Το εντυπωσιακό νέο στοίχημα της πόλης σε ένα χάνι ενός αιώνα!
Ύψιλον σαν να λέμε το νέο Ά και Ώ στον δημιουργικό ορίζοντα της Θεσσαλονίκης.
H δεύτερη ζωή ιστορικών κτιρίων είναι πάντα συναρπαστική. Ειδικά όταν περνάς την πόρτα τους και βλέπεις ότι κάτι μεγάλο θα γεννηθεί εκεί. Αυτό νιώθεις μπαίνοντας και στο Ύψιλον, το νέο σύμπαν που ετοιμάζεται να ξεκινήσει το ταξίδι του στην οδό Εδέσσης. Κόσμος μπαινοβγαίνει από τις διάφορες εισόδους του χώρου, χαζεύει στο λάπτοπ του, κάθεται στο μπαρ, αράζει και συζητάει κάτω από κρεμάμενους λευκούς σωλήνες, γράφει και μεταφέρει πράγματα, σε ένα ομοιόμορφο πεδίο που μοιάζει ταυτόχρονα με πολλά διαφορετικά.
Λίγα μέτρα από την πλατεία Εμπορίου, στην περιοχή που παραμένει ίδια περισσότερο από έναν αιώνα αφού η Πυρκαγιά του 1917 την άφησε αλώβητη, ένας νέος χώρος καλλιτεχνικής ποικιλότητας, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, έρχεται να ταράξει την κονιορτοποιημένη λογική της εστίασης των προηγούμενων χρόνων στην Θεσσαλονίκη, μετατρέποντας το παλιό Κύρτσι Χαν στην έδρα μιας ανήσυχης κοινότητας του σήμερα: Της κοινότητας του Ύψιλον.
Είναι το αποτέλεσμα της ιδέας και της συνάντησης έξι Θεσσαλονικέων με πρότερη ενασχόλησή τους στα καλλιτεχνικά και δημιουργικά πράγματα της πόλης. Έχει για σήμα του ένα επιτηδευμένα άφυλο ον φανερά ανοιχτό προς όλους και στεγάζεται σε ένα κτίριο συμβολικό με ιστορία που ξεπερνάει τον αιώνα.
Το Κύρτσι Χαν, είναι ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα κτίρια της Θεσσαλονίκης, του βιομήχανου της Νάουσας του 19ου αιώνα Γεωργίου Κύρτση ο οποίος το 1874-1875 είχε ιδρύσει στη Νάουσα την πρώτη μείζονα βιομηχανία επεξεργασίας βαμβακιού.
Ένα διατηρητέο του 1870 το οποίο αναπαλαιώθηκε και ανακατασκευάστηκε με σεβασμό και χωρίς καμία παρέμβαση εκτός των ορίων της σχετικής μελέτης, από την ομάδα και τον ιδιοκτήτη, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της νέας του ιδιότητας.
Η ιδιαιτερότητα του κτιρίου και η παλαιότητά του ενισχύονται εμφατικά μέσα από την μίνιμαλ βιομηχανική αισθητική στο εσωτερικό, με τις καθαρές επιφάνειες και τις σύγχρονες λεπτομέρειες, τις οποίες τα μέλη της ομάδας αποφάσισαν να τονίσουν.
Bασικό σχεδιαστικό και εννοιολογικό χαρακτηριστικό του είναι το ευμετάβλητο του χώρου του καθώς αυτός μπορεί να διαμορφωθεί κατάλληλα και ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη. Σε αυτή την λογική το πρώτο επίπεδο φιλοξενεί από παρουσιάσεις βιβλίων μέχρι κάποιο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά, εκθέσεις ενώ ταυτόχρονα δουλεύει και ως χώρος εστίασης.
Λειτουργεί καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι αργά το βράδυ. Μέσα σε όλες αυτές τις ώρες, αυτό που προσφέρει στο ισόγειο είναι το café το bar και η κουζίνα του. Η κουζίνα, έχει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς βασίζεται σε μία handcrafted διάσταση στον τρόπο που παράγονται τα πιάτα, σύμφωνα με την οποία ο σεφ Δημήτρης Τσούκας δημιουργεί δικής του παραγωγής ψωμί, τουρσί κλπ. Προσανατολίζεται στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών των ανθρώπων που επισκέπτονται τον χώρο αλλά και τις ανάγκες της αγοράς στην περιοχή, μέχρι και τις 10 το βράδυ όταν και κλείνει για να δώσει την θέση της στο bar.
Από τον Οκτώβριο, στο ισόγειο θα λειτουργήσει και το artshop το οποίο θα εκθέτει και θα διαθέτει προς πώληση μία γκάμα αντικειμένων design, τα οποία είτε σχεδιάζονται από την ομάδα του Ύψιλον, είτε πρόκειται για συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες.
Ανεβαίνοντας την μαρμάρινη σκάλα, στο δεύτερο επίπεδο τα ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια περιλαμβάνουν από meeting rooms μέχρι lounge και θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι εργασίας και δημιουργίας με την μορφή των co working spaces.
Το πλάνο θέλει τα δωμάτια να αποτελέσουν εκτός από χώρους εργασίας ομάδων, καλλιτεχνών και startupper – οι οποίοι είτε συνεργάζονται με το Ύψιλον είτε απλά επιλέγουν τον χώρο για να δραστηριοποιηθούν- και τόπους διεξαγωγής workshop ή διάφορων σεμιναρίων.
Στόχος του πολυχώρου είναι να αποτελέσει ένα πόλο έλξης όλων των δημιουργικών ανθρώπων στην Θεσσαλονίκη. Μια νέα κοινότητα η οποία δεν θα είναι αποκομμένη από την πόλη αλλά στοχεύει να παράξει μία δυναμική η οποία θα επιστρέφει σε αυτήν.
Αυτό το κτίριο είναι ουσιαστικά ένα ανοιχτό κάλεσμα. Ένα κάλεσμα σε όλους όσοι έχουν ανάγκη να βρουν ένα χώρο να εργαστούν και να συνεργαστούν, να ζυμωθούν με άλλους, να παράξουν όχι μόνο ιδέες αλλά και πράγματα.
Εμπνευσμένοι από τα ‘90s όταν και η Θεσσαλονίκη ήταν ολοζώντανη γύρω από τον 88.5, τον Μύλο και σπουδαίους ανθρώπους που συνεργάζονταν και μεγαλουργούσαν στους κόλπους της, το στοίχημα του Ύψιλον είναι να ξαναζωντανέψουν πολλές πτυχές δημιουργίας που έχουν χαθεί με τα χρόνια από την προσωπικότητα της πόλης.
Ανάγκη της ομάδας είναι να ξαναζωντανέψει μεταξύ άλλων και το «χαρτί» της γειτονιάς καθώς η αγορά του Φραγκομαχαλά και η περιοχή γύρω από την πλατεία του Εμπορίου, υπήρξε παραδοσιακά μια γειτονιά που κατασκεύαζε, δημιουργούσε και πωλούσε.
Το μεγάλο στοίχημα που θέτει είναι να καταφέρει να αποτελέσει ένα ζωντανό χώρο που δεν θα σταματά να παράγει ιδέες, πολιτισμό και πράγματα για την πόλη.
Μελλοντικά θα το δούμε να παίζει και εκτός έδρας. Προς το παρόν, ήδη ένα μέρος της Μπιενάλε θα φιλοξενηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου και για δύο εβδομάδες στον χώρο του και αφορά σε μία παράλληλη δράση από την Γαλλία ενώ η ομάδα επίσης συμμετέχει και στο re:publica festival φιλοξενώντας κάποια workshops αλλά και εγκαταστάσεις όπως και το after party του φεστιβάλ.
Το Ύψιλον όμως συμμετέχει και στη δράση της parallaxi και του «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την πυρκαγιά του 2017. Στο πλαίσιο του «Έγινε η σπίθα πυρκαγιά» στις 23 Σεπτεμβρίου, μετά τα δρώμενα που θα λάβουν χώρα στην πλατεία Μουσχουντή, το πολυθέαμα θα συνεχίσει στην οδό Εδέσσης και συγκεκριμένα στο Μπενσουσάν Χαν και τον χώρο του Ύψιλον. Εκεί θα στηθεί ένα pop up σινεμά που θα προβάλει τα αυθεντικά φιλμ που δείχνουν την πόλη στην πυρά, μια έκθεση με τα καμμένα απομεινάρια της πόλης που βρέθηκαν στις ανασκαφές του Μετρό αλλά και δράσεις από μουσεία και φορείς της πόλης εντός του για ένα απόγευμα που το κτίριο θα επιστρέψει στις μνήμες του, στη ζωή του κατά τη διάρκεια των 32 ωρών της Πυρκαγιάς.
*Ύψιλον, Εδέσσης 5, τηλ. 231 053 0480, facebook