Βιβλίο

Το project που αναβιώνει τις καρτ-ποστάλ από την Θεσσαλονίκη και τον Άθω!

Ένα ενδιαφέρον project με νοσταλγικό άρωμα από κάποιους από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς της Θεσσαλονίκης.

Χριστίνα Παρασκευοπούλου
το-project-που-αναβιώνει-τις-καρτ-ποστάλ-από-483446
Χριστίνα Παρασκευοπούλου

Ένα ενδιαφέρον project με νοσταλγικό άρωμα έχει καταφθάσει εδώ και λίγους μήνες, υπό την μορφή μιας μοναδικής έκδοσης, από κάποιους από τους πιο ταλαντούχους δημιουργούς της Θεσσαλονίκης.

Ο λόγος για το “Postcards”, μια υπέροχη έκδοση σειρών ταχυδρομικών καρτών με έργα των φωτογράφων Στράτου Καλαφάτη και Λίας Ναλμπαντίδου του STUDIOTESSERA, που αναβιώνει έναν παλιό και αγαπημένο “θεσμό” υπό νέο πρίσμα. Οι δύο φωτογράφοι “ένωσαν” υπό την μορφή καρτ-ποστάλ ατμοσφαιρικές εικόνες που αποτύπωσαν τα προηγούμενα χρόνια στο Άγιον Όρος και την Θεσσαλονίκη, με την Μαΐτα Χατζηιωαννίδου του Loopo Studio να βάζει την σχεδιαστική πινελιά.

Όπως σημειώνουν οι δύο δημιουργικές ομάδες: Τα μέλη των STUDIOTESSERA και Loopo Studio ήρθαμε κοντά λόγω γειτνίασης των εργασιακών μας χώρων. Τα τελευταία χρόνια έχουμε οδηγηθεί σε μία σειρά από δημιουργικές δράσεις και συνεργασίες”.

Η ιδέα λοιπόν για το νέο αυτό project ήρθε από το STUDIOTESSERA που είχε την επιθυμία τα έργα τους να ταξιδέψουν και να συντροφεύσουν με τη μορφή καρτ-ποστάλ. Στην πορεία προέκυψαν τέσσερις ενότητες (τεύχη) που αποτελούν μια μικρή σειρά με κοινό σχεδιασμό και αισθητική. Η κάθε έκδοση μεταφέρει ένα προσωπικό φωτογραφικό project των δημιουργών σε μικρό format, εύκολα προσβάσιμο στο κοινό.

Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί: “Ξεκινήσαμε με τις εργασίες Άθως / Τα χρώματα της πίστης’ και ‘Αρχιπέλαγος’ (Στράτος Καλαφάτης) καιUrban Secret Garden’ (Λία Ναλμπαντίδου) έχοντας σαν στόχο αυτή η μικρή σειρά να εμπλουτιστεί με νέες προτάσεις. Έγινε επιλογή εννέα εικόνων από την κάθε εργασία για το κάθε τεύχος, με τρόπο τέτοιο ώστε να προταθεί μία νέα αφήγηση. Κάθε τεύχος συμπεριλαμβάνει επίσης ένα μικρό κείμενο των φωτογράφων, σχετικό με τη συγκεκριμένη φωτογραφική εργασία”.

Η καθεμία από τις σειρές αυτές έχει επιπλέον μια μοναδική παρουσίαση, καθώς εμφανίζεται με την μορφή της “φυσαρμόνικας”, ενώ το ευρύτερο concept των καρτ-ποστάλ αναπτύχθηκε από κοινού.

“Ξεκινώντας με την αρχική ιδέα του STUDIOTESSERA, αναπτύχθηκε η επιθυμία το φυσικό αντικείμενο να ακολουθήσει την παράδοση και τις κλασικές διαστάσεις των καρτ-ποστάλ. Έτσι καταλήξαμε στον σχεδιασμό ενός leporello book με τις εύκολα αποσπώμενες σελίδες / καρτ-ποστάλ. Τα εξώφυλλα λειτουργούν χρηστικά και αποτελούν την ίδια τη συσκευασία του πακέτου”, αναφέρει η ομάδα.

Όπως σημειώνουν: “Για κάθε τεύχος / project επιλέχθηκε συγκεκριμένο χρώμα, χαρτί, υφή και σχεδιάσαμε μία εικόνα που να χαρακτηρίζει την αντίστοιχη εργασία: Ένα λουλούδι από τον Αστικό Μυστικό Κήπο, το περίγραμμα της κορυφής του Άθω και το κύμα του Αρχιπελάγους, όπως διακρίνεται από το φινιστρίνι του πλοίου. Εν τέλει, όταν το τεύχος είναι κλειστό, μπορεί κανείς να διακρίνει μόνο την εικονογράφηση, μέσα από μία οπή (σαν φινιστρίνι) του χαρτιού”.

Ποια είναι λοιπόν για τους δημιουργούς η σημασία των Postcards;

“Ως δημιουργοί (φωτογραφία, σχεδιασμός, παραγωγή) εργαζόμαστε με την εικόνα και δείχνουμε ιδιαίτερη φροντίδα στην φυσική, χάρτινη υπόστασή της. Πιστεύουμε ότι η καρτ-ποστάλ λειτουργεί, ακόμη και σήμερα, σαν ένας πρωταρχικός τρόπος επικοινωνίας που συνδέει την εικόνα με την μνήμη. Μας ευχαριστεί η σκέψη ότι τα φωτογραφικά αυτά έργα μπορούν να ταξιδέψουν ανάμεσα σε αγαπημένα πρόσωπα και να συνοδέψουν ιστορίες διαφορετικές από τις προθέσεις των δημιουργών. Επίσης, μας γοητεύει η ιδέα τα μικρά χρωματιστά τεύχη με τις σειρές των καρτ-ποστάλ να διαβαστούν εκ νέου, ίσως, σαν μικρά ταξιδιωτικά σημειωματάρια”.

PROJECT ID:

Επιμέλεια – παραγωγή: STUDIOTESSERA Σχεδιασμός: Loopo Studio Υλοποίηση: Σκορδόπουλος Γ. & ΣΙΑ ΟΕ Θεσσαλονίκη, Ιούνιος 2019

www.stratoskalafatis.com www.lianalbantidou.com https://www.loopostudio.com/postcards

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα