Δευτέρα βράδυ μπορείς να κάνεις πολλά στη Θεσσαλονίκη, παρά το κρύο

Από τη θεατρική παράσταση «Incognito», έως τη διάλεξη με θέμα «Οι σχέσεις γονέων, παιδιών και εφήβων στο σήμερα»

Parallaxi
δευτέρα-βράδυ-μπορείς-να-κάνεις-πολλά-1265573
Parallaxi

Μια νέα εβδομάδα μόλις ξεκίνησε και η Θεσσαλονίκη σφύζει από δρώμενα, εκδηλώσεις και πολιτιστικά events, που θα σε κάνουν να ξεφύγεις από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.

Θεατρικές παραστάσεις που στήριξε το κοινό της πόλης, μια σημαντική διάλεξη για τη σχέση γονέων και παιδιών στη σημερινή κοινωνία, η προβολή της ταινίας «Υπάρχω», που έχει σπάσει τα ταμεία στις Ελληνικές αίθουσες, αλλά και σπουδαίες εικαστικές εκθέσεις, είναι όσα θα μπορέσεις να βάλεις στο πρόγραμμά σου, για ένα όμορφο βράδυ Δευτέρας.

«UFO» | Θέατρο Αυλαία

Σε πανελλήνια πρεμιέρα η Θεσσαλονίκη θα υποδεχθεί το θεατρικό έργο του Ivan Vyrypaev “UFO”, σε σκηνοθεσία Κλαίρης Χριστοπούλου, τον Ιανουάριο του 2025, στο θέατρο Αυλαία για για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων.

“Φυσικά κανένας δεν με πιστεύει, αυτό είναι σαφές. Όταν λέω πως είχα επαφή με εξωγήινη ζωή, όλοι καταλαβαίνετε για τι με περνάνε.”

Εννέα άνθρωποι, απολύτως διαφορετικοί μεταξύ τους, από κάθε γωνιά του πλανήτη, καταθέτουν την προσωπική τους μαρτυρία για την επαφή τους με εξωγήινη μορφή ζωής. Εννέα αναπάντεχες συναντήσεις που λειτουργούν ως αποκαλυπτικές εμπειρίες και αλλάζουν την αντίληψή τους για την πραγματικότητα, μεταμορφώνοντας τις ζωές τους.

Με το “UFO”, o πολυβραβευμένος συγγραφέας Ιβάν Βιριπάεφ καταθέτει ένα έργο που, συνδυάζοντας χιούμορ και ευαισθησία, μάς αναγκάζει να κοιτάξουμε κατάματα τους φόβους και τις προκαταλήψεις μας, διευρύνει την αντίληψή μας για την πραγματικότητα και καθησυχάζει τις μεταφυσικές αγωνίες μας.

Δευτέρα 13/01 στις 21:15 | Θέατρο Αυλαία

«Incognito» | Θέατρο Τ

Το Θέατρο Τ στη Θεσσαλονίκη, παρουσιάζει σε πανελλήνια πρώτη το έργο του βραβευμένου Nick Payne.

«Αν δεν μπορείς να θυμηθείς ποιος είσαι, τότε κατά κάποιο τρόπο δεν είσαι κανένας.»

Το Θέατρο Τ στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, παρουσιάζει το έργο του βραβευμένου Βρετανού θεατρικού συγγραφέα Nick Payne, Incognito, που ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γλυκερίας Καλαϊτζή, προσκαλώντας το κοινό της Θεσσαλονίκης σε μια ξεχωριστή θεατρική εμπειρία που εξερευνά τα μυστήρια της ταυτότητας και της μνήμης.

Μέσα από το πρίσμα τριών φαινομενικά ασύνδετων ιστοριών – ενός παθολόγου που κλέβει τον εγκέφαλο του Αϊνστάιν ελπίζοντας να αποκαλύψει τα μυστικά της ιδιοφυΐας του, ενός άνδρα που υποβάλλεται σε μια πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο που αλλάζει τη ζωή του και την ιστορία της νευροεπιστήμης και μιας κλινικής νευροψυχολόγου που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα συναισθηματικά της προβλήματα όταν ο γάμος της καταρρέει –

ο Payne υφαίνει με αφηγηματική δεξιοτεχνία μια ιστορία για το πώς η μνήμη διαμορφώνει την ταυτότητά μας. Είναι, όμως, οι αναμνήσεις που μας διαμορφώνουν ή μήπως είμαστε κάτι περισσότερο από όσα μπορούμε να θυμηθούμε;

Με τέσσερις ηθοποιούς επί σκηνής, που ερμηνεύουν τους είκοσι χαρακτήρες του έργου, καταιγιστικό ρυθμό και πνευματώδεις διαλόγους, το Incognito συνδυάζει μυθοπλασία και πραγματικά γεγονότα σε μια πολυπρισματική αφήγηση, όπου με περίσσια ευαισθησία και πολύ χιούμορ, επιχειρεί μέσα από τους ήρωες, τις σχέσεις, τις αγωνίες και τις φιλοδοξίες τους, να μιλήσει για τα μυστήρια και τα παιχνίδια του μυαλού.

  • Κείμενο: Nick Payne
  • Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Γλυκερία Καλαϊτζή
  • Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ
  • Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου
  • Κίνηση: Ιωάννα Μήτσικα
  • Πρωτότυπη μουσική: Κωστής Παλαιογιάννης
  • Φωτισμοί: Αρμάντο Μέμα
  • Βοηθός Σκηνοθέτη: Νίκη Στεφανίδου
  • Βοηθός Σκηνογράφου: Αρμάντο Μέμα
  • Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης
  • Trailer: Παναγιώτης Κουντουράς
  • Σχεδιασμός οπτικής ταυτότητας: Παναγιώτης Γιωργάκας, Threehop
  • Υπεύθυνη προβολής: Λία Κεσοπούλου
  • Παραγωγή: Θέατρο Τ Η παράσταση INCOGNITO πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού.
  • Παίζουν:
  • Αλέξανδρος Νικολαΐδης
  • Σοφία Βούλγαρη
  • Γρηγόρης Φρέσκος
  • Άννα Μαρία Μπογιατζόγλου

Δευτέρα 13/01, στις 20:30 | Θέατρο Τ

Διάλεξη με θέμα: «Οι σχέσεις γονέων, παιδιών και εφήβων στο σήμερα» | Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου

Τη Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2025, στις 19:00, φιλοξενούμε τον Δρ. Παιδοψυχίατρο και Διευθυντή της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Βάιο Νταφούλη στη διάλεξη: «Οι σχέσεις γονέων, παιδιών και εφήβων στο σήμερα.»

Στο πλαίσιο της διάλεξης, το Μουσείο Οίνου θα είναι επισκέψιμο 18:00-19:00.

Είσοδος Ελεύθερη

Δευτέρα 13/01, στις 19:00 | Μουσείο Οίνου Γεροβασιλείου

«Υπάρχω» | Σινέ Βακούρα

H συγκινητική ιστορία ενός παιδιού μιας οικογένειας προσφύγων του Πόντου, που κατάφερε να επιβιώσει και να μεγαλουργήσει χάρη στο τεράστιο ταλέντο του και κόντρα σε κάθε κοινωνική και προσωπική δυσκολία. Μουσική, έρωτες, οικογένεια, φίλοι, ψάρεμα, δημιουργία, μπράβοι της νύχτας, φανατικοί θαυμαστές, μεγάλες διαμάχες, δημιουργούν το ψηφιδωτό της ζωής του ενός και μοναδικού Στέλιου Καζαντζίδη.

Δευτέρα 13/01, στις 18:30 | Σινέ Βακούρα, Αίθουσα 1

Έκθεση «Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου» | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα

Το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Νεότερης Ιστορίας της Μακεδονίας παρουσιάζει τη νέα περιοδική έκθεση Ναυτικών χαρτών, του Ομότιμου Καθηγητή του ΑΠΘ Παρασκευά Σαββαΐδη, με τίτλο: «Ανάμεσα στα κύματα και τους χάρτες του Αιγαίου».

Η έκθεση χαρτών αναφέρεται στις προσπάθειες και τις περιπέτειες των Βρετανών υδρογράφων, για να εξερευνήσουν και να χαρτογραφήσουν ακτές, νησιά και λιμάνια, για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας, στα μέσα του 19ου αιώνα. Τα νερά της Μεσογείου συγκέντρωναν διαχρονικά το ενδιαφέρον πολλών κρατών και λαών σε ένα μεταβαλλόμενο ιστορικό περιβάλλον πολέμων, παιχνιδιών εξουσίας και ανταγωνισμών για το εμπόριο, μεταξύ των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Για την επικράτηση των επιδιώξεων της Μεγάλης Βρετανίας, τα πολεμικά και τα εμπορικά πλοία της που διέπλεαν την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο Πέλαγος χρειάζονταν αξιόπιστους ναυτικούς χάρτες, για να πλοηγηθούν στις θαλάσσιες διαδρομές και να βρουν ασφαλή αγκυροβόλια και λιμάνια.

Αυτό το έργο έφεραν σε πέρας οι Βρετανοί υδρογράφοι σε διάστημα περίπου εξήντα χρόνων (1810-1870). Καπετάνιοι και ναυτικοί σε υδρογραφικά σκάφη ερεύνησαν και χαρτογράφησαν με ακρίβεια τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους (τότε ονομαζόταν και Ελληνικό Αρχιπέλαγος), τις ακτές της Ελλάδας, της Μικράς Ασίας, της Κρήτης και της Κύπρου.

Δευτέρα 13/12, Τρίτη 14/01, Πέμπτη 16/01 και Παρασκευή 17/01, από τις 09:00 έως τις 14:00, Τετάρτη 15/01, από τις 09:00 έως τις 20:00 και Σάββατο 11/01, από τις 10:00 έως τις 14:00 | Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα, Αίθουσα Α. Χαΐτογλου

«Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ος αιώνας» | Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

Η έκθεση «Ταξίδι στη Θεσσαλονίκη. 17ος-20ός αιώνας» παρουσιάζει τους τρόπους με τους οποίους εντυπώθηκε η πόλη μας στις σκέψεις και τις καρδιές όσων την επισκέφτηκαν και διέμειναν σ’ αυτήν για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από τον 17ο αιώνα μέχρι και το πρώτο μισό του 20ού αιώνα.

