτύου Μουσείων ΠΙΟΠ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, η οποία γίνεται με τη στήριξη της Mediterra Α.Ε., πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 1η Αυγούστου, στο πλαίσιο της επετειακής εκδήλωσης που διοργανώνει η ΕΜΧ στο Μουσείο Μαστίχας Χίου.

Στην έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια για την ίδρυση και τη λειτουργία της Ένωσης, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκε την παραγωγή και το εμπόριο της μαστίχας. Πρωταγωνιστής είναι το αρχειακό υλικό της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, τη συντήρηση, ταξινόμηση και διαφύλαξη του οποίου ανέλαβε από το 2017 το ΠΙΟΠ με χρησιδάνειο διάρκειας 29 ετών. Τα αρχειακά τεκμήρια, είτε ως εκθέματα είτε ως υλικό, αναδεικνύονται μέσα από πλούσιο φωτογραφικό και οπτικοακουστικό υλικό αλλά και πρωτότυπα αντικείμενα, δίνοντας την ευκαιρία στον επισκέπτη να ανακαλύψει την ιστορία της Ένωσης, πυλώνα της παραγωγικής και οικονομικής ζωής της Χίου.

Ο νόμος που οδήγησε στη σύσταση των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών και την ίδρυση της Ένωσης ψηφίστηκε στις 10 Οκτωβρίου 1938. Η έκθεση αυτή ρίχνει, για πρώτη φορά, φως στα χρόνια πριν από το 1938, που υπήρξαν καθοριστικά για την ίδρυση της Ένωσης.

Στα χρόνια που πέρασαν, η Ένωση στήριξε τους παραγωγούς, αναβάθμισε τις παραγωγικές διαδικασίες, ενδυνάμωσε την τοπική οικονομία και κοινωνία, προσαρμόστηκε στις εξελίξεις και τις απαιτήσεις των διαφορετικών εποχών. Κυρίως, όμως, πέτυχε να συστηματοποιήσει την καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και τυποποίηση της μαστίχας, και να την καθιερώσει ως προϊόν με παγκόσμια φήμη και αναγνώριση.

H επιστημονική έρευνα και τεκμηρίωση βασίστηκε σε δεδομένα του Ερευνητικού Προγράμματος για τη δημιουργία του Μουσείου Μαστίχας Χίου. Το εποπτικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε παραχωρήθηκε από την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, τη Mediterra Α.Ε., τα Γ.Α.Κ. Αρχεία Νομού Χίου, τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χίου, τη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής», τα Φωτογραφικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη, το Αρχείο Άρη Παπατζήκα, και από τους φωτογράφους Μαντώ Βασίλη, Δημήτρη Κοιλαλού, Θανάση Κοττά, Ισίδωρο Λοΐζο.

Διάρκεια έκθεσης: έως 20 Ιανουαρίου 2019 Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00 (έως 15/10) και 10:00-17:00 (από 16/10) Είσοδος ελεύθερη

Μουσείο Μαστίχας Χίου Πυργί, Θέση Ράχη (Τεπέκι), 821 02 Χίος Τ: 22710 72212| www.piop.gr

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα