Agenda

Αυτός είναι ο άνθρωπος που θα ενώσει την αστροφυσική με την μουσική

Ο Παύλος Καστανάς, γνωστός ως Astronio μιλάει στη Parallaxi λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Ανοιχτού Δημοτικού Θεάτρου Νεάπολης (Στρεμπενιώτη).

Νίκος Γκάγιας
αυτός-είναι-ο-άνθρωπος-που-θα-ενώσει-τη-820617
Νίκος Γκάγιας

O Παύλος Καστανάς, γνωστός ως Astronio στο YouTube, είναι ο λόγος που πολλοί άνθρωποι ασχολούνται (ή τουλάχιστον προσπαθούν) με την αστροφυσική. Άλλωστε τα video του είναι τόσο δημοφιλή, που όλοι λίγο-πολύ έχουμε παρακολουθήσει είτε ολόκληρα επεισόδια του ή αποσπάσματα.

Εγώ τον συναντώ για να μιλήσουμε όχι για το διαδικτυακό κανάλι του, αλλά για την μοναδική παράσταση που θα παρουσιάσει στη Θεσσαλονίκη στις 25/9 στο Ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης (Στρεμπενιώτη), «Παιδιά των άστρων ”Η αστροφυσική συναντά τη μουσική σε ένα μελωδικό ταξίδι στο Σύμπαν”»

Ο γνωστός αστροφυσικός, και ο μουσικός Γιάννης Ρούσσος, ο άνθρωπος πίσω από το «Science Behind Music» είναι έτοιμοι να χαρίσουν μία μοναδική βραδιά που θα παντρέψει την αστροφυσική με την μουσική.

Ο Παύλος δηλώνει πραγματικά χαρούμενος που έρχεται στη Θεσσαλονίκη, διότι – λόγω της κατάστασης με την πανδημία – έχει να έρθει στην πόλη δύο χρόνια. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η παράσταση είναι ένα αρμονικό πάντρεμα μιας παρουσίασης αστροφυσικής και μιας συναυλίας.

«Από τη μία πλευρά ο κόσμος θα μάθει για το διάστημα και θα εμπνευστεί από τα γιγάντια διαστημικά μεγέθη, και από την άλλη θα απολαύσει αγαπημένα ελληνικά τραγούδια με αναφορές στα ουράνια σώματα. Στην ουσία αυτό που συμβαίνει είναι ένας όμορφος διάλογος ανάμεσα στην αστροφυσική και τη μουσική. Δηλαδή οι σύντομες ομιλίες περί αστροφυσικής ανοίγουν τον δρόμο ώστε να ακουστούν συγκεκριμένα τραγούδια και, αντίστροφα, οι στίχοι των τραγουδιών δίνουν «πάσες» στις ομιλίες που ακολουθούν. Έτσι, πιστεύω ότι καταφέρνουμε να ικανοποιήσουμε τόσο το λογικό κομμάτι των ακροατών, όσο και το συναισθηματικό, και να τους εμπνεύσουμε για τον σύμπαν που μας περιβάλλει», δηλώνει.

Μια τεράστια στιγμή για το ελληνικό YouTube και το κανάλι Astronio. Με τη βοήθεια του National Geographic ο Παύλος Καστανάς είχε την τιμή να πάρει αποκλειστική συνέντευξη από τον παγκοσμίου φήμης αστροφυσικό Neil deGrasse Tyson.

Αν και τα τελευταία 4 χρόνια τον έχουμε συνηθίσει να αναλύει θέματα αστροφυσικής στο YouTube, ο Παύλος δεν αρκείται εκεί και παρουσιάζει τις γνώσεις του και σε live παραστάσεις.

«Δεν έχω ιδιαίτερο άγχος για το live, αλλά κάτι το οποίο με απασχολεί πάντα, είναι το τεχνικό κομμάτι. Με ενδιαφέρει δηλαδή να είναι καλός ο ήχος, να ακούγονται καλά τα όργανα και οι φωνές και η εικόνα που προβάλλεται από τον προβολέα να είναι καθαρή. Εννοείται, ότι πάντα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας ώστε να πάνε όλα καλά», επισημαίνει.

Στο ερώτημα αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεματολογία που ξεχωρίσει στα video του, ο ίδιος απαντά πως «είναι σαν να ρωτάς έναν γονιό να επιλέξει ποιο παιδί αγαπάει πιο πολύ. Είναι πάρα πολλοί οι τομείς που με ενθουσιάζουν. Αν θα έπρεπε οπωσδήποτε να επιλέξω κάτι, αυτό θα ήταν η ανακάλυψη νέων πλανητών και η αναζήτηση εξωγήινης ζωής. Αλλά με ενδιαφέρει σχεδόν οτιδήποτε σχετίζεται με το διάστημα και τη μελέτη του σύμπαντος»

Παράλληλα, ο Παύλος μου λύνει την μεγάλη απορία: πως γίνεται να τον ακολουθούν χιλιάδες άνθρωποι, ενώ την ίδια ώρα ο κόσμος της αστροφυσικής είναι αρκετά πολύπλοκος (και ενδεχομένως παρεξηγημένος).

«Είναι κάτι που αναρωτιέμαι και εγώ συχνά. Καταλήγω ότι έχουμε μια εσφαλμένη εικόνα για το κοινό. Ο κόσμος ενδιαφέρεται για τη θέση του μέσα στο σύμπαν. Εξάλλου, η αστροφυσική απαντά σε υπαρξιακά ερωτήματα, όπως «πού βρισκόμαστε;», «πώς δημιουργήθηκε ο πλανήτης μας;», «τι θα γίνει στο μέλλον;», που όλοι μας τα έχουμε αναρωτηθεί. 

Η αλήθεια είναι πως δεν περίμενα την θερμή υποδοχή του κόσμου. Για την ακρίβεια δεν το περίμενε κανένας. Γι’ αυτό ευθύνεται η εικόνα της αστροφυσικής που υπάρχει στην κοινωνία μας, δηλαδή η εικόνα μιας επιστήμης δύσκολης και απρόσιτης. Κατά τη γνώμη μου όμως, όλες οι επιστήμες μπορούν να απλοποιηθούν αρκετά ώστε να παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό», επισημαίνει.

Πέρα από το YouTube και τις live παραστάσεις, ο Παύλος έχει ασχοληθεί και με την συγγραφή, ενώ έχει εκδώσει το δικό του βιβλίο, «Προς τ’ άστρα». Μάλιστα, η καθεμιά απ’ αυτές τις δραστηριότητες εκφράζει διαφορετικές πλευρές. Κατά τη γνώμη του χρειάζονται όλα. Δεν μπορεί η επικοινωνία της επιστήμης να γίνει μόνο μ’ έναν τρόπο. Μ’ άλλο τρόπο θα εμπνεύσεις έναν άνθρωπο, και με διαφορετικό τρόπο κάποιον άλλο.

«Σε ό,τι αφορά το μέλλον, θα συνεχιστούν τα επεισόδια που φτιάχνω στο YouTube και ελπίζω να συνεχιστούν και οι ζωντανές εκδηλώσεις. Το θεωρώ πολύ σημαντικό να μπορώ να συναντώ και να γνωρίζω από κοντά τους ανθρώπους που παρακολουθούν το κανάλι. Διότι, όσο κι αν με ευχαριστεί το YouTube, πάντα έχει ένα ελάττωμα: δεν βλέπω τα πρόσωπα των μαθητών μου», καταλήγει.

Διαβάστε επίσης:

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα