Βιβλίο

Σκουριά: Η αφθαρσία της φθοράς

Ο φακός αποτυπώνει τη στιγμή που ένα αντικείμενο ενώ αλλοιώνεται και επέρχεται φθορά του, γίνεται εικόνα οπότε επέρχεται η αφθαρσία του.

Γιώργος Τσιτιρίδης
σκουριά-η-αφθαρσία-της-φθοράς-941544
Γιώργος Τσιτιρίδης

Η φωτογράφος Καίτη Παπαναούμ δεν άφησε τον εγκλεισμό της πανδημίας να την επηρεάσει αρνητικά. Αντιθέτως άδραξε την ευκαιρία και αξιοποίησε υλικό χρόνων δημιουργώντας δυο νέα λευκώματα.

Στην πρώτη καραντίνα το λεύκωμα “Ο Μόχθος για το κάρβουνο” με θέμα την προετοιμασία και την δημιουργία του κάρβουνου.

Κατά την διάρκεια του δεύτερου εγκλεισμού επανήλθε με ένα δεύτερο φωτογραφικό λεύκωμα με θέμα την σκουριά.

Πρόκειται για φωτογραφίες από το αρχείο της φωτογράφου που συγκεντρώθηκαν για να αποτελέσουν το έργο με τίτλο «Η αφθαρσία της φθοράς».

Ο φακός αποτυπώνει τη στιγμή που ένα αντικείμενο ενώ αλλοιώνεται και επέρχεται φθορά του, γίνεται εικόνα οπότε επέρχεται η αφθαρσία του.

Στόχος η σκουριά να δημιουργήσει διαφορετικούς κόσμους, η πραγματική εικόνα να φτιάχνει παράλληλα έναν φανταστικό σύμπαν παράλληλα με την ρεαλιστική πραγματικότητα.

Η φωτογράφος έχει ιδιαίτερη αγάπη για το χρώμα της σκουριάς όπως αυτή απλώνεται στα αντικείμενα ως μια διαδικασία εν εξελίξει – και την αναδιανείμει μέσα από τα κοντινά της κάδρα, σε έργα που εύκολα παραπέμπουν σε αφηρημένους πίνακες ζωγραφικής.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο της Καίτης Παπαναούμ στο προσωπικό της ιστολόγιο

http://papanaoum-katy.blogspot.com/

Η Καίτη Παπαναούμ κατάγεται απο τη Σιάτιστα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας. Σε μικρή ηλικία μετοίκισε στη Θεσσαλονίκη. Μετά τις σπουδές της εργάστηκε στο Υ.Πε.Χω.Δ.Ε. Παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα Φωτογραφίας. Είναι ενεργό μέλος του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (Φ.Κ.Θ), της Λέσχης Φωτογραφίας Out of Focus και της Φωτογραφικής Ομάδας Φ

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα