Η καλύτερη ατζέντα για το Σαββατοκύριακο
Όσα μπορείς να κάνεις στην πόλη μέσα στο σαββατοκύριακο
Με άρωμα… γυναίκας, το design στο επίκεντρο, αλλά και σε αποκριάτικο κλίμα, η ατζέντα του σαββατοκύριακου είναι γεμάτη.
Δες όλα όσα μπορείς να κάνεις στην πόλη από σήμερα έως και την Κυριακή.
Thessaloniki Design Inspiration | Αγορά Μοδιάνο
Η Parallaxi γιορτάζει τα 35 χρόνια της ζωής της στη Θεσσαλονίκη και άρχισε μια σειρά από δράσεις και δημόσιες συζητήσεις γύρω από το σήμερα και το αύριο της πόλης.
Στρέφοντας το ενδιαφέρον στο δημιουργικό χώρο του Design, το οποίο αναδεικνύεται με τις δράσεις του «Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς» διαρκώς από το 2010, τόσο με πρωτοβουλίες, εκθέσεις και project στη Θεσσαλονίκη, όσο και στο εξωτερικό (Στουτγκάρδη, Στρασβούργο), καλούμε 8 δημιουργούς της Θεσσαλονίκης να δημιουργήσουν από ένα pop-up store. Ένα εφήμερο χώρο έκθεσης των δημιουργιών τους μέσα στην αναπλασμένη Αγορά Μοδιάνο, την πιο εμβληματική ανάπλαση που δημιουργήθηκε στη Θεσσαλονίκη εδώ και χρόνια, αλλάζοντας τον αέρα του ιστορικού της κέντρου.
Interior, Industrial, Fashion design, σε γενναίες δόσεις έμπνευσης, με τη σφραγίδα Θεσσαλονικιών δημιουργών που ζουν, εμπνέονται και εργάζονται στην πόλη.
Καθώς το design αποτελεί το καλύτερο εξαγώγιμο προϊόν της Θεσσαλονίκης τυγχάνοντας διεθνούς αναγνώρισης, σε μία εποχή κρίσης η soft power αποτελεί μονόδρομο για την κατάρτιση και την προώθηση του brand name της Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό. Μία ολόκληρη εβδομάδα, μια πόλη καλά κρυμμένη βγαίνει στην επιφάνεια.
Από τις 7/3 μέχρι τις 13/3, με καθημερινή λειτουργία των καταστημάτων από τις 12.00 το μεσημέρι μέχρι τις 18.00, στο ισόγειο της Αγοράς Μοδιάνο, τα επισκέψιμα pop up stores αποκαλύπτουν έναν κόσμο δημιουργίας και έμπνευσης.
Στο κλείσιμο της εβδομάδας, την Τετάρτη 13/3, στις 19.00 οι σχεδιαστές συζητούν στο πατάρι της Μοδιάνο με τους Γιώργο Τούλα και Χάρη Δημαρά για το τι σημαίνει να είσαι σχεδιαστής στη Θεσσαλονίκη σήμερα, ποιες είναι οι δυσκολίες, οι προοπτικές, οι δυνατότητες, η προβολή, τα υπέρ και τα κατά, το σπάσιμο των συνόρων, η παγκόσμια αγορά.
Στο Thessaloniki Design Inspiration συμμετέχουν οι:
ARTPECKERS
Η ομάδα Artpeckers με ιδρυτή τον Κίμωνα Γκολογκίνα σχεδιάζει με έμπνευση την ελληνική ιστορία και τη λαογραφία και κατασκευάζει αξεσουάρ, τσάντες και χρηστικά αντικείμενα, σε συνεργασία με εργαστήρια της Θεσσαλονίκης. Η φιλοσοφία της είναι να διατηρήσει και να διαδώσει τις ιστορίες της ελληνικής κουλτούρας και μυθολογίας σε όλο τον κόσμο μέσω του σχεδιασμού.
Θανάσης Μπάμπαλης
Ο Θανάσης Μπάμπαλης είναι σχεδιαστής προϊόντων και συσκευασιών, με πάνω από 20 χρόνια εμπειρίας στον βιομηχανικό σχεδιασμό, που τον θεωρεί μια σύνθεση της εικόνας-φόρμας, του συναισθήματος και της λειτουργικότητας, ένα συναίσθημα τυλιγμένο με σκοπό. Το μότο του είναι: «Η ισορροπία μεταξύ απλότητας, οικολογίας, χρηστικότητας, αλλά και διαχρονικότητας».
Γιώργος Μπόσνας
Ο Γιώργος Μπόσνας είναι βιομηχανικός σχεδιαστής επίπλων και αντικειμένων. Το μότο του είναι: «Από την ανάγκη στην λύση, από την ιδέα στην παραγωγή, από τον σχεδιασμό στην αγορά».
Γιώργος Γιαννικόπουλος Aemos Design+Engineering
Ο Γιώργος Γιαννικόπουλος είναι αρχιτέκτονας, επικεφαλής του στούντιο Aemos Design+Engineering που εξειδικεύεται στο σχεδιασμό βιομηχανικών προϊόντων. Το μότο του είναι: «Design είναι ο μετασχηματισμός των ονείρων σε καθημερινά αντικείμενα».
ANCIENTKALLOS
Οι αδελφές Λαμπρινή και Στέλλα Σταύρου δημιούργησαν το Ancient Kallos, ένα Lifestyle brand εμπνευσμένο από την αρχαία μυθολογία και την ελληνική λαογραφία. Το μότο τους είναι: «A creative journey experienced through the whiffs that high summer breathes into our lives and inevitably into our wardrobe».
157+173 designers
Ο Μπάμπης Παπανικολάου μέσα από το studio Aρχιτεκτονικής & Product Design 157+173 designers παρέχει υπηρεσίες αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και σχεδιασμού προϊόντων. Το μοτό του είναι: «We are 157+173 designers/we are genuine / we are playful / we are fine.
LASKARINACOLLECTION Η Ειρήνη Αραμπατζίδου είναι σχεδιάστρια και δημιουργός του Laskarina Collection. Mε τα προϊόντα της συνδέει την παράδοση με την σύγχρονη αισθητική.Το μότο της είναι: «Δεν είναι ποτέ αργά για ένα νέο όνειρο».
Studio T – Θανάσης Τσαμπούκας
Ο βραβευμένος γραφίστας Θανάσης Τσαμπούκας δημιούργησε το «Studio T», παρουσιάζει το project Kassandra Tales, που αποτελεί κομμάτι του «Project greek tales». Έχει μότο: «We seek meaning in design that will shape the future».
Θέατρο
Αποκριά με μαγεμένα κομφετί | Metropolitan Urban Theater
Μετά από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε «Η Παναγία των Παρισίων», η Παιδική Σκηνή Θεσσαλονίκης επιστρέφει στο θέατρο Metropolitan, με ένα διαφορετικό, διαδραστικό αποκριάτικο show για όλη την οικογένεια!
Τρεις ηθοποιοί-ανιματέρ, ο Στέλιος Ζαφειρίου, η Ελένη Βουγιατζή και η Δήμητρα Γκουντιού, μεταμορφώνονται επί σκηνής στους αγαπημένους ήρωες του J.M. Barrie, Πίτερ Παν, Γουέντι και Τίνκερμπελ, προσκαλώντας τα παιδιά να βρουν τα μαγεμένα κομφετί που έκλεψε ο Κάπτεν Χουκ, ώστε όλοι μαζί να γυρίσουν στη Χώρα του Ποτέ: μια χώρα χωρίς οθόνες, στην οποία «βασιλεύουν» η αθωότητα, η ξεγνοιασιά και, πάνω απ’ όλα, το παιχνίδι!
Αντλώντας έμπνευση από τη διαχρονική ιστορία του Πίτερ Παν, η «Αποκριά με μαγεμένα κομφετί» είναι μια ξέφρενη αποκριάτικη γιορτή για μικρούς και μεγάλους «μασκαράδες», γεμάτη χορό, τραγούδι, διαδραστικά παιχνίδια, μαγεία και φαντασία. Φορέστε τις αποκριάτικες στολές σας και την καλύτερη διάθεσή σας και ελάτε να διασκεδάσουμε μακριά από τηλεοράσεις, υπολογιστές, τάμπλετ και κινητά!
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Χώρος: Metropolitan: The Urban Theater, Βασ. Όλγας 65 & Φλέμινγκ 2, Θεσσαλονίκη | Ημέρες & ώρες παραστάσεων: 9 έως 24 Μαρτίου, κάθε Σάββατο στις 18:00 και Κυριακή στις 11:30 | Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ Γενική Είσοδος | Αγορά εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/apokria-me-magemena-komfeti/ & καθημερινά από το ταμείο του θεάτρου | Τηλέφωνο κρατήσεων: 2311 284 773 | Parking: Ιδιωτικοί χώροι parking πλησίον του θεάτρου | Σας ενδιαφέρει: Το θέατρο Metropolitan είναι προσβάσιμο σε αναπηρικά αμαξίδια – Δεν επιτρέπεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη του show.
DALIDA – ΤΡΑΓΟΥΔΩΝΤΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ | Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Η παράσταση που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές, ενθουσίασε και συγκίνησε το κοινό, αποτελεί μια συναρπαστική αφήγηση της ζωής και της καριέρας της Dalida, μιας μοναδικής προσωπικότητας που άφησε το σημάδι της στη γαλλική, αλλά και την παγκόσμια μουσική σκηνή. Η Dalida ήταν μια μυθική ντίβα, μια μοναδική περφόρμερ, μια συγκλονιστική ερμηνεύτρια, ο ορισμός της femme fatale, μια επιτυχημένη, αισθησιακή και φωτεινή προσωπικότητα. Από την άλλη, η Yolanda Christina Gigliotti ήταν μια γυναίκα τραυματισμένη, σκοτεινή, μοναχική, που κινήθηκε σε όλη της τη ζωή από το φως στο σκοτάδι και έζησε μέσα στις τραγικές αντιφάσεις της. Η Ελληνογαλλίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Εύα Κοτανίδη συστήνει ξανά στο κοινό την εμβληματική ερμηνεύτρια που πούλησε εκατομμύρια δίσκους τραγουδώντας σε πάνω από 7 γλώσσες, που έκανε εκατομμύρια κόσμου να τη λατρέψουν ανά την υφήλιο και άφησε έντονο το στίγμα της στη chanson française, αλλά και την pop διεθνή σκηνή της εποχής.
Κείμενα: Εύα Κοτανίδη με τη συμβολή της Ευσταθίας Ματζούφα | Σκηνοθεσία: Νεκταρία Γιαννουδάκη | Τραγούδι- Ηθοποιός: Εύα Κοτανίδη | Πιάνο: Παντελής Μπενετάτος
Βοηθός Σκηνοθέτη: Χριστιάννα Μαριόλη | Βοηθός Σκηνοθέτη: Πάνος Κούλης | Κείμενα: Εύα Κοτανίδη με τη συμβολή της Ευσταθίας Μαντζούφα | Ενδυματολόγος – Σκηνογράφος: Βασιλική Σύρμα | Χορογράφος: Άννα Αθανασιάδη | Φωτισμοί: Μελίνα Μάσχα | Video παράστασης: Κλεοπάτρα Κοραή | Μουσική επιμέλεια: Νίκος Ασημάκης Music Art Lab
Σάββατο 9 Μαρτίου | 20:30 | Αίθουσα Αιμίλιος Ριάδης
Οι Ληστές | Βασιλικό Θέατρο
«Οι ληστές», το πρώτο θεατρικό έργο του Φρήντριχ Σίλλερ, του μεγάλου ρομαντικού ποιητή της γερμανικής λογοτεχνίας, θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο, μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Ακύλλα Καραζήση. H εξαιρετικά ενδιαφέρουσα παραγωγή που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, βρίσκεται αυτό το διάστημα σε εντατικό ρυθμό προβών. Πρεμιέρα: Πέμπτη 22/02/2024, στις 21.00.
«Οι Ληστές» είναι ένα έργο -σταθμός στην παγκόσμια δραματουργία, ένα κείμενο- σκάνδαλο, όπως χαρακτηρίστηκε, την εποχή που γράφτηκε – στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα-, ένα «επαναστατικό παραμύθι» που αντανακλά το ξέσπασμα της οργής για την κοινωνική αδικία και ανισότητα. Το έργο, μέσα από τις πολιτικές αναφορές του, μας προκαλεί να αναμετρηθούμε με τους προβληματισμούς του σε κάθε εποχή, καθώς τα θέματα που θίγει, όπως, η σύγκρουση της λογικής με το συναίσθημα, η ασυμμετρία ισχύος μέσα στην κοινωνία, η σχέση του νόμου με την ελευθερία, ισχύουν πάντα.
Λίγα λόγια για το έργο
Ο Φραντς Μορ, ο μικρότερος γιος του Μαξιμίλιαν Μορ, είναι ένας αδίστακτος ευγενής που επιθυμεί να καταχραστεί τα δικαιώματα του μεγαλύτερου αδελφού του, Καρλ, συκοφαντώντας τον στον πατέρα τους, με πλαστά στοιχεία και ανυπόστατες κατηγορίες. Ο χαρισματικός Καρ, ο αγαπημένος γιος του γέρου Μορ, με την ελεύθερη φύση και την επαναστατική του ιδιοσυγκρασία, πληροφορείται από τον αδελφό του ότι ο πατέρας του τον αποδιώχνει. Απελπισμένος από την εξέλιξη αυτή συγκεντρώνει μια ομάδα ληστών και αποφασίζει να ζήσει εκτός νόμου στο δάσος. Μέχρι που μαθαίνει την προδοσία του αδελφού του και αποφασίζει να πάρει εκδίκηση.
Οι Ληστές (Die Räuber) παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 1782 στο Εθνικό Θέατρο του Μάνχαϊμ και σημείωσαν πρωτοφανή επιτυχία. Ακολούθησαν αναδημοσιεύσεις, απομιμήσεις, μεταφράσεις ενώ κορυφαίοι μεταγενέστεροι συγγραφείς και θεωρητικοί εμπνεύστηκαν από το έργο ή ασχολήθηκαν με αυτό. Ως ένα αντιπροσωπευτικό κείμενο του κινήματος της Θύελλας και Ορμής, οι Ληστές μετουσιώνουν σε τέχνη τις επαναστατικές ιδέες ενάντια στην εξουσία και τον αυταρχισμό.
Ο Φρήντριχ Σίλλερ αντλεί στοιχεία από τον ώριμο κλασικισμό, ενσωματώνοντας το κίνημα του ρομαντισμού σε ένα έργο που διακηρύσσει την ελευθερία ενάντια στην τυραννία και που κινείται διαλεκτικά μεταξύ ατομισμού και κοινωνίας, ρεαλισμού και μεταφυσικής, ηθικής και αλαζονείας, ιδεαλισμού και μηδενισμού, ιδιοφυίας και εγκλήματος, τάξης και επανάστασης, προσωπικής ελευθερίας και νόμου.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ
Οι Ληστές είναι το πρώτο έργο του Schiller και ίσως το λιγότερο γερμανικό. Το έγραψε όταν ήταν 19 χρονών. Στο πρωτόλειο αυτό́ έργο του συνδυάζει το κλασικό μοτίβο της οικογενειακής τραγωδίας με το άλλο μεγάλο δράμα των νεότερων χρονών: την Επανάσταση. Πέρα από το πρώτο επίπεδο της πλοκής, δηλαδή την αντίθεση δυο αδελφών που φτάνει στα άκρα με όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά: ραδιουργίες, συκοφαντίες, εξαπατήσεις κλπ., το κύριο και ουσιαστικό θέμα του έργου είναι η εξέγερση που γεννιέται μέσα από μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πορεία ωρίμανσης του ενός από τα δύο αδέλφια, του ασώτου υιού, του περίφημου Karl von Moor. Παρακολουθούμε την σταδιακή εξέλιξή του από έναν ελευθεριακό τρόπο ζωής ως την βίαιη αποκοπή των σχέσεων του με κάθε μορφή εξουσίας. Από την μια ο πύργος, το σπίτι, όπου κατοικεί ο πατέρας, ο ραδιούργος αδελφός Franz Moor και η μνηστή του απόντος αδελφού κι από την άλλη το δάσος, σκοτεινό και μυστηριώδες, καταφύγιο των Ληστών, μιας ετερόκλητης ομάδας ιδεολόγων Ιακωβίνων, τυχοδιωκτών και κοινών κακοποιών. Ο «πολιτισμός», το κάστρο, η πόλη και, έξω απ΄ τα τείχη, η «αγριότητα», το δάσος, το άλλο. Εκτός από τον πλούτο των στοχασμών του Διαφωτισμού, που ξεχειλίζει από το σιλλερικο κείμενο, είναι αδύνατον να μην διακρίνει κανείς την αντιστοιχία με το σήμερα: την ίδια αντίφαση τότε και τώρα μέσα στην καρδιά της σκέψης του Διαφωτισμού: Την παθολογική πολυπλοκότητα των οικογενειακών σχέσεων, και τη μελαγχολία της Επανάστασης. Η παράσταση κινείται σε δύο χρονικά επίπεδα του τότε και του τώρα. Τον χρόνο του έργου, τον χρόνο του τότε και τον χρόνο του σήμερα, τον χρόνο δηλαδή των ηθοποιών και των θεατών. Το Θέατρο είναι έτσι κι αλλιώς ένας σύνθετος και (ακόμη) γοητευτικός αναχρονισμός.
ΥΓ: Αναχρονισμός: 1.Το ακούσιο ή εκούσιο λάθος σε χρονολόγηση , χρονικό εντοπισμό γεγονότος. 2.Η σκόπιμη παρουσίαση ή απόδοση γεγονότων με χρησιμοποίηση πολιτισμικών στοιχείων διαφορετικής, κυρίως μεταγενέστερης εποχής. 3.Η εμμονή σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις. (από το Λεξικό Μπαμπινιώτη) «Δε χρειάζεται να σου πω ότι το θέατρο ζει από́ τον αναχρονισμό.» H. Müller (γράμμα στον D. Gotschef)
Ακύλλας Καραζήσης
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Μετάφραση: Γιώργος Δεπάστας | Σκηνοθεσία: Ακύλλας Καραζήσης | Σκηνικά: Μαρία Πανουργιά | Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη | Μουσική σύνθεση: Λόλα Τότσιου | Επιμέλεια Ομαδικής Κίνησης: Ηλέκτρα Καρτάνου | Φωτισμοί: Μαριέττα Παυλάκη | Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρα Τσικάρα | Βοηθός Σκηνογράφου & Ενδυματολόγου: Σόνια Καϊτατζή | Βοηθός Σκηνογράφου: Σοφία Θεοδωράκη | Οργάνωση Παραγωγής: Μαριλύ Βεντούρη | Φωτογραφίες: Mike Rafail (That Long Black Cloud) | *Βοηθός σκηνοθέτη στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης: Άννα Ρίζου | Βοηθός ενδυματολόγου/ σκηνογράφου στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης: Μαρία Ωρολογά
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Ληστές (Σβάιτσερ, Ρόλλερ, Σούφτερλε, Γκριμ): Χαρά Γιώτα, Κωστής Καπελλίδης, Φαμπρίτσιο Μούτσο, Γιάννης Σύριος | Σπήγκελμπεργκ: Χρίστος Νταρακτσής, Φωτεινή Τιμοθέου | Μαξιμίλιαν φον Μορ: Έφη Σταμούλη | Φραντς φον Μορ: Γιάννης Τσεμπερλίδης | Καρλ φον Μορ: Γιώργος Κολοβός | Αμάλια: Ρεβέκκα Τσιλιγκαρίδου | Χέρμαν: Μάρα Τσικάρα | Μπαλαντέρ (Περιπλανώμενη): Ηλέκτρα Καρτάνου | Το παιδί (Μαργαρίτα): Λωξάνδρα Λούκας
Μουσικοί επί σκηνής: Αλίκη Μάρδα (βιολοντσέλο) | Κατερίνα Ταντανόζη (τρομπέτα)
*Το τραγούδι της Αμάλια είναι αποτέλεσμα αυτοσχεδιασμού πάνω σε ένα κέλτικο σκοπό.
‘Ωρες παραστάσεων
Τετάρτη: 19.00 | Πέμπτη- Παρασκευή: 21.00 | Σάββατο: 18.00 & 21.00 | Κυριακή: 19.00
Πληροφορίες
Βασιλικό Θέατρο (Πλατεία Λευκού Πύργου) | Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 | Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ | Ωράριο Ταμείων: Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30, Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30, Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:30 – 15:30 για την Τρίτη και 8.30 – 21:30 για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή), Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Τετάρτη στις 19.00: Γενική είσοδος: 13€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο:11€ (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών) | Φοιτητικό – Μαθητικό: 9€
Πέμπτη (λαϊκή) για όλα τα θέατρα στις 21:00: Γενική είσοδος: 11€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 9€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, Πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)
Παρασκευή & Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00: Ζώνες Θεάτρου με διαβάθμιση στις τιμές των εισιτηρίων 21€, 18€, 15€, 13€ και περιορισμένος αριθμός θέσεων 7€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 12€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, Πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)
Σάββατο στις 18:00: Γενική είσοδος: 13€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 11€ (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών) | Φοιτητικό- Μαθητικό: 9€
Ειδικές τιμές
Απαιτείται η αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά. Κατά τις ημέρες Παρασκευή στις 21:00, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00 στις μεγάλες σκηνές οι ειδικές τιμές ισχύουν για τις επιλεγμένες θέσεις των 13€
ΑΜΕΑ: Δωρεάν | Μέλη του Συλ. Υπαλ. Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος: 5€
Ατέλειες: Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μεγάλες σκηνές (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Βασιλικό & Θέατρο Μονής Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) & 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μικρές σκηνές (Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου & Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. | Κατόπιν εξαντλήσεως των θέσεων, τιμή εισιτήριου 5€ | Ισχύουν ατέλειες: ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Κινηματογράφου ΑΠΘ, Σκηνοθετών.
Ανέργων: Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μεγάλες σκηνές (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Βασιλικό & Θέατρο Μονής Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) & 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μικρές σκηνές (Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου & Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Κατόπιν εξαντλήσεως των θέσεων, τιμή εισιτηρίου 5€
Φοιτητικό: από 3 έως 6 άτομα, τιμή 7€ / άτομο. Άνω των 10 ατόμων, τιμή 5€ / άτομο. | «Εισιτήριο της παρέας»: Για παρέα 3 ατόμων τιμή 25€ στο σύνολο και για παρέα 4 ατόμων τιμή 30€ στο σύνολο.
Ομαδικά Oμαδικό Εισιτήριο: 7 ευρώ (για 10 άτομα ισχύει για Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο απόγευμα – από 20 άτομα και πάνω για Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή) | Ομαδικό Μαθητικό Εσιτήριο για τις απογευματινές και βραδινές παραστάσεις: 6€ | Ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων): 2315 200 011 & 2315 200 012
«Προσδοκώ» | Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Προσδοκώ, το νέο έργο του Γιώργου Βέλτσου (με τρεις παρεμβάσεις της Ευγενίας Βάγια) θα παρουσιαστεί στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία Σοφίας Καρακάντζα και μουσική Δημήτρη Καμαρωτού. Η πρεμιέρα της νέας παραγωγής του ΚΘΒΕ, θα δοθεί το Σάββατο 17/02/2024, στις 21:00.
Το Προσδοκώ είναι ένα νέο έργο για τη μνήμη, τον θάνατο και την αθανασία, ένας επικήδειος για το θέατρο, όπως το ξέρουμε μέχρι τώρα, αλλά και για την Ιστορία. Πρόκειται για ένα παιγνίδι ανταγωνισμού και επικράτησης ανάμεσα στους νεκρούς και τους ζωντανούς. Οι νεκροί καταλαμβάνουν πολύ χώρο και οι ζωντανοί εκδικούνται συρρικνώνοντας τις ιστορικές μνήμες σε ξέφτια από παλιές ρεκλάμες και απόηχους συνθημάτων. Οι μνημειώδεις φιγούρες της μεταπολίτευσης, αποκαθηλώνονται και αποσυνδέονται από την ουσία της πράξης τους. Ο θρήνος αναδύεται από τον κλαυσίγελο, το πολιτικό αποκτά καινούργιο νόημα καθώς συνδέεται με την καθημερινή αίσθηση της απώλειας, που συνεχώς γιγαντώνεται. Σε αυτόν τον αγώνα ανάμεσα στα ξέφτια της μνήμης και τον θρήνο πάνω από το κενό, που δημιουργεί η απώλεια, ποιος θα βγει νικητής;
“Εγώ δεν είμαι τίποτα. Είμαι ο αδύναμος. Θέλω να ζήσω εγώ όπως οι άλλοι Έλληνες. Μ’ακούτε; Να ζήσω” (Γιώργος Bέλτσος)
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ – ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ
Στην πόλη που σπούδασα, που είδα τις πρώτες παρατάσεις στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, που παρακολούθησα στον «Αλέξανδρο» τις ταινίες που πρότεινε ο Παύλος Ζάννας, συναναστράφηκα τον Μανόλη Αναγνωστάκη και τον Αλέξη Ασλάνογλου, τσακώθηκα στο Ντορέ με τον Δ. Μαρωνίτη (και συμφιλιώθηκα), άκουσα στην «Τέχνη» τον Λίνο Πολίτη να αναλύει τον Σεφέρη, ξενύχτισα στα πατσατζίδικα της Εγνατίας, παντρεύτηκα στον Όσιο Δαυίδ, έζησα, παρακολούθησα δύο παραστάσεις έργων μου από το ΚΘΒΕ που με τίμησε, αφιερώνω το Προσδοκώ, που θα το δω στα μαρμάρινα σκαλιά του εμβληματικού Θεάτρου της πόλης, μετά από πρόσκληση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Αστέριου Πελτέκη, σκηνοθετημένο από ένα «παιδί της πόλης του θεάτρου», τη Σοφία Καρακάντζα και με τη μουσική του μοναδικού Δημήτρη Καμαρωτού που με συνδέει παλιά φιλία.
Την άποψή μου για το θέατρο κατέθεσα σ’ ένα κείμενο που επιλογίζει την Αυτοκρατορία και που εκδόθηκε μαζί με το θεατρικό έργο από τις εκδόσεις Νεφέλη:
Έγραψα την Αυτοκρατορία μέσα στο αδιέξοδο του χρόνου. Την είδα πρώτα μέσα στους χρόνους των ρημάτων, δηλαδή μέσα από την ακριβολόγο ιδιότητα της γραμματικής, που διατυπώνει στα ρήματα, στις εγκλίσεις τους και τις φωνές, όλη την παλλόμενη αγωνία ενός σώματος, όταν υποφέρει το τέλος του χρόνου, και, επειδή μιλά, γερνά αναζωογονούμενο.
Μη έχοντας δική μου γλώσσα άλλη παρά των μεγάλων δραματουργών, προβλέποντας το αδιέξοδο λόγω της γραφής των άλλων, αναγνωρίζοντας συγχρόνως στην ποίηση τη διαβατήρια συνθήκη προς το θέατρο, γνωρίζοντας επίσης πως και η συνθήκη αυτή δεν είναι ικανή για να φανεί το θεατρικό έργο στη σκηνή, έγραψα την Αυτοκρατορία μέσα στον κυκεώνα του να γράφεις ό,τι δεν μπορείς να γράψεις και παρά ταύτα να το επιτελείς. Έγραψα με την αδυναμία να γράψω, αναγνωρίζοντας όμως στην αδυναμία δύναμη. (…) Υπέθεσα πως μία θεατρική γλώσσα δεν αρκεί και ό,τι αρκεί, προκειμένου να παιχτεί στο θέατρο, είναι η γλώσσα του άλλου οικειοποιημένη από τον εαυτό, εστραμμένη στον εαυτό, διεστραμμένη, έτσι ώστε να αποδίδει το αδιέξοδο τού να γράφει κανείς θέατρο, όταν το θέατρο, όπως το γνωρίζαμε, εξαντλείται. Επακόλουθο; Το θέατρο που παίζεται εξαντλημένο, να παρουσιάζεται ως υπόλοιπο του θεάτρου σε μια κοινωνία-υπόλοιπο.
Ακολούθησα λοιπόν την προτροπή του Μπένγιαμιν στις Συνομιλίες του με τον Μπρεχτ: «Αυτοί για τους οποίους η ζωή έχει μεταμορφωθεί σε γραφή, δεν μπορούν να διαβάσουν αυτή τη γραφή παρά μόνο προς τα πίσω». Ανέπλευσα τον ποταμό: από την ιλαροτραγική γραφή του Μπέκετ στην τραγωδία.
Ήταν επόμενο να γράψω μέσα σ’ έναν τετελεσμένο μέλλοντα, εισάγοντας το συντελεσμένο στον μονίμως ανοιχτό τρόπο της γλώσσας, την εξαιρετική της μεταβλητότητα, την ακρίβεια των διατυπώσεών της, αλλά συγχρόνως και τη σκοτεινή της διαφάνεια. Είπα: «Όταν θα έχω δείξει το έργο μου συντελεσμένο, θα έχω τελειώσει». Και το είπα γιατί ξέρω πως η αδικαιολόγητη βιασύνη μου ως προς αυτόν για τον οποίο όλοι είμαστε προορισμένοι, δεν θα μπορούσε να καταλήξει σε τίποτε άλλο από μια διαπιστωτική δήλωση θανάτου στο ληξιαρχείο του δραματολογίου: «Με αυτό το έργο τελείωσα».
Αλλά δεν είναι έτσι. Αρχίζω από αυτό το έργο, διότι η επανάληψη επιφυλάσσεται να περιπλέξει και πάλι τα πράγματα εξαρχής. (…) Ένα θέατρο όμως που δεσπόζει τόσο του συγγραφέα του όσο και του σκηνοθέτη του. Που ελέγχει όλα τα παρακολουθήματα της ταυτιστικής λογικής, οτιδήποτε αποκαθιστά την ταυτότητα για να θεραπεύσει υποτίθεται την κρίση της ταυτότητας. Δεν ξέρω αν είναι καν θέατρο. Γνωρίζω όμως πως δεν θα υπάρξει αναδιπλασιασμός της ζωής χωρίς αυτό. Δεν θα προκύψει πιθανόν και ευχαρίστηση λόγω της εκλυόμενης δυσφορίας, αντιστρόφως ανάλογης της «δυσφορίας μέσα στον πολιτισμό». Ένα θέατρο επιτέλους δυσάρεστο τι θα ήταν; Η θεατρικότητά του θα κατέληγε στη μοναξιά του προθαλάμου της σκηνής. Γιώργος Βέλτσος
ΣΚΗΝΟΘΕΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Γιώργος Βέλτσος για άλλη μια φορά θέτει ένα ζήτημα κυρίαρχο και πολιτικό για την κοινωνία. Συζητά την έννοια του θανάτου πολιτικά. Ο θάνατος έχει απεκδυθεί την προνομιακή θέση που είχε στο παρελθόν, δηλαδή ως συλλογική τελετουργία των Ιερατείων. Ο Θάνατος ως μέγας τελετάρχης της ζωής αποσύρεται από την συλλογική πρακτική και μόνο ως τελετουργία αφορά το φαινόμενο της εξουσίας. Σήμερα ο αναμενόμενος θάνατος, ο προβλεπόμενος, ο αποκαλούμενος φυσικός δεν έχει το νόημα της συλλογικότητας είναι άνευ κοινωνικής σημασίας και υποταγμένος στον νόμο. Ο μόνος καλός θάνατος, ο φυσικός, έχει να κάνει με την αθανασία -την πολιτικά αποκαθηλωμένη αθανασία-έχει να κάνει με την συλλογική μνήμη. Το ερώτημα όμως είναι ποια μνήμη, την θεσμική που μας αποδίδεται από την Ιστορία, ή τα θραύσματα της μνήμης σε μια περίοδο μόνο ατομικών συνειδήσεων.
Για εκείνον το «προσδοκώ» δεν αναφέρεται στην ανάσταση νεκρών αλλά ζωντανών μέσα από μια πολιτική πράξη αναγνώρισης του θανάτου. Η επίγνωση της θνητότητας μόνο μέσα από το θέατρο μπορεί να αποτελέσει τελετή και πολιτική πράξη μιας και δεν αφαιρεί τον θανόντα από το συνολικό άθροισμα, αντιθέτως τον κάνει simulacrum, μέσα από την θεατρική πράξη της κατασκευής μια μορφής συλλογικής μνήμης. Η γνώση λοιπόν της θνητότητας είναι η απώτατη συνθήκη της πολιτισμικής δημιουργίας. Η πολιτισμικά επικυρωμένη απόδοση της θνητότητας στη σκηνική πράξη φτιάχνει τις προϋποθέσεις μιας συλλογικότητας που υπερβαίνει τη ζωή.
