Πέντε εκθέσεις που μπορείς να απολαύσεις πίνοντας τον καφέ σου
Ποιος είπε ότι το να πηγαίνεις για καφέ είναι χάσιμο χρόνου;
Η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που κατεξοχήν διαθέτει καλόγουστα καφέ και μπαρ, με μια ιδιαίτερη αισθητική που καταφέρνει και αγκαλιάζει όλες εκείνες τις χαλαρωτικές στιγμές σου. Μαζί με τον προσεγμένο διάκοσμο, κατά καιρούς στους τοίχους των μαγαζιών μπορείς να δεις έργα τέχνης που σε καλούν σε μια πιο προσεκτική παρατήρηση, κόσμους που ανοίγονται διάπλατα μπροστά σου.
Διαβάστε σχετικά: Για τις μέρες που δεν θέλεις έναν απλό καφέ στη Θεσσαλονίκη
Συγκεντρώσαμε για σένα πέντε εκθέσεις που φιλοξενούνται αυτή την περίοδο σε καφέ της πόλης ή πρόκειται να εγκαινιαστούν σύντομα. Πάρε χαρτί και μολύβι, άνοιξε έστω το σημειωματάριο στο κινητό σου και φρόντισε να περάσεις μια βόλτα από:
Laika
Οι Θεσσαλονικείς φίλοι της τέχνης των κόμικς μπορούν -πίνοντας τον καφέ τους- να απολαύσουν έως και τις 30 Απριλίου μια μοναδική έκθεση ζωγραφικής, κατασκευών και αντικειμένων με τίτλο «Κόμικς που δεν τελείωσαν ποτέ». Εμπνευστής κι επιμελητής της έκθεσης είναι ο αρχιτέκτονας, ζωγράφος και συλλέκτης Σάββας Λεσπουρίδης.
Διαβάστε περισσότερα για την Laika, την πιο εναλλακτική άφιξη στα ανατολικά της πόλης στο πλήρες αφιέρωμα της Parallaxi.
*«Κόμικς που δεν τελείωσαν ποτέ»: Μέχρι τις 30 Απριλίου στο LAIKA, Γεωργίου Παπανδρέου 53, περιοχή Ανθέων, facebook event
Ύψιλον
Σας ενθουσιάζουν τα βιβλία και το graphic design; To Ύψιλον, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Αντίποδες, διοργανώνουν μια έκθεση για εσάς. Η έκθεση «CONTENTS», που θα ανοίξει στις 3 Μαΐου, με αφορμή την 15η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, είναι το αποτέλεσμα της δουλειάς είκοσι εικαστικών, γραφιστών και κομιστών, οι οποίοι έχουν κληθεί να διαβάσουν ένα από τα λογοτεχνικά βιβλία των εκδόσεων και να αποτυπώσουν την αναγνωστική τους εμπειρία σ’ ένα έργο.
Σκοπός της έκθεσης είναι «να αναδείξει τις πολλαπλές μεταμορφώσεις των περιεχομένων, τη διαρκή τους κίνηση, από τον συγγραφέα στο βιβλίο, από το πρωτότυπο στη μετάφραση, από το χαρτί στην ανάγνωση, από το γράμμα στην εικόνα».
Συμμετέχουν οι δημιουργοί: beetroot, Frank Moth, Ιφιγένεια Βασιλείου, Θανάσης Γεωργίου, Γιώργος Γούσης, Στέλλα Δημητρακοπούλου, Μάρκος Καρέλλας, Δημήτρης Κολλιαδήμας, Βασίλης Κώτσικας, Αχιλλέας Μεσάικος, Χριστίνα Μόραλη, Μάρια Μπαχά, Πρόδρομος Νικηφορίδης & Bernard Cuomo, Βούλα Παπαδοπούλου, Κώστας Ράμμος, Απόστολος Ρίζος & Ράνια Εμμανουηλίδου, Στέφανος Ρόκος, Γιώργος Σκαραφίγκας, Στέλλα Στεργίου, Μαρία Ψευτογκά.
*CONTENTS: Από 3 μέχρι 15 Μαΐου στο Ύψιλον, Εδέσσης 5, Άνω Λαδάδικα, facebook event
Μοb
Η ζωγραφική, η ποίηση και η μνήμη γίνονται ένα στον χώρο του Mob, όπου με αφορμή το ποίημα του Χρήστου Κρανιώτη «Μνήμη-Απόφαση», οι μαθητές του τμήματος Ενηλίκων του εργαστηρίου ζωγραφικής Kristiboni εκθέτουν τα έργα τους. Η ομότιτλη με το ποίημα έκθεση, αποτελείται από τριάντα έργα σε καμβά με ακρυλικά χρώματα και λάδι, τα οποία οι μαθητές του Kristiboni δημιούργησαν με την καθοδήγηση του δασκάλου τους, Γιάννη Παλατζίδη.
*«Μνήμη – Απόφαση»: Μέχρι 12 Μαΐου, στο Mob, Ίωνος Δραγούμη και Παπαδοπούλου 2, facebook event
Το Pikap
H έκθεση με τίτλο «Pick up» λαμβάνει χώρα στο «The Room» του Pikap και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 5 Μαΐου, παρουσιάζοντας έργα του καλλιτέχνη Δημήτρη Αμελαδιώτη γύρω από την πολυσημία του αγγλικού ιδιωματικού ρήματος (phrasal verb) “pick up”. Pick up – μεταξύ άλλων- σημαίνει «ανιχνεύω, εντοπίζω, πιάνω, μαζεύω, αποκτώ, παίρνω, περνάω και παίρνω κάτι, μεταφέρω, φέρω, μεταφέρω κάτι μέσω αυτού, φορτώνω, σηκώνω, πιάνω και σηκώνω, προσθέτω, αυξάνομαι, ανεβαίνω, εξελίσσομαι, ψωνίζω, ξελογιάζω, πλανώ, απαντάω, κολλάω, αντιγράφω, μαθαίνω, βελτιώνομαι, έλκω, ανακάμπτω, περισυλλογίζομαι, λαμβάνω, αρπάζω, ευκαιρώ, καταλαβαίνω, αντιλαμβάνομαι, βασίζομαι, αποκομίζω, μαζεύω τα κομμάτια / στέκομαι στα πόδια μου / παίρνω δυνάμεις (the pieces), παίρνω τη σκυτάλη (the torch), καιροσκοπώ». Αν θέλετε να καλλιεργήσετε τη γλωσσολογική αλλά και την αισθητική σας αντίληψη, σας συστήνουμε να μην το χάσετε.
*«Pick up»: Μέχρι 5 Μαΐου στο Pikap, Ολύμπου 57, facebook event
TABYΑ
Στη διατηρητέα ροζ μονοκατοικία της οδού Μελενίκου, που έχει καταφέρει να γίνει ένας καινοτόμος πολυχώρος του παρόντος, χωρίς, όμως, να ξεχνά το παρελθόν της, μπορείτε μέχρι τις 29 Απριλίου να δείτε την έκθεση φωτογραφίας ΤΟΠΟΣ/ΜΝΗΜΗ του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ), στο πλαίσιο της διοργάνωσης Aspects of Balkan Photography 2018. Συμμετέχουν οι Έλληνες φωτογράφοι και μέλη του ΦΚΘ Λευτέρης Μικρός, Νίκος Πρίπορας, Άννυ Βλαχοπούλου, Τζένη Ντόκου, Μένη Σεϊρίδου / Έλσα Τζιάνα και οι Βούλγαροι φωτογράφοι Nadezhda Pavlova, Dimo Dimov, Nikola Mihov και Timohir Stoyanov.
*«ΤΟΠΟΣ/ΜΝΗΜΗ»: Μέχρι τις 29 Απριλίου στο TABYA, Κωνσταντίνου Μελενίκου 14, facebook event