Agenda

H Αναγέννηση της Στοάς Αγίου Μηνά

Τη διοργάνωση της 1ης Δημιουργικής Πλατφόρμας Πολιτισμού με την ονομασία «Stamp», από τις 12 έως τις 30 Ιουνίου 2015, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, μια δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης που στοχεύει στην εκμετάλλευση αναξιοποίητων αστικών χώρων της Θεσσαλονίκης, για την προώθηση ενός νέου πολιτιστικού – οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, και στην υποστήριξη της δημιουργικής οικονομίας της πόλης […]

Parallaxi
h-αναγέννηση-της-στοάς-αγίου-μηνά-41692
Parallaxi
img_1543.jpg

Τη διοργάνωση της 1ης Δημιουργικής Πλατφόρμας Πολιτισμού με την ονομασία «Stamp», από τις 12 έως τις 30 Ιουνίου 2015, ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο, μια δράση του Δήμου Θεσσαλονίκης που στοχεύει στην εκμετάλλευση αναξιοποίητων αστικών χώρων της Θεσσαλονίκης, για την προώθηση ενός νέου πολιτιστικού – οικονομικού μοντέλου ανάπτυξης, και στην υποστήριξη της δημιουργικής οικονομίας της πόλης μέσα από οργανωμένες δομές του πολιτισμού.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, από τις 15 έως τις 30 Ιουνίου 2015, ο Δήμος θα δώσει δωρεάν σε περίπου 15 ομάδες της πόλης τα καταστήματα της στοάς του Αγίου Μηνά, τα οποία παραχωρεί ο οργανισμός «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ». Οι ομάδες αυτές προέρχονται από το χώρο της γραφιστικής, της αρχιτεκτονικής, της τεχνολογίας, του ποδηλάτου, των ενδυμάτων και κοσμημάτων, με προοπτική να μετατραπεί η στοά σε έναν δημιουργικό χώρο ανοιχτής αγοράς (openmarket).

Κατά την περίοδο αυτή θα πραγματοποιηθούν στη στοά εκθέσεις, installations, παράλληλες δράσεις και διαδραστικά εργαστήρια με θέματα σχετικά με το σχεδιασμό comic, animation, arduino, βιβλιοδεσία, πλέξιμο μακραμέ, αναπαλαίωση επίπλων και ρούχων, δημιουργία κοσμημάτων. Τον καλλιτεχνικό σχεδιασμό, την επιμέλεια, την εγκατάσταση και τον συντονισμό των καλλιτεχνικών ομάδων θα αναλάβει η εταιρεία «ΜΑΚΕ». Οι επισκέπτες θα μπορούν να συμμετάσχουν στις δράσεις χωρίς οικονομική επιβάρυνση, ενώ τις ώρες μη λειτουργίας των καταστημάτων θα φιλοξενηθούν θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, καθώς και επιμορφωτικά σεμινάρια.

«Η διοργάνωση για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη της Δημιουργικής Πλατφόρμας Πολιτισμού “Stamp” μπορεί να σημάνει την απαρχή ενός καινούργιου μοντέλου αστικής ανάπτυξης και γόνιμης σχέσης πολιτισμού και νεανικής επιχειρηματικότητας», τόνισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Έλλη Χρυσίδου και πρόσθεσε: «Το συγκεκριμένο εγχείρημα μπορεί να εξελιχθεί σε θεσμό – οδηγό για ανάλογες πρωτοβουλίες σε πολλές άλλες αναξιοποίητες περιοχές της πόλης, μέσα από ανάλογη ανάδειξή τους σε κύτταρα “δημιουργικού πολιτισμού”, ώστε να ζωντανέψουν περιοχές και γειτονιές που έχουν πληγεί από την κρίση των τελευταίων ετών».

Το Stamp Festival πλαισιώνεται από μια κεντρική ιδέα, της νέας συνεργατικής οικονομίας. Για περίπου ένα μήνα, νέες και παλιές ομάδες της πόλης, με καινοτόμες και σύγχρονες ιδέες, έχουν την ευκαρία να βρεθούν σε ένα μέρος, να εργαστούν ομαδικά και να δημιουργήσουν εκείνη τη στιγμή μέσα από διάφορα workshops, στα οποία απλοί επισκέπτες θα μπορούν να λάβουν μέρος χωρίς κάποια οικονομική επιβάρυνση. Δίνεται βήμα σε ανθρώπους και ομάδες να προβάλουν το εργό τους έχοντας ως έδρα έναν συγκεκριμένο χώρο μέσα στο φεστιβάλ. Ο χώρος αυτός θα μοιράζεται σε ομάδες και θα λειτουργεί ως κατάστημα αποκτώντας έναν συνεργατικό χώρο, κάτι που λείπει από την πόλη και την χώρα μας γενικότερα. Το Stamp Festival θα αναγεννήσει την ιστορική στοά του Αγ. Μηνά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και θα της δώσει τον χαρακτήρα ενός Open Market. Εκθέσεις, installations, workshops και παράλληλες μουσικές εκδηλώσεις θα ζωντανέψουν τον όμορφο χώρο και θα δημιουργήσουν το κατάλληλο κλίμα για συζητήσεις και πραγματοποιήσιμες σκέψεις μέσα από το κοινό σημείο συνάντησης των ανθρώπων.

Το Opening Party του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 12 Ιουνίου, καθώς η Echovolt Records θα ντύσει μουσικά τη στοά του Αγίου Μηνά. Από τις 20.30 το βράδυ η στοά χρωματίζεται από τις μελωδικές επιλογές του TILT! και δίνει πνοή σε ένα μέρος που τις περισσότερες φορές περνά απαρατήρητο.

Η στοά του Αγίου Μηνά ετοιμάζεται να υποδεχθεί με ενα διαφορετικό και πρωτότυπο τρόπο τους ενοίκους της και να τους εκμυστηρευτεί ένα μυστικό για το υπόλοιπο διάστημα του Ιουνίου.

Ραντεβού λοιπόν την Παρασκεύη 12/6 στις 20.30 στην στοά του Αγίου Μηνά στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Περισσότερα: http://stampfestival.gr/

Δείτε όλα τα event του Stamp Festival ΕΔΩ

*12-30/6, Στοά του Αγίου Μηνά

Διαβάστε επίσης: Μια μέρα του ’43 στη Στοά του Αγίου Μηνά

και Ο Χάρτης της Πόλης: Οδός και στοά Αγίου Μηνά

Σχετικά Αρθρα
Σχετικά Αρθρα