Η παράσταση η οποία οργανώνεται γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την ανακουφιστική χειρονομία της θεατρικής σύμβασης. Στην παράσταση ο μέγας τελετάρχης γίνεται το κείμενο για τον θάνατο. Μέσω του κειμένου επεκτείνεται η διάρκεια της ζωής, αναβάλλεται η στιγμή του θανάτου. Συζητώντας για τον θάνατο, συζητάμε για μια κοινή εμπειρία, μοιραζόμαστε θραύσματα μνήμης και τα κοινο-ποιούμε. Πράττουμε ως ζωντανοί ενώ είμαστε νεκροί. Οι μίμοι της ζωής δεν μιμούνται τις μεγάλες χειρονομίες, αλλά την πολύτιμη πράξη του καθημερινού βίου του μικρού ανθρώπου. Τα συμβάντα, οι ρόλοι και όλες οι συμβάσεις του θεάτρου αφαιρούνται, δημιουργείται ωστόσο ένας ιστός σκηνικών «γεγονότων» που θα αποτελέσουν κοινή εμπειρία με το κοινό. Έτσι προδοκώ… Σοφία Καρακάντζα
Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00 | Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00 | Σάββατο: 18:00 & 21:00 \ Κυριακή: 19:00 | Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 | Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ | Ωράριο Ταμείων: Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 \ Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:30 – 15:30 για την Τρίτη και 8.30 – 21:30 για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) | Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό.
Τιμές εισιτηρίων
Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00:Γενική είσοδος: 13€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 9€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, Πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών) | Πέμπτη (λαϊκή) στις 21:00 και Σάββατο στις 18:00: Γενική είσοδος: 11€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 9€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, Πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών) | Ομαδικό Εισιτήριο: 7 ευρώ (για 10 άτομα ισχύει για | Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο απόγευμα – από 20 άτομα και πάνω για Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή). Για το ομαδικό εισιτήριο είναι απαραίτητη η προαγορά των εισιτηρίων, κατόπιν τηλεφωνικής κράτησης (Δευτέρα – Παρασκευή, πρωινές ώρες τηλ.: 2315200012) Μέλη του Συλ. Υπαλ. Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος: 5€ | Ατέλειες: Δωρεάν 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης. Κατόπιν εξαντλήσεως των θέσεων, τιμή εισιτήριου 5€. Ισχύουν ατέλειες: ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Σκηνοθετών. Άνεργοι: Δωρεάν 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης. Κατόπιν εξαντλήσεως των θέσεων, τιμή εισιτήριου 5€ | Φοιτητικό: από 3 έως 6 άτομα, τιμή 7€ / άτομο. Άνω των 10 ατόμων, τιμή 5€ / άτομο. | «Εισιτήριο της παρέας»: Για παρέα 3 ατόμων τιμή 25€ στο σύνολο και για παρέα 4 ατόμων τιμή 30€ στο σύνολο.
Loyalty Club Οι κάτοχοι των καρτών του Loyalty Club του ΚΘΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια. | Loyalty Card ΑΠΛΗ:120€, Loyalty Card EXTRA: 230€, Loyalty Card VIP: 350€ | Αναζητήστε το ηλεκτρονικά ή στα ταμεία του ΚΘΒΕ
Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ | Θέατρο Τ
Το Θέατρο Τ υποδέχεται τη νέα χρονιά με ένα έργο-ορόσημο της παγκόσμιας πεζογραφίας που διερευνά ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο θέμα: την επινόηση ενός άλλου «εγώ» με σκοπό τη διαφυγή από μια αδιέξοδη ζωή. Από τις 19 Ιανουαρίου, «Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ» του νομπελίστα Λουίτζι Πιραντέλλο, σε διασκευή Γλυκερίας Καλαϊτζή και σκηνοθεσία Σωτήρη Ρουμελιώτη, έρχεται να μας αφηγηθεί την ιστορία του, την ιστορία ενός αντι-ήρωα που, στην προσπάθειά του να γίνει κάποιος «άλλος», κατέληξε να είναι ο «κανένας». Γεννημένος και μεγαλωμένος σε μια επαρχιακή πόλη της Ιταλίας, ο Ματία Πασκάλ ζει ανέμελα και ανεύθυνα μέχρι τη στιγμή που η οικογένειά του οδηγείται στην οικονομική καταστροφή και ο ίδιος αναγκάζεται να κάνει έναν γάμο συμφέροντος για να σωθεί. Έχοντας χάσει την περιουσία του, τον σεβασμό της τοπικής κοινωνίας και τις νεογέννητες κόρες του, αναζητά έναν τρόπο για να ξεφύγει από τον εαυτό του και τη μίζερη ζωή του. Και χάρη στην τύχη και μια μοιραία σύμπτωση, τα καταφέρνει: αλλάζει όνομα, εφευρίσκει ένα φανταστικό παρελθόν και κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Μπορεί, όμως, ένα ψεύτικο «εγώ» να δώσει σε έναν άνθρωπο την ελευθερία του; Στη νέα παραγωγή του Θεάτρου Τ, ο Σωτήρης Ρουμελιώτης, μαζί με μια ομάδα ταλαντούχων νέων ηθοποιών, διεισδύει στην ανάγκη του ανθρώπου να κυνηγά άπιαστα όνειρα, μέσα από μια ατμοσφαιρική και περιπετειώδη παράσταση με καταιγιστικό ρυθμό, άλλοτε ξεκαρδιστική και άλλοτε τραγική όπως η ζωή μας.
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ Κείμενο: Λουίτζι Πιραντέλλο | Διασκευή: Γλυκερία Καλαϊτζή, Σωτήρης Ρουμελιώτης | Σκηνοθεσία / Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης | Σκηνικά: Ευαγγελία Κιρκινέ | Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου | Πρωτότυπη μουσική / Ηχητικός σχεδιασμός: Γιώργος Χρυσικός | Φιλική συμμετοχή: Αλέξης Βουτουρής (βιολί) | Video παράστασης & Trailer: Παναγιώτης Κουντουράς | Φωτογραφίες: Χρήστος Κυριαζίδης | Γραφιστικός σχεδιασμός: Βίκτωρ Γκουντάρας – Studio Hervik | Υπεύθυνη προβολής: Λία Κεσοπούλου | Παραγωγή: Θέατρο Τ | Η παράσταση «Ο μακαρίτης Ματία Πασκάλ» πραγματοποιείται με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Επί σκηνής (με αλφαβητική σειρά): Θάνος Διμηνάς | Ιωάννης Καμπούρης | Πάνος Κεφαλούρος | Ανδρομάχη Μπάρδη | Βάσια Τσιαούση
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ Χώρος: Θέατρο Τ, Αλεξάνδρου Φλέμινγκ 16, Θεσσαλονίκη | Παραστάσεις: Έως 10 Μαρτίου 2024, κάθε Παρασκευή στις 21:15, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 19:00 | Διάρκεια: 105’ (χωρίς διάλειμμα) | Τιμές εισιτηρίων: 15€ κανονικό | 12€ φοιτητών & άνω των 65 | 10€ ανέργων, ΑμεΑ & πολυτέκνων | Κάθε Παρασκευή Γενική Είσοδος 10€ | Ατέλειες κάθε Κυριακή, με σειρά προτεραιότητας και εφόσον υπάρχει διαθεσιμότητα | Early bird εισιτήρια με 9€, από 3 έως 8 Ιανουαρίου 2024 | Προπώληση εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/o-makaritis-matia-paskal-louitzipirantello/ | Πληροφορίες / Κρατήσεις: 2310 854 333 | Parking: Ιδιωτικός χώρος parking ακριβώς δίπλα από το Θέατρο Τ. Τιμές: 3€ η πρώτη ώρα | +1€ για κάθε επόμενη ώρα
Οι κωμικοί | Μονή Λαζαριστών, Σκηνή Σωκράτης Καραντινός
Η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Οι κωμικοί» των Δημήτρη Πιατά και Σάκη Σερέφα στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός), σε σκηνοθεσία Δημήτρη Πιατά. Το έργο, μια μπουρλέσκ κωμωδία μυθοπλασίας, με αναφορά στο 1920, είναι αφιερωμένο στους πρώτους Έλληνες κωμικούς του βωβού κινηματογράφου και είναι βασισμένο σε πραγματικά γεγονότα από τη ζωή και την πορεία του Έλληνα «Σαρλώ», Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ που υπήρξε ένας από τους πρώτους κωμικούς ηθοποιούς και ιδιαίτερα δημοφιλής στην εποχή του.
Στην παράσταση σε γκεστ εμφάνιση, συμμετέχει ο Λάκης Λαζόπουλος. Μέσα από μια κινηματογραφημένη σκηνή, υποδυόμενος τον Τσάρλι Τσάπλιν σε μεγάλη ηλικία, επισκέπτεται ονειρικά, τον δικό μας Έλληνα «Σαρλώ», τον Μιχαήλ Μιχαήλ του Μιχαήλ.
«Οι κωμικοί» είναι μια μεγάλη μουσικοθεατρική παραγωγή, μια παράσταση «έπος» της προπολεμικής κωμωδίας, με έναν εξαιρετικό 25μελή θίασο και ζωντανή μουσική, που επιμελείται ο Στάθης Παχίδης, με συνοδοιπόρους ταλαντούχους ηθοποιούς και σπουδαίους συντελεστές. Ο Δημήτρης Πιατάς – που συμμετέχει στην παράσταση- υπογράφει τη σκηνοθεσία, ο Μανόλης Παντελιδάκης τα σκηνικά & κοστούμια, ο Δημήτρης Παπάζογλου τη χορογραφία, ενώ τα κινηματογραφημένα στιγμιότυπα που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια της παράστασης έχουν γυριστεί από τον Νίκο Σούλη.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παράσταση θα κινηματογραφηθεί για να προβληθεί από την Εταιρεία Παραγωγής Direct Productions & την Εταιρεία Θεάτρου «COMMEDIA» σε συμπαραγωγή με το ΚΘΒΕ, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Το κείμενο του έργου «Οι Κωμικοί» θα κυκλοφορήσει από τις Εκδόσεις «Μικρός ΄Ηρως» σε μορφή κόμικς, σε σχέδια του Δημήτρη Αγκαράϊ.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Κείμενο: Δημήτρης Πιατάς- Σάκης Σερέφας | Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιατάς | Σκηνικά -Κουστούμια: Μανόλης Παντελιδάκης | Χορογραφία: Δημήτρης Παπάζογλου | Πρωτότυπη μουσική σύνθεση-Μουσική επιμέλεια: Στάθης Παχίδης | Ενορχηστρώσεις: Τραϊανός Αλμπανούδης, Στάθης Παχίδης | Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας | Μουσική διδασκαλία: Έλσα Μουρατίδου | Βοηθοί σκηνοθέτη: Άννη Τσολακίδου & Ιορδάνης Αϊβάζογλου | Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Χαρά Τσουβαλά | Βοηθός χορογράφου: Αναστασία Κελέση | Οργάνωση παραγωγής: Εύα Κουμανδράκη
ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά): Ιορδάνης Αϊβάζογλου, Νεφέλη Ανθοπούλου, Μπέτυ Αποστόλου, Ηρώ Δημητριάδου, Χρύσα Ζαφειριάδου, Χριστίνα Ζαχάρωφ, Χρύσανθος Καγιάς, Σοφία Καλεμκερίδου, Παναγιώτης Καμμένος, Γιώργος Καύκας, Ελένη Μισχοπούλου, Νίκος Νικολάου, Χρήστος Παπαδημητρίου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Ιωάννα Πιατά, Δημήτρης Πιατάς, Σπύρος Σιδέρης, Πάνος Σκουρολιάκος, Πολυξένη Σπυροπούλου, Χρίστος Στυλιανού, Δημήτρης Τσιλινίκος, Άννη Τσολακίδου, Κωνσταντίνος Χατζησάββας.
Μουσικοί επί σκηνής: Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα), Τραϊανός Αλμπανούδης (κοντραμπάσο), Χρήστος Γκουγκούμας (πιάνο- συνθεσάιζερ), Βαγγέλης Καλαμαράς (τύμπανα- κρουστά), Μελίνα Παπαδοπούλου (βιολί)
Πληροφορίες Μονή Λαζαριστών- Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» (Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη) | Προπώληση: ntng.gr |more.com | 11876 | Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ
Το Γκρούφαλο | Θέατρο Αυλαία
Η σύλληψη της ιδέας για τη δημιουργία του θεατρικού έγινε το 1999. Το έργο πρωτοανέβηκε στην Αγγλία το 2001. 23 χρόνια μετά, το έργο μεταφράστηκε και προσαρμόστηκε για το ελληνικό κοινό και παρουσιάζεται σε θέατρα στην Ελλάδα, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη, στο Θέατρο Αυλαία. Η μαγική, μουσική θεατρική παράσταση για παιδιά βασισμένη στα επιτυχημένα βιβλία, συνεχίζει και κάνει περιοδεία σε πολλές πόλεις του κόσμου όπως στο West End του Λονδίνου (10 σεζόν), στο Broadway της Νέας Υόρκης (2 σεζόν) και στο πανέμορφο θέατρο του Όπερα Χαουζ στο Σύντνευ. Οι London Times το έχουν αναφέρει ως ένα «ακαταμάχητα γοητευτικό θεατρικό έργο για παιδιά και οικογένειες».
Ένας ποντικός βγήκε βόλτα στο βαθύ, σκοτεινό δάσος… Ψάχνοντας το φουντούκι του, συνάντησε την πονηρή αλεπού, την εκκεντρική κουκουβάγια και το φίδι που πάει σε όλα τα πάρτυ. Θα καταφέρει να σωθεί ο ποντικός από τα πεινασμένα πλάσματα του δάσους μέσα από την ιστορία του τρομερού Γκρούφαλο; Εξάλλου δεν υπάρχει Γκρούφαλο – ή μήπως… υπάρχει; Ελάτε να ζήσετε τις περιπέτειές του κλασικού εικονογραφημένου βιβλίου των Τζούλια Ντόναλντσον και Άξελ Σέφλερ σ’αυτή τη μαγική θεατρική διασκευή. Μια τρομακτικά διασκεδαστική παράσταση, γεμάτη γέλιο και μουσική, για παιδιά μέχρι 80 ετών.
Σημείωση για εκπαιδευτικούς:
Μία μοναδική εμπειρία στο διαδραστικό, αφηγηματικό θέατρο για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας 3-8 (προνήπια έως Γ’ Δημοτικού) που προάγει: -Την εφευρετικότητα και το θάρρος στις δύσκολες στιγμές -Την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης με στόχο τη γρήγορη επίλυση προβλημάτων -Την έννοια του εκφοβισμού ακόμα κι από τους αδύναμους -Την απλότητα της ζωής μέσα από τα μάτια ενός ποντικού που ψάχνει στο δάσος το φουντούκι του
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Ολίβια Τζέικομπς | Δραματουργική επεξεργασία: Τόμπι Μίτσελ | Μετάφραση / Σκηνοθετική επιμέλεια: Άγγελος Κλωνάρης | Μουσική/Στίχοι: Τζον Φάιμπερ, Ρόμπιν Πρας, Ολίβια Τζέικομπς και Άντι Σω | Χορογράφος: Μόρακ Κρος | Επιμέλεια Χορογραφιών: Χρήστος Κατίδης | Σχεδιασμός Σκηνικών / Ενδυματολογία: Ισλα Σω | Κατασκευές Σκηνικών: Μαγδαληνή Σίγα | Κατασκευή Κοστουμιών: Νίκος Μηνάς, Ελένη Χασιώτη | Εγγραφές Studio: Panorama Film Sound | Γραφικά / προσαρμογές: Ρέα Δουφέκα Video επεξεργασία: Παναγιώτης Πέτρου | Τεχνική υποστήριξη: Μιχάλης Βιδάλης | Παίζουν και τραγουδούν: Νίκος Θάνος: Αφηγητής, Γκρούφαλο | Πέτρος Ζαφειρίου: Αλεπού, Κουκουβάγια, Φίδι | Μελίνα Ταχτσίδου: Ποντίκι | Βοηθός σκηνοθέτη / Understudy: Νίκη Αναστασίου
* Κάθε Σάββατο στις 5.30 το απόγευμα και Κυριακή 11.30 το πρωί | Εισιτήρια από 12 Ευρώ στο www.more.com (πρώην viva) και στα ταμεία του Θεάτρου | Link εισιτηρίων: https://www.more.com/theater/children/to-gkroufalo | Διάρκεια παράστασης: 1 ώρα και 10 λεπτά με το διάλειμμα | Προτεινόμενες ηλικίες είναι 3 έως 8 ετών | Εισιτήρια πληρώνουν παιδιά από 2 ετών κι ενήλικες και έχουν θέση. Τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορείτε να τα έχετε αγκαλιά | Καθημερινές παραστάσεις για σχολεία, επικοινωνήστε με το Θέατρο Αυλαία στο 2310-230013 και online στο: https://www.underdogent.com/schools | Μία παραγωγή της Underdog Entertainment σε συνεργασία με την Αγγλική εταιρία θεάτρου Tall Stories UK
ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΡΕΜΗΣ | Κινηματοθέατρο ΒΑΚΟΥΡΑ
Ένα από τα δημοφιλέστερα παραδοσιακά παραμύθια που συλλέχθηκαν και δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά από τους αδελφούς Γκριμ στη Θεσσαλονίκη στο Κινηματοθέατρο ΒΑΚΟΥΡΑ σε μια γεμάτη χιούμορ, μουσική, διάδραση και μαγικές στιγμές θεατρική παράσταση που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους. Με πολύχρωμες προβολές που μας δένουν με το παραμύθι κάνοντας τα πάντα να μοιάζουν τόσο ονειρικά όσο και αληθινά ταυτόχρονα.
Με ζωντανή μουσική να πλαισιώνει κάθε στιγμή της παράστασης, οι νότες ξεπηδούν και με την βοήθεια των μικρών και μεγάλων φίλων, ενθαρρύνουν, καθοδηγούν και συμπαραστέκονται στους ήρωες μας, προσθέτοντας μια ακόμη διάσταση στη μαγεία της παράστασης. Οι ηθοποιοί δίνουν ζωή στους χαρακτήρες με ειδικές πρωτοποριακές κατασκευές, (giant hollow puppets) σε φυσικό μέγεθος. Παίζουν, τρέχουν, κινούνται με την φυσικότητα του ίδιου του ζώου που ενσαρκώνουν δημιουργώντας ένα μοναδικό φαντασμαγορικό θέαμα που δεν έχετε ξαναδεί. Το εξαιρετικό έργο των Αδελφών Γκριμ ζωντανεύει μπροστά στα μάτια μας και μας μαθαίνει τι θα πει θάρρος, επιμονή, ομαδικό πνεύμα και … καλή καρδιά.
Στο πανέμορφο και διδακτικό αυτό παραμύθι, οι ήρωες είναι τέσσερα ηλικιωμένα ζώα, ένας γάιδαρος, ένας σκύλος, μία γάτα και ένας κόκορας. Μετά από μια ολόκληρη ζωή σκληρής δουλειάς βρίσκονται παραμελημένα από τους ιδιοκτήτες τους. Γι αυτό αποφασίζουν να αποδράσουν και να γίνουν μουσικοί στην πόλη της Βρέμης. Στον δρόμο τους συναντούν ένα ζεστό σπιτάκι και μια συμμορία από ληστές.….και τότε όλα τα σχέδιά τους αλλάζουν! Τελικά θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρά τους; Θα πάνε στη Βρέμη; Θα καταφέρει αυτή η ετερόκλητη παρέα από φωνές να γίνει διάσημη για τη μουσική και τα τραγούδια της;
Μια απολαυστική κλασική ιστορία, γίνεται μια μαγευτική θεατρική παράσταση που σίγουρα θα λατρέψουν τα παιδιά και όχι μόνο. Μην τη χάσετε.
Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Λένια Κοκκίνου | Διασκευή Κειμένου: Λένα Πετροπούλου | Μουσική: Γιώργος Κωστογιώργης | Σκηνικά, Κουστούμια: Kolossaion Productions | Κινησιολογία: Δημήτρης Φεσσάς | Video Art: Σωτήρης Τσολάκης | Artwork: Ντίνα Ζαφειρίου | Βοηθός Οργάνωσης Παραγωγής: Δήμητρα Παπαδοπούλου | Παραγωγή: Kolossaion Productions | Πρωταγωνιστούν: Κική Δίδογλου, Παναγιώτης Μακρής (κιθάρα), Αρετή Μακρολειβαδίτη, Όλια Μήτσιου, Τζένη Μόσχου, Ροδόλφος Πάρτος (πλήκτρα), Μαρία Προδρόμου, Κωνσταντίνα Χουλιάρα (φλάουτο).
ΚΙΝΗΜΑΤΟΘΕΑΤΡΟ ΒΑΚΟΥΡΑ Ιωάννη Μιχαήλ 8,Τηλ.: 2310 233665 «ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΤΗΣ ΒΡΕΜΗΣ»
Παραστάσεις: Κυριακή 11:30π.μ. | Πραγματοποιούνται καθημερινές παραστάσεις για σχολεία κατόπιν συνεννοήσεως (Τηλ. 2310 834 996) | Τιμή εισιτηρίου: από 11€
Εισιτήρια προπωλούνται στο https://www.more.com/theater/children/oi-mousikoi-tis-bremis/ και στο ταμείο του Κινηματοθεάτρου ΒΑΚΟΥΡΑ.
Πληροφορίες στο 6987 089 778 και στο 2310 233665 Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Μαρία Λουτζιούδη m. 6947 70 69 72 e-mail: [email protected]
Βίρα τις άγκυρες | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει ένα εμβληματικό έργο που αποτελεί μια αναδρομή στην ιστορία της ελληνικής επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα. «Βίρα τις άγκυρες», ένα έργο που αγαπήθηκε από το κοινό, από την πρώτη παρουσίασή του όταν ανέβηκε το 1997 από το Εθνικό Θέατρο με σκοπό να αποδοθεί ένας φόρος τιμής στο παρεξηγημένο αυτό θεατρικό είδος.
Με αφορμή τη συμπλήρωση 130 χρόνων επιθεώρησης, το ΚΘΒΕ παρουσιάζει στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, σε σκηνοθεσία του Καλλιτεχνικού Διευθυντή, Αστέριου Πελτέκη, μια νέα οπτική της παράστασης που φιλοδοξεί να ψυχαγωγήσει, να σατιρίσει αλλά κυρίως να ταξιδέψει το κοινό.
Λίγα λόγια για το έργο Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι Θανάσης Παπαθανασίου & Μιχάλης Ρέππας μας ταξιδεύουν στον χρόνο καθώς μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.
Αντλώντας υλικό από αυτοβιογραφίες μεγάλων πρωταγωνιστριών της εποχής, όπως η Σπεράντζα Βρανά, η Άννα Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, η Ζωζώ Σαπουντζάκη, και συνδυάζοντάς το με βιογραφικά στοιχεία μεγάλων κυριών του θεάτρου αλλά και με αφηγήσεις ή φήμες που κυκλοφορούσαν στον θεατρικό χώρο, οι δύο συγγραφείς συνέθεσαν τα βασικά πρόσωπα του έργου μέσα από «υπαρκτά υλικά». Με νοσταλγική ατμόσφαιρα αλλά και με πολύ χιούμορ, το Βίρα τις άγκυρες είναι μια μεγάλη μουσικοθεατρική παράσταση που συνδυάζει τραγούδι, χορό, γέλιο αλλά και συγκίνηση!
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης | Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης | Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης | Ενορχηστρώσεις και ηχητική επεξεργασία μουσικού υλικού: Γιώργος Ανδρέου | Χορογραφία: Δημήτρης Παπάζογλου | Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος | Μουσική διδασκαλία: Παναγιώτης Μπάρλας | Video Art: Βαλλεντίνα Κόπτη | Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή | Β΄ Βοηθός σκηνοθέτη: Λίλη Αδρασκέλα | Βοηθός σκηνογράφου- ενδυματολόγου: Δανάη Πανά | Συνεργάτης ενορχηστρωτή: Στέργιος Γαργάλας | Βοηθοί χορογράφου: Στέλλα Εμίνογλου -Αναστασία Κελέση | Οργάνωση παραγωγής: Χριστόφορος Μαριάδης
ΔΙΑΝΟΜΗ (με αλφαβητική σειρά): Λίλη Αδρασκέλα (Κοπέλα, Ηθοποιός Β΄, Νοσοκόμα Β΄, Μαθήτρια Α΄, Ηθοποιός Δ΄) Μαίρη Ανδρέου (Λιάνα, Δημητρώ, Μπέλα, Θεατρίνα Α΄, Ηθοποιός Α΄), Νικολέττα Βλαβιανού (Παυλίνα Δαμάσκου, Σμαρώ Μπιζάνη), Λευτέρης Δημηρόπουλος (Γιάννης Ρούμπος, Αρμάνδος Α΄, Δεξιός, Ταρζάν), Δημήτρης Διακοσάββας (Μάκης Αλεβίζος, Δημήτριος Κοτοπούλης, Σταθμάρχης, Γαστόν Α΄, Ηθοποιός, Καφετζής, Ηθοποιός Α΄), Άννα Ευθυμίου (Μαίρη Ντόλη, Ελένη Κοτοπούλη, Μαρίκα Κοτοπούλη, Καίτη, Νοσοκόμα Α΄, Θεατρίνα Β΄), Ζωή Ευθυμίου (Ροζαλία μικρή, Νικόλ, Μαθήτρια B΄, Κυρία Δ΄, Ηθοποιός Δ’, Κοπέλα), Παντελής Καναράκης (Ζανό), Νίκος Καπέλιος (Βύρων Κονταράτος, Μικιός Λάμπρος, Χορογράφος, Σκηνοθέτης), Αγγελική Κιντώνη (Νίκη Μπέμπη), Θάνος Κοντογιώργης (Μαντάς), Άννα Κυριακίδου (Σωσώ Κανδύλη, Κυρία Βούλα), Χριστίνα Κωνσταντινίδου (Ρόζα, Μαθήτρια Γ΄, Κοπέλα, Κυρία Α΄, Ηθοποιός Γ΄), Τατιάνα Μελίδου (Τζένη), Δημήτρης Μορφακίδης (Κώστας, Τεχνικός, Αρμάνδος B΄, Λογοκριτής, Αριστερός, Εαμίτης), Χριστίνα Μπακαστάθη (Κυρία Λάμπρου, Θεατρίνα Γ΄, Ηθοποιός Β΄, Κατερίνα), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Ροζαλία), Κώστας Σαντάς (Αντώνης Σταυρόπουλος, Ηθοποιός Κοσμογονίας), Σπύρος Σαραφιανός (Κώστας Πυργιώτης, Στέφανος Κανδύλης), Εύη Σαρμή (Πιπίτσα, Ηθοποιός Α΄, Θάλεια, Νοσοκόμα), Δημήτρης Σιακάρας (Σπύρος Δαμάσκος, Σκηνοθέτης), Θεοφανώ Τζαλαβρά (Καίτη Βίβα, Ηθοποιός Α΄, Κυρία Γ΄), Ορέστης Τζιόβας (Λάμπρος Ρινάλδης, Γιώργος Σαράντος), Θάνος Φερετζέλης (Λογιστής, Γαστόν Β΄, Αστυνόμος, Λογοκριτής, Καφετζής), Ανδριάννα Χαλκίδη (Φωφώ Ρινάλδη, Κυρία Β΄)
Χορεύουν οι: Στέλλα Εμίνογλου, Αναστασία Κελέση | Μουσικοί επί σκηνής: Βασίλης Γκαγκαβούζης (κοντραμπάσο) | Μαριάνθη Θεμελή (τρομπέτα) | Παναγιώτης Μπάρλας / Γρηγόρης Χανόπουλος (πιάνο) | Αλέκος Παπαδόπουλος / Ευαγγελία Αμπρικίδου (ντραμς) | Παύλος Παφρανίδης / Αλέξης Ρότσκος (μπουζούκι) | Ζωγράφος Σταυρίδης (ακορντεόν)
Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Κωνσταντίνος Πόποβιτς & Πασχάλης Τερζής.
Πληροφορίες Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2) | Προπώληση: ntng.gr |more.com | 2117700000| | Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ | Ώρες παραστάσεων- Τετάρτη: 18.30 | Πέμπτη-Παρασκευή: 20.30 | Σάββατο: 17.30 & 20.30 | Κυριακή: 18.30
Ωράριο Ταμείων: Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 | Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:30 – 15:30 για την Τρίτη και 8.30 – 21:30 για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ Τετάρτη στις 18.30 | Γενική είσοδος: 13€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο:11€ (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών) | Φοιτητικό – Μαθητικό: 9€
Πέμπτη (λαϊκή) για όλα τα θέατρα στις 20:30 | Γενική είσοδος: 11€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 9€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, Πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)
Παρασκευή & Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30 | Ζώνες Θεάτρου με διαβάθμιση στις τιμές των εισιτηρίων 21€, 18€, 15€, 13€ και περιορισμένος αριθμός θέσεων 7€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 12€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, Πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)
Σάββατο στις 17:30 | Γενική είσοδος: 13€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 11€ (πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών) | Φοιτητικό- Μαθητικό: 9€
Ειδικές τιμές Απαιτείται η αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά. Κατά τις ημέρες Παρασκευή στις 20:30, Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 19:00 στις μεγάλες σκηνές οι ειδικές τιμές ισχύουν για τις επιλεγμένες θέσεις των 13€
ΑΜΕΑ: Δωρεάν Μέλη του Συλ. Υπαλ. Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος: 5€
Ατέλειες: Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μεγάλες σκηνές (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Βασιλικό & Θέατρο Μονής Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) & 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μικρές σκηνές (Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου & Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Κατόπιν εξαντλήσεως των θέσεων, τιμή εισιτήριου 5€ Ισχύουν ατέλειες: ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΑ, ΣΕΗ, Τμημάτων Θεάτρου, Δραματικών Σχολών, Κινηματογράφου ΑΠΘ, Σκηνοθετών.
Ανέργων: Δωρεάν 10 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μεγάλες σκηνές (Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, Βασιλικό & Θέατρο Μονής Λαζαριστών – Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) & 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης στις μικρές σκηνές (Φουαγιέ Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, Φουαγιέ Βασιλικού Θεάτρου & Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών. Κατόπιν εξαντλήσεως των θέσεων, τιμή εισιτηρίου 5€
Φοιτητικό: από 3 έως 6 άτομα, τιμή 7€ / άτομο. Άνω των 10 ατόμων, τιμή 5€ / άτομο. «Εισιτήριο της παρέας»: Για παρέα 3 ατόμων τιμή 25€ στο σύνολο και για παρέα 4 ατόμων τιμή 30€ στο σύνολο.
Ομαδικά Oμαδικό Εισιτήριο: 7 ευρώ (για 10 άτομα ισχύει για Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο απόγευμα – από 20 άτομα και πάνω για Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή) | Ομαδικό Μαθητικό Εσιτήριο για τις απογευματινές και βραδινές παραστάσεις: 6€ | Ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων): 2315 200 011 & 2315 200 012
Loyalty Club Οι κάτοχοι των καρτών του Loyalty Club του ΚΘΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια. Loyalty Card ΑΠΛΗ:120€, Loyalty Card EXTRA: 230€, Loyalty Card VIP: 350€
ΑΠΛΗ ΚΑΡΤΑ ΚΘΒΕ: για αγορά περισσότερων της μιας κάρτας ισχύει έκπτωση 10% επί της αρχικής τιμής | EXTRA ΚΑΡΤΑ ΚΘΒΕ: για αγορά περισσότερων της μιας κάρτας ισχύει έκπτωση 15% επί της αρχικής τιμής | VIP ΚΑΡΤΑ ΚΘΒΕ: για αγορά περισσότερων της μιας κάρτας ισχύει έκπτωση 20% επί της αρχικής τιμής
Αναζητήστε το ηλεκτρονικά ή στα ταμεία του ΚΘΒΕ
ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ | Studio Παράθλαση
Το Θέατρο ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ συνεχίζει και το 2024, για 22η χρονιά, τη θεατρική σειρά μυστηρίου «ΚΑΘΕ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΙ ΕΝΑ ΕΓΚΛΗΜΑ», της Αγκάθα Κρίστι, με 3 εγκλήματα, που θα εναλλάσσονται κάθε Παρασκευή:
«Η ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΜΕΝΗ ΠΕΝΑ», σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη.
«Η ΑΓΝΩΣΤΟΣ ΤΟΥ ΤΡΑΙΝΟΥ», σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη.
«ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΕΤΡΟΥ», σε σκηνοθεσία Μόνας Κιτσοπούλου και Γιώργου Γκασνάκη.
ΥΠΟΘΕΣΗ
Έξι άνθρωποι, σ’ ένα μικρό χωριό της Αγγλίας, μαζεύονται ένα πληκτικό και ανιαρό απόγευμα για να πάρουν το τσάι τους. Και για να … σκοτώσουν την ώρα τους, αποφασίζουν να δημιουργήσουν τη «Λέσχη του Εγκλήματος». Ανάμεσά τους και η μις Μαρπλ, μια ηλικιωμένη και, φαινομενικά, φιλήσυχη κυρία που ασχολείται κυρίως με το πλεκτό της. Φαινομενικά. Γιατί πίσω απ’ αυτό το ήρεμο και καλοκάγαθο πρόσωπο κρύβεται ένα από τα πιο κοφτερά μυαλά της ανθρωπότητας. Και μόνο αυτή θα καταλάβει τι σημαίνουν τα ανώνυμα γράμματα. Και μόνο αυτή θα ανακαλύψει ποιο ήταν το πτώμα που βρέθηκε στη σαρκοφάγο. Και μόνο αυτή θα βρει τι κρυβόταν μέσα στη μοιραία μανιταρόσουπα.
Δραματουργική Προσαρμογή :Κώστας Ταρπατζής Κατερίνα Τσούκαλη Κατερίνα Τσούκαλη | Σκηνοθεσία : Μόνα Κιτσοπούλου Γιώργος Γκασνάκης | Σκηνικά : Κώστας Ταρπατζής | Κοστούμια : Γιάννης Άδραστος
ΠΑΙΖΟΥΝ: Γιώργος Γκασνάκης, Βίκυ Μάντη, Γιώργος Καμπούρης, Αφροδίτη Τσακίρη, Κατερίνα Τσούκαλη και η Ελένη Καραμεσίνη. Γιάννης Ταξιάρχου, Στάθης Πεχλιβανίδης, Θανάσης Παντελής, Νανά Γκασνάκη, Στεφανία Κουφοπούλου, Όλγα Κουτσώνου, Άρτεμις Πράπα, Κατερίνα Κρανιώτου, Μπάμπης Κυρλίδης, Έλενα Αθανασίου, Στάθης Παπουλίδης, Νατάσα Τσαβδαρίδου, Δήμητρα Ταξιάρχου, Κώστας Αντωνιάδης, Στελλίνα Λιόλιου, Παύλος Κομνηνός, Νίκος Παλπάνης, Δημήτρης Δερβενιωτάκης, Γιώργος Φανουράκης, Κατερίνα Γανδά, Κώστας Μελέκογλου.
Κάθε Παρασκευή στις 9.15 μμ. | Από τις 12 Ιανουαρίου 2024 | Studio Παράθλαση: Κασσάνδρου 132, τηλ. 2310 216 567. | Web-site: http://www.parathlasi.gr
Fake Newsical. Π@ραμυθομπερδέματα! | Βασιλικό Θέατρο
Η νέα ευφάνταστη παραγωγή της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ «Fake Newsical. Π@ραμυθομπερδέματα!» στο Βασιλικό Θέατρο, σε κείμενο Σταυρούλας Παγώνη & Στάθη Παχίδη και σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή. Έναρξη: Κυριακή 14/01/2024
Μα τι συμβαίνει στο Βασίλειο των Παραμυθο-ηρώων;
Φήμες και διαδόσεις κυκλοφορούν ασύστολα και κλονίζουν την εικόνα των Ηρώων των Παραμυθιών που όλοι αγαπάμε!!!
Αλήθεια ή ψέματα πως ο κακός Λύκος έχει γίνει Vegan;
Αλήθεια ή ψέματα ότι το Τέρας προσέλαβε image makers για να τον κάνουν… Πεντάμορφο;
Αλήθεια ή ψέματα πως ο Ηρακλής είχε και 13ο άθλο που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει;
Αλήθεια ή ψέματα πως η Σταχτοπούτα έβαλε βαμβάκι στο γοβάκι για να της εφαρμόζει τέλεια;
Αλήθεια ή ψέματα πως η Ωραία Κοιμωμένη φίλησε βάτραχο βατραχοτροφείου;
Αλήθεια ή ψέματα ότι οι Πρίγκιπες έχουν εξαφανιστεί από όλα τα παραμύθια;
Το Σωματείο των Γιαγιάδων, οι ισχυροί θεματοφύλακες των παραμυθιών, αποφασίζει να δράσει και καλεί το αρχιλαγωνικό… τον Ντετέκτιβ Κοντορεβιθούλη που με τη βοήθεια της Τεχνολογίας και της… μαμάς του καλείται να λύσει το μυστήριο της διάδοσης των Fake news!
Με συνεχείς ανατροπές, γέλιο, μουσικές, τραγούδια και αναπάντεχα παραμυθομπερδέματα… ξετυλίγεται μια ξεκαρδιστική ιστορία μυστηρίου – μέχρι και GPS έχουμε για να μη χαθούμε – ενώ ως video-guest εμφανίζεται και ο youtuber… PanosDent!
Μα να εξαφανιστούν όλοι οι Πρίγκιπες;
Μεγάλη ταραχή και ανησυχία έχει επικρατήσει από άκρου σε άκρο στο Βασίλειο των Παραμυθο-ηρώων. Ψεύδη ασύστολα και ανυπόστατες φήμες διαδίδονται σε βάρος των αγαπημένων ηρώων των κλασσικών παραμυθιών και η εικόνα τους κλονίζεται συθέμελα!
-Τι γυρεύει ο κακός Λύκος στο ψητοπωλείον «Το Γυροκομείο»???
-Γιατί χορεύουν τα τρία Γουρουνάκια χασαποσέρβικο???
-Υπήρξε άθλος στον οποίο απέτυχε ο Ηρακλής???
-Κατηγορείται για χρήση αθέμιτων μέσων και δόλο η Σταχτοπούτα???
-Θέλει το Τέρας να γίνει …Πεντάμορφος και τι λέει η Πεντάμορφη επ’ αυτού???
-Η Ωραία Κοιμωμένη υπνοβατεί???
Φήμες, ψεύδη, fake news και ο διασυρμός απλώνεται παντού!!!
Το Σωματείο των Γιαγιάδων, οι πραγματικοί θεματοφύλακες των παραμυθιών, αναθέτει στον αλάνθαστο, τον αδέκαστο, το αρχιλαγωνικό Ντετέκτιβ Κοντορεβυθούλη να βρει την αιτία του κακού, τη λύση του μυστηρίου: ποιος επιτέλους διαδίδει τόσα ανυπόστατα ψεύδη σε βάρος των Παραμυθο-ηρώων???
Θα καταφέρει ο δαιμόνιος Ντετέκτιβ να σταματήσει τα fake news, που ραγδαία εξαπλώνονται;
Μια ιστορία με πολύ μυστήριο, σασπένς, συνεχείς ανατροπές, gangs, μπιτάτες μουσικές και βέβαια ξεκαρδιστικά παραμυθομπερδέματα
Συντελεστές Κείμενο- Στίχοι τραγουδιών- Σύνθεση Πρωτότυπης Μουσικής: Στάθης Παχίδης | Κείμενο- Στίχοι τραγουδιών: Σταυρούλα Παγώνα | Σκηνοθεσία: Εύη Σαρμή | Σκηνικά- Κοστούμια: Δανάη Πανά | Eνορχήστρωση -Μουσική παραγωγή- Ηχοληψία: Γιώργος Πετζίκης | Κίνηση- Χορογραφίες: Ιωάννα Δεμερτζίδου | Σύμβουλος κινησιολόγου: Ευανθία Σωφρονίδου | Φωτισμοί: Γιάννης Τούμπας | Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου | Video Graphics: Mike Rafail | Video: Άντα Λιάκου | Κατασκευή ιστοσελίδας: Ecolapsis | Επιστημονική συνεργάτιδα ΑΠΘ: Αναστασία Κατσαουνίδου | Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρα Μαλγαρινού | Οργάνωση παραγωγής: Μαρίνα Χατζηιωάννου | Οδηγός σκηνής: Αθανασία Ανδρώνη
Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Μαριάννα Αβραμάκη, Λευτέρης Αγγελάκης, Πελαγία Αγγελίδου, Μάνος Γαλανής, Ελένη Γιαννούση, Ηλέκτρα Γωνιάδου, Θανάσης Δισλής, Αλέξανδρος Ζαφειριάδης, Μάρα Μαλγαρινού, Μαρία- Νεφέλη Παρασκευοπούλου, Δημήτρης Σακατζής, Γιώργος Σφυρίδης, Ελευθερία Τέτουλα, Γιάννης Τσάτσαρης, Γιάννης Τσιακμάκης, Μανώλης Φουντούλης.
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΚΘΒΕ Βασιλικό Θέατρο | Παραστάσεις για σχολεία: Τρίτη – Παρασκευή: 10.30 | Παραστάσεις για το κοινό: Κάθε Κυριακή 11:00 | Προπώληση: ntng.gr | more.com | Πληροφορίες: Εκδοτήρια ΚΘΒΕ | Τ. 2315 200 200 | ntng.gr
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ: Τιμές εισιτηρίων: Γενική είσοδος: Κυριακές 10 €, Τιμή σχολικού εισιτηρίου: 6 € (Ισχύει για ομαδική παρακολούθηση) – Ομαδικές κρατήσεις, Δευτέρα με Παρασκευή, πρωινές ώρες: 2315 200 012 | Τις Κυριακές θα ισχύουν 20 θέσεις δωρεάν ανέργων ανά ημέρα παράστασης με δικαίωμα δωρεάν εισιτηρίου και στο παιδί.
Ειδικά για τις Κυριακές ισχύει «Οικογενειακό εισιτήριο»: Ο ένας ενήλικας δωρεάν. Γιατί το παιδικό θέατρο είναι οικογενειακή υπόθεση. Το ΚΘΒΕ προσφέρει ελεύθερη είσοδο στον δεύτερο από τους δύο ΕΝΗΛΙΚΕΣ συνοδούς (ΠΡΟΣΟΧΗ!: Το οικογενειακό εισιτήριο απαιτεί την ΤΑΥΤOΧΡΟΝΗ EΚΔΟΣΗ ΕΝOΣ ΕΙΣΙΤΗΡIΟΥ ΜΗΔΕΝΙΚHΣ ΑΞIΑΣ για τον δεύτερο από τους δύο ενήλικες συνοδούς και εκδίδεται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠO ΤΑ ΤΑΜEIΑ ΤΟΥ ΚΘΒΕ)
«Μια νύχτα με τον σκύλο μου» | Θέατρο Sureal
Το «Μια νύχτα με τον σκύλο μου» αποτελεί το τρίτο θεατρικό έργο του βραβευμένου συγγραφέα Κώστα Λεϊμονή, το οποίο ανεβαίνει στη θεατρική σκηνή σε πανελλήνια πρώτη στη Θεσσαλονίκη και στο Θέατρο Sureal.
Το έργο μιλά για έναν ώριμο άνδρα, ο οποίος για μοναδική συντροφιά έχει τον αγαπημένο του σκύλο, Ιβάν. Ο θεατής γίνεται μάρτυρας μιας νύχτας της καθημερινότητας του ανθρώπου αυτού και των βιωμάτων του, που σίγουρα αποτελούν και δικά μας βιώματα. Γέλιο, μοναξιά, χαρά, συγκίνηση, νοσταλγία, έκπληξη και ενθουσιασμός εναλλάσσονται, δίνοντάς μας έναυσμα να σκεφτούμε αν αξίζει τελικά τον κόπο να κρατάμε μέσα μας συναισθήματα που μας εμποδίζουν να αντιληφθούμε τη σημασία της θέσης μας ανάμεσα στο σύμπαν.
Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία του μονολόγου «Εκτός Ύλης» με τον Γεράσιμο Σκιαδαρέση που παρουσιάστηκε για 2,5 χρόνια σε Ελλάδα και εξωτερικό με αποκορύφωμα το ανέβασμά του την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου το 2018 στη Βουλή των Ελλήνων, έχοντας σημειώσει εκατομμύρια views στα social media αλλά και την επιτυχία του αστυνομικού θεατρικού έργου «Ο Ιατροδικαστής» με τους Χάρη Σώζο και Χρήστο Ευθυμίου, ο συγγραφέας, Κώστας ΛεΪμονής, επιστρέφει έχοντας στραμμένο το βλέμμα του αυτή τη φορά στην άδολη αγάπη που μπορεί να αναπτυχθεί μεταξύ του ανθρώπου και του καλύτερού του φίλου: του σκύλου του.
Την παράσταση σκηνοθετεί η έμπειρη και ταλαντούχα Ιωάννα Τάλμπη. Πρωταγωνιστεί ο καταξιωμένος ηθοποιός Δημήτρης Κωνσταντινίδης. Την πρωτότυπη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ενώ ενδυματολογικά υπεύθυνη είναι η Σωτηρία Πορφυράκη. Βοηθός σκηνοθέτη και υπεύθυνος φωτογραφίας και βίντεο ο Δημήτρης Συμεωνίδης. Μέρος από τα πρωτότυπα βίντεο της παράστασης έχει αναλάβει ο Γιάννης Κωνσταντινίδης και δημιουργός της αφίσας είναι ο Γιάννης Γιαγκούδης.
Ταυτότητα της παράστασης: Κείμενο: Κώστας Λεϊμονής | Σκηνοθεσία: Ιωάννα Τάλμπη | Ερμηνεύει ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης | Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης Κωνσταντόπουλος | Κοστούμια: Σωτηρία Πορφυράκη | Σχεδιασμός φωτισμών: Ιωάννα Τάλμπη | Φωτογραφία/βίντεο/βοηθός σκηνοθέτη: Δημήτρης Συμεωνίδης | Βιντεογράφος: Γιάννης Κωνσταντινίδης | Σχεδιασμός αφίσας: Γιάννης Γιαγκούδης | Προώθηση – επικοινωνία: Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου | Βοηθός παραγωγής: Μάγια Κωνσταντινίδου | Φιλική συμμετοχή: Άννα Παρούση | Παραγωγή: ThessCulture
Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά (χωρίς διάλειμμα) | Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00 | Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ | Τηλ. κρατήσεων: 6973560432 | Κράτηση απαραίτητη | Θέατρο Sureal, Χριστοπούλου 12 (ανάμεσα Ιασωνίδου και Φιλίππου)
Αίθουσα Αναμονής: Humanity | Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Η νέα παραγωγή του ΚΘΒΕ «Αίθουσα Αναμονής», σε σύλληψη, δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία του Ένκε Φεζολλάρι, στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.
Ανθρώπινες ιστορίες, που έχουν κοινό παρονομαστή την ψυχή του καθενός, με αναφορά σε γεγονότα που στιγμάτισαν την παγκόσμια ιστορία.
Πρόκειται για μια σύγχρονη παράσταση που αποτελεί «μικροσκόπιο» της κοινωνίας του χθες και του σήμερα αποδεικνύοντας τη διαχρονικότητα των θεμάτων που μας απασχολούν. Μια ιστορία που μας αφορά όλους και «αγκαλιάζει» τη διαφορετικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της.
Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος. Υπάρχουν μόνο έξι άνθρωποι που συναντιόνται και αφηγούνται τις ιστορίες τους, στήνοντας ένα προσωπικό γαϊτανάκι , έναν υπαρξιακό ανεμοστρόβιλο που ρουφά το όνειρο και την πραγματικότητα.
Η παράσταση
Έξι άνθρωποι σε μια αίθουσα αναμονής, ζουν τον εφιάλτη και την ομορφιά του να είσαι Άνθρωπος. Αναπαριστούν, αφηγούνται, γελούν, κλαίνε ,περιγελούν, θυμώνουν, βιαιοπραγούν, σκοτώνουν, γεννούν και εντέλει ταΐζουν τον καλό και τον κακό λύκο μέσα τους. Πόσο εύκολο είναι να πράττεις το κακό ή το καλό αναρωτιούνται, τι έφτιαξαν οι άνθρωποι αυτά τα χιλιάδες χρόνια στη γη και τι θα αφήσουμε στις επόμενες γενιές; Με όχημα προσωπικές ιστορίες ,γεγονότα και μεγάλες στιγμές επιτευγμάτων ή σκοτεινών σελίδων της Ανθρώπινης Ιστορίας ,οι ερμηνευτές στήνουν ένα υπαρξιακό freakshow και θέτουν το μεγάλο ερώτημα αν γεννιόμαστε καλοί η κακοί και το γιατί καταλήγουμε στο σκοτάδι ως ανθρώπινο γένος.
*Κατάλληλο για θεατές άνω των 16 ετών
Σκηνοθετικό σημείωμα
Μέσα στον καθένα μας γίνεται μια μάχη, δύο λύκοι βρίσκονται στις ψυχές μας ,ένας πράος, γεμάτος καλοσύνη και αγάπη και ένας γεμάτος φθόνο ,μίσος και απληστία, και πάντα στο τέλος της μέρας κερδίζει εκείνος που ταΐζουμε καλύτερα. Η ανθρωπότητα σε αναμονή, η ανθρωπότητα είμαστε εμείς.
Με αφορμή χώρους αναμονής, ιστορίες μετάβασης, τύχης, πένθους, ερώτων, πολέμων, άλλοτε σε σταθμούς τρένων και άλλοτε σε κάποια αίθουσα νοσοκομείου, παρελαύνουν ανθρώπινες ιστορίες και μεγάλα γεγονότα της Ανθρωπότητας. Γεννιόμαστε καλοί ή κακοί; Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε τον κόσμο ή «δεν βαριέσαι γιατί να τον αλλάξουμε»; Σε ποια πλευρά τον γεγονότων στεκόμαστε;
Η ανθρωπότητα παράγει τέχνη, θαύματα, πολέμους, στρατόπεδα συγκέντρωσης, τυφλά τρομοκρατικά χτυπήματα άραγε από τι υλικό είμαστε φτιαγμένοι και πως το μεταλαμπαδεύουμε;
Πως η 11η Σεπτεμβρίου συναντιέται με το Άουσβιτς; Τι είναι η διάχυση ευθύνης; Πώς μπορεί ένα εικοσάλεπτο σεντς να σε ταράξει συθέμελα, πώς δένουν τα Πατήσια και το πρώτο σκυλί που πήγε στο διάστημα; Άραγε είμαστε μόνοι ή περιμένουμε το θάνατο; Ποιος ήταν ο ασθενής μηδέν του Aids; Πως μια ατομική βόμβα πυροδότησε νέα μόδα στις κομμώσεις; Μιλούν οι νεκροί; Πως δημιουργήθηκε η Αστυνομία Πόλεων στη Ελλάδα και γιατί ο αγώνας των γυναικών και των σκλάβων γινόταν αντικείμενο ταύτισης με το δίχως δικαιώματα status των ζώων;
Η παράσταση κινείται ανάμεσα στο mockumentary- documentary είδος, αντλεί όχι μόνο το προσωπικό υλικό των ερμηνευτών αλλά, μέσα από την ιστορική έρευνα και καταγραφή γεγονότων, φθάνει στις παρυφές της ανθρωπότητας και δημιουργεί ένα παγκόσμιο παζλ σκηνικής εγκατάστασης. Εντέλει, όλα αυτά τα συστατικά αποτελούν την σκηνική ιστορία του καθενός μας και το Θέατρο της Μνήμης. Και εμείς κυλάμε σε κοιλάδα πόνου και αβάσταχτων δακρύων, προσπαθώντας να επουλώσουμε τις πληγές με προσευχές, θέλοντας να σώσουμε τα τραύματά μας σε μια σιωπηλή αμαρτωλή αγιότητα αθανασίας του πνεύματος.
Ένκε Φεζολλάρι
Συντελεστές
Σύλληψη- Δραματουργική επεξεργασία- Σκηνοθεσία: Ένκε Φεζολλάρι | Σκηνικά- Κοστούμια: Δανάη Πανά | Μουσική: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης | Video: Άντα Λιάκου | Βοηθός Σκηνοθέτη: Βέφη Ρέδη | Οργάνωση παραγωγής: Ηλίας Κοτόπουλος | Διανομή: Δημήτρης Καρτόκης, Χρήστος Μαστρογιαννίδης, Λίλιαν Παλάντζα, Βέφη Ρέδη, Χρήστος Τσάβος, Ένκε Φεζολλάρι
*Βοηθός σκηνοθέτη, στο πλαίσιο πρακτικής άσκησης, Πάρης Κουκούδης
Φιγκυράν: Κοσμάς Καλαϊτσίδης, Αναστασία Σιάπκα
Πληροφορίες
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη | Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά | Προπώληση: ntng.gr |more.com | 2117700000| | Πληροφορίες- κρατήσεις στο Τ. 2315 200 200 και στα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ | Ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00 | Πέμπτη- Παρασκευή: 21:00 | Σάββατο: 18:00- 21:00 |Κυριακή: 19:00 | Ωράριο Ταμείων: Βασιλικό Θέατρο: Τρίτη 08:30 – 16:00 / Τετάρτη έως Κυριακή 08:30- 21:30 | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 | Θέατρο Μονής Λαζαριστών: Τετάρτη έως Κυριακή 14:00 – 21:30 (τις ημέρες που θα πραγματοποιούνται πρωινές παραστάσεις το ωράριο των ταμείων θα είναι 8:30 – 15:30 για την Τρίτη και 8.30 – 21:30 για τις ημέρες Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή) | Πλατεία Αριστοτέλους: Το εκδοτήριο θα παραμείνει κλειστό
Τιμές εισιτηρίων
Τετάρτη στις 19:00, Πέμπτη έως Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 19:00: Γενική είσοδος: 13€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 9€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, Πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών) | Ημέρες Πέμπτη (λαϊκή) στις 21:00 και Σάββατο στις 18:00: Γενική είσοδος: 11€ | Εκπτωτικό Εισιτήριο: 9€ (Φοιτητικό – Μαθητικό, Πολύτεκνοι, Άνω των 65, Εκπαιδευτικών)
Ειδικές τιμές. Απαιτείται η αγορά των εισιτηρίων από τα ταμεία του ΚΘΒΕ και όχι ηλεκτρονικά.
ΑΜΕΑ: Δωρεάν | Μέλη του Συλ. Υπαλ. Υπουργείου Πολιτισμού Β. Ελλάδος: 5€ | Ατέλειες: Δωρεάν 5 θέσεις ανά ημέρα παράστασης. Κατόπιν εξαντλήσεως των θέσεων, τιμή εισιτήριου. | Ανέργων: Δωρεάν 5 θέσεις ανά ημέρα παράσταση. Κατόπιν εξαντλήσεως των θέσεων, τιμή εισιτήριου 5€. | Φοιτητικό: από 3 έως 6 άτομα, τιμή 7€ / άτομο. Άνω των 10 ατόμων, τιμή 5€ / άτομο. | «Εισιτήριο της παρέας»: Για παρέα 3 ατόμων τιμή 25€ στο σύνολο και για παρέα 4 ατόμων τιμή 30€ στο σύνολο. | Ομαδικό Εισιτήριο: 7 ευρώ (για 10 άτομα ισχύει για Τετάρτη, Πέμπτη και Σάββατο απόγευμα – από 20 άτομα και πάνω για Παρασκευή, Σάββατο βράδυ και Κυριακή). Ομαδικές κρατήσεις (άνω των 10 ατόμων): 2315 200 011 & 2315 200 012
Loyalty Club Οι κάτοχοι των καρτών του Loyalty Club του ΚΘΒΕ μπορούν να παρακολουθήσουν όλες τις παραστάσεις χωρίς αντίτιμο, απολαμβάνοντας συγχρόνως και πολλά άλλα προνόμια.
Loyalty Card ΑΠΛΗ: 120€, Loyalty Card EXTRA: 230€, Loyalty Card VIP: 350€
Δωροκάρτα ΚΘΒΕ- Art pass
Κάντε δώρο την art pass του ΚΘΒΕ και δώστε τη δυνατότητα στους αγαπημένους σας να απολαύσουν τις παραστάσεις του ΚΘΒΕ. Με κάθε art pass, παίρνετε δυο (2) εισιτήρια για οποιαδήποτε παραγωγή του ΚΘΒΕ (εξαιρούνται η παιδική και η βρεφική σκηνή), για οποιαδήποτε ημέρα και ώρα και για οποιαδήποτε θέση, στην τιμή των 30€. Η κάρτα ισχύει έως 31 Μαΐου 2024. Η προπώληση μπορεί να γίνει είτε ηλεκτρονικά είτε από τα εκδοτήρια του ΚΘΒΕ (Τ. 2315 200 200)
START THINKING GREEN
Στο πλαίσιο της οικολογικής πολιτικής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος τα ψηφιακά προγράμματα των παραστάσεών του πωλούνται σε ψηφιακή μορφή σε προνομιακή τιμή.
ΑΓΑΜΟΙ ΘΥΤΑΙ «BEST ΩΧ…» | DEUSMusicExperience
Ένα μίνιμαλ υπερθέαμα του Ιεροκλή Μιχαηλίδη
Από 17Φεβρουαρίου και κάθε Σάββατο Οι «Άγαμοι Θύται» επιστρέφουν στην Θεσσαλονίκη, μετά από 7 χρόνια! Φέτος, με αφορμή τη συμπλήρωση 33 ετών από την ίδρυσή τους, οι «Άγαμοι Θύται» και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, παρουσιάζουν μία επετειακή παράσταση, ένα σκηνικό ταξίδι με σταθμούς τις καλύτερες στιγμές τους. Ένα ταξίδι με επιβάτες – προσκεκλημένους επί σκηνής όλους τους κατά καιρούς «Άγαμους», όλους δηλαδή τους σπουδαίους Έλληνες καλλιτέχνες που συνεργάστηκαν μαζί τους. Οι παραβάτες των κωμικών νόμων, η dreamteam του γέλιου, με τη ρηξικέλευθη και λοξή ματιά τόσο στην τρυφερότητα της νοσταλγίας όσο και στην αμεσότητα της επικαιρότητας, με το μοναδικό κωμικό ιδίωμα που διαθέτουν, έρχονται να μας ξεσηκώσουν, αψηφώντας τα κλισέ της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης.
Η νέα τους επετειακή παράσταση είναι ένα ανθολόγιο των καλύτερων σκηνικών στιγμών της περίφημης ομάδας, μια ιστορική διαδρομή, μια προσέγγιση της σάτιρας «άνευ βωμολοχίας». Υποστηριζόμενη από ιδιαίτερες υποκριτικές ερμηνείες, διασκεδαστικές χορογραφίες, ωραίες μουσικές και τραγούδια που ισορροπούν ανάμεσα σε λαϊκά, δημοτικά και Βαλκανικά ηχοχρώματα ενώ συνδιαλέγονται με τους δυτικούς ήχους του rock n’ roll, του swing και του cabaret.
Με βασικό άξονα πάντα την κωμωδία και το Διονυσιακό στοιχείο και πυλώνες την επικαιρότητα, το stand-upcomedy, τα θεατρικά σκετς και την παντομίμα, με επιρροές από την κλασική Ελληνική επιθεώρηση, τον βουβό κινηματογράφο και το φιλολογικό cabaret, μας παρουσιάζουν μια ξεκαρδιστική παράσταση με αφορμή τα καλλιτεχνικά τους γενέθλια. Εμπρηστές της νωχέλειας και του εφησυχασμού, μας προσφέρουν το αντίδοτο στο στημένο, το φθηνό και το ευκαιριακό, με ζωντάνια και αμεσότητα, με εξόχως κωμικά, ανατρεπτικά, σατιρικά και αυτοσαρκαστικά κείμενα.Κάποια που μας θυμίζουν τις καλύτερες στιγμές της καριέρας τους και άλλα που θα μας χαρίσουν νέες γλυκιές αναμνήσεις μέσω του εύθυμου σχολιασμού της σημερινής επικαιρότητας.
33 Χρόνια Άγαμοι Θύται
Εκεί όπου το πηγαίο χιούμορ συναντά την υψηλή αισθητική και ποιότητα. Οι «Άγαμοι Θύται» εμφανίστηκαν για πρώτη φορά μπροστά στο ελληνικό κοινό τον Οκτώβριο του 1990, ξεκινώντας τις παραστάσεις τους στο «ΥψηλόνΒολτάζ» της Θεσσαλονίκηςμε τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Δημήτρη Σταρόβα, Ρούλα Μανισάνου, Χρήστο Μητρέτζη και Στάθη Παχίδη ενώ για πρώτη φορά στην Αθήνα εμφανίστηκαν το 1993 μαζί με το Γιώργο Νταλάρα. Εμπνευστής, εμψυχωτής και «Νονός» του σχήματος είναι ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ο οποίος από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα σκηνοθετεί όλες τις παραστάσεις. Παράλληλα, έχει συνεργαστεί για τη συγγραφή των κειμένων, αρχικά με τον Γιώργο Σκαμπαρδώνη (Κλήμεντος) και αργότερα με τη Δήμητρα Παπαδοπούλου και τον Χρήστο Τολιάδη. Οι Άγαμοι Θύται σε αυτά τα 33 χρόνια, έχουν παρουσιάσει πάνω από 20 διαφορετικές παραστάσεις με πάνω από 1300 εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Έχουν φιλοξενήσει κατά καιρούς κάποιους από τους σημαντικότερους και διασημότερους μουσικούς, τραγουδιστές, χορευτές και ηθοποιούς της χώρας μας, συμπράττοντας όμως ταυτόχρονα και με σημαντικούς ξένους καλλιτέχνες. Διαχρονικά, αποτελούν μία από τις κορυφαίες καλλιτεχνικές ομάδες στο χώρο της σύγχρονης κωμωδίας και, ταυτόχρονα, ένα σχήμα μοναδικό στο είδος του, αφού θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ελληνικό-βαλκανικό «καμπαρέ». Τα ερμηνευτικά και αισθητικά χαρακτηριστικά τους διαπερνούν όλες τις σκηνικές τέχνες, παντρεύοντας βασικά σκηνικά στοιχεία και ερμηνευτικούς κώδικες από το χώρο του θεάτρου, της μουσικής, του χορού και της μιμικής/παντομίμας, προσδίδοντας στους «Άγαμους Θύτες» μία ξεχωριστή φυσιογνωμία και ταυτότητα.
Κείμενα: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Γιώργος Κλήμεντος, Χρήστος Τολιάδης, Βαγγέλης Νάσης | Σκηνοθεσία: Ιεροκλής Μιχαηλίδης | Χορογραφίες: Μάρκος Γιακουμόγλου | Με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Δημήτρη Σταρόβα,Χρήστο Μητρέτζη,Ταξιάρχη Χάνο, Ρούλα Μανισσάνου \ Φιλική Συμμετοχή: Γεράσιμος Σκιαδαρέσης
Τα δύο πρώτα Σάββατα ως special guest, μαζί μας θα είναι η αγαπημένη φίλη και σπουδαία ερμηνεύτρια Ελένη Τσαλιγοπούλου
Και τους Ηλιάνα Γαϊτάνη, Ανδριάνα Αχιτζάνοβα, Κατερίνα Πλεξίδα, Ορφέα Τσαρέκα | Χορεύουν:Ελένη Δημακουλέα, Ιωάννα Κάγιου, Δανάη Κουτέλα, Έλενα Μαυρομανωλάκη | Ορχήστρα: Διονύσης Μακρής (μπάσο),Παναγιώτης Γκίνης (κιθάρα), Πασχάλης Καρβουνάρης(τρομπέτα), Νίκος Χρυσούλης(τούμπα), Τάσος Γκέντζης(Κλαρίνο, σαξόφωνο), Νίκος Φουτάκης(ακορντεόν), Θωμάς Κοστούλας (ντράμερ)
*Οι καλεσμένοι-guest θα ανακοινώνονται κάθε εβδομάδα
Οργάνωση και Διεύθυνση Παραγωγής Γιώργος Μουστάκας / Γιάννης Μουστάκας GMILive
Ο Μπαρμπ’ Αλέξανδρος πάει παράδεισο | Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ
O Πολυχώρος Πολιτισμού Ισλαχανέ σας προσκαλεί το Σάββατο 2 Μαρτίου στις 18.00 και στις 20.00 στην παράσταση «Ο Μπαρμπ’ Αλέξανδρος πάει παράδεισο» μια σύνθεση διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη σε σκηνοθεσία του Γιώργου Φράγκογλου από την ομάδα «Η παιδεία… τέχνας κατεργάζεται».
Η θεατρική ομάδα « Η παιδεία …τέχνας κατεργάζεται» δημιουργήθηκε το 2006, με πρωτοβουλία των Υπευθύνων Πολιτιστικών Θεμάτων της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, Άβρας Αυδή και Ειρήνης Μωσαϊδου -Καμπαδάκη. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει δέκα παραστάσεις σε διάφορους χώρους και έχει συνεργαστεί με τον Δήμο Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Άργους Ορεστικού, την Κοινότητα Αγίου Ευστρατίου, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, το Τελλόγλειο Ίδρυμα. Από το 2018 λειτουργεί υπό την αιγίδα του συλλόγου αποφοίτων της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ «Φιλόλογος».
Είσοδος Ελεύθερη | Θέσεις περιορισμένες | Για κρατήσεις, στείλτε μήνυμα στο: 6981972239
Απόψε Στις 9… Ραντεβού Με την Εύθυμη Πέννα του Άντον Τσέχωφ | ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ παρουσιάζει Απόψε Στις 9… Ραντεβού Με την Εύθυμη Πέννα του Άντον Τσέχωφ 5η ΠΑΡΑΤΑΣΗ Σάββατο 2/9/16/23/30 Μαρτίου στις 9. 00 μ.μ.
Σημείωμα Σκηνοθέτιδος
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ παρουσιάζει την – άγνωστη για πολλούς – κωμική πινελιά του Άντον Τσέχωφ (1860-1904) για τους καθημερινούς ανθρώπους της εποχής του στα ξεκαρδιστικά Μονόπρακτα Αρμένικη Βίζιτα-
Η Προξενήτρα-Η Συμφωνία-Η Αρκούδα-Η Επέτειος.
Πίσω από την τσεχοφική σάτιρα βρίσκεται η αγάπη για τον άνθρωπο. Η ειρωνική αποδοχή της ζωής και το στοιχείο του αυτοσαρκασμού είναι παράγοντες του κωμικού στοιχείου που το διαπνέει. Ο Τσέχωφ σκιαγραφεί ανάγλυφους χαρακτήρες που εγκλωβίζονται σε αφοπλιστικά κωμικές συνθήκες. Τα κωμικά μονόπρακτα του Τσέχωφ συνιστούν μικρά διαχρονικά διαμάντια, αφού μέσα από τον έξυπνα κωμικό διάλογο, τις πνευματώδεις ατάκες και το σατιρικό χιούμορ, καυτηριάζουν και θίγουν καίρια διαχρονικά ζητήματα όπως οι διαπροσωπικές σχέσεις, η γραφειοκρατία, ο έρωτας, τα κοινωνικά ήθη κ.α.
Εντυπωσιακά ρωσικά κοστούμια, σκηνικά και ρούσικη μουσική της εποχής εκείνης, μας ταξιδεύουν μέσα από την θεατρική μαγική μηχανή του χρόνου στην Τσαρική Ρωσία που τότε πατούσε το κατώφλι του 20ου αιώνα.
Παίζουν
Ορφέας Εξηντάρης | Γιώργος Μακρής | Μαρία Μπαλτατζή | Φανή Χατζημπάρμπα
Σκηνοθεσία-Επιμέλεια Σκηνικών/ Κουστουμιών/Μουσικής Μαρία Μπαλτατζή | Διάρκεια Παράστασης: 90΄ | Τιμή εισιτηρίου: 12 ευρώ | ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΤΗΛ/ΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ | Ολύμπου 88-Αρχαία Αγορά/Θεσσαλονίκη | 2310285452-6974195079 | Ιστοσελίδα: [email protected] | e-mail: [email protected] | Σάββατο 2/9/16/23/30 Μαρτίου στις 9. 00 μ.μ.
Το Ημερολόγιο Ενός Τρελού | ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ
Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ παρουσιάζει για 2η θεατρική περίοδο Το Ημερολόγιο Ενός Τρελού του Νικολάι Γκόγκολ
Σκηνοθεσία-Ερμηνεία: Μαρία Μπαλτατζή
5η ΠΑΡΑΤΑΣΗ Κυριακή 3/10/17/24/31 Μαρτίου 2024 στις 8.30 μ.μ.
Σημείωμα Σκηνοθέτιδος
Τον αριστουργηματικό αυτόν μονόλογο παρουσιάσαμε το 2021, από Ιανουάριο και έως τα τέλη Μαρτίου. Το αξιοθαύμαστο είναι, ότι, παρ’ όλα τα μέτρα και τον φόβο που επικρατούσε λόγω κορονοϊού, οι συμπολίτες μας, και όχι μόνον, μας τίμησαν με το να επιλέξουν να το παρακολουθήσουν. Σαν αποτέλεσμα αυτής της προτίμησής τους, οι περισσότερες παραστάσεις του έργου έγιναν sold out. H παράσταση επανέρχεται λόγω προτροπής και παράκλησης φίλων θεατών μας, οι οποίοι, λόγω της ιδιάζουσας τότε κατάστασης δεν μπόρεσαν να την παρακολουθήσουν. Ανταποκρινόμενοι, λοιπόν, στο αίτημά τους, παρουσιάζουμε και πάλι αυτό το διαμάντι της παγκόσμιας λογοτεχνίας.
Η ρούσικη μουσική, τα σκηνικά και κοστούμια δένουν αρμονικά με το αθάνατο αυτό αριστούργημα και δημιουργούν μια ατμόσφαιρα που βαθμιαία μας συνεπαίρνει και μας μεταφέρει στην Ρωσία του 1835, έτος που γράφτηκε ο συγκεκριμένος μονόλογος.
Μετά την παράσταση, οι θεατές μας μπορούν να παρακολουθήσουν-εάν φυσικά το επιθυμούν- την επεξήγηση των συμβολισμών του έργου από την γράφουσα. Συμβολισμοί που αποδεικνύουν την τεράστια αξία του Γκόγκολ, που προφητικά αναδεικνύει όλες τις παθογένειες κάθε κοινωνικού και πολιτικού συστήματος. Και οι οποίες παθογένειες-δυστυχώς ακόμη και σήμερα, 188 χρόνια μετά-συνεχίζουν να μας ταλανίζουν, σαν να μην πέρασε μια μέρα από τότε.
ARBORYTHMIA | Transcendance- Αγωγός Τέχνης
“ARBORYTHMIA” Λατινικά: {Δέντρο} – {Ρυθμός}
Για δύο μόνο παραστάσεις την Παρασκευή 01 Μαρτίου και 08 Μαρτίου στο Transcendance- Αγωγός Τέχνης
Η performance Arborythmia είναι μια αφήγηση ιστορίας για το ταξίδι ενός σώματος. Επι σκηνής, δημιουργείται ένα οικοσύστημα μεταξύ κίνησης. ζωντανής μουσικής σύνθεσης και φυσικών υλικών όπου τα πάντα είναι σε ροή, συνεχή μεταμόρφωση και αλληλεπίδραση.
Σε αυτόν τον κόσμο, οι ψυχοσωματικές καταστάσεις του ανθρώπου βρίσκουν άμεση σύνδεση με τις βιολογικές διαδικασίες των δέντρων. Εδώ ο άνθρωπος απλώνει ρίζες και ξεριζώνεται, μεγαλώνει κλαδιά που σπάνε και βγάζει φύλλα τα οποία ρίχνει τον χειμώνα για να κοιμηθεί. Δίνοντας έμφαση και στο περιβάλλον που ενεργοποιεί την εκάστοτε κατάσταση, το άτομο-δέντρο γίνεται αντιληπτό ως κομμάτι του δάσους με το οποίο αλληλεπιδρά.
Ετσι κατα την παράσταση, η σωματική φόρμα επηρεάζει τα υλικά, ο ήχος των οποίων επηρεάζει την μουσική και αυτή με την σειρά της την κίνηση. Η γραμμικότητα αντικαθίσταται απο την κυκλικότητα. Η εμμονική ματιά στο αποτέλεσμα επανεστιάζει στην ίδια την διαδικασία ως αυτοσκοπό. Η μετάβαση ανάμεσα στο σκοτάδι και το φώς παύει να φέρει θετικό ή αρνητικό πρόσημο και αρχίζει να μετατρέπεται σε έναν χορό. Απο αυτό το σημείο δεν έχει τόσο σημασία σε ποιά πλευρά βρίσκεται κανείς αλλα πόσο ομαλά, σταθερά και σε ροή είναι τα βήματα αυτού του χορού.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Σύλληψη – Ερμηνεία : Φεσσάς Δημήτρης | Live μουσική σύνθεση: Τσεσμελόγλου Δημήτρης | Γραφιστική Επιμέλεια : Σοφία Λουκέρη | Παραγωγή : MoRe 64 Aστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία | Ημερομηνίες: Παρασκευή 1/ 3 και Παρασκευή 8/ 3 | Ωρα : 21.30 | Διάρκεια Παράστασης : 75′ | Τόπος: Transendance-Αγωγός τέχνης | Πολυξένης Αντωνίου 4, θεσσαλονίκη | Kόστος Εισιτηρίου : 10,00 ευρώ (Στο ταμείο μόνο με μετρητά ) | Τήλ. κρατήσεων: 6937202573 (Whats Up – Viber ) | Aπο την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου θα διατίθενται εισιτήρια ηλεκτρονικά απο την TicketMaster.gr
Περιορισμένος αριθμός θέσεων
Mαύρη Σαμπούκα | ART BOX FARGANI
Μετά από αμέτρητες «τελευταίες παραστάσεις» και μια sold out καλοκαιρινή περιοδεία, η «Μαύρη Σαμπούκα» κάνει φινάλε με την «Platinum» εκδοχή της.
Ο Τόλης Παπαδημητρίου ανανεώνει για τελευταία φορά το ήδη σαρωτικό του κείμενο κι έρχεται μαζί με τον Αντώνη Στάμο να χαρίσουν 100 λεπτά γέλιου μέχρι δακρύων. Δες το! Ή ξαναδές το! Είναι η τελευταία σου ευκαιρία.. Αλήθεια τώρα! Μια κωμωδία για τη φιλία, το λάθος timing και τα μεγάλα σουξέ!
Όλα ξεκινούν από μια… λάθος διάρρηξη. Ο Βλάσης Κουρούπας, ένας ταξιτζής από τις Κουκουβάουνες, μπερδεύει τους ορόφους και μπαίνει στο σπίτι του πάμπλουτου μουσικοσυνθέτη Διονύσιου Αβέρωφ με σκοπό να κλέψει. Τα πράγματα μπερδεύονται περισσότερο όταν κάνει την εμφάνισή του ο συνεργός του, ο Μήτσος (αλλά αυτό δεν θα το αποκαλύψουμε, spoiler δεν κάνουμε).
Είναι η μοίρα, είναι οι θεοί- και τα δύο ή τίποτα από αυτά- που συνωμότησαν για να φέρουν αυτούς τους δύο ανθρώπους κοντά; Το μόνο σίγουρο είναι πως, υπό άλλες συνθήκες, ο Βλάσης και το είδωλό του, ο δημιουργός του λαϊκού σουξέ «Μαύρη Σαμπούκα» δεν θα είχαν συναντηθεί ποτέ και δεν θα ανέπτυσσαν μια σχέση παράδοξα δυνατή.
Τώρα τι σχέση μπορεί να έχουν με την ιστορία το hashtag #Pentheas, η Φουρέιρα και ο Αργυρός, τα απανωτά έκτακτα δελτία ειδήσεων, ο Tweety και τα αμέτρητα σφηνάκια, η απάντηση θα δοθεί επί σκηνής. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι η «Μαύρη Σαμπούκα» είναι μια κωμωδία-ωδή στη φιλία που καλεί τους δύο βασικούς της χαρακτήρες να ζήσουν-και κυρίως να μοιραστούν- την πιο τρελή νύχτα της ζωής τους!
Ταυτότητα παράστασης
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Τόλης Παπαδημητρίου | Πρωταγωνιστούν: Τόλης Παπαδημητρίου, Αντώνης Στάμος | Μαζί τους: Ανάργυρος Βαζαίος, Γραμματική Γκόρου | Βοηθός σκηνοθέτη / Φωτισμοί: Κλαίρη Ζουμπεράκη | Σκηνικά: Λία Ασβεστά | Λογότυπο:InkaholicTattoo | Φωτογραφίες: Θοδωρής Χανιώτης | GraphicDesign: Μαριλένα Σιμάτου | Μουσική Επιμέλεια: Τόλης Παπαδημητρίου | Παραγωγή: Θεατρικές επιχειρήσεις Τάγαρη
Θέατρο ART BOX FARGANI THEATER – ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΤΗΛ. 2310 280 007) | Παραστάσεις : Παρασκευή & Σάββατο : 9.00 μμ | Κυριακή : 7.30 μμ | Διάρκεια: 100’ χωρίς διάλειμμα | Εισιτήρια: Από 15 € | Προπώληση εισιτηρίων: Ταμείο Θεάτρου και Viva.gr
Βιογραφικό Τόλη Παπαδημητρίου
Γεννήθηκε στις 3 Απριλίου. Έχει καταγωγή από την Άρτα και την Καρδίτσα και μεγάλωσε στη Χαλκίδα. Αποφοίτησεαπό τη Δραματική Σχολή «Ίασμος» του Βασίλη Διαμαντόπουλου και την Ανώτερη Σχολή Καλών Τεχνών «Ιάκωβος Καμπανέλλης». Με αφορμή τη θεατρική του δραστηριότητα ξεκινά να εργάζεται ως σεναριογράφος- διαλογογράφος σε τηλεοπτικές σειρές όπως «Κάτι χωρισμένα παλικάρια», «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα». Παράλληλα πρωταγωνιστεί στον β’ κύκλο της σειράς «Μην ψαρώνεις», ενώ παράλληλα αναλαμβάνει ως βασικός κειμενογράφος στην ψυχαγωγική εκπομπή «Καλό μεσημεράκι». Ταυτόχρονα με την τηλεοπτική του επιτυχία κάνει το πρώτο του συγγραφικό εγχείρημα στον κινηματογράφο με την ταινία «Αιγαίο SOS» το 2018.
Τα κλειδιά – για μια δυνατή ζωή | ΘΕΑΤΡΟ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΝ
Μία από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις για παιδιά της φετινής σεζόν, επιστρέφει στο Θέατρο Αριστοτέλειον την Κυριακή 10 Μαρτίου για δυο ακόμη παραστάσεις. Πρόκειται για Τα κλειδιά – για μια δυνατή ζωή, μια παράσταση όπου η Νάντια Κοντογεώργη συνδυάζει για πρώτη φορά το μουσικό θέατρο με την ψυχοθεραπευτική αφήγηση, και απευθύνεται σε παιδιά, γονείς αλλά και στο «εσωτερικό παιδί» του καθενός από εμάς.
Ο καλύτερος τρόπος για να σε ακούσει ένα παιδί είναι να του πεις ένα παραμύθι. Πόσο μάλλον όταν αυτό έχει γραφτεί και μελετηθεί επιστημονικά, για να προσφέρει ψυχοθεραπευτικά οφέλη, συνοδεύεται από ζωντανή κλασική μουσική και αποκτά θεατρική υπόσταση. Η τέχνη και τα εργαλεία του θεάτρου έχουν χρησιμοποιηθεί σε αρκετές μεθόδους ψυχοθεραπείας, αντιθέτως όμως τα κλινικά εργαλεία παιδοψυχολογίας δεν έχουν αξιοποιηθεί στο θέατρο. Στην πρωτότυπη αυτή παράσταση, η Νάντια Κοντογεώργη εμπνέεται από τις ιστορίες για παιδιά και ενήλικες από το γνωστό και πολυμεταφρασμένο βιβλίο θεραπευτικών ιστοριών της Αμερικανίδας καταξιωμένης ψυχολόγου Νάνσυ Ντέιβις, Ph.D., TherapeuticStoriesthatTeachandHeal. Σύμφωνα με τις οδηγίες της συγγραφέως, οι ιστορίες αυτές απευθύνονται στο συναισθηματικό και διαισθητικό κομμάτι του εγκεφάλου, ή αλλιώς στο δεξί του μέρος, και λειτουργούν στο υποσυνείδητο, χωρίς επεξηγήσεις και κατευθύνσεις για την ερμηνεία τους.
Οι ιστορίες δραματουργικά και επιστημονικά επεξεργασμένες από την παιδοψυχίατρο Βάλια Καράγιωργα στοχεύουν, μέσα από σύμβολα και μεταφορές, όπως ο γίγαντας που νικήθηκε, το λουλούδι που δεν άνθιζε, η μαριονέτα που θύμωνε και άλλα, να βοηθήσουν τους ακροατές να αντιληφθούν με διαφορετικό τρόπο τα ερεθίσματα της ζωής, χωρίς να δεσμεύονται από βιώματα του παρελθόντος τους. Έτσι η κάθε ιστορία λειτουργεί εντελώς διαφορετικά για τον κάθε θεατή και βαθιά προσωπικά. Επιπλέον, μέσω του θεάτρου, γονείς και παιδιά αποκτούν μια βεντάλια από διαφορετικές οπτικές για τις μικρές ή τις μεγάλες προκλήσεις της ζωής, που κάποιες φορές φαντάζουν αδιέξοδες. Ενώ η αγαπημένη ηθοποιός υποδύεται όλους τους ρόλους των ιστοριών, παράλληλα, ο διακεκριμένος τσελίστας Αλέξανδρος Μποτίνης ερμηνεύει κομμάτια κλασικής μουσικής, ζωντανά επί σκηνής, καθώς η θεραπευτική δύναμη της κλασικής μουσικής και η επίδρασή της στην νευροπλαστικότητα του ανθρώπινου εγκεφάλου έχει ερευνηθεί εκτεταμένα, ενώ εδώ στοχεύει και στη μουσική εκπαίδευση και στην αισθητική συγκίνηση των θεατών.
Το θέατρο, η μουσική και η ψυχοθεραπεία συνδέονται αρμονικά στην παράσταση Τα Κλειδιά και γίνονται η εμπειρία για μια συνειδητή ζωή, όπου όλα είναι δυνατά!
Ταυτότητα της παράστασης
Ιδέα -Eρμηνεία: Νάντια Κοντογεώργη | Μουσική επιμέλεια και ερμηνεία: Αλέξανδρος Μποτίνης, τσέλο | Σκηνοθεσία: Στέφανος Δρουσιώτης – Νάντια Κοντογεώργη | Μετάφραση- Δραματουργική επεξεργασία- Επιστημονική επιμέλεια : ΒάλιαΚαράγιωργα, MD | Σκηνικά – Κοστούμια: Μαίρη Τσαγκάρη | Σχεδιασμός φωτισμών: Στέφανος Δρουσιώτης | Φωτογραφίες: Πάτροκλος Σκαφίδας | Συγγραφέας πρωτότυπου κειμένου “Therapeutic Stories that Teachand Heal” :Nancy Davis, Ph.D. | Διάρκεια: 70’ | Θέατρο Αριστοτέλειον, Εθνικής Αμύνης 2, 231 026 2051 | Κυριακή 10 Μαρτίου 2 παραστάσεις 11:00 πμ & 13.00 μμ
Τιμές εισιτηρίων : Α’ Ζώνη: 15€ | Β’ Ζώνη: 12 € \ Εξώστης – Θεωρείο 10 € | Προπώληση: Ταμείο Θεάτρου & more.com https://www.more.com/theater/ta-kleidia-gia-mia-dynati-zoi-thessaloniki/
«ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ» – Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου | Θέατρο Σοφούλη
Οι παραστάσεις κλείνουν το κύκλο τους όταν το κοινό το θέλει και όχι οι συντελεστές! Έτσι η «Ρόζα Εσκενάζυ – Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου», ένα έργο του Παναγιώτη Μέντη, σε σκηνοθεσία του Αντώνη Λουδάρου, επιστρέφει για δύο μόνο παραστάσεις στο Θέατρο Σοφούλη τις Κυριακές 10 και 17 Μαρτίου στις 19.30.
Λίγα λόγια για το έργο
Η «Ρόζα η ναζιάρα με τα σγουρά μαλλιά», γεννημένη στην Κωνσταντινούπολη, εβραϊκής καταγωγής, μετακόμισε με την οικογένειά της στη Θεσσαλονίκη, όπου και άρχισε την καριέρα της.
Χαρισματική ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και του σμυρναίικου τραγουδιού, βίωσε τις πιο σημαντικές δεκαετίες της ιστορίας της Ελλάδας. Πέρασε δια πυρός και σιδήρου μέσα από πολέμους, κατοχή, δικτατορία, χωρίς να πάψει στιγμή να είναι μια γυναίκα «ανεμοστρόβιλος». Η ζωή της παραβατική και απρόβλεπτη αλλά γεμάτη με φως. Ήξερε να ξεσηκώνει τα πλήθη με τα σκέρτσα και τα νάζια της. Το «Χαρικλάκι», η «Δημητρούλα», η «Λιλή η σκανδαλιάρα», το «Ράμπι – Ράμπι» και τόσες άλλες μεγάλες επιτυχίες της, θα μας ταξιδέψουν σε μερικές από τις πόλεις-σταθμούς της ζωής της. Κωνσταντινούπολη, Θεσσαλονίκη, Νέα Υόρκη, Βουκουρέστι, Αθήνα. Η Ρόζα κατάφερε το αδιανόητο. Να κάνει καριέρα σε μία εποχή, όπου ο ρόλος της γυναίκας ήταν μόνο εκείνος της μάνας και της νοικοκυράς. Τα σκέρτσα και τα νάζια της που φοβόταν η οικογένειά της, ήταν τα μόνα σπαθιά που είχε για να πολεμήσει τη ζωή! Η φωνή της, φάρος για τις επόμενες γενιές, σαν γνήσια Βασίλισσα μας διατάζει ακόμα και σήμερα πώς να γλεντάμε, πώς να πίνουμε και πώς να αγαπάμε! Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί της στη μαγική εποχή του ρεμπέτικου τραγουδιού. Φωτεινές ρεκλάμες, η Ρόζα στη μέση του πάλκου και η ορχήστρα ξεκινά.
Ρόζα Εσκενάζυ, μια γυναίκα που άλλαξε την κοινωνία και τον πολιτισμό.
Συντελεστές
Κείμενο: Παναγιώτης Μέντης | Σκηνοθεσία: Αντώνης Λουδάρος | Σκηνικά: Ειρήνη Παπιδά | Κοστούμια: Αντώνης Λουδάρος | Παραδοσιακά κοστούμια ορχήστρας: Χορευτικός Όμιλος Καλαμαριάς Voreades – Προοδευτικός Σύλλογος Γυναικών Νέας Απολλωνίας | Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης | Βοηθός Σκηνοθέτη: Γωγώ Μαρινάκου | Ρόζα η Παυλίνα Χαρέλα | Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύει επί σκηνής η Αποστολία Γκούτη
Στη σκηνή παίζουν οι μουσικοί:
Γιώργος Ματθαίου – λαούτο, κιθάρα | Γιώργος Ψάλτης – βιολί | Ακούγονται οι ηθοποιοί: | Γιάννης Στάνκογλου, Φάνης Μουρατίδης, Παύλος Ορκόπουλος, Θανάσης Κουρλαμπάς, Θοδωρής Μπουζικάκος | Γραφιστικά: Αριστοτέλης Σομπότης
Info «ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ» – Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου | Ημερομηνίες παραστάσεων ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 19:30 ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 19:30 | Διάρκεια παράστασης: 75’ | Προπώληση εισιτηρίων: MORE.GR | Κανονικό: 15€ | Μειωμένο (φοιτητές, άνεργοι, ΑΜΕΑ, άνω των 65): 12€ | Για ομαδικές κρατήσεις, επικοινωνήστε με το ταμείο του θεάτρου: 2310 423925 | Ειδικές τιμές για Συλλόγους, Γκρουπ, ΚΑΠΗ κ.ά.
Η παράσταση επιχορηγείται από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. | Ευχαριστούμε τα ξενοδοχεία Vanoro Hotel, Elisabeth Boutique Hotel, Superior και Thess Residences, το κομμωτήριο Giorgio, καθώς και τον Χορευτικό Όμιλο Καλαμαριάς Voreades για τα παραδοσιακά κοστούμια με τα οποία έντυσε την ορχήστρα μας, και τον Προοδευτικό Σύλλογο Γυναικών Νέας Απολλωνίας.
Το Θέατρο Σοφούλη διαθέτει πρόσβαση για ΑμεΑ.
ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΟΑΣΘ: Λεωφορείο 5 Από Δυτικά προς Ανατολικά: Στάση Βερβελίδη | Από Ανατολικά προς Δυτικά: Στάση Ναυτικός Όμιλος
Θέατρο Σοφούλη Τραπεζούντος 5 & Σοφούλη, Τ.Κ. 55131 Θεσσαλονίκη | Τηλ. 2310423925 | www.theatrosofouli.gr
Μουσική
Αφιέρωμα στους AC DC – Bon Scott Era Live Tribute | Καφωδείο Ελληνικό
Για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη ένα αφιέρωμα σε ένα από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα στην ιστορία της Ροκ και σε έναν από τους πιο αυθεντικούς ερμηνευτές!
For those about to rock! A Live Tribute to “AC DC / Βon Scott Era”
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024 | ΚΑΦΩΔΕΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ (1ος Όροφος) by Jail Break (GR)
Για περισσότερο από 2 ώρες θα απολαύσουμε όλες τις μεγάλες επιτυχίες των AC DC που ερμήνευσε με τον δικό του μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο ο Bon Scott ο οποίος υπήρξε θρυλική και επιδραστική μορφή καθώς καθόρισε την πορεία των AC DC.
Στη μουσική σκηνή του Καφωδείου θα ακούσουμε τραγούδια που περιλαμβάνονται στα πρώτα 8 άλμπουμ, γνώρισαν τεράστια επιτυχία, καθιέρωσαν το συγκρότημα ως ένα από τα κορυφαία του είδους όπως «Highway to Hell» «TNT» «Its a long way to the top» «The Jack» «Whole lotta Rosie» «If you want blood» «Let there be rock» «High voltage» «Jailbreak» «Love wire» «Sin city» «The girls got rythm».
Βιογραφικό:
Οι Jail Break αν και υπήρχαν ως ιδέα από το 2020 δημιουργήθηκαν στην τελική τους μορφή το 2023 στη Θεσσαλονίκη από μια παρέα έμπειρων και καταξιωμένων μουσικών που τους ένωσε η αγάπη τους για τους θρυλικούς AC DC αλλά και η σπίθα που εξέπεμπε ο Bon Scott. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει όλες τις γνωστές επιτυχίες που με πάθος ερμήνευσε ο Bon Scott αλλά και λιγότερα γνωστά κομμάτια τα οποία είναι ιδιαίτερα αγαπητά από τους φανατικούς οπαδούς
Γιάννης Βατζολας (Johnny V) Vox,Guitar Τραγουδιστής κιθαρίστας με μεγάλη και μακροχρόνια εμπειρία στην Ροκ μουσική Έχει παίξει από το 1988 σε όλες τις μουσικές σκηνές Covers και Originals πανελαδικα. Ενδεικτικά συμμετέχει στην δισκογραφια των HARDWAYS (Free Me) AILAFAR (Long way to Imagery) SKIM THE CREAM (Safe in Hell) JOHNNY V BAND (Love Power)
Χρήστος Τζηκος Guitar Κιθαρίστας με συμμετοχή σε μπλουζ, ροκ και σόουλ σχήματα τα τελευταία 10 χρόνια όπως Bobya Cottisha, Reverse Cowbell, Sharp 9 Mark V, Blue Lines. Συμμετείχε σε συναυλίες και φεστιβάλ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ο Nestor C. (Φώτης Νέστωρ Κανιστρας)Drums Ο Νέστωρ γεννήθηκε στο Μόναχο Γερμανίας, ξεκίνησε τη μουσική του δουλειά με βασικά μαθήματα κλασικού πιάνου, ενώ το ενδιαφέρον του για τη σύνθεση έγινε βαθύτερο όταν άρχισε να μελεταει μπάσο και πλήκτρα. Η μουσική πορεια τον οδηγεί τελικά στα ντραμς. Ο Nestor μαθητεύει με τους θρυλικούς Leonides Alachadames, από το ελληνικό συγκρότημα Socrates και τον γνωστό ντράμερ της jazz-fusion Νίκο Καπιλίδη και τον Terry Bozzio από απο της ΗΠΑ-Jeff Beck-Frank Zappa. Η δουλειά του Νέστορα τον οδήγησε από την Γερμανία,Βελγιο,Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη. Ο Νέστωρ έχει παίξει και ηχογραφήσει με πολλά συγκροτήματα. Έχει επίσης ηχογραφήσεις για διάφορους Έλληνες καλλιτέχνες
Θωμάς Χαλκιάς. Bass guitar Ο Θωμάς Χαλκιάς ξεκίνησε τη μουσική σε ηλικία 9 ετών παίζοντας πιάνο. Στο γυμνάσιο συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στο ηλεκτρικό μπάσο, ηλεκτρική κιθάρα και φωνητική, και έπαιξε αρχικά σε εκδηλώσεις του τοπικού ωδείου και στη συνέχεια με συγκρότημα που έφτιαξε με τους φίλους του. Σπούδασε μουσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ παράλληλα έκανε συναυλίες με διάφορα σχήματα, παίζοντας από λαϊκορεμπέτικα, μέχρι hard rock είτε ως κιθαρίστας είτε ως μπασίστας.
Κιθάρα / Φωνή: Γιάννης Βατζόλας | Κιθάρα / Φωνή: Χρήστος Τζήκος | Τύμπανα: Φώτης (Nestor C) Κανίστρας | Μπάσο: Θωμάς Χαλκιάς
Γενικές πληροφορίες
Διοργάνωση dailytrips | www.dailytrips.gr | Info 6933 377499 | Καφωδείο Ελληνικό – 1ος όροφος | Βενιζέλου 45 – Κέντρο | Πόρτες: 21:00 | Ώρα έναρξης 22:15 | Είσοδος: | Early bird 8€ έως εξαντλήσεως | Προπώληση 10€ έως εξαντλήσεως
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΓΟΡΑΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας, κάντε εγκαίρως την αγορά των εισιτηρίων σας-Early bird 8€ έως εξαντλήσεως | Προπώληση/Ταμείο 10€ έως εξαντλήσεως
1)Αγορά σε φυσικό σημείο Μπορείτε να αγοράσετε τα εισιτήρια σας στο στο Κέντρο της Θεσσαλονίκης, στο DR JOHN Store, Τσιμισκή 124 (απέναντι από την στάση “Κεντρο Ιστορίας” , τηλ 2314 015235 και με ώρες εξυπηρέτησης πληρωμών Δευτέρα έως Παρασκευή 10:00 – 20:00.
2)Αγορά ηλεκτρονικά α)Στέλνετε sms στο 6933 377499 ή μήνυμα στη σελίδα https://www.facebook.com/dailytrips.gr (ονοματεπώνυμο, αριθμό εισιτηρίων, email) β)Σας στέλνουμε αριθμό λογαριασμού γ)Μόλις κάνετε την κατάθεση, σας αποστέλλουμε στο email επιβεβαίωση της κατάθεσης με οδηγίες (όνομα, αριθμό εισιτηρίων, κτλ) δ)Στην είσοδο σας παραδίδουμε τα εισιτήρια
3)Η αγορά εισιτηρίου δεν εξασφαλίζει θέση καθήμενου
4)Εισιτήρια δεν επιστρέφονται
Διοργάνωση – Παραγωγή | www.dailytrips.gr – Συναυλίες
Μουσικές από τις άκρες της γης – Λατινική Αμερική | Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζει τον κύκλο συναυλιών ‘Μουσικές από τις άκρες της Γης’ με μία στάση στη Λατινική Αμερική υποδεχόμενη τη φετινή Αποκριά με τους χαρακτηριστικούς ρυθμούς και τις πολύχρωμες μελωδίες αυτής της γωνιάς του κόσμου. Μαζί της μία από τις κορυφαίες αρπίστριες στον κόσμο, η Γαλλίδα Anaïs Gaudemard. Διευθύνει ο γεννημένος στη Μασσαλία Ελληνο-Αργεντίνος μαέστρος Γιάννης Πουσπουρίκας.
Η αρχή γίνεται με το ‘Tangazo’ του Άστορ Πιατσόλα, ο οποίος εξέλιξε το παραδοσιακό τάνγκο συνδυάζοντας τους παραδοσιακούς ρυθμούς του με δεξιοτεχνικούς αυτοσχεδιασμούς εμπνευσμένους από τη τζαζ και φόρμες κλασικής μουσικής, φέρνοντας πραγματική επανάσταση με το tango nuevo του, όπως ονομάστηκε η νέα αυτή κίνηση. Στη συνέχεια η Anaïs Gaudemard αναμετράται με το μαγευτικό ‘Κοντσέρτο για άρπα’ του δασκάλου του Πιατσόλα, Αλμπέρτο Χιναστέρα, που ωθεί τις εκφραστικές δυνατότητες της άρπας εκεί όπου δεν είχε τολμήσει κανείς πριν.
Το μουσικό ταξίδι ολοκληρώνεται στη Βραζιλία και με τη μουσική που έγραψε ένας Γάλλος συνθέτης, ο Νταριούς Μιγιώ, για το σουρεαλιστικό μπαλέτο ‘Το Βόδι στη Στέγη’, όπου αναμειγνύει σάμπα, μασίζ, τάνγκο, ως και πορτογαλέζικο φάντο αναδεικνύοντας το ρυθμό και τη μελωδικότητα της βραζιλιάνικης μουσικής, την οποία αγαπούσε πολύ.
Παραγωγή Κ.Ο.Θ. | Με την υποστήριξη του Γαλλικού Προξενείου στη Θεσσαλονίκη και του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης
Παρασκευή, 8 Μαρτίου 2024 | ώρα 21:00 | Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.
Συμμετέχουν:
Άρπα: Anaïs Gaudemard | Διεύθυνση ορχήστρας: Γιάννης Πουσπουρίκας
Πρόγραμμα: Άστορ Πιατσόλα (1921-1992): Tangazo | Αλμπέρτο Χιναστέρα (1916-1983): Κοντσέρτο για άρπα και ορχήστρα, έργο 25 | Νταριούς Μιγιώ (1892-1974): Το βόδι στη στέγη, έργο 58
Τιμές εισιτηρίων: Πλατεία: 15€ | Θεωρεία/Εξώστης: 10€ | Μειωμένο: 5€
Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου:
Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ
Εκδοτήριο Κ.Ο.Θ. | Εθνικής Αμύνης 2 | Τηλ. 2310236990 | Ώρες λειτουργίας: 8:00-14:30 | Ηλεκτρονικό εισιτήριο: www.tsso.gr
Σεμιναριακός κύκλος διαλέξεων «The Sound Machines of Avant- Garde / Οι Ηχητικές Μηχανές της Πρωτοπορίας» | Πειραματικό Εργαστήριο Ήχου στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη
Οι ριζοσπαστικές εφευρέσεις της δεκαετίας 1920-1930 από Σοβιετικούς εφευρέτες όπως ο Leon Theremin (1896-1993) – εφευρέτης του πρώτου εμπορικά παραγόμενου ηλεκτρονικού μουσικού οργάνου, και όχι μόνο, αποτελούν κεντρικό άξονα του νέου σεμιναριακού κύκλου τεσσάρων διαλέξεων με τίτλο «Οι Ηχητικές Μηχανές της Πρωτοπορίας», με τον οποίο συνεχίζει τη λειτουργία του το Πειραματικό Εργαστήριο Ήχου στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Θεσσαλονίκη και με επικεφαλής τον Andrey Smirnov. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν 07, 14, 21 & 28 Μαρτίου 2024, στην αγγλική γλώσσα, χωρίς διερμηνεία, με δηλώσεις και κόστος συμμετοχής για τους ενδιαφερόμενους.
Πέμπτη 07 Μαρτίου 2024 | 18:00-20:00 / «The Sound Machines of Avant-Garde. Introduction / Οι Ηχητικές Μηχανές της Πρωτοπορίας. Εισαγωγή» Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 | 18:00-20:00 / «Leon Theremin: Music and Gesture / Leon Theremin: Μουσική και κίνηση» Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 | 18:00-20:00 / «The Rhythmicon: Optical Synthesis and Electrification of Rhythm / Το Ρύθμικον: Οπτική Σύνθεση και ηλέκτριση του ρυθμού» Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 18:00-20:00 / «Eavesdropping the Universe: Hacking as an artistic method / Η υποκλοπή του σύμπαντος: Η ηλεκτρονική παρείσφρηση ως καλλιτεχνική μέθοδος»
Πληροφορίες συμμετοχής: Δηλώσεις συμμετοχής στο [email protected] ή τηλεφωνικά στο 2310589143, μέχρι την Πέμπτη 07 Μαρτίου 2024 στις 14:00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Θα δοθεί πιστοποιητικό παρακολούθησης στους συμμετέχοντες του σεμιναριακού κύκλου από το MOMus. Οι διαλέξεις θα πραγματοποιηθούν στην αγγλική γλώσσα, χωρίς διερμηνεία. Κόστος συμμετοχής: 55€ / άτομο, 45€ / άτομο για φοιτητές/φοιτήτριες, με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας. Η πρώτη διάλεξη είναι δωρεάν και ανοιχτή προς το κοινό. Εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις, το κόστος συμμετοχής σε μια δίωρη διάλεξη είναι 30€ / άτομο και για φοιτητές/φοιτήτριες 20€ / άτομο, με την επίδειξη φοιτητικής ταυτότητας.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Andrey Smirnov είναι μουσικός καλλιτέχνης και ερευνητής, διεθνώς γνωστός για την καινοτόμα διδασκαλία και έρευνα στον τομέα της ηλεκτρονικής μουσικής και της ιστορίας της πρωτοποριακής μουσικής με τις εικαστικές τέχνες. Είναι ο ιδρυτής του Theremin Center και έχει διατελέσει επικεφαλής του Εργαστηρίου Ήχου στη Σχολή Τέχνης Rodchenko στη Μόσχα. Διδάσκει μαθήματα ιστορίας και αισθητικής της ηλεκτροακουστικής μουσικής, σχεδίασης και σύνθεσης ήχου, νέων μουσικών διεπαφών και physical computing. Έχει πραγματοποιήσει πολλά εργαστήρια και σεμινάρια, τόσο εξειδικευμένα όσο και για το ευρύ κοινό στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και τη Ρωσία και έχει συμμετάσχει σε σημαντικά φεστιβάλ και συνέδρια. Είναι συγγραφέας των βιβλίων «Sound In Z: Experiments in Sound and Electronic Music in Early 20th Century Russia» (Walther Koenig & Sound and Music, Λονδίνο, 2013) και «In Search of Lost Sound. Experimental Sound Culture in Russia and USSR in the first half of the 20th century» (Μόσχα, GARAGE, 2020) (The Book of the Year Award, Innovation 2021). Από τον Σεπτέμβριο του 2023 ο Andrey Smirnov εργάζεται ως ειδικός επιστημονικός συνεργάτης στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη στη Θεσσαλονίκη.
Το Πειραματικό Εργαστήριο Ήχου στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη έχει ως βάση τα ιστορικά έγγραφα και τα πρωτότυπα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα και ακουστικές συσκευές από την προσωπική συλλογή του Andrey Smirnov αναφορικά με την περίοδο αυτή και έχει σκοπό να μελετήσει την πρωτοποριακή ηχητική κουλτούρα καθώς και να αναβιώσει και να προωθήσει τα επιτεύγματα σχετικών τεχνολογιών που αποδείχθηκαν ότι ήταν κατά πολλές δεκαετίες μπροστά από την εποχή τους. Η αξία και η σημασία αυτών των ιδεών ξεπερνούν πολύ τη σφαίρα της ρωσικής πρωτοπορίας. Σήμερα τις χρησιμοποιούμε συνήθως χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή τους ενώ πολλές ιδέες εξελίσσονται με νέο, δημιουργικό τρόπο.
Το Πειραματικό Εργαστήριο Ήχου αναπτύσσει εκπαιδευτικά προγράμματα με τη μορφή κύκλων διαλέξεων και εργαστηρίων, προσανατολισμένων τόσο σε μουσικούς και ιστορικούς της μουσικής όσο και στο ευρύ κοινό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ρωσική πρωτοπορία, την τέχνη του ήχου και των νέων μέσων, την ηλεκτρονική και ηλεκτροακουστική μουσική.
Αναλυτικό πρόγραμμα διαλέξεων
Πειραματικό Εργαστήριο Ήχου Σεμιναριακός κύκλος διαλέξεων Μάρτιος 2024 «The Sound Machines of Avant-Garde / Οι Ηχητικές Μηχανές της Πρωτοπορίας» ΜΟΜus-Mουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, Μονή Λαζαριστών, Κολοκοτρώνη 21, Θεσσαλονίκη
1. «The Sound Machines of Avant-Garde. Introduction / Οι Ηχητικές Μηχανές της Πρωτοπορίας. Εισαγωγή» | Πέμπτη 07 Μαρτίου 2024 | 18:00-20:00
Ενώ ο 20ός αιώνας είναι ένας από τους πιο τεκμηριωμένους στην ιστορία του κόσμου, φαίνεται πως η ιστορία του πειραματικού και ηλεκτρονικού ήχου και της μουσικής, και ο αντίκτυπος που είχε στον πολιτισμό μας, είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστη ακόμη και από έγκυρους μελετητές. Αυτή η σειρά διαλέξεων δίνει μια επισκόπηση μερικών από τις πιο σημαντικές και ριζοσπαστικές εφευρέσεις που έγιναν τη δεκαετία του 1920-30 από Σοβιετικούς εφευρέτες και όχι μόνο. Πολλοί εφευρέτες κατοχύρωσαν με διπλωματική ευρεσιτεχνία νέες μηχανές ήχου που προορίζονταν ειδικά για την απόδοση της μουσικής με θόρυβο. Ορισμένες συσκευές βασισμένες σε ηλεκτρο-οπτικές, ηλεκτρομηχανικές και νεότερες ηλεκτρονικές τεχνολογίες ήταν μπροστά από την εποχή τους κατά δεκαετίες. Ίσως μια από τις πιο χαρισματικές φιγούρες στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής και της τεχνολογίας ήχου ήταν ο Leon Theremin (1896-1993), γνωστός ως ο εφευρέτης του πρώτου εμπορικά παραγόμενου ηλεκτρονικού μουσικού οργάνου, του theremin, το οποίο μπορούσε κανείς να παίξει χωρίς καν να το αγγίξει. Οι τρεις πρώτες διαλέξεις θα δώσουν μια επισκόπηση των βασικών εφευρέσεων του Leon Theremin καθώς και των πιο σημαντικών συνεπειών τους.
2. «Leon Theremin: Music and Gesture / Leon Theremin: Μουσική και κίνηση» | Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 | 18:00-20:00
Ο Leon Theremin ήταν ίσως μια από τις πιο χαρισματικές φιγούρες στην ιστορία της ηλεκτρονικής μουσικής και της τεχνολογίας ήχου και ο εφευρέτης του πρώτου ηλεκτρονικού μουσικού οργάνου στον κόσμο, του Theremin. Ήταν το μόνο όργανο που μπορούσε να παιχτεί χωρίς να το αγγίξει κινώντας τα χέρια στο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο ειδικών κεραιών. Το 1923, ο Leon Theremin δημιούργησε μια ειδική συσκευή που ονομάζεται Illumovox, η οποία δούλευε υπό τον έλεγχο ενός theremin και έκανε δυνατή την αλλαγή του χρώματος της δέσμης φωτός, συνδέοντας έτσι την πλαστικότητα, τον τόνο και το χρώμα του καλλιτέχνη. Η άλλη εφεύρεση του Theremin ήταν το Terpsitone – το πρώτο στον κόσμο σύστημα παρακολούθησης κίνησης που κατασκευάστηκε από τον Leon Theremin στις ΗΠΑ το 1931. Αντί για κεραία για το χέρι, χρησιμοποιεί μια κεραία-πλατφόρμα για ολόκληρο το σώμα. Οι κινήσεις των χορευτών μετατρέπονται σε αντίστοιχους τόνους – η κίνηση ενός χεριού ή ενός ποδιού αρκεί για να προκαλέσει μια αισθητή αλλαγή του τόνου. Αν και δεν παρήχθη ποτέ μαζικά, το Terpsitone χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία τη δεκαετία του 1930 στις ΗΠΑ από μια ομάδα χορευτών, σε συνεργασία με τον Leon Theremin.
3. «The Rhythmicon: Optical Synthesis and Electrification of Rhythm / Το Ρύθμικον: Οπτική Σύνθεση και ηλέκτριση του ρυθμού» | Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 | 18:00-20:00
Η ιστορία του Rhythmicon – της πρώτης ρυθμικής μηχανής στον κόσμο, που αναπτύχθηκε στις ΗΠΑ το 1931 από τον Ρώσο εφευρέτη Leon Theremin και τον Αμερικανό συνθέτη Henry Cowell. Το έργο υποστηρίχθηκε οικονομικά από τον Charles Ives και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον Ουκρανό συνθέτη και θεωρητικό Joseph Schillinger. Ο Henry Cowell έγραψε μια σειρά από συνθέσεις για αυτό, όπως τη Rhythmicana (Κοντσέρτο για Rhythmicon και ορχήστρα, 1931) και Music for Violin and Rhythmicon (1932). Αν και δεν παρήχθη ποτέ μαζικά, το Rhythmicon είναι ευρέως αναγνωρισμένο ως η πρώτη συσκευή στον κόσμο – ικανή να παίζει πολύ-ρυθμούς σε βρόχους. Ο Joseph Schillinger υπολόγισε ότι θα χρειαζόταν 455 ημέρες, 2 ώρες και 30 λεπτά για να παίξει όλους τους συνδυασμούς ρυθμού που είναι διαθέσιμοι στο Rhythmicon, υποθέτοντας μέση διάρκεια δέκα (10) δευτερολέπτων για κάθε συνδυασμό. Σήμερα, η μοναδικότητα και η σπανιότητά του συνεχίζουν να συναρπάζουν τους μουσικούς σε όλο τον κόσμο. Ένα από τα δύο μηχανήματα που σώθηκαν θα παρουσιαστεί στο κοινό.
4. «Eavesdropping the Universe: Hacking as an artistic method / Η υποκλοπή του σύμπαντος: Η ηλεκτρονική παρείσφρηση ως καλλιτεχνική μέθοδος» | Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024 | 18:00-20:00
Η πειραματική μουσική και η ηχοποίηση φυσικών και ανθρωπογενών διαδικασιών. Ο Leon Theremin και τα συστήματα υποκλοπής. Κατασκοπευτική τεχνολογία και η τέχνη των κραδασμών. Όλα τα είδη αισθητήρων και ανιχνευτών για τη μετατροπή ηλεκτρομαγνητικών διεργασιών και φωτός σε ήχο: Ανιχνευτές ραδιοσυχνοτήτων, Στατικοί ανιχνευτές ακτινοβολίας. Επισκόπηση άλλων σημαντικών εφευρέσεων του Theremin: αρμόνιο, πολυφωνικό theremin, εργαλεία φασματικής ανάλυσης, γραμμές θερμικής καθυστέρησης ήχου, συσκευές τεντώματος χρόνου, εργαλεία συμπίεσης ήχου, δοκιμαστές πιάνου, παρακολούθηση πεταλοποίησης πιάνου, συστήματα μείωσης θορύβου και αποκατάστασης. Οι αισθητήρες του theremin και ο χειρονομιακός έλεγχος στο σύγχρονο διαδραστικό σύστημα.
7o Χορωδιακό αφιέρωμα στην Παγκόσμια ημέρα Ποίησης | Δημοτικό Θέατρο Θέρμης
Κυριακή 10 Μαρτίου ώρα 20.00 | Δημοτικό Θέατρο Θέρμης
Φιλοξενούμενη χορωδία: Χορωδία Φαιάκων Κέρκυρα | Μαέστρος ο Σπύρος Μπόχαλης
Συμμετέχουν οι χορωδίες:
Παιδική χορωδία Ταγαράδων
Μικτή Πολυφωνική χορωδία κ.π. Νέας Ραιδεστού | Μικτή Πολυφωνική χορωδία Θερμαϊδες | Μικτή Πολυφωνική χορωδία κ.π. Ταγαράδων | Μικτή Πολυφωνική χορωδία Μίκρας κ.π Πλαγιαρίου
Στο πιάνο συνοδεύει η Νάνσυ Αραμπατζή | Στο πιάνο της χορωδίας Φαιάκων ο Αλέξανδρος | Διεύθυνση χορωδιών Δήμου Θέρμης, χορωδιακές επεξεργασίες, επιμέλεια κειμένων και οπτικό υλικό Ελευθερία Μεταξά | Παρουσίαση εκδήλωσης η κα Όλγα Ευταξία
Διοργάνωση: Αντιδημαρχία Πολιτισμού Θέρμης | Υπό την αιγίδα του Δήμου Θέρμης
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΑΝΩ ΠΟΛΗΣ | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Και αυτό το Σάββατο 9 Μαρτίου όπως σχεδόν κάθε Σάββατο στις 19.30 κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου Ιανουαρίου – Μαρτίου 2024, διοργανώνονται θεματικές συναυλίες στη θεατρική σκηνή και στο φουαγιέ του ΤΕΛΛΟΓΛΕΙΟΥ Ιδρύματος Τεχνών του ΑΠΘ επί της οδού Αγ. Δημητρίου 159 με την συμμετοχή των σπουδαστών του Ωδείου Άνω Πόλης.
Το άρτιο αποτέλεσμα των συναυλιών εγγυάται η εγκυρότητα, η εκπαιδευτική επάρκεια και η καλλιτεχνική εμπειρία του Ωδείου Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης υπό την επιμέλεια του καλλιτεχνικού διευθυντή του Ωδείου, αρχιμουσικού ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΔΙΑΜΑΝΤΗ.
9 Μαρτίου: «Ήχοι σε ασπρόμαυρο καμβά»
Ένα αντιπροσωπευτικό τμήμα της πιανιστικής εργογραφίας “συνομιλεί” με έργα σπουδαίων ζωγράφων σε μια σύντομη αναδρομή από την εποχή του Μπαρόκ έως σήμερα!
Σπουδαστές Πιάνου Μαρίας Τσιγάρα
Γενική είσοδος 5 ευρώ | Εισιτήρια στο https://www.teloglion.gr/ekdiloseis/thematikes-synavlies-tou-odeiou-ano-poli/ και στα ταμεία του Ιδρύματος | Περισσότερες πληροφορίες στο www.odioanopolis.gr
Εκθέσεις
1923-2023: Ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού | The Basket Gallery
Η Τhe Basket Gallery σας προσκαλεί στα εγκαίνια της δεύτερης μεγάλης της έκθεσης με τίτλο 1923-2023: Ιστορίες αναγκαστικού εκτοπισμού, την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 20:00. Σε όλο τον κόσμο, όλο και περισσότεροι άνθρωποι βιώνουν την εμπειρία του ξεριζωμού. Οι αιτίες που οδηγούν στον εκτοπισμό των ανθρώπων είναι άρρηκτα δεμένες με συστηματικές καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το έτος 2022 έκλεισαν 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Το 2023, με τη σειρά του φέρνει την 100 η επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και την έναρξη μιας από τις μεγαλύτερες ανταλλαγές πληθυσμών ανάμεσα στις δύο χώρες. Επίσης, το 2023 είναι η χρονιά όπου σημειώθηκε ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων και εσωτερικά εκτοπισμένων πληθυσμών παγκοσμίως, από το 1945. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η έκθεση της δεύτερης περιόδου μας ασχολείται με δύο σχετικά θέματα:
- Την εμπειρία του εκτοπισμού στην άλλη πλευρά του Αιγαίου -αυτούς που έφυγαν από την Ελλάδα και πήγαν στην Τουρκία. Τους Άλλους. Οι ομοιότητες στο βίωμα, το Δικό Τους και το Δικό Μας είναι προφανείς.
- Τον εκτοπισμό στο σήμερα -πρόσφυγες και εσωτερικά εκτοπισμένα άτομα που εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κάτω από ακραίες συνθήκες είτε αυτές είναι ο πόλεμος είτε οι φυσικές καταστροφές.
Στις εκθέσεις παρουσιάζονται αντικείμενα που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία από την Ελλάδα από Μουσουλμάνους Τουρκικής καταγωγής και πολλές φωτογραφίες άλλων, παρόμοιων ειδών των «Μουμπαντίλ» (πληθυσμών της ανταλλαγής). Συμπεριλαμβάνονται επίσης εκθέματα που δημιουργήθηκαν από πρόσφυγες και άλλους σε χώρες ασύλου καθώς και αντικείμενα από χώρες προέλευσης προσφύγων.
*The Basket Gallery (Καραολή & Δημητρίου των Κυπρίων 36) | 54630 | Θεσσαλονίκη | τηλ. 2310 514788 | Οι δύο εκθέσεις θα διεξαχθούν παράλληλα για ένα χρονικό διάστημα περίπου δέκα (10) μηνών, από τις 22 Σεπτέμβρη του 2023 μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2024 | Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση και για τις δράσεις της The Basket Gallery μπορείτε να βρείτε στον ιστότοπο The Basket Gallery στο e-mail: [email protected] καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της γκαλερί: Facebook και www.instagram.com/thebasketgallerygr/
«Η φωτογραφική οδύσσεια της οικογένειας Dildilian: από την Ανατολία στη Δύση» | Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus
Με ένα συγκλονιστικό φωτογραφικό οδοιπορικό που αναδύει την ιστορία της αρμενικής οικογένειας Ντιλντιλιάν (Dildilian), περίφημων φωτογράφων της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ανοίγει ο κύκλος των ιστορικών εκθέσεων της φετινής Thessaloniki PhotoBiennale 2023 του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης του MOMus.
Πρόκειται για την έκθεση «Η φωτογραφική οδύσσεια της οικογένειας Dildilian: από την Ανατολία στη Δύση» που συνδιοργανώνεται με το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και το Κολλέγιο Ανατόλια με τη συνεργασία του Τμήματος Βιβλιοθηκών και Αρχείων του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού, και εγκαινιάζεται την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023, στις 20:00, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού. Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Επίτιμου Προξενείου της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη και της Αρμενικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.
Η έκθεση αποτυπώνει την οδύσσεια μιας αρμενικής οικογένειας, των Ντιλντιλιάν, πολλά από τα μέλη της οποίας εργάστηκαν αρχικά ως φωτογράφοι στην οθωμανική Τουρκία, και για περίπου 30 χρόνια (1894-1921) υπήρξαν οι επίσημοι φωτογράφοι του Κολλεγίου Ανατόλια στα χρόνια της λειτουργίας του στη Μερζιφούντα του Πόντου.
Το νήμα της αφήγησης ξεκινά στη δεκαετία του 1870 παρακολουθώντας τη ζωή των Ντιλντιλιάν κατά τις τελευταίες δεκαετίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αλλά και στη συνέχεια. Οι Ντιλντιλιάν έζησαν, εργάστηκαν, μεγάλωσαν τις οικογένειές τους και διεύρυναν τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις στις πόλεις της Ανατολίας Σεβάστεια (Σίβας), Μερζιφούντα, Σαμψούντα και στις γύρω κοινότητες. Οι ιστορίες των μελών της οικογένειας διασταυρώνονται με τη διαδρομή του Κολλεγίου Ανατόλια στον Πόντο. Η ανέφελη για κάποια χρόνια σχολική ζωή, τα εντυπωσιακά κτίρια του campus, οι δραστηριότητες μαθητών και καθηγητών αποτυπώνονται και διασώζονται από τον φακό του Τσολάκ Ντιλντιλιάν, το σπίτι και το στούντιο του οποίου βρισκόταν μέσα στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού ιδρύματος.
Η ρήξη που δημιούργησε η Γενοκτονία των Αρμενίων και η τελική εξορία της οικογένειας από την πατρίδα τους κατέχουν κεντρικό ρόλο σε αυτή την ιστορία. Τα επιζώντα μέλη της οικογένειας ξαναδημιούργησαν τη ζωή τους στις νέες τους πατρίδες, την Ελλάδα, τη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χωρίς να ξεχάσουν τη ζωή που άφησαν πίσω τους.
Η έκθεση βασίζεται στο αρχείο της οικογένειας Ντιλντιλιάν, το οποίο αποτελείται από χιλιάδες φωτογραφίες, γυάλινα αρνητικά, σχέδια, έργα τέχνης, έγγραφα, επιστολές και οικογενειακά κειμήλια. Τα κείμενα της έκθεσης βασίζονται σε γραπτά απομνημονεύματα και προφορικές συνεντεύξεις πολλών γενεών της οικογένειας. Σημαντικό μέρος της έκθεσης αποτελούν και οι 70 ιστορικές φωτογραφίες από το Αρχείο του Κολλεγίου Ανατόλια – κυρίως από τα πρώιμα χρόνια στη Μερζιφούντα της Ανατολίας αλλά και τα πρώτα χρόνια από τη μετεγκατάστασή του στη Θεσσαλονίκη – καθώς και πολύτιμα τεκμήρια όπως το πρώτο μαθητολόγιο με τις εγγραφές των μαθητών του 1886.
Την έκθεση επιμελήθηκε ο Armen T. Marsoobian, εγγονός του Τσολάκ Ντιλντιλιάν, ιδρυτή της οικογενειακής φωτογραφικής επιχείρησης, σε συνεργασία με τους Ιωάννη Μότσιανο, επιμελητή και Ευθυμία Παπασωτηρίου, αρχιτέκτονα, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού. Η οργάνωση και τεκμηρίωση του φωτογραφικού υλικού από το Κολλέγιο Ανατόλια έγινε από τη Δρα Εύη Τραμαντζά, Διευθύντρια Βιβλιοθηκών και Αρχείων του Κολλεγίου Ανατόλια, της αρχειονόμου Έφης Κομπούρη, και των βιβλιοθηκονόμων Στέλλας Ασδέρη και Άννας Μαρίας Ξυγαλίδου.
Την εκδήλωση των εγκαινίων την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023 στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στις 20:00 θα πλαισιώσει το φωνητικό σύνολο Contradition Ensemble από επαγγελματίες τραγουδιστές αλλά και σπουδαστές μονωδίας, υπό τη διεύθυνση του Κωστίκα Τσολάκου, καλλιτεχνικού διευθυντή και μαέστρου της χορωδίας του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια.
Πληροφορίες για την έκθεση: Διάρκεια: 11/10/2023-11/02/2024 | Ώρες λειτουργίας: *ΑΠΟ 1 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΕΩΣ 31 ΜΑΡΤΙΟΥ ΔΕ | ΤΡ | ΤΕ | ΠΕ | ΠΑ | ΣΑ | ΚΥ > 8:30 – 15:30
Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού | Επιμελητές: Armen Marsoobian, Ιωάννης Μότσιανος | Συνδιοργάνωση: MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, Κολλέγιο Ανατόλια | Υποστήριξη: Επίτιμο Προξενείο της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη, Αρμενική Κοινότητα Θεσσαλονίκης
Μπορείτε να δείτε όλο το πρόγραμμα της διοργάνωσης www.photobiennale-greece.gr
Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή | MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη
Μια μικροσκοπική φιγούρα στέκεται μόνη σε μια θολή νησίδα και πλαισιώνεται από ένα σύννεφο χρωμάτων με μικρές ιστορίες -όνειρα ή αναμνήσεις;- σε ένα γκρίζο φόντο. Μια γυναίκα ξεπροβάλλει από ένα δυστοπικό τοπίο με ένταση στην κίνηση και την κραυγή της. Άνθρωποι ρωμαλέοι, άνθρωποι σε πτώση, άνθρωποι σε πάθος, άνθρωποι που ακούν την ίδια τη ζωή πρωταγωνιστούν στο «καλλιτεχνικό και πλαστικό σενάριο» του Σολομόν Νικρίτιν στη νέα έκθεση που πρόκειται να παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη, στη Μονή Λαζαριστών, στη Θεσσαλονίκη από τις 20 Δεκεμβρίου 2023 έως τις 07 Απριλίου 2024 (εγκαίνια: Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023, 20:00).
Η έκθεση-σενάριο με τίτλο «Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή» ξεδιπλώνεται μέσα από 300 έργα τέχνης, αρχειακό υλικό και αντικείμενα από τη συλλογή Κωστάκη του Μουσείου και ιδιωτικές συλλογές, εγκαταστάσεις και οπτικοακουστικό υλικό. Στο τέλος της, οι θεατές συγκεντρώνουν όλες τις εικόνες σε μια συνεκτική «ιστορία» με ενδιαφέρουσα πλοκή σαν να έχουν μόλις τελειώσει την ανάγνωση ενός μυθιστορήματος ή να έχουν παρακολουθήσει μια κινηματογραφική ταινία, με ήχο και κίνηση. Γεννημένος το 1898 στο Τσέρνιγκοφ της Ουκρανίας ο Σολομόν (Ζέλμαν) Νικρίτιν υπήρξε μια εμβληματική φιγούρα της Ρωσικής Πρωτοπορίας και της πειραματικής τέχνης της δεκαετίας του 1920. Ζωγράφος, γραφίστας, ιστορικός τέχνης, ερευνητής και εφευρέτης καινοτόμων καλλιτεχνικών συστημάτων ο Νικρίτιν περιγράφεται ως ειλικρινής, άμεσος, με μεγάλη ενέργεια, αν και συχνά υπερβολικός: «Ακόμη και ένα κουτί σπίρτα ανήκε γι’ αυτόν στον διαστημικό χώρο, το έβλεπε ως μέρος του σύμπαντος. Κάποιοι μάλιστα ενοχλούνταν από αυτό», θυμάται ο φίλος του και καλλιτέχνης Αλεξάντρ Λαμπάς.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1930, όταν το καθεστώς του Στάλιν απαγόρευσε επισήμως κάθε είδους «φορμαλιστικές» ιδέες, ο Νικρίτιν δεν σταμάτησε να «ακούει» τη ζωή, αν και έπαψε να παρουσιάζει δημόσια έργα από την εποχή των τολμηρών πειραμάτων ακόμη και στις ατομικές του εκθέσεις. Το όνομα του Σολομόν Νικρίτιν απουσίαζε επίσημα από την ιστορία της τέχνης της πρωτοπορίας για μεγάλο χρονικό διάστημα και θα είχε ξεχαστεί τελείως, όπως πολλοί καλλιτέχνες αυτής της γενιάς. Χάρη στον συλλέκτη Γιώργο Κωστάκη, η δημιουργική κληρονομιά του Νικρίτιν διασώθηκε και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος αυτής της μοναδικής συλλογής βρίσκεται στο MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Ο Σολομόν Νικρίτιν πέθανε στη Μόσχα το 1965. Η έκθεση «Σολομόν Νικρίτιν (1898-1965). Ακούγοντας τη ζωή» είναι αφιερωμένη στα 125 χρόνια από τη γέννηση του καλλιτέχνη και διηγείται στον θεατή τις πτυχές της δημιουργικότητας και του ταλέντου του, καθώς και την προσφορά του στη γενικότερη αντίληψη περί Τέχνης. Η έκθεση επίσης συνεχίζει και συμπληρώνει με νέα στοιχεία τη διεθνώς πρώτη έκθεση για τον Σολομόν Νικρίτιν που είχε γίνει το 2004 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με την Κρατική Πινακοθήκη Τρετιακόφ, από την επιμελητική ομάδα των Νατάλια Αντάσκινα, Τζον Μπόλτ, Νικολέττα Μισλερ και Μαρίας Τσαντσάνογλου.
Επιμέλεια: Λιουμπόβ Πτσέλκινα | Βοηθός επιμελήτρια: Αγγελική Χαριστού | Αρχιτεκτονικός-Μουσειολογικός σχεδιασμός: Κιρίλ Ας – Νάντια Κορμπούτ | Εγκαταστάσεις ήχου: Αντρέι Σμιρνόφ
Εκπαιδευτικά προγράμματα Πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά προγράμματα & τις ξεναγήσεις σε ομάδες μαθητών/σπουδαστών/φοιτητών, στο τηλ. 2310589222 και το email [email protected] .
Ξεναγήσεις ανοιχτές για το κοινό, με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση: Σάββατο 13 & 27 Ιανουαρίου, 10 & 24 Φεβρουαρίου, 09 & 30 Μαρτίου, 06 Απριλίου στις 12:00 | Πέμπτη 18 & 25 Ιανουαρίου, 15 & 29 Φεβρουαρίου & 21 Μαρτίου στις 18:00 | Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (Τρίτη-Κυριακή 12:00-17:00, τηλ. 2310 2310589143)
MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη (Μονή Λαζαριστών, Θεσσαλονίκη) | 20 Δεκεμβρίου 2023 – 07 Απριλίου 2024
Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία | MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Πέτρα, σύρμα, ξύλο, γύψος και κατακόκκινα γαρύφαλλα πλαισιώνουν ένα σύνθημα που παραπέμπει στα συνθήματα της εξέγερσης των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973 και είναι παράλληλα ο τίτλος της ιστορικής έκθεσης «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία» που οργανώνει το MOMus για τον εορτασμό των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, από τις 18 Ιανουαρίου έως τις 14 Απριλίου 2024, στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά στην Αθήνα.
Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η έκθεση «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία» συγκεντρώνει έργα τεσσάρων από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς της μεταπολεμικής περιόδου, του Βλάση Κανιάρη, του Δημήτρη Αληθεινού, της Βάσως Κατράκη και του Α. Τάσσου, έργα των οποίων παρουσιάστηκαν σε εκθέσεις κατά την περίοδο της χούντας ή αμέσως μετά, ως σύμβολα αντίστασης και εναντίωσης, ελπίδας και δημοκρατίας. Οι τέσσερις εικαστικοί δημιουργοί ήταν «παρόντες» με το έργο τους ως καλλιτεχνική έκφραση, ως «πολιτική» θέση και στάση, συνειδητά και αδιαμεσολάβητα, σε μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Επιπλέον, το έργο του εικαστικού Γιάννη Παππά, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Βερολίνο, παρουσιάζεται αντιστικτικά στην έκθεση, ως μια νέα προσέγγιση απέναντι στη μνήμη και την ιστορία, ως «γέφυρα» ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.
Η ανώμαλη και έκρυθμη πολιτική κατάσταση που δημιουργείται στα μέσα της δεκαετίας του 1960 έχει ως τραγική κατάληξη τη δικτατορία της 21ης Απριλίου 1967. Η μη συμμετοχή σε κάθε είδους πολιτιστικές εκδηλώσεις, είναι ο βασικός τρόπος που επιλέγει η πλειοψηφία των καλλιτεχνών σε μια «άτυπη» μεταξύ τους συμφωνία, ώστε να εκφράσει την εναντίωσή της στη χούντα, να αποκλείσει οποιαδήποτε νομιμοποίησή της. Ταυτόχρονα, μερικοί δραστηριοποιούνται σε αντιδικτατορικές οργανώσεις, κάποιοι φεύγουν στο εξωτερικό, άλλοι συλλαμβάνονται και εξορίζονται, άλλοι σιωπούν και απομονώνονται στα εργαστήριά τους, λίγοι όμως είναι οι πολιτικά αδιάφοροι στη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν, σ’ έναν κόσμο που συνταράσσεται από τον πόλεμο του Βιετνάμ, τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, την επαναστατική ορμή των παρισινών οδοφραγμάτων του Μάη του ‘68. Όταν η στάση της αποχής φαίνεται ότι οδηγεί σε αδιέξοδο και εξαντλεί την όποια δυναμική της, οι καλλιτέχνες ανασυντάσσονται, αναθεωρώντας την απόφασή τους.
Η ατομική έκθεση (1969) του Βλάση Κανιάρη στη Νέα Γκαλερί, είναι από τις πρώτες εκθέσεις που σπάνε συμβολικά τη «σιωπή» των καλλιτεχνών. Οι συνθέσεις με τον γύψο, τα συρματοπλέγματα και τα κόκκινα γαρίφαλα (που συμβολίζουν τον αγώνα και την ελπίδα για τη νίκη) οδηγούν σε μια αμιγώς πολιτική ανάγνωση, παραπέμπουν στις συνθήκες στέρησης της ελευθερίας, στα βασανιστήρια, στην ωμότητα και στη σκληρότητα της χούντας των συνταγματαρχών.
Ο Δημήτρης Αληθεινός πραγματοποιεί το 1972 και το 1973 δύο «ιστορικές» εκθέσεις: στο μικρό θέατρο Studio 47 (οργανωμένη από την Αίθουσα Τέχνης Δεσμός) και στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα αντίστοιχα. Έργα όπως το ανακριτικό γραφείο, το κλουβί με τη νεκροκεφαλή και το ζωντανό καναρίνι, η «εσταυρωμένη» κόκκινη μορφή, καθώς και το «συμβάν» με τα λευκά κουτιά και τα ζωντανά ανθρώπινα μέλη, δεν αποτελούν μόνο πρωτοποριακές, για την ελληνική τέχνη της περιόδου, προτάσεις, αλλά θέτουν κρίσιμα ερωτήματα για τον ρόλο του δημιουργού και του έργου τέχνης ιδιαίτερα σε άγριες και ανελεύθερες εποχές, επιζητώντας την άμεση εμπλοκή, συμμετοχή και αντίδραση του θεατή.
Η Βάσω Κατράκη είναι μεταξύ των πρώτων που συλλαμβάνεται από το στρατιωτικό καθεστώς και εξορίζεται στη Γυάρο. Στα μαύρα μελάνια των χαρακτικών της, μετά την επιστροφή της από την εξορία, εικονοποιεί, με μοναδική εκφραστική ένταση και ευαισθησία, συναισθήματα και εμπειρίες σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο. Η έκθεσή της στο Καλλιτεχνικό Πνευματικό Κέντρο Ώρα (1972) συγκεντρώνει τις συνθέσεις της με τα ακρωτηριασμένα σώματα, τις ιερατικές γυναικείες μορφές (Πλατυτέρες) και την τραγική φιγούρα της Αντιγόνης που ετοιμάζεται να εκπληρώσει το χρέος της. Οι εκθέσεις των Κανιάρη, Αληθεινού και Κατράκη, εν μέσω χαφιέδων και αστυνομικών, υπό την απειλή απαγορεύσεων και διώξεων, συγκεντρώνουν πλήθος κόσμου: η παρουσία του σ’ αυτές υποκαθιστά, κατά κάποιον τρόπο, την απαγορευμένη πολιτική δράση. Οι ξυλογραφίες του Α. Τάσσου της περιόδου 1967-74, οι οποίες παρουσιάζονται, μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, στην Εθνική Πινακοθήκη (1975), αποτυπώνουν τον πόνο και τον ηρωισμό, την αντίσταση και την εναντίωση, γίνονται δυνατές αλληγορίες, επιβάλλονται με το επικό, μνημειακό τους ύφος. Οι σκλάβοι, τα στρεβλωμένα από τα συρματοπλέγματα σώματα και οι Τυραννοκτόνοι συνομιλούν με τον Τσε Γκεβάρα, τους σύγχρονους αγωνιστές και τους οπλισμένους αρχάγγελους στην πύλη του Πολυτεχνείου.
Ήταν ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ και σήμερα εξακολουθούν να είναι ΟΛΟΙ ΕΔΩ.
Επιμέλεια έκθεσης: Γιάννης Μπόλης Ιστορικός της Τέχνης-Προϊστάμενος Τμήματος Σύγχρονης Γλυπτικής, MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά
Έργα για την έκθεση παραχώρησαν οι: Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Α. Τάσσος, Συλλογή Έργων Τέχνης Alpha Bank, Δημήτρης Αληθεινός, Χριστίνα Μουστακλή, Γιάννης Παππάς, οικογένεια Μαριάννας Κατράκη, οικογένεια Κανιάρη.
Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσσος κατάλογος με πλούσιο εποπτικό υλικό και κείμενα ιστορικών, ιστορικών της Τέχνης και εικαστικών καλλιτεχνών: Μάνος Αυγερίδης, Δόμνα Γούναρη, Βαγγέλης Καραμανωλάκης, Έλενα Κεχαγιά, Κώστας Κωστής, Θούλη Μισιρλόγλου, Σπύρος Μοσχονάς, Γιάννης Μπόλης, Ειρήνη Οράτη, Γιάννης Παππάς, Ευάνθης Χατζηβασιλείου, Κώστας Χριστόπουλος
IΝFO Έκθεση «Όλοι εδώ. 50 χρόνια Δημοκρατία» | 18 Ιανουαρίου – 14 Απριλίου 2024 | MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά (Πλ. Αγίων Ασωμάτων 5, Θησείο, Αθήνα) | Μέρες & ώρες λειτουργίας: Τρίτη, Τετάρτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή: 11:00-19:00, Πέμπτη: 11:00-22:00, Δευτέρα κλειστά | e. [email protected] /τ. (+30) 210 3215717
Fake (f)or Real & Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ.
Στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. προγραμματίζεται για τον Φεβρουάριο του 2024 μία μεγάλη έκθεση με ιδιαίτερα πρωτότυπη θεματολογία. Ο τίτλος της έκθεσης είναι Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό;) και η διοργάνωση γίνεται σε συνεργασία με το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας που εδρεύει στις Βρυξέλλες.
Η έκθεση παρουσιάζει ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Περιγράφει τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνισή τους, τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτά και τον αντίκτυπο που είχαν. Δείχνει, επίσης, πώς τελικά αποκαλύφθηκαν.
Η έκθεση χωρίζεται χρονολογικά σε έξι μεγάλες θεματικές ενότητες: Εξουσία και Προσευχή, Η κατανόηση του κόσμου, Ένωση και Διαίρεση, Στον πόλεμο, Παραχάραξη και Πλούτος, Η εποχή της μετά-αλήθειας, με περισσότερα από 100 εκθέματα της Συλλογής του Σπιτιού της Ευρωπαϊκής Ιστορίας. Περιλαμβάνει επίσης ταινίες και διαδραστικά παιχνίδια.
Τα κίνητρα, οι στρατηγικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν απατεώνες και πλαστογράφοι προκύπτουν από συγκεκριμένες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες. Ωστόσο, η ανθρώπινη προδιάθεση να πιστεύει στο «ψεύτικο», καθώς και οι στόχοι πίσω από την εξαπάτηση των άλλων, φαίνεται να είναι διαχρονική. Έτσι, η προώθηση της παιδείας σχετικά με τα μέσα επικοινωνίας, η ενίσχυση της κριτικής σκέψης μέσω ιστορικών παραδειγμάτων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για το πώς να αντιμετωπίζουμε την παραπληροφόρηση σήμερα είναι οι βασικοί στόχοι της έκθεσης.
Με αφορμή τη φιλοξενία της έκθεσης Fake (f)or Real παρουσιάζεται παράλληλα η έκθεση με τίτλο Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας που πραγματεύεται ειδικότερα την πλαστογράφηση στην τέχνη. Στην έκθεση αυτή δίνεται έμφαση στην κατανόηση, την αναγνώριση και, τον ορισμό των πλαστών έργων, ιδίως στη διάκριση μεταξύ των εννοιών της πλαστογραφίας και του αντιγράφου, καθώς και στις λεπτές διαφορές που χωρίζουν καμιά φορά τις δύο αυτές κατηγορίες.
Στην έκθεση γίνονται αναφορές σε μεγάλες πλαστογραφήσεις και πλαστογράφους διεθνούς επιπέδου, στην παραχάραξη έργων τέχνης, στα προβλήματα που δημιουργούν, στους κινδύνους που ελλοχεύουν. Βέβαια, η ανάπτυξη των τεχνικών ανίχνευσης πλαστογραφημένων έργων ή εγγράφων δυσκολεύει συνεχώς το έργο τους. Ελπίζουμε ότι η ενημέρωση και η συνείδηση του προβλήματος είναι θετικά βήματα για την αντιμετώπισή του.
Για την έκθεση αυτή αναζητήθηκαν και μελετήθηκαν έργα που να ανταποκρίνονται στο θέμα καταρχάς από τις Συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος, αλλά και δάνεια από το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, από το Μουσείο Εκμαγείων του ΑΠΘ, από το Πολεμικό Μουσείο και από συλλέκτες και ιδιωτικές συλλογές. Για την ανίχνευση στοιχείων των έργων με τεχνολογικές μεθόδους συνεργάστηκε το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (Τμήμα Συντήρησης Εικόνων), το Ίδρυμα Ορμύλια, και το Απεικονιστικό Τμήμα της Κλινικής Euromedica Κυανούς Σταυρός, φορείς τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα.
Στο πλαίσιο των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν παράλληλες εκδηλώσεις, ξεναγήσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα.
Διάρκεια εκθέσεων: 2 Φεβρουαρίου 2024 – 16 Ιουνίου 2024 | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-18:00, Δευτέρα κλειστά.
“No Woman’s Land” | Αγιορειτική Εστία
Από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929
Η μοναδικότητα και η σπανιότητα των ντοκουμέντων της έκθεσης «No Woman’s Land. Από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929», καθώς και η μεγάλη επισκεψιμότητα, τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Καλαμπάκα , από σχολεία, εκπαιδευτικά ιδρύματα αλλά και πληθους κόσμου μας οδήγησε στην απόφαση να την επαναλειτουργίσουμε στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας (Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη) από τις 15 Φεβρουαρίου και για 2 μήνες έως τις 15 Απρίλιου 2024.
Η έκθεση υλοποιείται με τη συνεργασία του τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton των ΗΠΑ, παρουσιάζοντας από κοινού και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τις ιστορικές φωτογραφίες και το σωζόμενο φιλμ, εποχής βωβού κινηματογράφου, από την αποστολή τριών περιηγητών – καλλιτεχνών από το Princeton στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα του 1929.
Για την ιστορία της έκθεσης:
Στα τέλη του 2017 και κατά τη διάρκεια της μετακόμισης των παλαιών βιβλιοθηκών του τμήματος Τέχνης και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Princeton, το προσωπικό ανακάλυψε ένα κρυμμένο βαρέλι, το περιεχόμενο του οποίου έκρυβε ένα άγνωστο και ξεχασμένο ταξίδι.
Η έρευνα που ακολούθησε από στελέχη του τμήματος προσδιόρισε ότι τα εννέα κάνιστρα φιλμ που είχαν τοποθετηθεί εντός του βαρελιού, περιείχαν την καταγραφή ενός ταξιδιού στο Άγιον Όρος και τα Μετέωρα από ομάδα περιηγητών – ταξιδιωτών, ενώ η συνέχεια της έρευνας συνέδεσε το υλικό των φιλμ με 254 φωτογραφικές εκτυπώσεις και 81 γυάλινες πλάκες (οι 16 επιχρωματισμένες) που υπήρχαν ήδη αταύτιστες στη συλλογή Οπτικών Μέσων του Πανεπιστημίου του Princeton. Το ταξίδι στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε το φθινόπωρο του 1929 και η ομάδα αποτελούνταν από τον Ρώσο εμιγκρέ, ζωγράφο, εξερευνητή -με ιδιαίτερα επικοινωνιακά χαρίσματα- Vladimir “Vovo” Perfilieff, τον φωτογράφο, ταλαντούχο κινηματογραφιστή και μετέπειτα βραβευμένο με Όσκαρ, Floyd Crosby, και τον αρχιτέκτονα και απόφοιτο του Πανεπιστημίου του Princeton, Gordon McCormick. Τους τρεις περιηγητές συνόδευε o νεαρός Αναστάσιος Χατζημήτσος, διερμηνέας από την Θεσσαλονίκη. Κύριος προορισμός της αποστολής τους ήταν το Άγιον Όρος, ενώ σκοπός του ταξιδιού τους ήταν η φωτογράφιση και κινηματογράφηση κάλυψη ενός τόπου μοναδικού, μυστηριώδους και αναλλοίωτου στον χρόνο.
Τα μέλη της αποστολής εντυπωσιάζονται από το υπέροχο φυσικό τοπίο, από την αρχιτεκτονική των μονών, από τον καθημερινό βίο των μοναχών, από την συνάντησή τους με τον σπηλαιώτη αναχωρητή μοναχό Ηλία και τις ιδιαίτερες συνθήκες διαβίωσής του, καθώς επίσης και από την καθολική απουσία των γυναικών στην Αθωνική Χερσόνησο, γεγονός που τους οδηγεί να δώσουν στο πρόγραμμά τους τον τίτλο: No Woman’s Land.
Οι φωτογραφίες της συλλογής φέρνουν στο φως ένα σπάνιο υλικό και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε σε επίπεδο ιστορικό, κοινωνικό, λαογραφικό, αλλά και αρχιτεκτονικής καταγραφής, είναι εξαιρετικά σημαντικές, καθώς διευρύνουν τις πρωτότυπες πηγές και προσθέτουν πολύτιμα στοιχεία στην ιστορική έρευνα δύο κορυφαίων μοναστικών κέντρων του ορθόδοξου κόσμου, του Αγίου Όρους και των Μετεώρων.
Έρευνα και επιμέλεια έκθεσης: Αναστάσιος Ντούρος | Διάρκεια έκθεσης: 15 Φεβρουαρίου – 15 Απριλίου 2024 | Εκθεσιακός χώρος: Αγιορειτική Εστία, Εγνατία 109, Θεσσαλονίκη | Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη: 09:00 – 16:00 Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 09:00 – 20:00 Σάββατο: 09:00 – 15:00 | Ξεναγήσεις ομάδων κατόπιν συνεννόησης. | Αγιορειτική Εστία |Τ. 2310263308 | www.agioritikiestia.gr | [email protected]
Braille | Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης
H έκθεση με τίτλο «Braille» του Δημήτρη Καπετάνου από τις 20 Φεβρουαρίου 2024 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, της γκαλερί Lola Nikolaou Art Gallery και της πλατφόρμας προβολής Ελλήνων καλλιτεχνών Mataroa, φιλοξενούν, από τις 20 Φεβρουαρίου έως τις 14 Μαρτίου 2024, την έκθεση του Δημήτρη Καπετάνου με τίτλο «Braille» στην αίθουσα Allatini – Dassault. Πρόκειται για ένα εικαστικό έργο, το οποίο αποτελείται από επίτοιχες επιφάνειες κειμένων, γραμμένα σε κώδικα Μπράιγ, τα οποία βασίζονται σε συνεντεύξεις ατόμων που αντιμετωπίζουν ζητήματα οπτικής αναπηρίας και περιγράφουν πώς βλέπουν, θυμούνται ή φαντάζονται τα χρώματα.
Η ιδιαιτερότητα της έκθεσης έγκειται στον σκοπό και τον τρόπο υλοποίησης του έργου. Επιτυγχάνεται μια ανατροπή στην έννοια της θέασης, αφού άτομα, που γνωρίζουν το σύστημα γραφής Μπράιγ, μπορούν να καταλάβουν το περιεχόμενο των πινάκων και να λειτουργήσουν ως ξεναγοί. Από την άλλη, όσοι δε μπορούν να διαβάσουν τη γραφή, μπαίνουν για λίγο στη θέση όλων όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν με το εκάστοτε εικαστικό έργο. Συνεπώς, συντελείται μια άτυπη performance στον χώρο, με τη συνδρομή της επιδαπέδιας διαγράμμισης/σήμανσης, όπως ορίζει η όδευση τυφλών. Ωστόσο, στον χώρο της έκθεσης θα υπάρχουν απομαγνητοφωνημένα τα κείμενα των συνεντεύξεων, ώστε μετά την περιήγηση και τον αρχικό του αιφνιδιασμό, ο επισκέπτης να έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί όσα λένε οι συνεντευξιαζόμενοι.
Το έργο, το οποίο παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο σύνολό του στη Θεσσαλονίκη, έχει λάβει το πρώτο βραβείο στα Mataroa Awards, στο πλαίσιο της 6ης Art Fair Thessaloniki το 2022.
Η έκθεση εντάσσεται στις εκδηλώσεις εν όψει των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού υπό τον γενικό τίτλο «Στον δρόμο για το Παρίσι». Για τον λόγο αυτό, θα παρουσιαστεί κι ένα πρόσθετο καλλιτεχνικό έκθεμα, μία μπάλα για ανθρώπους με οπτική αναπηρία. Ο δημιουργός της, Αλέξανδρος Καπετάνου, επιλέγει να τη σχηματοποιήσει από ένα πλαστικό, μη ανακυκλώσιμο υλικό, αυτό της ασπροκόκκινης απαγορευτικής ταινίας της τροχαίας και να μας αφηγηθεί περισσότερα για τη χρήση της στο ποδόσφαιρο των ατόμων με οπτική αναπηρία, το οποίο εντάσσεται στους Παραολυμπιακούς αγώνες.
Εγκαίνια έκθεσης: Τρίτη 20/2/2024 στις 19:00 | Διάρκεια έκθεσης: 20/2 – 14/3/2024 | Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη έως Παρασκευή 18:00 – 21:00 μ.μ. Σάββατο 11:00 – 16:00 μ.μ. (Εκτός Σαββάτου 24/2). Δευτέρα: Κλειστά | Είσοδος ελεύθερη
Komplett Kafka | Goethe-Institut Thessaloniki
Το 2024 συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον θάνατο του Φράντς Κάφκα. Σήμερα, ο συγγραφέας από την Πράγα εξακολουθεί να είναι επίκαιρος και να μας συναρπάζει. Τι είναι αυτό που τον κάνει να αντέχει στον χρόνο;
Το Goethe-Institut της Ελλάδας φωτίζει ποικίλες πτυχές της προσωπικότητας του Κάφκα και με αφορμή τη φετινή επέτειο επανεξετάζει το έργο του μέσα από πολυάριθμές εκδηλώσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Με θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και κύκλους συζητήσεων θα ανακαλύψουμε εκ νέου τον συγγραφέα και το έργο του.
Με αφορμή το επετειακό Έτος Kafka, το Goethe-Institut της Ελλάδας παρουσιάζει την έκθεση αφίσας Komplett Kafka (Απόλυτα Κάφκα) σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη Nicolas Mahler και το Literaturhaus Stuttgart (Λογοτεχνικό Σπίτι της Στουτγάρδης).
Η έκθεση θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και την Πάτρα.
Η ΕΚΘΕΣΗ
Τι τράβηξε τον Nicolas Mahler στον Κάφκα;
«Κάτι ιδιαίτερα δελεαστικό στον Κάφκα, εκτός από το θέμα των σχεδίων, ήταν ότι ενώ θεωρείται ένας βαρύς, σκοτεινός συγγραφέας, υπάρχει και το κωμικό στοιχείο στα έργα του. Η Μεταμόρφωση για παράδειγμα είναι στην πραγματικότητα ένα χιουμοριστικό σκετς γεμάτο αστείους χαρακτήρες, ακόμη και αν σε μερικούς φαντάζει πολύ καταθλιπτικό και καθόλου ευχάριστο. Το να συνδέεις το κωμικό με το σκοτεινό στοιχείο είναι φυσικά πολύ δελεαστικό.»
Ο Φράντς Κάφκα δεν ήταν μόνο συγγραφέας, είχε μεγάλο πάθος και για το σχέδιο: «Εγώ, κορίτσι μου, υπήρξα μεγάλο ταλέντο στο σχέδιο», έγραφε εν μέρει ειρωνικά αλλά και με κρυφή περηφάνια το 1913 στην αιώνια αρραβωνιαστικιά του, τη Felice Bauer, για τις καλλιτεχνικές του φιλοδοξίες. Τα σχέδια που σκάρωνε του έδιναν κάποτε «μεγαλύτερη ικανοποίηση από κάθε τι άλλο», αναφέρει κάπου. Τι πιο ταιριαστό, λοιπόν, από το να τιμήσουμε την επέτειό του με μια βιογραφία σε κόμικς, σχεδιασμένη μάλιστα από τον Nicolas Mahler, του οποίου τα σκίτσα έχουν ένα εξίσου μινιμαλιστικό ύφος;
Ο Mahler αναδεικνύει τη ζωή και το έργο του Κάφκα με τρόπο απαράμιλλα πνευματώδη και καυστικό, ενώ δεν διστάζει να αγγίξει και ορισμένα μεγάλα ερωτήματα: Γιατί απέτυχε το σχέδιο του Κάφκα να συντάξει μια σειρά φτηνών ταξιδιωτικών οδηγών; Ποιος έγραψε τη συνέχεια ενός από τα σημαντικότερα βιβλία του με τίτλο «Η επαναμεταμόρφωση του Γκρέγκορ Σάμσα»; Και τι κρύβεται πίσω από την ιστορία με τη «λευκή σκλάβα»; Απαντήσεις στα παραπάνω και άλλα πολλά θα βρείτε στο Komplett Kafka . (Πηγή: Εκδόσεις Suhrkamp)
NICOLAS MAHLER
Ο Nicolas Mahler γεννήθηκε το 1969 στη Βιέννη, όπου ζει και εργάζεται ως σχεδιαστής κόμικς και εικονογράφος. Κόμικς και γελοιογραφίες του δημοσιεύονται σε εφημερίδες και περιοδικά όπως Die Zeit, NZZ am Sonntag, την κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine και το σατιρικό περιοδικό Titanic. Για το ευρύτατο έργο του έχει αποσπάσει πολλά βραβεία, μεταξύ άλλων το βραβείο Max und Moritz ως ο «καλύτερος γερμανόφωνος καλλιτέχνης κόμικς» το 2010, το βραβείο Literaturhäuser το 2015 και το βραβείο Sondermann το 2019. Ο Mahler είναι καλλιτεχνικός διευθυντής της Σχολής για την Ποίηση στη Βιέννη.
Goethe-Institut Thessaloniki, Βασ. Όλγας 66, 54642 Θεσσαλονίκη | 22/02 – 19/07/2024 | Είσοδος ελεύθερη
Έκθεση «Nelly’s» | MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Χορεύτριες με φόντο τον Παρθενώνα, μουσικοί και χορευτές από την Κρήτη, αγρότισσες από τα Ιωάννινα, κυρίες της Νέας Υόρκης και της Αθήνας, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωστής Παλαμάς είναι μόνο κάποιοι από τους πρωταγωνιστές του φωτογραφικού φακού της Έλλης Σουγιουλτζόγλου-Σεραϊδάρη (1899-1998), της γνωστής Nelly’s στην ομότιτλη έκθεση που θα παρουσιαστεί στο MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι), από τις 23 Φεβρουαρίου έως τις 28 Απριλίου 2024. Με άξονες τις τρεις πόλεις στις οποίες διαμόρφωσε το φωτογραφικό της βλέμμα, επιχειρείται η παρουσίαση του πολυδιάστατου έργου της από τα χρόνια της μαθητείας της στη Δρέσδη στις αρχές του 1920, την άφιξή της στην Αθήνα και τη δυναμική της παρουσία στα φωτογραφικά δρώμενα της πόλης έως το 1966 όταν πια συνταξιοδοτήθηκε μετά από 27 χρόνια ακούραστης εργασίας στη Νέα Υόρκη.
Η έκθεση αποτελεί προσαρμογή της αναδρομικής έκθεσης που παρουσιάστηκε το 2023 στην Αθήνα από το Μουσείο Μπενάκη, θεματοφύλακα του έργου της φωτογράφου, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από τον θάνατό της, με στόχο να επανασυστήσει τη δημιουργό στο σύγχρονο κοινό. Το έργο της Νέλλης υπήρξε ιδιαίτερα σημαντικό τα χρόνια του μεσοπολέμου, ασκώντας πολλά είδη φωτογραφίας και ιδιαίτερη επίδραση στην εξέλιξη του μέσου στην Ελλάδα τον 20ο αιώνα. Μετά την παραμονή της στις Ηνωμένες Πολιτείες επί τρεις σχεδόν δεκαετίες, το έργο της ξεκίνησε να επανεκτιμάται από τη δεκαετία του ΄70.
Η έκθεση αποτελείται από 185 φωτογραφίες φιλοτεχνημένες από την ίδια τη δημιουργό και επιλεγμένες από το ογκώδες αρχείο της με σκοπό να εκπροσωπηθούν οι διαφορετικές αισθητικές τάσεις που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια των σαράντα πέντε χρόνων ενασχόλησής της με το μέσο και οι πολυάριθμες φωτογραφικές τεχνικές με τις οποίες πειραματίστηκε. Στις πρωτότυπες αυτές εικόνες προστίθενται 53 σύγχρονες ψηφιακές εκτυπώσεις που πραγματοποιήθηκαν από τα αρνητικά της ώστε να συμπληρώσουν τα αφηγηματικά κενά. Παράλληλα, εκτίθεται μια επιλογή του φωτογραφικού εξοπλισμού που χρησιμοποίησε ως φοιτήτρια στη Δρέσδη αλλά και ως επαγγελματίας φωτογράφος στην Αθήνα την περίοδο του μεσοπολέμου και στη Νέα Υόρκη μεταπολεμικά, ώστε να τεκμηριώσει τη βαθιά της γνώση γύρω από τη φωτογραφική τεχνολογία. Η έκθεση εμπλουτίζεται με αρχειακό υλικό όπως λευκώματα, εκδόσεις και περιοδικά της εποχής της, επιστολικά δελτάρια συμβάλλοντας στην κατανόηση της χρήσης των φωτογραφιών της στην εποχή της. Παρουσιάζονται επίσης τα ζωγραφικά έργα της Νέλλης σε πορσελάνη, μια δραστηριότητα που ανέπτυξε παράλληλα με τη φωτογραφική της καριέρα κατά τη διάρκεια της παραμονής της στην Αμερική, καθώς και πρωτότυπο, αρχειακό υλικό -κοστούμια, προσωπεία- από τις Δελφικές Εορτές του 1927 και του 1930.
Επιμέλεια: Αλίκη Τσίργιαλου | Σχεδιασμός: Ναταλία Μπούρα
Οι ημερομηνίες των ξεναγήσεων θα ανακοινωθούν.
MOMus-Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Α’, Προβλήτα Α’, λιμάνι Θεσσαλονίκης) | 23 Φεβρουαρίου – 28 Απριλίου 2024
Ατομική έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Χατζηπαπά | Myro Gallery
Η Myro Gallery ανακοινώνει την επερχόμενη ατομική έκθεση του Γιάννη Χατζηπαπά θα λάβει χώρα την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, στις 19:00, και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2024, στην Myro Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη). Ο Γιάννης Χατζηπαπάς γεννήθηκε το 1984 στην Αλεξανδρούπολη. Τελειόφοιτος του τμήματος Ο.Δ.Ε. στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας. Από μικρή ηλικία υπάρχει μεγάλη αγάπη για τη μουσική .Τα τελευταία 13 χρόνια δραστηριοποιούνταν επαγγελματικά στον υγειονομικό τομέα. Καθοριστική στιγμή για την ενασχόληση με τη ζωγραφική ήταν η επίσκεψη το 2006 στο μουσείο Dali στο Figueres της Ισπανίας. Τέλη του 2010 αγόρασε τους πρώτους καμβάδες και ακρυλικά και ξεκίνησε τον πειραματισμό με χρωματισμούς και υφές, πάντα παρέα με τις μουσικές που αγαπάει.
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Τρίτη 15:00 – 21:00, Τετάρτη 10:00 – 16:00, Πέμπτη – Παρασκευή 15:00 – 21:00 και Σάββατο 10:00 – 14:00| Εγκαίνια: Παρασκευή, 1 Μαρτίου 2024, ώρα 19:00 | Διάρκεια: Έως και το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2024 | Διεύθυνση: Main Hall – Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη | Επιμέλεια: Μαρίανα Ρωσσίαδου | Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Myro Gallery στο 2310269187.
Thorny Times & the Bannoptikum ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΜΠΑΖΟΓΛΟΥ | Oratos
Στην σειρά έργων που παρουσιάζεται, μέσω του λευκού ανεπεξέργαστου φόντου, του συνδυασμού και της αλληλεπίδρασης πολλαπλών εικόνων που προέρχονται από ποικίλες πηγές(σχέδια, αποκόμματα απο πολιτικές μπροσούρες, αφίσες, περιοδικά και εφημερίδες), προσεγγίζεται η ψυχρότητα της μηχανιστικής δυναμικής του σύγχρονου κόσμου και η πειθαρχικότητα του ψηφιακού ελέγχου, καθώς κατευθύνεται προς ενδεχόμενες δυστοπικές κοινωνικές πραγματικότητες, που αν δεν τις βιώνουμε ήδη, μοιάζουν να πλησιάζουν εξαιρετικά γρήγορα και απειλητικά. Εφόσον οι δημιουργικές ικανότητες της ανθρωπότητας επενδύονται ολοένα και περισσότερο σε μια άνευ ορίων “πρόοδο”, που εν τέλει, πολλαπλασιάζει συνεχώς τις πιθανότητες να καταλήξει μοιραία ακόμη και για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη, ένας Θαυμαστός Καινούριος Κόσμος μοιάζει να είναι προ των πυλών.
Μέσα από περιόδους απανωτών lockdowns και αποξένωσης, η μισαλλοδοξία και η ανθρωποφαγία που προϋπήρχαν, διογκώθηκαν σε τεράστιο βαθμό, ενώ οι πράξεις υπέρ ενός ”κοινού καλού” και οι ερμηνείες μίας σύγχρονης “παραβατικότητας” απέκτησαν νέα νοήματα, με τον φόβο να κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα της ζωής και να δημιουργεί ισχυρές οχυρώσεις του εαυτού. Όπως αναφέρει ο Byung-Chul Han: >
Η ακόρεστη ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση, είναι μία από τις μορφές ανθρώπινης δημιουργικότητας που έχει τη δυνατότητα να μας τραβάει για λίγο έξω απο αυτή τη φρενήρη αυτοκαταστροφική πορεία προς την υποτιθέμενη “πρόοδο” και να επαναφέρει την προσοχή μας στις πραγματικές ανάγκες και στις βαθύτερες επιθυμίες μας.
Artist Bio:
Ο Αλέξανδρος Αμπαζόγλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1993. Το 2016 ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών της Φλώρινας, ενώ το 2020 έλαβε το M.F.A. του από το Mount Royal School of Art του Maryland Institute College of Art(MICA) στη Βαλτιμόρη των Η.Π.Α..
Για την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών, του απονεμήθηκαν μία σειρά υποτροφιών απο ελληνικά και αμερικανικά ιδρύματα όπως το The Morris Louis Art Trust και το Ίδρυμα ΝΕΟΝ. Το 2022, ξεκίνησε τη διδακτορική του έρευνα πάνω σε πεδία όπως η Αισθητική και η Κοινωνικοπολιτική Φιλοσοφία, με επόπτη καθηγητή τον Γ. Ζιώγα και τους F. DeBrabander και J. Hirsch, φιλοσοφίας και θεωρίας της τέχνης αντίστοιχα, με βάση τους πανεπιστήμια των Η.Π.Α.. Έχει πραγατοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στη Βαλτιμόρη και έχει συμμετάσχει σε μία σειρά ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό όπως επίσης και στο καλλιτεχνικό residency Mas Els Igols, Estudio Nomada στη Βαρκελώνη της Ισπανίας
Διάρκεια: 1/3/2024 – 27/3/2024 | Εγκαίνια: 1/3/2024, 20:00 | Oratos, Στρ. Σφέτσου 2, Θεσσαλονίκη
Ατομική έκθεση ζωγραφικής «Σχέσεις των 2» του Ανδρέα Γκένιου | Myro Gallery
Η Myro Gallery ανακοινώνει την ατομική έκθεση του Ανδρέα Γκένιου, «Σχέσεις των 2» που θα λάβει χώρα την Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024, στις 19:00, και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό μέχρι το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2024, στην Myro Gallery (Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη). Ο Γκένιος Ανδρέας γεννήθηκε στο Βαμβακόφυτο Σερρών το 1959. Το 1982 τέλειωσε το Γεωλογικό τμήμα του Α.Π.Θ, το 1985 την Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης και εργάστηκε επί 36 χρόνια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Το 2002 τελειώνει την Ανωτάτη σχολή Καλών Τεχνών με δασκάλους τον Δ.Κοντό και την Τ.Μακρή. Το 2005 τελειώνει το Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Διδασκαλείου Θεσσαλονίκης και το 2006 το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ. Παράλληλα ασχολήθηκε με την συγγραφή παιδαγωγικών βιβλίων, με το θέατρο, την παραγωγή ταινιών μικρού μήκους, με την συγγραφή και εικονογράφηση παιδικών βιβλίων. Έχει πάρει μέρος σε 4 ατομικές εκθέσεις και πλήθος ομαδικών.
Σχέσεις των 2
Οι σχέσεις των ζευγαριών ίσως είναι αυτές που υμνήθηκαν περισσότερο από όλες τις καταγεγραμμένες σχέσεις ανά τους αιώνες .. Ίσως γιατί είναι οι πιο προσιτές σε όλους μας, ίσως γιατί είναι οι πιο σύνθετες, ίσως ακόμα και γιατί η πρώτη τους ύλη είναι η ομορφιά. Οι περισσότεροι από μας είμαστε ή ήμασταν ο ένας απ’ τους δυο, σε σχέσεις ερωτικές, ανομολόγητες, έντονες, ισορροπημένες, σχέσεις σε αναμονή, αμυντικές, σχέσεις τρυφερές, σχέσεις με τον έναν απόντα, σχέσεις χωρίς όρια, συμβατικές που ο χρόνος τις αποτελείωσε, αδιέξοδες, σχέσεις ανθισμένες!
Αυτός κι αυτή σε ένα ταγκό σύγκρουσης και έλξης. Αμυντικοί, λαβωμένοι, παθιασμένοι, απογοητευμένοι, πιασμένοι χέρι χέρι σε μια διαδρομή που αν και δείχνει να τελειώνει μάλλον μόλις αρχίζει. Αυτή μ’ ένα ποδήλατο που έρχεται ή φεύγει κι αυτός σαν τον παλιάτσο να ακροβατεί ανάμεσα στην υπεροχή και στο ραγισμένο εγώ .
Ρόλοι, έρωτας, συναισθήματα, στάσεις, αισθήματα, διαδρομές, συντροφικότητα. Τα πλαστικά στοιχεία με τα οποία πλάθονται οι ερωτικές σχέσεις. Ταυτόχρονα και ένας απέραντος πλούτος για αφήγηση και απεικόνιση μέσα από τις πλαστικές τέχνες. Γκένιος Ανδρέας
Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό Τρίτη 15:00 – 21:00, Τετάρτη 10:00 – 16:00, Πέμπτη – Παρασκευή 15:00 – 21:00 και Σάββατο 10:00 – 14:00 | Διάρκεια: Έως και το Σάββατο, 9 Μαρτίου 2024 | Διεύθυνση: Project Room – Myro Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8, Θεσσαλονίκη | Επιμέλεια: Μαριάνα Ρωσσίαδου | Για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με την Myro Gallery στο 2310269187.
Έκθεση Γλυπτικής | Βασιλικό Θέατρο
Οι Ληστές μέσα από τα μάτια 29 φοιτητών/φοιτητριών του Εργαστηρίου Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλυπτικής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, θα φιλοξενήσει στο Βασιλικό Θέατρο έργα φοιτητών/φοιτητριών, εμπνευσμένα από το κείμενο των Ληστών του Φρίντριχ Σίλλερ. Τα εγκαίνια της έκθεσης γλυπτικής θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου, στις 18:00 και τα έργα θα παραμείνουν στο Βασιλικό Θέατρο όσο διαρκούν οι παραστάσεις των Ληστών, σε σκηνοθεσία Ακύλλα Καραζήση.
Με αφορμή ένα εμβληματικό θεατρικό έργο, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές εμπνέονται και παρουσιάζουν μέσα από τα γλυπτά τους, τη δική τους ματιά. Έτσι, η θεατρική τέχνη συναντά τη γλυπτική σε μια αλληλεπίδραση που βοηθάει το κοινό να διευρύνει την οπτική του και τη σκέψη του. Πιστό στη δέσμευση του να συνομιλεί με την πόλη και τους φορείς της, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος λειτουργεί σαν ένας πυρήνας πολιτισμού που δίνει τον χώρο για δημιουργία και διακαλλιτεχνική συνεργασία.
Η έκθεση περιλαμβάνει 29 γλυπτά φοιτητών/φοιτητριών με διαφορετικά υλικά και τεχνικές, που εμπνεύστηκαν από ένα αντιπροσωπευτικό κείμενο του κινήματος της Θύελλας και Ορμής -ένα έργο που διακηρύσσει την ελευθερία ενάντια στην τυραννία και που κινείται διαλεκτικά μεταξύ ατομισμού και κοινωνίας, ιδεαλισμού και μηδενισμού, ιδιοφυίας και εγκλήματος, τάξης και επανάστασης, προσωπικής ελευθερίας και νόμου.
Που εστιάζει το βλέμμα του ο κάθε καλλιτέχνης; Πώς συνδέει το προσωπικό του βίωμα με το θεατρικό έργο; Πώς συναντά τη σημερινή εποχή ένα κείμενο γραμμένο στα τέλη του 18ου αιώνα; Και πώς αυτές οι σκέψεις, τα βιώματα και οι ανησυχίες αποτυπώνονται μέσα από την τέχνη της γλυπτικής;
Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες ενημερώθηκαν για το κείμενο από το γραφείο δραματολογίου του ΚΘΒΕ και πήραν πληροφορίες για τη σκηνογραφική προσέγγιση της παράστασης από τη σκηνογράφο Μαρία Πανουργιά. Στη συνέχεια ανέλαβαν να παρουσιάσουν τη δική τους σύγχρονη προσέγγιση μέσα από την τέχνη της γλυπτικής, υπό την επίβλεψη του Αν. Καθηγητή Άρη Κατσιλάκη.
Τα έργα τους, μεταξύ άλλων, επικεντρώθηκαν στη θεματική του σπιτιού, της εστίας, της εξουσίας αλλά και στους χαρακτήρες του Σίλλερ. Το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί την έκθεση και να απολαύσει τα 29 πρωτότυπα έργα σύγχρονης γλυπτικής, μέχρι το τέλος των παραστάσεων, στους χώρους του Βασιλικού Θεάτρου.
Συμμετέχουν οι: Σοφία Ακτύπη, Δήμητρα Αλγιοβάνογλου, Ιωάννα Δημητρίου, Μαρία Δρόσου, Φωτεινή Ελευθεριάδη, Χαριτίνη Ιλιονίου, Ανδρέας Ιλιονίου, Ευφροσύνη Ιορδανίδου, Βασίλης Καλοδημίδης, Σπυριδούλα Κατσαρού, Ιωάννης Κόντος, Ελένη Κουτλή, Γιώτα Κουφούδη, Εύα Κληροδέτη, Χρυσάνθη Κυριάκου, Κωνσταντίνος Μακατσώρης, Ακριβή Μήτσικα, Σερένα Μιράσι, Δημήτρης Νικολακάκης, Γεωργία Ορφανίδου, Ειρήνη Ουζούνη, Σοφία Πεχλιβανίδου, Ασημένια Πλούμη, Παναγιώτης Ράπτης, Αντωνία Ταμιωλάκη, Νεφέλη Τεκτονίδου, Αλεξάνδρα Τσιαμπάρτα, Μαρία Τσίρου, Ευστράτιος Χατζηευστρατίου
Υπεύθυνοι Εργαστηρίου Γλυπτικής: Άρης Κατσιλάκης (Αν. Καθηγητής και Δ/ντης Εργαστηρίου Γλυπτικής Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών) | Ζαφειρία Αθανασοπούλου (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών) | Γεώργιος Πανανάκης (Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών).
Nicholas Egon. Ένα προσωπικό πορτρέτο της Ελλάδας | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ
Με αφορμή τη δωρεά έργων του Nicholas Egon (1921-2017) από την Σταματία Κομνηνού και τον Νικόλαο Αλέξανδρο Κομνηνό στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του Α.Π.Θ., η έκθεση παρουσιάζει πίνακες ζωγραφικής και σχέδια του από το 1948 ως τα τελευταία χρόνια της ζωής του. Η έκθεση οργανώνεται σε δύο ενότητες: τα τοπία και τα πορτρέτα, με κοινό παρονομαστή την ιδιαίτερη γνώση και αγάπη του καλλιτέχνη για την Ελλάδα.
Ο Nicholas Egon είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση καλλιτέχνη, τόσο για το έργο του όσο και για τον βίο του. Ήταν άνθρωπος μορφωμένος, κοσμοπολίτης, πολύγλωσσος, φιλέλληνας και πολυταξιδεμένος.
Το 1949 πήγε στην Ελλάδα όπου έκανε τα πορτρέτα του βασιλιά Παύλου Αˈ και της βασίλισσας Φρειδερίκης και άλλων μελών της βασιλικής οικογένειας. Τότε ήρθε σε επαφή με τα πρόσφατα γεγονότα της Κατοχής και του εμφυλίου πολέμου (παρακολούθησε τις μάχες στο Βίτσι και στον Γράμμο) και ανέλαβε τη δημιουργία ενός τρίπτυχου σε παραγγελία του βασιλιά Παύλου από το οποίο ολοκλήρωσε μόνο το κεντρικό τμήμα, «Η Πείνα στην Αθήνα». Κατά τη διάρκεια της διαμονής του στη χώρα απεικόνισε γυναίκες, πρόσφυγες, αντάρτες και ορφανά παιδιά.
Παράλληλα, ξεκίνησε από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 μια πετυχημένη διεθνή πορεία ως προσωπογράφος.
Μαζί με το πορτρέτο, η άλλη μεγάλη πτυχή της τέχνης του Egon είναι η τοπιογραφία. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών και διαμονών του στην Αίγυπτο, στη Νιγηρία, στο Μαρόκο, στην Ιορδανία, στη Σαουδική Αραβία, στη Σικελία, και στην Ελλάδα (από το 1978 στο εξής) απεικόνιζε τοπία και αρχαιολογικούς χώρους.
Τα ελληνικά τοπία του ξεχωρίζουν από αυτό το σύνολο και παρουσιάζουν ένα μεγάλο εύρος σε σχέση με τις επιλεγμένες τοποθεσίες και με τις στιγμές της ημέρας, τις εποχές και τις συνθήκες φωτισμού. Ο ίδιος είχε, επιπλέον, μια αξιοσημείωτη γνώση του τόπου μέσω των συζητήσεών του με διακεκριμένους ιστορικούς, διανοουμένους και αρχαιολόγους.
Συνολικά, η τέχνη του Nicholas Egon χαρακτηρίζεται από την αρτιότητα της σύνθεσης και την τεχνική δεξιοτεχνία του με ποικίλα μέσα (λάδι, παστέλ, ακουαρέλα, κάρβουνο, αιματίτη, κιμωλία). Μπορεί να ξεχωρίσει κανείς, επίσης, τη δυναμική ισορροπία των χρωμάτων της τοπιογραφίας του και τον ιδιαίτερο χειρισμό της γραμμής στα πορτρέτα του και, κυρίως, την ικανότητά του να καταφέρνει κάθε φορά να μας μεταφέρει την προσωπικότητα των ανθρώπων και την ιδιαίτερη δόνηση και μουσική του κάθε τόπου.
Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024-Παρασκευή 31 Μαΐου 2024 | Ωράριο λειτουργίας εκθεσιακού: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 9:00-14:00, Τετάρτη 9:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο & Κυριακή 10:00-18:00.
Εκδηλώσεις
«Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» | Ροτόντα, Αίθουσα Πολυμέσων
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού με παρουσίαση εποπτικού υλικού (video και ψηφιακές εφαρμογές σε i-table) στον χώρο πολυμέσων που λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο εντός του περιβόλου της Ροτόντας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, ομάδες φιλότεχνων και φιλάρχαιων ιδιωτών.
Στόχος του προγράμματος είναι η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, τον πλούτο των ψηφιδωτών διακοσμήσεων στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και τη μοναδικότητα και σπουδαιότητάς τους ως παρακαταθήκη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Κάθε ομάδα θα αποτελείται από 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Διάρκεια προγράμματος: Νοέμβριος 2023-Ιούνιος 2024. Συμμετοχή μετά από δήλωση στο τηλ. 2310204868 (εσωτ. 107).
«Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» | Μνημεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης
Τον Ιανουάριο θα πραγματοποιηθεί περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο της πλατείας Διοικητηρίου, στο πλαίσιο των «Κυριακάτικων Περιπάτων».
Λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν μέσω της σελίδας της Εφορείας στο Facebook.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη διοργάνωση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Η τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού στη Θεσσαλονίκη» με παρουσίαση εποπτικού υλικού (video και ψηφιακές εφαρμογές σε i-table) στον χώρο πολυμέσων που λειτουργεί στο ανακαινισμένο κτήριο εντός του περιβόλου της Ροτόντας. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, ομάδες φιλότεχνων και φιλάρχαιων ιδιωτών. Στόχος του προγράμματος είναι η εμπεριστατωμένη πληροφόρηση των ενδιαφερομένων για την τέχνη του εντοίχιου ψηφιδωτού, τον πλούτο των ψηφιδωτών διακοσμήσεων στα μνημεία της Θεσσαλονίκης και τη μοναδικότητα και σπουδαιότητά τους ως παρακαταθήκη παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Διάρκεια προγράμματος: Νοέμβριος 2023-Ιούνιος 2024. | Κάθε ομάδα αποτελείται από 15-20 άτομα. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Συμμετοχή μετά από δήλωση στο τηλ. 2310 204 868 (εσωτ. 107).
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου 2024, θα δημοσιοποιηθεί η ιστορία «Γεωμετρία, χρώμα και ρυθμός σε διακοσμητικά θέματα του μακεδονικού τάφου του Φοίνικα».
Αναζητώντας τη Θηλυκότητα | Δημαρχείο Πυλαίας Χορτιάτη
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μια ημέρα ορόσημο για όλες τις γυναίκες του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, στις 8 Μαρτίου 2024, το Sophistic Beauty διοργανώνει εκδήλωση με στόχο την ανάδειξη της θηλυκότητας και τον εορτασμό της μοναδικότητας της σύγχρονης γυναίκας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Πυλαίας Χορτιάτη από τις 18:30-21:00 με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από 6 έμπειρους και εξειδικευμένους ομιλητές, που θα αναφερθούν σε επίκαιρα θέματα και προκλήσεις που καλούνται καθημερινά να αντιμετωπίσουν με επιτυχία οι γυναίκες στους πολλαπλούς τους ρόλους. Η ατζέντα περιλαμβάνει θεματολογία για τη διατροφή, την ομορφιά, τη δύναμη της φωνής, τη γλώσσα του σώματος, την αυτοπεποίθηση και την ψυχική υγεία.
Όσοι ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν την εκδήλωση μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στην παρακάτω online φόρμα : https://forms.gle/8zrN3nuqLcGLZVpQ8
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό. | Χορηγός: Dermagenetic | Yποστηρικτές: Κτήμα Γεροβασιλείου, Oxette, Camelia Flowers, Κοσμήματα Κράνια. | Χορηγός Επικοινωνίας: V Woman
Αναλυτικό πρόγραμμα εκδήλωσης 8/3/2024:
18:30 Προσέλευση κοινού
19:00 Έναρξη εκδήλωσης
Σοφία Καδεμλίδου, Αισθητικός, Ιδιοκτήτρια και Beauty Ambassador του Sophistic Beauty «Τι είναι αισθητική & ο ρόλος της στην ζωή μας»
Ειρήνη Πασχαλέρη, Διαιτολόγος, Διατροφολόγος «Wellness μυστικά για την γυναίκα του σήμερα»
Κατερίνα Χλωροκώστα, Δραματοθεραπεύτρια/Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας «Θηλυκότητα και ελευθερία»
Σταμάτης Σαπουντζής, Πλαστικός χειρουργός “Αναζητώντας τη θηλυκότητα στην σύγχρονη Ελλάδα»
Νίνα Καλούτσα, Ειδικός φωνής και δημόσιας ομιλίας «Πως να μιλάς και να σε ακούν οι άντρες»
Ρωξάνη Οικονόμου, Εκπαιδεύτρια Μικρο-Εκφράσεων προσώπου «Θηλυκότητα, Ηγεσία και Γλώσσα του Σώματος»
Γώνη Μούκα, Σύμβουλος Προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης «Αυτοεικόνα, το εσωτερικό μας»
20:30 Κλείσιμο εκδήλωσης Cheese & Wine με μουσική παρέμβαση
About Sophistic Beauty
To Sophistic Beauty είναι ένα σύγχρονο, καινοτόμο κέντρο υψηλής αισθητικής με περισσότερα από 25 χρόνια εμπειρίας στις υπηρεσίες της ομορφιάς και της προσαρμοσμένης αισθητικής θεραπείας. Είναι βραβευμένο από τα Aesthetic Awards 2024 για τις καλύτερες υπηρεσίες σε χώρο αισθητικής.
Παρουσίαση σειράς «Διάλογοι με την αρχαιότητα» | Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ
Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 στις 19:00 | Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ, Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη
Παρουσίαση της εκδοτικής σειράς των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης «Διάλογοι με την αρχαιότητα»
Συμμετέχουν:
Δημήτρης Ι. Κυρτάτας, ιστορικός, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διευθυντής της εκδοτικής σειράς | Μαρία Λιάτση, καθηγήτρια Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο ΑΠΘ και Αρχαίας Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο του Braunschweig | Πέτρος Παρθένης, Δρ αρχαίας ιστορίας
Συνδιοργάνωση: Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης | Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης
Απουσίες στη ζωή και στην Τέχνη | Πολλαπλοί Χώροι
8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας Απουσίες στη ζωή και στην Τέχνη Η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δ.Θ., την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Δ.Θ. και το Europe Direct Thessaloniki-ΚΕΔΗΘ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, πραγματοποιούν μια σειρά από εκδηλώσεις με τον τίτλο «Απουσίες στη ζωή και στην Τέχνη» από τις 4 έως και τις 14 Μαρτίου 2024, με σκοπό την προσέγγιση και ευαισθητοποίηση στο οικουμενικό και διαχρονικό ζήτημα της δολοφονίας γυναικών – γυναικοκτονίας, της πλέον ακραίας μορφής έμφυλης βίας.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης στο μήνυμά του για την Ημέρα αναφέρει: «Ο Δήμος Θεσσαλονίκης απευθύνει ένα δυνατό κοινωνικό μήνυμα κατά της έμφυλης βίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέραα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου: Η τέχνη συμπορεύεται με το κοινωνικό γίγνεσθαι: εμπνέει, δημιουργεί πρότυπα, καταγγέλλει και προκαλεί προβληματισμούς για τα μεγάλα κοινωνικά θέματα. Η έμφυλη βία, τόσο ορατή, τόσο σοκαριστική και τόσο επίκαιρη, προσεγγίζεται από τον Δήμο Θεσσαλονίκης μέσα από το πρίσμα του πολιτισμού. Είναι ώρα να σπάσουμε τη σιωπή, να βάλουμε τέλος στον εξευτελισμό, στην καταπίεση, σε κάθε μορφή βίας. Καμία μόνη, καμία ανυπεράσπιστη».
Ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Τουριστικής Ανάπτυξης και Διαδημοτικής Συνεργασίας Βασίλης Γάκης τονίζει πως η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. ΔΕΝ είναι γιορτή. «Η 8η Μαρτίου παραμένει ημέρα μνήμης, ημέρα υπενθύμισης για τους αγώνες των γυναικών ανά τον κόσμο. Αγώνες για ισότητα και ίσα δικαιώματα, και ορίστηκε το 1977 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ως Παγκόσμια Ημέρα για τα δικαιώματα της Γυναίκας. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης τιμά τη γυναίκα, προσεγγίζοντας την ημέρα και το πανανθρώπινο μήνυμά της και εστιάζει στους πολλαπλούς ρόλους και τα προβλήματα που συνεχίζουν να λιμνάζουν άλυτα. Ομιλίες και πολιτιστικές αναφορές για τη γυναικοκτονία στο σινεμά, στο θέατρο, στην όπερα, στο τραγούδι, στη λογοτεχνία, στη φωτογραφία, που έχουν ως σκοπό να αναδείξουν τη διαχρονικότητα και την τραγικότητα, της πλέον ακραίας μορφής έμφυλης βίας, γιατί… στον 21ο αιώνα, συνεχίζεται η ¨εκτέλεση των μαγισσών¨».
Οι εκδηλώσεις, οι οποίες είναι ελεύθερες για το κοινό, θα πραγματοποιηθούν σε διάφορους χώρους, όπως στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης, στη Δημοτική Πινακοθήκη, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη, στο Europe Direct, καθώς και σε εξωτερικά σημεία της πόλης (Πλ. Αριστοτέλους, Πεζόδρομος Αγίας Σοφίας).
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων είκοσι τέσσερις (24) γυναίκες από το χώρο του Θεάτρου, της Δημοσιογραφίας, της Επιχειρηματικότητας και της Πολιτικής δηλώνουν on camera το αδιαπραγμάτευτο μήνυμα «Καμία Απουσία. Η ζωή μας χρειάζεται όλες». Οι συμμετέχουσες με αλφαβητική σειρά είναι οι: Δήμητρα Αγκαθίδου, Μαρία Αμανατίδου, Ελένη Αντωνιάδου, Κατερίνα Γερονικολού, Κυριακή Γιαννακίδου, Μελίνα Δερμεντζοπούλου, Ναταλία Δραγούμη, Άννα Ευθυμίου, Έφη Θεοδωράκη, Ράνια Θρασκιά, Ελένη Κεχρή, Άννα Κουρή, Θεοδώρα Λειψιστινού, Ραλλιώ Λεπίδου, Μιμή Ντενίση, Βούλα Πατουλίδου, Έλσα Ποιμενίδου, Έλενα Ράπτη, Σύνθια Σάπικα, Μίνα Φιλιοπούλου, Μαρία Φιλίππου, Βίκυ Χατζηβασιλείου, Μάρνη Χατζηεμμανουήλ και Μαρία Νεφέλη Χατζηιωαννίδου, ενώ είκοσι (20) εργαζόμενες γυναίκες στον Δήμο Θεσσαλονίκης συμμετέχουν σε ειδική street performance (flash mob).
*Αναλυτικά, ολόκληρο το πρόγραμμα των δράσεων και οι συμμετέχοντες στο e-thessalonikiculture.gr
UNIVERSITY STUDO PRESS BAZAAR 2024 | UNIVERSITY STUDO PRESS Θεσσαλονίκης
Το καθιερωμένο μας bazaar φέτος θα έχει τετραήμερη διάρκεια (7-10/3/2024). Γιορτάζουμε την ανανεωμένη ιστοσελίδα μας και προσφέρουμε μια επιπλέον μέρα για διαδικτυακές αγορές. Σας προσκαλούμε να περιηγηθείτε στις εκδόσεις μας μέσα από ένα «φρέσκο» και «φιλικό» περιβάλλον!
Σας περιμένουμε: διά ζώσης στα καταστήματά μας σε Αθήνα (Σόλωνος 94 ) και Θεσσαλονίκη (Αρμενοπούλου 32) ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη-Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο 10:00-17:00 | στη νέα ιστοσελίδα μας www.universitystudiopress.gr από Πέμπτη (7/3/2024) έως Κυριακή (10/3/2024)
Έκπτωση 60% σε όλα τα βιβλία, 40% σε όλα τα ιατρικά βιβλία!
Δείτε εδώ τους θεματικούς καταλόγους και επιλέξτε
ΓΕΝΙΚΟΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΣ 2023
ΠΡΟΣΦΑΤΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΠΑΙΔΟΨΥΧΟΛΟΓΙΑ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΗ
ΕΠΙΛΕΓΜΕΝΑ ΒΙΒΛΙΑ ΙΑΤΡΙΚΗΣ
Πληροφορίες – Η προσφορά ισχύει μόνο για λιανική πώληση στα βιβλία που έχουν εκδοθεί έως 30/9/2022 και για αγορές έως 3 αντιτύπων ανά τίτλο. – Σημ. Εξαιρείται το Σύγχρονο Λατινοελληνικό Λεξικό (έκπτωση 40%). – Όλες οι παραγγελίες θα διεκπεραιωθούν μετά την ολοκλήρωση του bazaar. – Για τη συμμετοχή και την παραγγελία είναι απαραίτητα τα στοιχεία επικοινωνίας τα οποία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για λόγους ενημέρωσής σας για τις δράσεις μας. – Μετά την παραγγελία θα λάβετε mail επιβεβαίωσης ώστε να γίνει η πληρωμή του ποσού.
Παραγγελίες διαδικτυακά – διαδικτυακά μέσω της νέας ιστοσελίδας μας www.universitystudiopress.gr – τηλεφωνικά: +30 2310209637 +30 2310209837 +30 2310211121 ωράριο λειτουργίας: Πέμπτη-Παρασκευή 10:00-19:00, Σάββατο 10:00-17:00 – μέσω e-mail: [email protected] (Αθήνα) [email protected] (Θεσσαλονίκη) – μέσω messenger στο Facebook – με DM στο προφίλ μας στο Ιnstagram – με μήνυμα στο LinkedIn
Αποστολές
Οι αποστολές εντός Ελλάδας πραγματοποιούνται μέσω της εταιρείας ταχυμεταφορών Γενική Ταχυδρομική. Ο προβλεπόμενος χρόνος παράδοσης κυμαίνεται από 3 έως 5 εργάσιμες μέρες. Σε νησιωτικούς ή δυσπρόσιτους ηπειρωτικούς προορισμούς ο χρόνος παράδοσης ενδέχεται να είναι λίγο μεγαλύτερος. Για παραγγελίες έως 50,00 € τα έξοδα αποστολής είναι 4,50 € για όλη την Ελλάδα. Παραγγελίες από 50,00 € και άνω αποστέλλονται χωρίς έξοδα αποστολής. Παραγγελίες που πληρώνονται με αντικαταβολή επιβαρύνονται με 3,00 € επιπλέον για όλη την Ελλάδα, ανεξαρτήτως της αξίας της παραγγελίας.
Παραλαβή από τα καταστήματά μας
Μπορείτε να παραλάβετε την παραγγελία σας από τα βιβλιοπωλεία μας χωρίς χρέωση. | Βιβλιοπωλείο Θεσσαλονίκης: Αρμενοπούλου 32, ΤΚ 54635 | Βιβλιοπωλείο Αθήνας: Σόλωνος 94, ΤΚ 16080
Τρόποι πληρωμής
Οι διαθέσιμοι τρόποι πληρωμής για παραγγελίες μέσω της ιστοσελίδας αναφέρονται εδώ:
Πληρωμή με χρήση κάρτας, διαθέσιμη μέσω της ιστοσελίδας και διά ζώσης στα καταστήματα. | Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό: ALPHA: IBAN GR0501407000700002320000189, ΕΘΝΙΚΗ: ΙΒΑΝ GR0201102230000022347005039, ΠΕΙΡΑΙΩΣ: ΙΒΑΝ GR0301722090005209070045961, Αντικαταβολή (υπάρχει επιβάρυνση 3,00 € ανά αποστολή ανεξαρτήτως αξίας της παραγγελίας).
ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ στο ΚΘΒΕ «Αυταρχισμός και Ανυπακοή» | Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
«Αυταρχισμός και Ανυπακοή» είναι η θεματική της νέας Πολύχρωμης Κυριακής που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 10 Μαρτίου στους χώρους του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, το κοινό της πόλης θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει δωρεάν εργαστήρια για ενήλικες και για παιδιά καθώς και συζητήσεις γύρω από τις έννοιες του αυταρχισμού, της υπακοής και της ανυπακοής, η προσέγγιση των οποίων θα γίνει πολιτικά, κοινωνιολογικά και ψυχολογικά.
Μέσα από τις εκδηλώσεις της ημέρας, θα διερευνηθεί η λειτουργία του αυταρχισμού καθώς και οι λόγοι που οδηγούν στην αντίσταση ή στην υποταγή. Παράλληλα θα συζητηθεί η ευκολία με την οποία συντηρούνται αυταρχικές σχέσεις στην οικογένεια, στον εργασιακό χώρο και την κοινωνία.
Η βία, η επιθετικότητα, οι βεβαιότητες και η άρνηση της αμφιβολίας είναι χαρακτηριστικά που συναντάει κανείς στον αυταρχικό λόγο. Πώς απαντάμε ως άτομα, ως πολίτες και ως κοινωνία σε φαινόμενα αυταρχισμού; Πώς μπορούμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα στην αμφιβολία, να διασφαλίσουμε τα όρια της προσωπικότητάς μας, να απαιτήσουμε τον σεβασμό και να αντισταθούμε δημοκρατικά σε αυταρχικές συμπεριφορές;
Η προάσπιση των ισότιμων σχέσεων που διαπνέονται από αμοιβαίο σεβασμό, η δυνατότητα δημιουργίας πλαισίου για αμφιβολία, διάλογο και διαφωνία, η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας είναι δείγματα πολιτισμού και καθήκον των πολιτιστικών φορέων να τα αναδείξει. Για αυτό, το ΚΘΒΕ αναλαμβάνει να διερευνήσει μέσα από τη νέα αυτή θεματική των Πολύχρωμων Κυριακών, ζητήματα και προβληματισμούς που αν και μοιάζουν αυτονόητα, η καθημερινή πρακτική αποδεικνύει πως δεν είναι.
Οι δράσεις της Πολύχρωμης Κυριακής στο ΚΘΒΕ πραγματοποιούνται σε χώρους του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.
Το πρόγραμμα αναλυτικά:
Αυταρχισμός και Ανυπακοή
ΠΟΛΥΧΡΩΜΕΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ στο ΚΘΒΕ
Κυριακή 10 Μαρτίου 2024
ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
• Βιωματικό Εργαστήριο για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
«Αυταρχισμός και Ανυπακοή: Οι Δίκαιοι των Εθνών»
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 12.00 | ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 120 λεπτά
Ένα εργαστήριο που στόχο έχει να λειτουργήσει ως έναυσμα για τη δημιουργία και υλοποίηση ανάλογων εργαστηρίων από τους/τις εκπαιδευτικούς στις δικές τους τάξεις. Τι περιθώρια αντίδρασης και ανυπακοής υπάρχουν στα αυταρχικά καθεστώτα και τι τίμημα πληρώνουν οι άνθρωποι που αντιστέκονται; Μέσα από τις ιστορίες των αντρών και των γυναικών που έσωσαν Εβραίους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και έλαβαν τον τίτλο τιμής «Δίκαιοι των Εθνών», και μέσα από ομαδικές δραστηριότητες, διαδραστικά κουίζ και συμμετοχική συζήτηση, προσπαθούμε να καταλάβουμε ποια είναι τελικά τα στοιχεία των ανθρώπων που με κίνδυνο της ζωής τους επιλέγουν να βοηθήσουν συνανθρώπους τους, που διώκονται άδικα από ένα αυταρχικό καθεστώς και να σκεφτούμε μήπως έχουμε και εμείς κάποια από αυτά τα στοιχεία μέσα μας.
* Μια πρώτη μορφή του εργαστηρίου παρουσιάστηκε σε 5 σχολεία της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του προγράμματος «Landscapes of devastation» και της παράστασης «96%», που θα ανέβει στη Μονή Λαζαριστών στις 21 Μαρτίου.
Σχεδιασμός: Δρ Τατιάνα Λιάνη (ΕΕΠ, Τμήμα Θεάτρου Α.Π.Θ.) | Υλοποίηση: Τατιάνα Λιάνη, Νατάσσα Δαλιάκα (ηθοποιός ΚΘΒΕ), Φωτεινή Χατζηκαμάρη (φοιτήτρια Τμήματος Θεάτρου Α.Π.Θ.)
Μέχρι 25 άτομα | Απαιτείται δήλωση συμμετοχής
• Ψυχόδραμα για Ενήλικες
«Αυταρχισμός και Ανυπακοή: Εγώ και οι Άλλοι»
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 13.00 | ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 150 λεπτά
Ο Αυταρχισμός και η Ανυπακοή είναι δυο έννοιες που συνδέονται συχνά με τα όρια, τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Τα όρια που μας θέτουν oι άλλοι και εκείνα που βάζουμε εμείς αντίστοιχα.
Στο εργαστήρι αυτό οι συμμετέχοντες/ουσες θα έχουν τη δυνατότητα μέσα από τη μέθοδο του ψυχοδράματος, να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και να διερευνήσουν τη δική τους θέση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.
Συντονίζει: Παπαχαραλάμπους Φωτεινή, Ψυχολόγος MSc – Ψυχοθεραπεύτρια
Μέχρι 15 άτομα | Απαιτείται δήλωση συμμετοχής
• Παράλληλη δράση για ενήλικες και για παιδιά
«Θεατρικό παιχνίδι για παιδιά και βιωματικό εργαστήρι για γονείς»
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 12.00 | ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά
Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες. Ξέρουν από «πειθαρχία» για να ισορροπούν. Τα παιδιά από την άλλη, ξέρουν από «ανυπακοή» για να διατηρούν τη φαντασία τους. Τί γίνεται όμως όταν ένα τείχος μπαίνει ανάμεσα τους;
Τα παιδιά παρέα με τη θεατροπαιδαγωγο Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου και τις μπαλαρίνες ταξιδεύουν μαζί με το βιβλίο «Το Τείχος» των εκδόσεων Susaeta και μαθαίνουν σε έναν βασιλιά ότι η αυταρχικότητα δεν έχει θέση στην «πολύχρωμη» πραγματικότητα. Παράλληλα, η παιδαγωγός και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο ψυχόδραμα Ιωάννα Πετρίτση, αξιοποιώντας το παραπάνω βιβλίο, θα οργανώσει ένα βιωματικό εργαστήρι για γονείς/ ενήλικες με θέμα την Πειθαρχία και την ανυπακοή.
Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 11 ετών και πραγματοποιείται με τη συνεργασία του βιβλιοπωλείου και χώρου ψυχαγωγίας «Έτσι κάνουν οι Μπαλαρίνες».
Εισηγήτριες: Κωνσταντίνα Αντωνοπούλου, θεατροπαιδαγωγός Ιωάννα Πετρίτση, παιδαγωγός και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια στο ψυχόδραμα
Μέχρι 20 άτομα | Απαιτείται δήλωση συμμετοχής
ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ
• Συζήτηση
«Αυταρχισμός και ανυπακοή: από τη θεωρία στην κοινωνική πραγματικότητα»
ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 13.00 | ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 90 λεπτά
Η συζήτηση θα προσανατολιστεί στην έννοια του αυταρχισμού, στη συγκρότηση της αυταρχικής προσωπικότητας και στο κοινωνικό/ιδεολογικό πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτή εκδηλώνεται. Επιπλέον, θα επικεντρωθεί στους παράγοντες που δημιουργούν κοινωνίες με διαφορετικές ανάγκες συμμόρφωσης όπως και στη μετάβαση από τα μοτίβα συμμόρφωσης στην αυταρχική επιβολή.
Στο δεύτερο μέρος, θα συζητηθούν κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές των τελευταίων χρόνων καθώς και φαινόμενα έντονης καταστολής στην κινηματική δράση.
Ομιλητές Α μέρους: Κωνσταντίνος Καβουλάκος (Καθηγητής, Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, Φιλοσοφική Σχολή, ΑΠΘ) Κωνσταντίνος Καφέτσιος (Αναπληρωτής Καθηγητής, Τομέας Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Φιλοσοφική Σχολή, ΑΠΘ)
Ομιλητές Β μέρους: Χαράλαμπος Κουρουνδής (δικηγόρος, εντεταλμένος διδασκαλίας στη Νομική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης) Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης (Δημοσιογράφος)
Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. | Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.
Πληροφορίες-Κρατήσεις
Όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, με ελεύθερη είσοδο | Για δηλώσεις συμμετοχής, παρακαλούμε επικοινωνείτε με το Γραφείο Δραματολογίου του ΚΘΒΕ | Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2315200023 και 2315200033 (Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00–15.00) / email: [email protected] | Δηλώσεις συμμετοχής για τα εργαστήρια μέχρι Παρασκευή 8 Μαρτίου | Σε περίπτωση που δεν γίνει κράτηση θέσης στα εργαστήρια, θα τηρηθεί εκείνη την ώρα σειρά προτεραιότητας | Για τις συζητήσεις δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής.
Ομάδα σχεδιασμού και οργάνωσης παραγωγής:
Στέλλα Παπαδημητρίου | Κωνσταντίνα Ματζίρη | Μαρία Λαζαρίδου | Μυρτώ Τσίπα | Φωτεινή Λογοθετίδου
Αρωγός στην προσπάθεια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την πραγματοποίηση της Πολύχρωμης Κυριακής είναι το βιβλιοπωλείο/καφέ/χώρος ψυχαγωγίας «Έτσι κάνουν οι μπαλαρίνες».
Γνωρίστε το Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης | Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης
Αναζητάτε για το παιδί σας ένα ποιοτικό σχολικό περιβάλλον που συνδυάζει τον γαλλικό και ελληνικό πολιτισμό και είναι ανοιχτό στον κόσμο;
Ελάτε το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 στις 11:00 στο Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης για μια ενημερωτική συνάντηση που περιλαμβάνει παρουσιάσεις, ξενάγηση στους χώρους του σχολείου και συναντήσεις με τους νηπιαγωγούς και τους δασκάλους.
Στο Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης φοιτούν παιδιά από την Ελλάδα, τη Γαλλία και άλλες χώρες. Αξιοποιώντας τις πρακτικές της γαλλικής παιδαγωγικής που έχει στο επίκεντρό της τους μαθητές, το Γαλλικό Σχολείο προτείνει μία γνήσια γαλλική εκπαίδευση που στόχο έχει να αναπτύξει την κριτική σκέψη και την αυτονομία τους. Ανοίγοντας τους ορίζοντες τους στον κόσμο, εμφυσώντας τις αρχές του σεβασμού στη διαφορετικότητα, τους προετοιμάζει για να γίνουν οι μελλοντικοί πολίτες του κόσμου.
Ένα σχολείο με ολιγομελή τμήματα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που δέχεται παιδιά από δύο ετών και εγγυάται την εκμάθηση τριών γλωσσών: της γαλλικής, της ελληνικής και της αγγλικής.
Κλείστε θέση σήμερα! | Οι εγγραφές για τη σχολική χρονιά 2024-2025 έχουν αρχίσει.
Για περισσότερες πληροφορίες: Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης | Λεωφόρος Στρατού 2Α | 2310830573 | [email protected]
Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης Παραστάσεις Αφήγησης | Πολλαπλοί Χώροι
Παραστάσεις για μικρούς και μεγάλους , Εργαστήρια Τέχνης για γονείς και παιδιά
«Παραμύθια και Μουσικές του Κόσμου!»
Σάββατο 9 Μαρτίου, στις 18:00 στο Μικρό Θέατρο της ΧΑΝΘ
Αφήγηση: Ροδάνθη Δημητρέση,Τραγούδι: Έλσα Μουρατίδου, Μουσική: Ονούρ Σεντούρκ (σάζι,παντούρι)
Για γονείς και παιδιά ηλικίας 5 χρονών έως 105!
Τιμή εισιτηρίου 6€. Κράτηση: 2310 266857,[email protected]
Όλες τις παραστάσεις που προορίζονται για σχολεία & συλλόγους μπορείτε να τις βρείτε εδώ: https://ymca.gr/programmata/afigisi-paramythiou-gia-mikrous-megalous/ & www.action-art.gr Κατόπιν συνεννόησης στα τηλέφωνα της Χ.Α.Ν.Θ 231 600 1000. Υπεύθυνη : Τσαλίκη Λιάνα [email protected] 2316001000 (εσωτ. 832) και στην Αction Art 2310 266857, 6977006272
Παράσταση Αφήγησης με μουσική μόνο για ενήλικες !
«Τα χωρατά τα άσεμνα»
10 Μαρτίου, 19:00 στο Σπίτι του Φύλακα της Αλυκής , στο Αγγελοχώρι
Ιστορίες, παραμύθια και τραγούδια της αποκριάς, με λόγια ,στίχους άσεμνους και σκωπτικούς , αυτά που οι μέρες επιτρέπουν.
Ένα ταξίδι στα βάθη του χρόνου, εκεί που αρχίσαμε να υφαίνουμε τις ιστορίες, για να αντέχουμε τους χειμώνες, να ξορκίζουμε τον φόβο, να καλωσορίζουμε την άνοιξη μέσα από την ανατροπή και το χιούμορ.
Αφήγηση: Ροδάνθη Δημητρέση, Τραγούδι:Έλσα Μουρατίδου, Μουσική: Ονούρ Σεντούρκ
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΉ & ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ | Πολυλειτουργικό Κέντρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»
Την Γυναίκα Μάνα και Σύζυγο, την Γυναίκα Επιχειρηματία, την Γυναίκα αγωνίστρια υπέρ του κοινωνικού συνόλου, θα τιμήσει στο πρόσωπο της πρώην Υπουργού και Πρώτης Δημάρχου στην ιστορία της πόλεως των Αθηνών Ντόρας Μπακογιάννη και τριών Γυναικών που άφησαν το δικό τους στίγμα στους πρώην Δήμους Ευόσμου, Ελευθερίου Κορδελιού και του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, ο Δήμαρχος Ελευθέριος Αλεξανδρίδης και το Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού – Ευόσμου.
Πρόκειται για τις Μαριάνθη Βογιατζή, Πρώτη Γυναίκα Πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού – Ευόσμου, Ξένια Χατζηλαζαρίδου,
Πρώτη Γυναίκα Εντεταλμένη Αντιδήμαρχο Ευόσμου και Δήμητρα Βολώνη, Πρώτη Γυναίκα Δημοτική Σύμβουλο Ελευθερίου – Κορδελιού.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024, στο Πολυλειτουργικό Κέντρο «ΜΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ»,
στις 18:30 μ.μ. Διεύθυνση: Παρατσίκoγλου& Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου, Ελευθέριο – Κορδελιό Είσοδος από την οδό Μοναστηρίου
Πρόγραμμα
-Μικρό Χρονικό Ημέρας
-Χαιρετισμός Δημάρχου Κορδελιού – Ευόσμου, Ελευθέριου Αλεξανδρίδη
Απονομές Πλακετών :
– Μαριάνθη Βογιατζή, Πρώτη Γυναίκα Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού – Ευόσμου από τον π. Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου κ. Στάθη Λαφαζανίδη
– Δήμητρα Βολώνη, Πρώτη Γυναίκα Δημοτική Σύμβουλος Ελευθερίου – Κορδελιού, από τον π. Δήμαρχο Στάθη Καιτετζίδη
– Ξένια Χατζηλαζαρίδου, Πρώτη Γυναίκα Εντεταλμένη Αντιδήμαρχος Ευόσμου από την Βούλα Πατουλίδου Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρώτη Γυναίκα Χρυσή Ολυμπιονίκης στην Ελλάδα.
– Προβολή Video και επίδοση πλακέτας στη Ντόρα Μπακογιάννη από τον Δήμαρχο Κορδελιού Ευόσμου κ. Ελευθέριο Αλεξανδρίδη
– Ομιλία Ντόρας Μπακογιάννη
– Κρητικοί χοροί από τον Σύλλογο Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας
Αυτές | Δημοτικό Θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής»
H Kαλαμαριά γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας
Παρότι πέρασαν 47 χρόνια από τη θέσπισή της από τον ΟΗΕ και σχεδόν ένας αιώνας από την πρώτη φορά στην ιστορία, που οι γυναίκες γιόρτασαν μία ημέρα αφιερωμένη στις ίδιες, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα, η ισότητα των φύλων παραμένει μέχρι και σήμερα μεγάλο ζητούμενο. Άλλωστε, ήταν μόλις πέρσι όταν ο γ.γ. του ΟΗΕ κατήγγειλε ότι η «ισότητα» μεταξύ ανδρών και γυναικών παγκοσμίως είναι ένας ολοένα και πιο μακρινός στόχος, ο οποίος θα επιτευχθεί στην καλύτερη περίπτωση «σε 300 χρόνια». Η νέα δημοτική αρχή θέτει σε πρώτο πλάνο τις γυναίκες με τις πολιτικές για την προστασία τους, την ενδυνάμωση και την ενίσχυση της φωνής τους, να διατρέχουν οριζόντια όλους τους τομείς του προγράμματος και του σχεδίου για την Καλαμαριά. Ο Δήμος Καλαμαριάς, η Αντιδημαρχία Προσχολικής Αγωγής, Εθελοντισμού Ισότητας φύλων και η Επιτροπή Ισότητας Φύλων που επανασυστήθηκε, γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας με μία πολιτιστική βραδιά «γένους θηλυκού» με τίτλο «Αυτές», η οποία διοργανώνεται την Παρασκευή 8 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στο Δημοτικό Θέατρο «Σταύρος Κουγιουμτζής».
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης
20:00: Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
20:15: Ομιλία Ψυχολόγου, Κασκαμανίδου Κατερίνας
Παρουσίαση της Βαγγελιώς Τσαμπάζη
20:40: Σύγχρονος Χορός από την Πρότυπη Σχολή Χορού Δήμου Καλαμαριάς – Μάχη
Μέσα στην κοινωνική ασυμμετρία, οι γυναίκες είναι ‘σχεδιασμένες’ να επιβιώνουν, σε κάθε περίσταση και σε κάθε ρόλο. Οι εποχές όμως αλλάζουν και οι γυναίκες επαναπροσδιορίζονται και αλληλοϋποστηρίζονται δημιουργώντας ‘κύματα’ που σπάνε τα στερεότυπα.
Χορογράφος: Ράνια Πούλιου | Χορεύουν: Γκατζογιάννη Ε., Ζεϊμπέκη Σ., Καραυγουστή Α., Κρασά Ε., Μαραγκουδάκη Β., Μαραγκουδάκη Α., Ουζούνη Η., Παπαροσοπούλου Μ., Τοπαλίδου Μ., Μουρατίδου Κ. | Μουσική: ‘Dancer in the dark’ – Nariki Nareke.
20:45: Παρουσίαση της Αναστασίας Μουζακίτη
21:00: Το Εργαστήρι Θεατρικής Δημιουργίας & Χορού Δήμου Καλαμαριάς παρουσιάζει τα διηγήματα της Ελένης Γερασιμίδου από το βιβλίο της, «ΑΥΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΕΙΝΕΣ»
Σκηνοθεσία: Αγγελική Σαπάτρα | Μουσική επιλογή: Παύλος Γαβριηλίδης | Παίζουν: | Αφηγητής: Κλεοπάτρα Κουρούπη | Τα φύλλα: Σταυρούλα Ζησοπούλου | Γενέθλια: Έφη Μικροπούλου | Ο Μπέντζαμιν: Γιούλα Ποζίδου | Υπάλληλος: Ραλλού Οικονομίδου | Ζόναρς: Ελένη Δαμιανίδου
21:30: Σύγχρονος Χορός από την Πρότυπη Σχολή Χορού Δήμου Καλαμαριάς
– Ωριμάζεις/ζω – Χορογραφία/επιτέλεση: Ράνια Πούλιου, Ελένη Τσομπανάκη Μουσική: ‘Θα μεγαλώνουμε μαζί’ – Ίκαρη Β., Σεβίλογλου Μ. Ελένη Τσομπανάκη, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Πρότυπης Σχολής Χορού του Δήμου Καλαμαριάς
Στο πιάνο η Αντιγόνη Καντούρη, καθηγήτρια πιάνου στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμαριάς.
ΑΠΟΚΡΙΕΣ 2024 | ΔΗΜΟΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ-ΜΕΝΕΜΕΝΗΣ
Ο Δήμος Αμπελοκήπων-Μενεμένης ετοίμασε και φέτος ένα αποκριάτικο πρόγραμμα γεμάτο χορό, τραγούδι και πολύ κέφι. Από τις 10 έως τις 14 Μαρτίου, ντυνόμαστε καρναβάλια και διασκεδάζουμε με μουσική, χορό και θέατρο. Ξεκινάμε την Κυριακή 10/3 στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο στις 7μ.μ. με την μουσικοθεατρική παράσταση «Ο έρωτας στην Μάισσα Σαλονίκη» από την Θεατρική Ομάδα «Μίμησης Πράξεως». Τη Δευτέρα 11/3 στις 6.30μ.μ. στην Πλατεία Επταλόφου ένα σύνολο κρουστών θα ανοίξει ένα ξέφρενο πάρτι που θα συμπληρώσουν κλόουν και ξυλοπόδαροι ενώ η βραδιά θα κλείσει με ένα ποικίλο παραδοσιακό πρόγραμμα από το συγκρότημα «Τα Μπρατίμια». Την Τετάρτη 13/3 στην πλατεία Κων. Τσομπάνογλου ένα ΜΙΝΙΟΝ περιμένει τους μικρούς μας φίλους ενώ η ταλαντούχα Κατερίνα Δούκα θα μας διασκεδάσει με τα τραγούδια πριν δώσει τη σκυτάλη στον Γιώργο Πουλαντζακλή και την παρέα του που θα μας προσφέρει ένα μοναδικό ποντιακό πρόγραμμα. Την Πέμπτη 14/3 στις 8μ.μ. στο Καραπάντσειο Πολιτιστικό Κέντρο, Θεατρική Σκηνή «Σοφία Βέμπο» υποδεχόμαστε μία μουσικοχορευτική βραδιά με το γυναικείο ηλεκτρικό κουαρτέτο εγχόρδων “Fortissimo”.
Παρουσίαση βιβλίου “Οι πρώτες γυναίκες ψηφοφόροι – Αδερφές Τσιώμου…” | Πολυχώρος Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”
Στις 8 Μαρτίου η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Βαγγέλη Πλάκα “Οι πρώτες γυναίκες ψηφοφόροι – Αδερφές Τσιώμου…” στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”
Την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, Παρασκευή 8 Μαρτίου, παρουσιάζεται το νέο βιβλίο του δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα “Οι πρώτες γυναίκες ψηφοφόροι – Αδερφές Τσιώμου. Αγγελική Μεταλλινού – Μερόπη Βασιλικού και η πρωτοπορία τους”, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.
Η παρουσίαση θα γίνει στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”, Δημητρίου Γούναρη 39, Καμάρα, ώρα 18.30’.
Ομιλητές:
Βασίλης Κοντογουλίδης, γενικός γραμματέας Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, Δημοσιογράφος
Σταυρούλα Μαυρογένη, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ
Νέλλη Μελίδου – Κεφαλά, επίτιμη διευθύντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης, πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης
Ελένη Ρουσάκη, πρόεδρος παραρτήματος Θεσσαλονίκης Ένωσης Γυναικών Ελλάδος
Συντονίζει ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Στέλιος Λουκάς
Το βιβλίο αναφέρεται στις Αδελφές Τσιώμου, Αγγελική Μεταλλινού και Μερόπη Βασιλικού, οι οποίες ήταν οι πρώτες Ελληνίδες που ψήφισαν στην Ελλάδα, στις επαναληπτικές εκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 1930, λίγο μετά την παραχώρηση του δικαιώματος του εκλέγειν σε ορισμένες από τις γυναίκες. Ήταν, βέβαια, πολλά περισσότερα από τις δύο πρώτες Ελληνίδες ψηφοφόρους.
Διδασκάλισσα και μακεδονομάχος η Αγγελική, δημοσιογράφος και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων, διέσωσε άγνωστες στιγμές του Μακεδονικού Αγώνα, της τοπικής ιστορίας αλλά κυρίως της καθημερινής ζωής και της λαογραφίας της Μακεδονίας. Κατάφερε δε να μεταφέρει μέσα από τις λέξεις, ως πάλλουσες καρδιές, τα συναισθήματα των ανθρώπων, την ατμόσφαιρα της εποχής.
Οι λέξεις της Μερόπης ήταν διαφορετικές, πάλλονταν μαχητικά και επαναστατικά για την εποχή, για τα πιστεύω της, που υπερασπιζόταν αμετακίνητα και με πάθος. Ειδικά αυτά που αφορούσαν τις γυναίκες. Δημοσιογράφος και πρωτοπόρος εκδότρια του «Ημερολογίου Θεσσαλονίκης» αλλά και της «Εφημερίδας των Γυναικών», πολυταξιδεμένη και πολιτικό πρόσωπο με υποψηφιότητες στην κεντρική πολιτική και την αυτοδιοίκηση.
Ο Βαγγέλης Πλάκας είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Εργάζεται από το 1997 σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ. Έχει επιμεληθεί και εκδώσει τα βιβλία: «Οι αγωνίες της Μέσης Πολιτείας και η πολιτική δίχως γωνίες» (2008), «Η νέα μεταπολιτευτική Πολιτεία» (2009), «Εκλογές στην Πράξη» (2018), «Αρίστη Παγιατάκη-η πρώτη» (2022), «Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. 60 χρόνια μετά» (2004), «Το χωριό που νίκησε τον θάνατο» (2016), βασισμένο στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ του. Εξέδωσε επί δέκα χρόνια, από το 2007, το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης» και από το 2018 συντονίζει το ετήσιο «Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και ανάπτυξης” (ΕΛΙΝΕΚΑ).
Πολυχώρος Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”, Δημητρίου Γούναρη 39, Καμάρα | ώρα 18.30’
Εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους | Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ
Στόχος του εικαστικού εργαστηρίου είναι να έρθουν τα παιδιά σε επαφή με την ιστορία της τέχνης και με την εικαστική παραγωγή, μαθαίνοντας να χειρίζονται διαφορετικά υλικά μέσα και τεχνικές, έχοντας ένα κοινό θεματικό κορμό που εμπνέεται από ορόσημα της ιστορίας της τέχνης, σημαντικά έργα και θαυμαστούς δημιουργούς.
Τα παιδιά αντλούν ιδέες από μια αστείρευτη πηγή γνώσεων και φαντασίας και χτίζουν τις δικές τους εικαστικές εμπειρίες μέσα στον μουσειακό χώρο, έχοντας ως πηγή έμπνευσης τις εκθέσεις που φιλοξενούνται στο μουσείο
Εικαστικό Εργαστήριο για παιδιά 7-9 Ετών
Επιλογή 1 – Σάββατο 10:00-12:00 https://www.teloglion.gr/eshop/shop/eikastiko-ergastirio-gia-paidia-7-9-eton-savvato-1000-1200/
Διάρκεια: 24 & 25 Φεβρουαρίου 2024 – 1 & 2 Ιουνίου 2024 | Κόστος: 120 ευρώ, για 11 δίωρα μαθήματα. Ισχύει έκπτωση -10% για εργαζόμενους Α.Π.Θ., άνεργους, αδέλφια/φίλους.
Εργαστήριο Μουσικό-θεατρικού Παιχνιδιού για παιδιά από 7 έως 12 ετών
Στο εργαστήριο, υπό την καθοδήγηση της φιλολόγου και μουσικοπαιδαγωγού Κατερίνας Μακρή, τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν στον κόσμο του θεατρικού παιχνιδιού και της μουσικής, να απελευθερώσουν τα εκφραστικά τους μέσα, με μοναδικό όχημα την Τέχνη και τις ποικίλες εκφάνσεις της, να δουλέψουν ομαδικά και να ολοκληρώσουν συνεργατικά μία μικρή παράσταση στο τέλος των συναντήσεων.
Αντλώντας έμπνευση από τις νέες εκθέσεις του Τελλογλείου για τη δημιουργία του σεναρίου τους (πληροφορίες στους συνδέσμους https://www.teloglion.gr/ektheseis/fake-for-real/ και https://www.teloglion.gr/ektheseis/i-kryfi-goiteia-tis-plastografias/), τα παιδιά θα γνωρίσουν ιστορίες πλαστογραφίας και απάτης, θα εξερευνήσουν τους λόγους πίσω από την αντιγραφή μεγάλων έργων τέχνης και θα γίνουν μικροί ντετέκτιβ, ανακαλύπτοντας στο τέλος όλους τους ενόχους. Παράλληλα, θα γνωρίσουν πόσοι άνθρωποι διαφορετικών επαγγελματικών ειδικοτήτων απαιτούνται για την υλοποίηση μιας θεατρικής παράστασης και θα δοκιμάσουν τις δυνατότητές τους στις ειδικότητες και τους ρόλους που θα προκύψουν.
Διάρκεια: Κυριακή 10 Μαρτίου 2024 – Κυριακή 17 Ιουνίου 2024 | Ώρες: 13:30-15:30 | Κόστος: 140 ευρώ για 10 δίωρα μαθήματα. Ισχύει έκπτωση -10% για εργαζομένους Α.Π.Θ., ανέργους, φίλους και αδέλφια. | Θεατρική Παράσταση: 17 Ιουνίου 2024 (αναμένεται η ώρα) | Για την καταβολή διδάκτρων: https://www.teloglion.gr/eshop/shop/ergastirio-mousikotheatrikou-paichnidiou-gia-paidia-7-os-12-eton/.
«ΤΟΠΙΟ ΚΑΦΚΑ» ΤΟ ΠΡΩΤΟ KAFKA-TALK | GOETHE INSTITUT THESSALONIKI
Το Goethe-Institut Thessaloniki, με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από το θάνατο του Franz Kafka, διοργανώνει τη σειρά εκδηλώσεων “Kafka-Talks” με ομιλίες- συζητήσεις πάνω στο έργο του σπουδαίου μοντερνιστή συγγραφέα του 20ου αιώνα. Μέσα από ένα πολυδιάστατο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και ομιλίες- συζητήσεις, το Goethe-Institut Thessaloniki αποδεικνύει πόσο διαχρονική εξακολουθεί να είναι η προσωπικότητα και το έργο του Κάφκα μέχρι σήμερα.
Η πρώτη διαλογική περιήγηση με τον τίτλο «ΤΟΠΙΟ ΚΑΦΚΑ» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, από τις 12:00 – 13:30 στη βιβλιοθήκη του Goethe-Institut Thessaloniki. Συγγραφείς, ακαδημαϊκοί, πολιτικοί επιστήμονες και σκηνοθέτες θα επιχειρήσουν μια καταβύθιση στο έργο του σπουδαίου συγγραφέα. Η συνύπαρξη διαφορετικών πλευρών επαληθεύει τα πολλά και διαφορετικά «τοπία» του Κάφκα που δεν έχουν ακόμα γνωρίσει.
Οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε ελληνική γλώσσα και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Συντονίστρια:
Γιάννα Τσόκου (θεατρολόγος)
Ομιλητές:
Δημήτρης Δημητριάδης (συγγραφέας, μεταφραστής) | Δήμητρα Μήττα (συγγραφέα, δραματολόγος) | Μιχάλης Ρέμπας (φιλόλογος, συγγραφέας, πολιτικός επιστήμονας) | Στέλιος Βραχνής (σκηνοθέτης) | Πληροφορίες: https://www.goethe.de/ins/gr/el/sta/the/ver.cfm?event_id=25471129 | Περισσότερα σχετικά με τη σειρά εκδηλώσεων για το Έτος Κάφκα: https://www.goethe.de/ins/gr/el/sta/the/ver.cfm?event_id=25278047 | Τόπος διεξαγωγής: Goethe-Institut Thessaloniki, Λεωφ. Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη
Ημερίδα «Γυναικοκτονίες και Προτάσεις Αντιμετώπισης» | Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Θεσσαλονίκης
Η Κεντρική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βιβλιοθήκης, ημερίδα με τίτλο «Γυναικοκτονίες και Προτάσεις Αντιμετώπισης» στο πλαίσιο των δράσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Κυριακή 10 Μαρτίου, από 19.00 έως 20.30.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
19.00-19:15 Καλωσόρισμα – Χαιρετισμοί
19.15 Έναρξη – – συντονισμός
«Έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία από νομική και κοινωνική σκοπιά: σημερινά δεδομένα και αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» | Ασημίνα (Μίνα) Φιλιοπούλου Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Πρόεδρος Εφορευτικής Επιτροπής Βαφοπουλείου Πνευματικού Κέντρου.
19.30
«Ενδοοικογενειακή βία: ανάλυση του φαινομένου και τρόποι προστασίας της οικογένειας» | Βασιλική Κασίμη Αστυνόμος Β’
19.40
«Γιατί χρειάζεται ένα Παρατηρητήριο για τη γυναικοκτονία; Η σημασία της καταγραφής στην αναγνώρισή της» | Αθηνά Πεγκλίδου, Επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας, ΑΠΘ
19.50
«Απόψε σου μιλάει το σπίτι σου» | Στρατής Λημνιός, δημοσιογράφος – συγγραφέας
20.10 – 20.25 Συζήτηση
20.30 Λήξη Ημερίδας
Εθν. Αμύνης 27 & Αλεξ. Σβώλου, Θεσσαλονίκη, 2ος ορ. | Κυριακή 10 Μαρτίου | από 19.00 έως 20.30