Μπροστά στα μάτια τους και στα δικά μας ξεδιπλώνεται μια πόλη με πολλαπλές πραγματικότητες.

Η έκθεση στηρίζεται πρωταρχικά στο πλούσιο πρωτογενές αρχειακό υλικό του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης, κυρίως στις καρτ-ποστάλ και σε αδημοσίευτα έγγραφα από το Ιστορικό Δημοτικό Αρχείο και τις Ιδιωτικές του Συλλογές, τα οποία αποτελούν μοναδικές πηγές πληροφόρησης για όλα όσα παρατηρούσαν οι ταξιδιώτες, είτε τις αρχαιότητες της πόλης, είτε το σύγχρονο αστικό τοπίο, είτε τους ανθρώπους και τον καθημερινό τους βίο.

Δευτέρα 13/01, Τρίτη 14/01, Τετάρτη 15/01 και Παρασκευή 17/01, από τις 08:00-15:00 και Πέμπτη 16/01, από τις 08:00-20:00 | Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης

«Είμαστε όλοι φτιαγμένοι από αστέρια -Ψηφιακά μέσα και νέες τεχνολογίες στη σύγχρονη εικαστική πρακτική». » | MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αποθήκη Β1, Λιμάνι

H διαπίστωση ότι ο γήινος κόσμος αποτελείται από τα υλικά με τα οποία είναι φτιαγμένο το άγνωστο και αχανές διάστημα που τον περιβάλλει, βρίσκεται στο επίκεντρο της νέας έκθεσης.

Στην έκθεση συμμετέχουν αναγνωρισμένοι και ανερχόμενοι καλλιτέχνες, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με νέες παραγωγές και εικαστικές προτάσεις της τελευταίας δεκαετίας, καθώς και φοιτητές Σχολών και Τμημάτων Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών με ολοκληρωμένα έργα και έργα σε εξέλιξη, επίσης ως αποτέλεσμα της συνεργασίας του MOMus-Πειραματικού Κέντρου Τεχνών με φεστιβάλ, πολιτιστικούς οργανισμούς, εργαστήρια και καλλιτεχνικές πλατφόρμες –Video Art Miden, Ars Electronica, TILT platform– που προωθούν την ψηφιακή τέχνη και τα νέα μέσα.

Βίντεο προβολές με εργαλεία ΑΙ και στοιχεία 3D mapping projection, animation, ΑΙ και VR περιβάλλοντα, πολυμεσικές εγκαταστάσεις, ψηφιακές εκτυπώσεις, QR codes και ηχητικά έργα κατακλύζουν τον εκθεσιακό χώρο.

Διάρκεια έκθεσης έως 28 Φεβρουαρίου | MOMus Πειραματικό Κέντρο Τεχνών, Αποθήκη Β1, Λιμάνι

Έκθεση «Τα άνθη του καπνού» | Ισλαχανέ

Η έκθεση χαρακτικών που αναφέρεται στα καπνά συνοδεύεται από μία έκδοση ποιημάτων και μελετών σχετικά με το θέμα, όπως και με ένα βίντεο που συνδημιούργησε η εικαστικός με τον κινηματογραφιστή Γιάννη Φραγκούλη.

Τα χαρακτικά, οι φωτογραφίες, τα εικαστικά έργα και οι εγκαταστάσεις της εικαστικού Μαρίνας Προβατίδου έχουν την ρίζα τους στα βιώματά της από την σπορά, την συγκομιδή και την επεξεργασία των καπνών στην γενέτειρά της. Η δημιουργία των εικαστικών και η συγγραφή των ποιημάτων, από διάφορους ποιητές, ήταν μια παράλληλη δημιουργία. Το βιβλίο που εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Κυριακίδη, το 2024, περιλαμβάνει 41 ποιήματα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της δημιουργού των εικαστικών της έκθεσης, και μελέτες σχετικές με αυτή την έκθεση.

Παράλληλα η Μαρίνα Προβατίδου με τον κινηματογραφιστή Γιάννη Φραγκούλη δημιούργησαν μια βίντεο αρτ ταινία που δίνει μια άλλη διάσταση στην εικαστική και συγγραφική σύλληψη, χρησιμοποιώντας το αρχέτυπο της θεάς Δήμητρας για να εμπλακεί βιωματικά ο θεατής τόσο με την παραγωγή και επεξεργασία του καπνού όσο και με τις εικαστικές δημιουργίες που παρουσιάζονται σε αυτή την έκθεση. Η ταινία θα προβάλλεται, σε λούπα, στον εκθεσιακό χώρο, ενταγμένη στις υπόλοιπες δημιουργίες.

Διάρκεια Έκθεσης: Έως 31 Ιανουαρίου 2025

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα