Το λάδι θα γιορτάσει στη Θεσσαλονίκη!
Η πρώτη έκθεση «Gourmet Olive Exhibition» ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες της και να δεχτεί το κοινό της, στις 20, 21 και 22 Μαΐου, στο «Lab’Attoir».
Σε ποιον Έλληνα ή Ελληνίδα δεν αρέσει το καλό παρθένο ελαιόλαδο και τα delicatessen; Αυτόν τον Μάιο, οι Θεσσαλονικείς θα έχουν την ευκαιρία να γευτούν και τα δύο, σε μια ιδιαίτερη έκθεση ελαιολάδου και προϊόντων delicatessen με συμμετοχή παραγωγών από όλη την Ελλάδα.
Η πρώτη έκθεση «Gourmet Olive Exhibition» ετοιμάζεται να ανοίξει τις πόρτες της και να δεχτεί το κοινό της, στις 20, 21 και 22 Μαΐου, στο «Lab’Attoir», τον νέο χώρο πολιτισμού της Θεσσαλονίκης, στη δυτική είσοδο της πόλης, στα Παλιά Σφαγεία.
Οι επισκέπτες της έκθεσης, επαγγελματίες και καταναλωτές από το εξωτερικό και την Ελλάδα, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα εξαιρετικά gourmet τριήμερο, γνωρίζοντας τα αποκλειστικά ποιοτικά προϊόντα Ελλήνων παραγωγών εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, ελιάς, προϊόντων delicatessen, αρωματικών φυτών και βοτάνων, καθώς και προϊόντων προσωπικής περιποίησης με βάση το ελαιόλαδο.
Παράλληλα οι διοργανωτές, με γνώμονα το ελαιόλαδο, τα προϊόντα της ελληνικής γης και την ελληνική διατροφή, έχουν ετοιμάσει ένα ιδιαίτερα πλούσιο και ενδιαφέρον για όλους πρόγραμμα, με επιστημονική ημερίδα, bar γευσιγνωσίας ελαιολάδου και ελιών, σεμινάρια, μαγειρικές επιδείξεις και βραβεία κοινού.
Γνωστές προσωπικότητες του χώρου, αλλά και από τη γαστρονομία και τον πολιτισμό γενικότερα, στηρίζουν με την παρουσία τους την Έκθεση και το παράλληλο πρόγραμμά της.
Έτσι, οι συμμετέχοντες στις δραστηριότητες της Έκθεσης, θα έχουν την ευκαιρία, μεταξύ άλλων, να απολαύσουν σε συντονιστικούς ρόλους τις κυρίες Μάγια Τσόκλη και Ελένη Ψυχούλη, να ενημερωθούν για θέματα υγείας και διατροφής από τον Δρ. Προκόπη Μαγιάτη και την κα. Ειρήνη Πασχαλέρη, να ακούσουν προσεκτικά και να κρατήσουν σημειώσεις από τις παρουσιάσεις και ελαιο-γευσιγνωσίες των κκ Βασίλη Φραντζολά και Γιάννη Καρβέλα, να παρακολουθήσουν τις μαγειρικές επιδείξεις και να γευτούν δημιουργίες αγαπημένων μας chef από τη Θεσσαλονίκη μεταξύ των οποίων, ο Βασίλης Καλλίδης, αλλά και chocolatier όπως η Μίνα Αποστολίδη και ο Θεόδωρος Βαλογιώργης.
Στον πάγκο των μαγειρικών επιδείξεων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και να γευτεί δημιουργίες με προϊόντα της έκθεσης από ξεχωριστούς σεφ της Θεσσαλονίκης αλλά και από τους αγαπημένους σεφ Βασίλη Καλλίδη και Ανδρέα Λαγό, και ακόμη, τους chocolatier Μίνα Αποστολίδη και Θεόδωρο Βαλογιώργη.
Αυτά και άλλα πολλά για την “1st Gourmet Olive Exhibition” και το παράλληλο πρόγραμμα των εκδηλώσεών της για το οποίο μπορείτε να ενημερωθείτε από την ιστοσελίδα www.gourmetoliveexhibition.com και κυρίως να κάνετε κράτηση όπου απαιτείται για τη συμμετοχή σας.
Η συμβολική είσοδος των 5 ευρώ στην έκθεση για τη μία ημέρα, ή των 12 ευρώ και για τις τρεις, συμπεριλαμβάνει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις.
Στόχος της Gourmet Olive Exhibition είναι να εδραιωθεί ως η σημαντικότερη ελαιοκεντρική εμπορική έκθεση στην περιοχή προσφέροντας προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς και στα προϊόντα που συμμετέχουν, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας παράλληλα το κοινό, επαγγελματίες και καταναλωτές.
Για περισσότερες πληροφορίες για την “1st Gourmet Olive Exhibition” και κυρίως για να κάνετε κράτηση, όπου απαιτείται, για τη συμμετοχή σας, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.gourmetoliveexhibition.com.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
Παρασκευή 20 Μαΐου 2016
12:00 Μαγειρικές Επιδείξεις: “Μια ώρα με την Ελένη Ψυχούλη”
κ. Ελένη Ψυχούλη, Δημοσιογράφος γαστρονομίας
13:00 Μαγειρικές Επιδείξεις: “Το Thessaloniki Food Festival μαγειρεύει…”
Τοπικοί Chefs μαγειρεύουν διάσημες ντόπιες συνταγές
13:15 – 14:15 Bar Ελαιολάδου: “Γευσιγνωσίες Ελαιολάδων”
κ. Γιάννης Καρβέλας, Διευθυντής PARATUS Europe
14:15 – 15:15 Μπαρ Ελαιολάδου: “Γευσιγνωσίες Ελιών”
κ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, ΠΕ Χαλκιδικής
16:00-19:00 Ημερίδα: “Κτίζοντας την προστιθέμενη αξία του Ελληνικού ελαιολάδου”
Συντονίστρια: κ. Μάγια Τσόκλη, Δημοσιογράφος
16:00 Χαιρετισμός: “Πως το κρασί έγινε Brand Name”
κ. Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης
Χαιρετισμός
Δρ. Κυριάκος Λουφάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου ΕξαγωγέωνΒορείου Ελλάδος
16:10 “Γαστρονομική και τουριστική ατζέντα Θεσσαλονίκης”
κ. Σπύρος Πέγκας, Αντιδήμαρχος Διεθνών Σχέσεων και Τουρισμού
16:30 “Ορθές Πρακτικές από το χωράφι ως την τυποποίηση. Ο ρόλος της οργανοληπτικής αξιολόγησης”
κ. Γιάννης Καρβέλας, Διευθυντής PARATUS Europe, Σύμβουλος Επιχειρήσεων
16:50 “Φαινόλες ελαιολάδου και προστασία της υγείας: Νέα επιστημονικά δεδομένα και νέες τάσεις στην αγορά”
Δρ. Προκόπης Μαγιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής, Φαρμακευτικό τμήμα, Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
17:10 Διάλειμμα
17:20 “Νέα συστήματα καλλιέργειας ελιάς για μηχανική συγκομιδή.”
Δρ. Αθανάσιος Γκέρτσης, Καθηγητής PerrotisCollege, Διευθυντής Κέντρου Ελιάς Krinos
17:40 “Ελληνική διατροφή: Ποια τα οφέλη της στον σύγχρονο τρόπο ζωής”
κ. Ειρήνη Πασχαλέρη, Βιολόγος / διατροφολόγος, αρθρογράφος υγείας
18:00 “Εξαγωγική στρατηγική ελαιολάδου”
κ. Μπάμπης Φιλαδαρλής, Διευθύνων Σύμβουλος, Global Greece – Ειδικός Σύμβουλος Εξαγωγών
18:20 “Απ’ την ιδέα στην εξωστρεφή επιχείρηση”
κ. Χρήστος Κατσάνος, Brand Strategist, Total Greenhouse & Farm Management Consultant
Σάββατο 21 Μαΐου 2016
11:30 Σεμινάριο: “Κριτήρια Επιλογής Ελαιολάδων”
κ. Βασίλης Φραντζολάς, Γευσιγνώστης, Σύμβουλος Ποιότητας Ελαιολάδου oliveoilseminars.com
12:00 Σεμινάριο: “Γαστρονομία & Τουρισμός Ειδικού Ενδιαφέροντος: Η περίπτωση της Ελιάς”
κ. Μαρία Εμμανουηλίδου, Υπεύθυνη Προγράμματος Σπουδών Alternative Tourism Management, Perrotis College
12:30 Σεμινάριο: “Οργανοληπτική Αξιολόγηση Επιτραπέζιας Ελιάς”
κ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, ΠΕ Χαλκιδικής
13:00 Σεμινάριο: “our.food – Εστιάζοντας στην Ιχνηλασιμότητα Ελαιολάδου”
κ. Παναγιώτης Παπαδάκος, Μεταδιδακτορικός ερευνητής , ΙΤΕ-ΙΠ
κ. Μάριος Αθανασιάδης, Μηχανικός έρευνας και ανάπτυξης, ΙΤΕ-ΙΠ & CEO Drag&Drop
13:15 – 14:15 Bar Ελαιολάδου: “Γευσιγνωσίες Ελαιολάδων”
κ. Βασίλης Φραντζολάς, Γευσιγνώστης, Σύμβουλος Ποιότητας Ελαιολάδου oliveoilseminars.com
14:15 – 15:15 Bar Ελαιολάδου: “Γευσιγνωσίες Ελιών”
κ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, ΠΕ Χαλκιδικής
14:00 Μαγειρικές Επιδείξεις: “Δυο ιεροί καρποί: ελιά και κακάο. Παντρεύονται;”
κ. Μίνα Αποστολίδη, Chocolatier, Mina Handmade Chocolates, Brussels
15:30 – 16:30 Μαγειρικές Επιδείξεις: “Μαγειρέματα με τον Βασίλη Καλλίδη”
16:15 – 17:15 Bar Ελαιολάδου: “Γευσιγνωσία Ελαιολάδων”
Δρ. Κική Ζηνοβιάδου, Καθηγήτρια Τεχνολογίας Τροφίμων, Perrotis College
Κυριακή 22 Μαΐου 2016
12:00 – 13:30 Σεμινάριο: “Creative Couples: Ιστορίες Συνεργασίας”
κ. Πάνος Ρεμούνδος και κ. Δήμητρα Διβάνη, Agrodesign Cluster
13:15 – 14:15 Bar Ελαιολάδου: “Γευσιγνωσία Ελαιολάδων”
κ. Οδυσσέας Βλαχάβας, Πιστοποιημένος Γευσιγνώστης ελαιολάδου
14:00 Μαγειρικές Επιδείξεις: Οι Chef της Θεσσαλονίκης δημιουργούν
14:15 – 15:15 Bar Ελαιολάδου: “Γευσιγνωσίες Ελιών”
κ. Κωνσταντίνος Τερτιβανίδης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, ΠΕ Χαλκιδικής
15:30 – 16:30 Μαγειρικές Επιδείξεις: “Τρουφάκια με ελαιόλαδο”
κ. Θεόδωρος Βαλογιώργης, “Αγαπητός Patisserie”
16:30 Τελετή Βραβείων Κοινού
παρουσιάζει η κ. Αλεξάνδρα Ανθίδου, Δημόσιες Σχέσεις
*20, 21 και 22 Μαΐου 2016, ώρα: 11:00 – 20:00, Χώρος πολιτισμού «Lab’Attoir», Παλιά Σφαγεία, 26ης Σεπτεμβρίου 35